8. AUGUST 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Volske zaprahy do Sihly

   Vrcharska obec Sihla sa v tychto dnoch intenzivne pripravuje na „nosne“ sportovo-kulturne podujatie Jarmo 2006. Siesty rocnik pretekov volskych zaprahov sa uskutocni v sobotu 19. augusta.
   Slavnostne otvorenie bude o pol dvanastej v strede obce, odkial sa jeho ucastnici presunu na ihrisko, kde zacnu samotne preteky. Gazdovia a ich pomocnici s „volkami“ si zmeraju sily v gazdovskej, furmanskej a silovej discipline, ktore su narocne na zrucnost, rychlost, silu a poslusnost volskeho zaprahu.
   Sucastou podujatia, ktore by podla organizatorov malo prispiet k zatraktivneniu regionu, budu aj rozne sprievodne akcie, ako napr. plieskanie bicom, furmanske disko, jazda na konoch Hucul klubu, prezentacia uspesnych prac medzinarodnej sutaze kresleneho humoru O Bomburovu sablu so sportovou tematikou a jarmok ludovych vyrobkov.
   Priaznivci folkloru si mozu pozriet vystupenie folklorneho suboru Brezinky z Polomky, detskeho folklorneho suboru Ratolest z Detvy, country skupiny Tulibanda z Polomky a ludovej hudby Bartosovci z Cierneho Balogu.
   Navstevnici, ktori pridu na Jarmo do Sihly obleceni v ludovych krojoch, budu mat vstup na podujatie zadarmo. Zaujemcovia o sutaz volskych zaprahov sa mozu prihlasit aj v den konania pretekov do desiatej hodiny v tamojsom obecnom urade.

Daniel Rakyta

 Plechovky piva „letia“ viac ako pivo vo flasi

   Zmena zivotneho stylu na Slovensku prinasa aj zmenu v konzumacii „tekuteho chleba“ - piva. K tomuto zaveru by dospeli vsetci ti, ktori sa radi zaoberaju zivotnym stylom obyvatelov na Slovensku. Sudiac podla predaja piva, nakupcovia v jednej velkej spolocnosti potvrdzuju: „Pivo v plechovke je len o dve koruny drahsie, ale to rozhoduje, comu da slovensky konzument prednost - plechovka posledne dva roky stale vyhrava pred sklom. Najviac sa predava pivo na Vianoce a az potom v horuce dni v lete. Predaj piva v nasej sieti pocas horuceho tyzdna voci studenemu vyskoci aj o 25 az 30 %. Rozdiel medzi zimnym a letnym tyzdnom moze byt az dvojnasobny v prospech letneho tyzdna, samozrejme, okrem spominanych Vianoc. Pivo pri teplote 7 az 10 °C je totiz uznavane ako vynikajuci napoj proti teplote a unave z nej. “
   Statistika hovori, ze 10-percentne pivo jednoznacne dominuje a presahuje 12-tku, cierne alebo nealko pivo. Nealkoholicke pivo patri k tym napojom, ktore zaznamenavaju stupajucu tendenciu na trhu, co tiez urcite suvisi so zmenou zivotneho stylu – pribuda vozidiel na nasich cestach a ich vodici si radi dopraju pivo s takmer nulovym obsahom alkoholu.
   Ako je to s ciernym pivom? Jeho spotreba je na Slovensku  minimalna, aj ked sa zvykne hovorit, ze ma blahodarne ucinky a aj nejeden recept na pripravu napriklad masoveho pokrmu vyzaduje pouzit prave taketo pivo. No na Slovensku - geograficky i historicky - sa konzumacia piva profilovala na baze klasickeho svetleho leziaku.
   Podla evidencie o predaji piva mozno konstatovat, ze sa na Slovensku velmi dobre predavaju - popri znackach piva vyrobenych v susednych Cechach - hlavne tie, ktore sa vyrabaju na Slovensku
.
   V hypermarketoch ponukaju neuveritelnych 129 druhov piva  a predavaju ich s velkym uspechom v milionovych mnozstvach - domacej i zahranicnej vyroby, s roznym mnozstvom extraktu v povodnej mladine, ale aj nealko, dia, kvasinkove, vo flasi i plechovke, svetle i tmave, podla chute aj toho najnarocnejsieho zakaznika.
   A co tak urobit si maly testik o sebe samom? Viete, ze ti, ktori uprednostnuju konzumaciu desiatky piva, reaguju viac na jeho cenu a v znacke zvyknu migrovat, zatial co ti, ktori holduju dvanastke, su konzervativnejsi a drzia sa svojej znacky...?
   Tak ci onak, sme proste krajina s tradiciou konzumacie piva a pocas dni, ked sa teplomer rucicky vysplhava nad 30 º C,  pivo schladzuje telo a mozno i mysel a stava sa jednym z najfavorizovanejsich produktov zakaznikov.

(oh)


Hura, prazdniny!!!

    Ziaci zakladnych a studenti strednych skol si uzivaju chvile volna. Hoci sa neda jednoznacne povedat, kto sa na prazdniny tesil viac, ziaci alebo ucitelia, nech je to uz akokolvek, pesimisti hovoria, ze uz sa kratia. Potesme sa aspon priehrstim vtipov a myslienok o skole, ale nie len o nej.

Rozpravaju sa dvaja spoluziaci:
- Ja som dostal za dobre vysvedcenie patsto korun a zopar faciek, aby som si nezvykal na uplatky.
... 

- Rodicov mame vzdy rovnakych. Ini su len vtedy, ked sa vratia z rodicovskeho zdruzenia.
... 

- Deti, kto mi povie priklad, ako sa ludske telo dokaze prisposobit zmenenym podmienkam?
Prihlasi sa Adrianka a hovori:
- Pan ucitel, moja teta pribrala dvadsat kil a predsa nepraskla.
... 

- Opozicia je trebars, ked mi nasi nadavaju a ja som proti.
... 

- Deti, kto z vas mi vie povedat takeho tvora, ktory sa prebera na jar zo zimneho spanku.
- Napriklad zmrzlinar.
... 

- Slusne deti su tie, ktore doma nepiju, nefajcia a nehovoria sproste slova pred rodicmi.
... 

 Ucitelka sa pyta:
- Jozko, odkedy je zname pestovanie vinnej revy?
- Vinna reva sa pestuje odpradavna, lebo smad bol vzdycky.
... 

- Upir je zviera, ktore pije ludsku krv. Trebars nasa suseda.
... 

- Moja chripka bola ovela horsia ako tvoja.
- A to uz preco?
- Pretoze ja som ochorel cez prazdniny.
... 

- Puder je len pre zeny. Muzi sa musia umyvat.
... 

 V skole ucitelka vysvetluje detom zmysel prislovia, samochvala smrdi. Po chvili sa prihlasi Adrianka:
- Pani ucitelka, vedla mna sediaci Mirko sa prechvalil.
... 

- Emancipacia je, ked napriklad ona nevie varit.
... 

- Predtym, ako vstupite na cestu, pozrite sa vlavo a potom vpravo. Viete preco?
- Pretoze naraz na obidve strany sa nedokazeme pozriet.
... 

- V nasom panelaku sice nemame pohyblive schody, ale aspon mame stojaci vytah.
... 

- Ja som dostal za vysvedcenie bicykel.
- Ja som dostal.

(jp) 


Policia patra

   Policia sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom maloletom desatrocnom chlapcovi Marcovi Masierovi zo Zvolena.
   Marco sa mal 29. jula vratit aj so svojim otcom do miesta trvaleho bydliska. Prveho augusta vsak otec chlapca telefonicky oznamil jeho matke, ze sa uz so synom na Slovensko nevratia.
   Nezvestny Marco je asi 150 cm vysoky, ma stihlu postavu, blond vlasy a modre oci.
   Akekolvek informacie, ktore pomozu pri vypatrani chlapca, oznamte v najblizsom utvare Policajneho zboru alebo na linku tiesnoveho volania 158.

 


 

 

Cestne uznanie v kategorii do patnast rokov porota 11. rocnika sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu priznala Zuzke Wodzikovej z Brezna.

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT