18. JUL 2006 Strana 11

STRANA:

1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT


   Bohaty cykloturisticky tyzden

   V stredu 5. jula niektori cyklisti SCK Dumbier, clen MSK Brezno, boli na cykloakcii Okolo Neusiedlerskeho jazera v Rakusku, o ktorej nam predseda Jan Kirdaj povedal: „Bolo nadherne pocasie. Presli sme okolo celeho jazera na rakuskej strane. Este sa sem vratime a prejdeme okolo celeho jazera - aj na madarskej strane. Je to celkom ine prostredie ako  v nasich krasnych Nizkych Tatrach, a prave preto sme tam mali co obdivovat. Je to raj mociarneho vtactva a sachoriny.“
   Cyklisti velmi dobre spolupracuju s Lesnym zavodom v Ciernom Balogu, preto boli aj hostami sobotnajsieho podujatia Den stromu vo Vydrovskej doline. „Bolo to nadherne podujatie, ktore zas trochu viac prezentovalo nas region na Slovensku.
Dakujeme organizatorom, pretoze v organizovani podobnych akcii mame aj my skusenosti a vieme, ako tazko je nieco
taketo uskutocnit,“ zdoraznil J. Kirdaj.

(jk)

Na Liptovskom hrade (993 m n. m.)

   Na severovychod od majestatneho Velkeho Choca, na bralnatom masive stoja zrucaniny Liptovskeho hradu, ktore sa stali cielom breznianskych turistov v sobotu 8. jula.

   Nenapadna uzka cesta z obce Kalameny ich priviedla na parkovisko pri termalnom prameni, ktory uz obsadili bratia Cesi a Poliaci. Niekolko instrukcii o ture a stupaju strmym chodnikom do sedla pod Kralovou (773 m n. m.). Aj ked je zavcasu rano, je neprijemne horuco. Nikoho netreba ponukat, aby vykrocil. Vsetci by najradsej vybehli hore lukami do tiena bukov a smrekov, ktore ochrania pred lucmi slniecka. A stalo sa, po necelej hodinke stoja pri turistickom smerovniku v sedle. Deti citaju, kolko casu este potrebuju na dosiahnutie ciela. Po kratkom odpocinku a obcerstveni kracaju prijemnou lesnou cestou teraz uz v tieni stromov na vrchol. Aj v Chocskom pohori je kalamita. Vidia drevorubacov, ako sa morduju, aby povalane stromy za traktorom dostali na cestu a tam ich spracovali. Kym cez polom prejdu, musia prestat tazit, aby ich neohrozili. Kracaju po cecine a haluzinach, aby co najmenej zavadzali na rubanisku, ktore sa snazia co najskor opustit. Opat su na prijemnom turistickom chodniku, ktory ich privadza pod hradne mury. Tesia sa, ze po zdolani 10-metroveho rebrika budu stat na Liptovskom hrade. Velka spara sposobuje, ze vyhlady na priehradu Liptovska Mara su ako v hmle. Zato Velky Choc sa tyci v celej svojej krase, je dobre viditelny.
   Ti, co sa tesia pohladmi na vapencovo milnu kvetenu, sa mozu nabazit do sytosti. Nadherne nebovomodre zvonceky karpatske, hrachor, horce su ako koberec pomedzi pozostatky hradnych murov. Nachadzaju sa tu aj vzacne exemplare lalie zlatohlavej, ktore su pastvou pre fotografov. Nadherne vyhlady na Chocske pohorie a severne steny Nizkych Tatier sa nedaju opisat. Je vsak cas pobrat sa na spiatocnu cestu, aby stihli pozriet travertinovy Lucansky vodopad a kupat sa v Liptovskom Jane. Vodopad po dazdoch je nadherny, no vystupit okolo neho na planinu, kde stoja kupele Lucky, turistom nie je dopriate. Blizky uder blesku, nasledne hrmenie a prudky letny lejak to nedovoluje. Fotografuju spod stromov a dazdnikov, cakaju, ze burka prejde. No ani po tristvrte hodine neprestava liat. Nasadaju do autobusu a idu na kupalisko do Liptovskeho Jana.
Burkove mracna sa zbieraju nielen nad Chocom, ale aj nad Rohacmi a Nizkymi Tatrami. V prevadzkovom poriadku pri vstupe na kupalisko citaju, ze pri prvom zablysnuti kupajuci musia opustit bazeny. Hufy kupajucich uz opustaju kupalisko. Je im luto, ze sa neokupu, lebo dat vstupne 150 korun, ktore nevracaju a byt v bazene len niekolko minut, je neekonomicke.
S prvymi tazkymi kvapkami prichadzajucej burky nasadaju do autobusu a vracaju sa domov.
   V sobotu 15. jula sa chystaju na turu Sitno – Pocuvadlo – Banska Stiavnica (informacie: Elena Slavkovska, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jursa

 

S prezidentom 1. Dart clubu Brezno o ukonceni sipkarskej a stolno – futbalovej sezony.

   Ako hodnotite len pred tyzdnom skoncenu sezonu ?
   - Ja to mozem hodnotit z pohladu funkcionara, tu sportovu stranku mozu ohodnotit sami hraci. Ale myslim si, ze pre spokojnost sme v tomto roku spravili maximum. Zacali sme uzko spolupracovat s Foosballovou uniou Slovenska, dotiahli sme do Brezna Slovensky pohar, kazdy mesiac sa hrali sutaze v ramci kraja a aj nase mestske ligy sme prisposobili kalendaru FUS-ky. Aj o sipkarov bolo myslim dobre postarane, ale tento rok sme od sipkarskej federacie opat dostali poverenie zorganizovat majstrovstva Slovenska, ktore sa konali v Dumbieri. Nasi chlapci nechybali ani na jednom celorepublikovom turnaji, dokonca sme vycestovali na Majstrovstva Europy do Chorvatska.

   To je po stranke organizacnej. A co ta  turnajova, prisli aj nejake vysledky ?
   - Z tejto stranky mozem sezonu hodnotit ako jednu z najuspesnejsich, ved sipkarom sa naozaj darilo, mame juniorskeho majstra a vicemajstra Slovenska, majstra Slovenska v crickete,  Martin Skantar s Palom Melicherom skoncil na 2. mieste v dvojiciach  a v hlavnej sutazi muzov sme mali dvoch nasich v prvej sestke. Druzstvo 1. DC Brezno skoncilo v slovenskej extralige na tretom mieste a myslim, ze v time je potencial, aby sme v buducnosti isli este vyssie. Zucastnili sme sa  na turnaji Euro Cup v Chorvatsku, kde chlapci obsadili krasne tretie miesto a to bolo umiestnenie, o ktorom sa nam ani nesnivalo, za to im fakt patri vdaka.

   A co sipkarky damy ?
   - Ospravedlnujem sa dievcatam, ale aj tu prevlada spokojnost, len keby sa nam darilo do klubu prilakat viac dievcat, aby sa zvysila konkurencia. Stabilne postavenie v slovenskom rebricku ma Eva Sitarcikova, ktora skoncila v konecnych tabulkach na stvrtom mieste, a vypytala si tak pozvanku do repre. Bola tak sucastou timu, ktory skoncil na majstrovstvach Europy na peknom piatom mieste. Mladu krv medzi sipkarky priniesla Janka Mikloskova, ktora tento rok skoncila  stvrta na majstrovstvach Slovenska.

   Stolnych futbalistov  tento rok este len cakaju majstrovstva Slovenska. Ako tu vidite sance vasich hracov ?
   -
V tomto rocniku sa majstrovstva konaju o cosi neskor ako tomu bolo v minulosti a budu sa organizovat v Maduniciach. Tu su hlavne velke ocakavania od dievcat, ktore sa za kratky cas prebojovali medzi slovensku spicku, ved dve su uz v sirsej nominacii Slovenska na bliziace sa europske turnaje. Za tych osem mesiacov, co hravame na stoloch Rosengart, spravili naozaj velky skok vpred. A ak turnaj vyjde aj niektorym z chalanov, tak to bude pekne. Ved pred Tomasom Pompurom ci Janom Boselom alebo bratmi Hajduchovcami, samozrejme nesmieme zabudnut na Jana Ambrosa, maju respekt  uz aj ti najlepsi na Slovensku.

   Co pripravujete pre hracov na leto ?
   - Ako sme uz avizovali, Dart club prejde  rekonstrukciou svojich priestorov a z tohto dovodu bude v auguste zavrety. Aj preto sme po prvykrat nerozbehli ziadne letne sutaze, len jul je kratky cas na zorganizovanie kvalitnej sutaze. Sipkarom a aj stolnym futbalistom sme nachystali nahradne riesenie a trenovat, alebo len tak sa ist zabavit, budu moct na Terase Pod branou, kde budu mat k dispozicii sipky aj stolne futbaly.  Od septembra by sme chceli uz fungovat a privitat tak nasich hracov, ako aj hosti v novom.
V lete tak isto ako po ine roky sa budeme podielat spolu s Bombura klubom a ostatnymi nadsencami na zorganizovani turnaja v malom futbale, ktory sa uskutocni 5. augusta na Starom ihrisku.
   Dakujem za rozhovor a prajem  vela dalsich uspechov ako  sportovych, tak aj organizacnych.

Peter Pocklan

V Brezne triumfy Friedla a Sladecku

Vysledky pretekov majstrovstiev Slovenska automobilov do vrchu v Brezne - Ciernom Balogu:

Absolutne poradie:
Sobota: 1. Vlado Friedl (Pro Racing) Dallara F393 4:51,428, 2. Juraj Sladecka (Incar Motorsport Team) Lola F3000 Zytec 4:58,279, 3. Andrej Krajci (Incar Motorsport Team) Opel Lotus 5:26,186
Nedela: 1. Juraj Sladecka (Incar Motorsport Team) Lola F3000 Zytec 4:52,739, 2. Herbert Pregartner (Rak.) Porsche 911 Turbo 5:11,588, 3. Andrej Krajci (Incar Motorsport Team) Opel Lotus 5:18,825


STRANA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT