18. JUL 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Myslienky odete hudbou

   V roku 2004 obcianske zdruzenie Plt vydalo spevakovi Janovi Milanovi z Pohorelskej Mase debutove CD s nazvom „... a ...“. Odvtedy vystupoval na mnohych hudobnych festivaloch, mozeme ho pocut vo folkovej hitparade Radia Lumen. Na festivale Country za mestskou stodolou tvrdil, ze konci, ale teraz sa vratil ako laureat Strunobrania 2006.

   Vratil si sa z celostatneho hudobneho festivalu Strunobranie/Folkforum ako jediny oceneny pesnickar.   Aky je to festival?
   -
Ide o akciu, ktoru z poverenia Ministerstva kultury SR organizuje Narodne osvetove centrum, a na ktorej sa prezentuju folku pribuzne, no coraz rozmanitejsie hudobne styly. Ma dve kola, postupujuci z oblastnych kol sa stretnu vo finalovom. Tento rok sa uskutocnilo 7. – 9. jula v Spisskej Novej Vsi, hoci minulych viac nez desat rocnikov hostila Banska Stiavnica.

   Aka bola konkurencia?
   - Dovedna sa zucastnilo tridsat zoskupeni, sedem pesnickarov – jeden lepsi ako druhy. Boli skratka skveli! Netusil som, necakal, ze na vyhlasovani vysledkov odznie moje meno. Som ale presvedceny, ze sa vzajomne nepovazujeme za konkurenciu, a sutaz vnimam len ako malo dolezitu nadstavbu stretnutia s priatelmi plneho dobrej a mne milej hudby. Vystupenie kazdeho pesnickara bolo pre mna uzasnym zazitkom.

   Na ostatnom breznianskom koncerte si tvrdil, ze hras poslednykrat...
   - Mal som pocit, ze som uz dost stary na to, aby som sa spraval dostojne a nerobil zo seba putujuceho trubadura. A dodnes sa ho neviem striast. Zatial zijem v tom, ze toto je moj posledny pesnickarsky rok.  No prave taka atmosfera, ako bola na spominanom koncerte ci na Strunobrani ma znova prinuti ist a odniest svoje myslienky ludom, ktori ich chcu porovnat so svojimi.

   A kde ta mozu zazit v najblizsom case ti, ktori chcu pocut tvoje myslienky odete hudbou?
   - Toto leto sa chystam na Drotariu na Kysuce, do Liptovskeho Hradku na Folkovanie s Cernou Horou a zrejme este niekolko dalsich akcii absolvujem ako clen Prvej pesnickarskej uderky, ktorej som clenom spolu s Michalom Reckym, Matom Libicom, Jankom Majercikom, Edom Klenom a dalsimi.

   Tvoj avizovany zaver folkovania teda nepride tak skoro. To nas tesi prave tak, ako ziskane ocenenie a zelame ti nielen dalsie uspechy, ale aj radost a uspokojenie z kracania po hudobnej ceste.

Miriam Kovacikova

  Bezpecna jazda na bicykli

   Letne dni vylakali na cesty aj zvyseny pocet cyklistov. Stavaju sa neoddelitelnou sucastou cestnej premavky, preto opat plati, ze opatrnosti nikdy nie je dost. Niekolko rad pre vsetkych milacikov dvojkolesovych tatosov nam poskytla hovorkyna Krajskeho riaditelstva PZ v Banskej Bystrici Maria Faltaniova:

   - Jazdi pri pravom okraji cesty a pozorne sleduj premavku okolo seba, aby si mohol vcas spomalit alebo zastavit, ak  hrozi nebezpecenstvo. Pri zmene smeru jazdy daj vcas znamenie rukou, pred odbocenim dolava sa nezabudni obzriet. Nikdy nejazdite dvaja vedla seba ani dvaja na jednom bicykli. Bud ohladuplny k ostatnym ucastnikom cestnej premavky a nezdrzuj zbytocne pomalou jazdou. Neprekazaj ostatnym vodicom tam, kde je husta premavka, jazdi radsej po chodniku. Na priechode pre chodcov a pri odbocovani vpravo alebo vlavo daj prednost prechadzajucim chodcom. Respektuj pokyny policie, svetelne signaly a dopravne znacky. Pri jazde si chran hlavu pred zranenim cyklistickou prilbou. Bicykel musi byt riadne vybaveny a musi mat v poriadku vsetky suciastky, ktore ti umoznia bezpecnu jazdu.
   Bicykel musi byt na premavku na cestach vybaveny    dvoma ucinnymi brzdami, svetlometom schvaleneho typu svietiacim dopredu bielym svetlom. Musi byt nastaveny tak, aby svetlo svietilo do vzdialenosti najviac 20 m. Svietit musi sucasne so zadnym obrysovym  svetlom cervenej farby, najmenej jednym bocnym odrazovym sklom oranzovej farby na kazdej strane kolesa, na spiciach predneho alebo zadneho kolesa alebo oboch kolies, odrazovymi sklami oranzovej farby na oboch stranach pedalov, jasne znejucim zvoncekom. Bicykle pre deti predskolskeho veku mozu byt vybavene aj inym zvukovym signalnym zariadenim ako zvoncekom, zatkami alebo rukovatami na zaslepenie volnych koncov rurky kormidla.
   Bicykel moze byt vybaveny blatnikmi, krytom retaze, na dopravu dietata samostatnym sedadlom pevne pripevnenym na rame bicykla pred cyklistom a pevnymi stupadlami na nohy dietata.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT