18. JUL  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)   Karikaturista Ernest Svrcek z Brezna v piatok 14. jula slavnostne otvoril  netradicnu jubilejnu 70. vystavu s nazvom Kamuflaze nielen pre dni sviatocne. Priaznivci tohto umenia si mozu vystavu pozriet do konca augusta v budove Banskobystrickeho samopravneho kraja na Namesti SNP 23 v Banskej Bystrici.

(es)

Sutaz o tricko a vstupenky
 
 V Horehroni cislo 27 sme zverejnili sutaz o tricko a vstupenky na plazovu Citrus party. Stacilo, ak ste spravne odpovedali na otazku: Ake nazvy maju nove albumy kapely DESmod a Petra Cmorika. Stastie sa usmialo na Annu Jancovu z Bacucha, ktora napisala spravnu odpoved: Uhol pohladu a Nadherny sen.

(r)   

Nehod menej ako vlani
  
V Banskobystrickom kraji v prvom polroku tohto roka zaevidovali 45 dopravnych nehod, co je o 15 menej ako vlani.   Pri tychto nehodach nebol nikto usmrteny, 10 osob bolo tazko a 32 lahko zranenych. Celkovu skodu odhadli na 5,3 miliona korun. Dvadsatdva nehod sposobili cyklisti, 15 vodici motorovych vozidiel a 2 chodci. Najviac nehod sa stalo vo stvrtok  (12) a najviac (18) ich bolo v case od 13. do 17. hodiny. Najcastejsim dovodom zavinenia bol nespravny sposob jazdy a nedanie prednosti.

(ft)


Rozdava kus Slovenska

Brezno pocas letnych dni oziva turistickym ruchom. Navstevnici brazdia namestie, obzeraju kulturne pamiatky, nakupuju v obchodoch. Prijemnym spestrenim su ludovi vyrobcovia, ktori svoje diela predavaju na namesti pred turisticko-informacnou kancelariou. Pristavuju sa pri nich okoloiduci, pretoze svoju pracu prezentuju v priamom prenose. Uplynuly tyzden amaterska vytvarnicka Janka Schvarcbacherova z Hornej Lehoty ponukala obrazy s drevenicami, zatisiami, rozne vyrobky z dreva a putala pozornost svojou maliarskou zrucnostou. Popri troch detoch zvlada aj svoju maliarsku zalubu a pochvalila sa, ze jej obrazky  su na takych miestach zemegule, o ktorych ona len sniva, ze sa tam dostane. V obrazoch rozdava kus Slovenska a trochu nostalgie.

Maria Sajgalikova

Brezno v Primacialnom palaci vystupilo na piedestal

   Pri prilezitosti vyrocia zaciatku Velkej francuzskej revolucie a padu Bastily usporiadal v piatok 14. jula v Primacialnom palaci v Bratislave francuzsky velvyslenec Jacques Faure recepciu za ucasti predsedu vlady SR Roberta Fica a dalsich vyznamnych hosti. Pozvanie prijal aj riaditel Mestskeho kulturneho strediska v Brezne, predseda Spolku slovensko-francuzskych vztahov Mgr. Jaroslav Surina. Na tomto vyznamnom stretnuti osobnosti mnohokrat odznelo vyzdvihnutie priatelskej spoluprace Brezna a Francuzska ako priklad pre budovanie spolocnej Europy. Specialne podakovanie Breznu zaznelo z ust Evy Valachovej, manzelky po nedavno zosnulom Cestnom obcanovi a velkom priatelovi mesta Brezna Vladimirovi Valachovi.

(js)

Uctili si pamiatku Jana Chalupku

   V sobotu 15. jula sa pri prilezitosti 135. vyrocia umrtia Jana Chalupku pri jeho pomniku v parku na breznianskom namesti stretli maticiari. Oslavnym spevom komorneho spevokolu Chramoveho zboru apostola Pavla z Brezna a polozenim kytice si uctili jeho pamiatku. V nedelu 16. jula sa v Evanjelickom chrame Bozom v Brezne uskutocnili Slavnostne sluzby Bozie. Hostom bol novy senior zvolenskeho senioratu Peter Jan Sotak, ktory v kazni vyzdvihol ulohu a vyznam 44-rocneho posobenia Jana Chalupku v dejinach breznianskeho evanjelickeho zboru a jeho literarne dedicstvo nielen slovenskeho, ale aj europskeho formatu. Liturgovali byvaly brezniansky farar na dochodku Dusan Fabricius a farar z Myta pod Dumbierom Stefan Skorupa. Slavnost pozdravila literarno-hudobnym pasmom evanjelicka mladez.

(dm)

 600-rocna Horna Lehota

   V sobotu 15. jula sa pri prilezitosti 600. vyrocia prvej pisomnej zmienky v Hornej Lehote uskutocnili oslavy. Pekny slnecny den, plny zivota a prijemnej atmosfery otvoril miesany spevacky zbor Domovina z Bravacova s pozehnanim rimskokatolickym fararom Mgr. Dusanom Mesikom z Brezna a evanjelickym fararom Mgr. Stefanom Skorupom z Myta pod Dumbierom. Po prihovore starostu Hornej Lehoty Vladimira Busniaka sa predstavil spevacky zbor Lehotanka z Dolnej Lehoty. Ucastnici si mohli pozriet skupinu historickeho sermu Cassanova, pobavit sa pri country skupine Tulibanda z Polomky, zaspievat si s Robom Kazikom ci folkovym pesnickarom Martinom Libicom. Oslavy pokracovali az do rana tanecnou zabavou so skupinou ZBM z Brezna.

(r)

Na Bielych Handloch

  V piatok a v sobotu sa v Bravacove uskutocnil 5. rocnik folklorneho festivalu na Bielych Handloch, ktoreho organizatorom bolo bielohandelske kulturne zdruzenie Bukovinka. Podujate otvoril krojovany sprievod obcou, po ktorom v amfiteatri vystupili Orawiaci z Polska, so spevmi a tancami sa predstavili Podpolianski vrchari a s hrou Anicka Kovacovie domaci divadelny subor. Sobotnajsie popoludnie zacalo detskym pasmom Zahrajme sa spolu..., kde divakov rozveselili subory Klasok z Podbrezovej, Stastne detstvo z Brezna a Helpiancok z Helpy. Prijemnu atmosferu doplnilo vystupenie zahranicnych Slovakov z kulturno-osvetoveho spolku Jednota Kluzany ci dedinskych folklornych skupin Bukovinka, Kycera z Cierneho Balogu, Ciertaz z Nemeckej a Polana zo Zvolena. Dvojdnovy festival plny dobrej nalady, ludovej hudby ukoncila tanecna zabava s Jozefom Ambrozom az do rana bieleho.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT