18. JUL 2006 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stastne detstvo s vonou Meudonu, Strasburgu ...

(na cestach Francuzskom, ba este aj trochu blizsie)

   Tradicne a krasne priatelske kontakty Brezna a Meudonu prerastli za roky spoluprace do vazieb a hodnot. Europa ich obdivuje a Brezno moze byt na ne pravom hrde. Ako korene ich Stastne detstvo opat v tom najkrajsom ponati rozsirilo a vytvorilo dalej sa upevnujuce vzajomne puto medzi Breznom a Francuzskom. Excelentne vykony malych velvyslancov su toho dokazom.

   S pocitom navratu k svojim priatelom odchadzal detsky folklorny subor Stastne detstvo na jeden zo svojich dalsich reprezentativnych zajazdov. Hodiny skusok sa pretavili do velkeho finale. Ano, prave preto, ze cely zajazd bol koncepcne postaveny na vynikajucich dlhorocnych vztahoch, umelecke vykony ucinkujucich si vyzadovali profesionalne zvladnutie pod taktovkou Angely Cernakovej. Vykriky ,,bravo“ a potlesky boli odmenou za skvele vykony tanecnikov, spevakov, hudobnikov, i excelentne choreografie ,,tety Agi“. Tak tomu bolo v Alsasku v komune Berstett, kde skandovala preplnena sala, tak tomu bolo vsade, kde Stastne detstvo zavitalo so srdcom na dlani. Poctou, ktora sa nedostava kazdemu, bola pritomnost velvyslankyne SR pri Rade Europy v Strassburgu Anny Lamperovej, ktora s obdivom ohodnotila vysoku reprezentativnost umeleckeho stvarnenia i priatelskost dlhorocnych vztahov Brezna s Alsaskom.  
   Rovnako v rozdavajucej sa atmosfere subor ucinkoval v Mittelhausbergene, rovnako v strede Francuzska v Boissie le Bertrand. Nezabudnutelny bol samozrejme Meudon. Nase druzobne mesto spojene s Breznom nielen sochou generala Stefanika, ale i mnohymi ludskymi osudmi. Bravurne vykony v slnkom rozpalenom Meudone vytvorili spolupracu s perfektnym divakom, ktora je prislubom do dalsich rokov prekrasnej spoluprace.
   Nielen vystupenie tvoria hodnoty zajazdov Stastneho detstva. Po nej vzdy prichadzaju zazitky tvoriace spomienky, ktore nevymaze cas. I po tomto viac ako pattisic km dlhom turne isto zostanu v mysliach i srdci Stastneho detstva.  Tie prve isto zaletia do rodin Alsaska, kde domaci sa snazili vytvorit domov s podanim tej najstedrejsej ruky, zaletia k prehliadke Strassburgu s Europskym parlamentom a malym, milym, hoc uprsanym vystupenim priamo pred jeho vstupom. Zaletia do historickeho centra ku katedrale, k hrazdenym domom nad vodou, na lode, na vsadepritomne kvety. Zaletia i k alsaskemu jazeru Brumath, samozrejme do Disneylandu s carovne rozpravkovym svetom, ktory na druhy den vecer vystriedal svet najparizskejsej atmosfery sansonu, kabaretov, maliarov, svet Montmartre a Sacre-Coeur. Zamky Versailles v nekonecnej zaplave parkov a vodnych ploch v protipole s mestom tretieho tisicrocia La Defense, s mrakodrapmi cnejucimi az do oblakov. Do oblakov? Vlastne ziadne neboli. Rozpaleny Pariz sa chladil vo fontanach priamo pod nohami Eiffelovky. Rovnako i Stastne detstvo. Santenie vo vodotryskoch bolo ozajstnym letnym zazitkom. Takmer az do zapadu slnka. Vtedy svoj sarm poskytli Tuilerieske zahrady s mnozstvom atrakcii pre deti, poskytol ho i pokojny Louvre pred odchodom z Pariza. Z Place de la Concorde tvarou k Obelisku a Chams Elisees Stastne detstvo odchadzalo kratko pred polnocou. Kratko pred poludnim ho uz vital nemecky Valdmunchen a aqua park, v ktorom radost a vyskot deti nemali konca kraja. Z kraja uzemia Ceskej republiky lezi chodske Klenci pod Cerchovem. Tu uz po tretikrat Stastne detstvo zanechalo na festivale nazvanom Vyhledy svoje umenie i svoje srdce. Rovnako ako na vsetkych vystupeniach vo Francuzsku i medzi priatelmi v horach Sumavy Stastne detstvo nenechalo nikoho na pochybach, ze je tym najlepsim reprezentantom Brezna i Slovenska, reprezentantom vzajomne spajajucim, ale i zasluhujucim si obdiv, uctu, potlesk... Vdaka ti Stastne detstvo.

Jaroslav Surina


Sutaz o knizne novinky

S Knazkom a Warholom v kufri

   A uz je to tu... prazdniny a dovolenky su v plnom prude. Leto je horuce a my vsetci hladame miesta, kde sa da prijemne osviezit, oddychnut si, zrelaxovat, stretnut priatelov. To vsetko mozeme najst a aj nachadzame v knihe. Znie to sice ako klise, ale kniha je nesporne idealnym partnerom na dovolenku. Nezaberie vela miesta, nic nas nestoji, neodvrava, neohovara, ani nas vecne nenapomina. Siahneme po nej kedy sa nam zachce a mozeme s nou zaspat bez obav, ze nas prebudi chrapanim... Jednoducho, kniha by vo vasej dovolenkovej batozine nemala chybat. Ak sa zucastnite  na nasej sutazi, ktoru sme pre vas pripravili s spolupraci s vydavatelstvom Ikar, a ak budete mat stastie pri zrebovani, moze sa stat, ze si do cestovneho kufra pribalite Milana Knazka alebo Andyho Warhola. Dve knizne novinky, jedna pre deti, druha pre rodicov.
  James Warhola je autorom knizky Na navsteve u slavneho stryka. Synovec svetoznameho Andyho Warhola spomina na nezvycajne navstevy u svojho stryka v New Yorku. Prezradza napriklad, ake parochne Andy nosieval, ze mal az dvadsatpat maciek a vsetky sa volali Sam... Otec Jamesa Warholu, drobny obchodnik so starym zelezom, rad vytvaral z haraburdia zaujimave kompozicie. So svojimi detmi chodieval do New Yorku navstivit svojho brata Andyho. Vsetci boli ohromeni tym, ako sa z najobycajnejsich a kazdodennych veci stavaju umelecke diela. Kniha jednoduchym sposobom vysvetluje, v com spociva genialnost Andyho Warhola a co sa skryva za pojmom pop-art... Americky spisovatel a ilustrator James Warhola spomina na Andyho Warholu s obdivom  a uctou. Ako sam priznava, Andy bol jeho detskym idolom. James Warhola zije v New Yorku a pracuje ako knizny ilustrator pre niekolko velkych vydavatelstiev v USA, napriklad Warner a Prentice-Hall. V poslednom case ilustruje najma detske knihy a ilustroval aj knihu Na navsteve u slavneho stryka (pre deti od 5 rokov).
   Milan Knazko patri do generacie slovenskych hercov – clenov legendarneho Divadla na Korze v Bratislave, kde posobil v rokoch 1970 – 1971. Po nasilnom zruseni divadla v dosledku nastupu normalizacie sa stal clenom Novej sceny. Hral v desiatkach filmov a televiznych inscenacii, v roku 1985 sa stal clenom Cinohry Slovenskeho narodneho divadla, kde posobil az do roku 1990, ked na trinast rokov odisiel do politiky... Kniha Lubice Krenovej Milan Knazko – Hrac predstavuje tohto vynimocne talentovaneho slovenskeho herca od detstva az po pritomnost a je nesporne prinajmensom taka zaujimava, pestra a bohata ako jeho zivot. Zaverecnou bodkou, epilogom knihy su slova Milana Knazka: „Mozno je to sebecke, ale mam rad svoju vnutornu slobodu. Hoci som si ju nikdy vedome nepestoval, jej pritomnost som vzdy pocitoval ako prirodzenu sucast mojho zivota. V opacnom pripade by to zrejme bolo na neprezitie. Nestratil som ju ani pocas tych neslobodnych dvadsiatich rokov, pretoze sme ju spolu s kolegami z divadla nachadzali v hrach Cechova, Shakespeara, Moliera...“
   Zaujali vas tieto knihy? Mozete ich mat. Knihu Milan Knazko – Hrac moze vyhrat jeden z vas a knihu Na navsteve u slavneho stryka mame pre dvoch malych vyhercov. Staci, ak  najneskor do 27. jula zaslete do nasej redakcie  korespondencne listky s kuponmi (nalepte kupon knihy, ktoru chcete vyhrat), adresou a telefonnym cislom. Mena vyzrebovanych vyhercov uverejnime 31. tyzdni.

(ag)

 KUPON – KNAZKO

 KUPON – WARHOLA


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT