Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  14 

 ČÍSLO  41 

17.OKTOBER2006

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Tohtorocne Chalupkovo Brezno

venovali spomienke na Karola Kuzmanyho

   Sobotnajsim Vecerom vitazov sa zavrsilo celodenne sutazenie ucastnikov 39. rocnika prehliadky zaujmovej umeleckej tvorivosti pedagogickych zamestnancov Chalupkovo Brezno, ktore bolo v tomto roku popretkavane spomienkami na Karola Kuzmanyho.

   Laureatmi Chalupkovho Brezna sa stali: Slavka Liskova (Zakladna umelecka skola Revuca) za umelecky prednes z tvorby pre deti, Dasa Illyova (Centrum volneho casu Ilava) za literarnu tvorbu pre deti a mladez, Mgr. Jan Soltes (Zakladna umelecka skola Bardejov) za vytvarnu tvorbu. Cenu prezidenta Slovenskej republiky udelili Eve Győrfiovej, Marii Vecseiovej, Zuzane Strungovej (clenky kruzku slovenskych uciteliek Rozmarin pri Dome slovenskej kultury v Bekesskej Cabe) za vytvarnu tvorbu, cenu Ministerstva skolstva SR Valentinovi Sefcikovi (Zakladna skola Bertotovce) za literarnu tvorbu pre deti a mladez, cenu Odboroveho zvazu pracovnikov skolstva a vedy Emilii Sipulovej (Puchov) za literarnu tvorbu - prozu, cenu Krajskeho skolskeho uradu v Banskej Bystrici Mgr. Margite Kuchcakovej (Orlicie - Nizna) za literarnu tvorbu - prozu, cenu predsedu Banskobystrickeho samospravneho kraja Mgr. Dagmar Janisovej (Zakladna skola Zemianska Olca) za literarnu tvorbu - poezia, cenu primatora mesta Brezna Anne Plecitej (Piestany) za umelecky prednes - proza.
   Z horehronskych pedagogov do strieborneho pasma v kategorii umelecky prednes - poezia zaradili Mgr. Martu Pribylinovu zo Zakladnej skoly Helpa, do bronzoveho pasma v kategorii literarna tvorba - poezia Mariu Polakovu z Pohorelej, do strieborneho pasma v kategorii literarna tvorba - proza Mgr. Vieru Babiakovu z Brezna, do strieborneho pasma v literarnej tvorbe pre deti a mladez Mariu Polakovu z Pohorelej, Mgr. Kristinu Gondovu z Brezna a do bronzoveho pasma Mgr. Vieru Teslarovu z Pohorelej a Libusu Halajovu z Brezna, do zlateho pasma v hre na hudobnom nastroji (klavir) Dagmar Trangosovu zo Zakladnej umeleckej skoly Brezno.
   Po skonceni podujatia sme oslovili predsedu organizacneho vyboru Mgr. Jaroslava Surinu, ktory nam povedal: „Skoncilo Chalupkovo Brezno, ktore je uz po niekolko rokov podujatim s medzinarodnou ucastou a vymenou skusenosti v oblasti skolstva a kultury. Je to jedno z najoriginalnejsich podujati pedagogov v Europe. Opatovne vytvorilo vynikajuce podmienky pre vznik osobnosti pedagogickeho i umeleckeho zivota. Tak ako doposial, i jeho 39. rocnik formovali samotni ucastnici v programe, ktory sa niesol v duchu spomienky na 200. vyrocie narodenia Karola Kuzmanyho. Chalupkovo Brezno s neopakovatelnou atmosferou slnecnej jesene a jemnych pavucin ocenilo vsetkych ucastnikov umeleckych kategorii v troch hodnotiacich pasmach. Sest vykonov ovencili ceny clenov cestneho predsednictva, titul Laureat Chalupkovo Brezno prevzali z ruk delegovaneho zastupcu ministerstva skolstva Luboslava Drgu a primatora Brezna Jaroslava Demiana traja ucastnici za najkvalitnejsie umelecke vykony. Podakovanie patri vsetkym, ktori prilozili ruku k dielu, mestu Brezno, organizacnemu vyboru, ucastnikom za vytvorenie skvelej atmosfery naplnenej hodnotnym umenim, hotelovej akademii za vytvorenie reprezentativnych podmienok na ubytovanie a stravovanie, Gymnaziu Jana Chalupku, Zakladnej umeleckej skole v Brezne i Horehronskemu muzeu za podanie ochotnej ruky. Chalupkovo Brezno malo dva vrcholy, jeden v podobe galaprogramu, druhy na slavnostnych sluzbach Bozich v evanjelickom kostole venovanych dvestorocnici Karola Kuzmanyho. Za vsetkych zainteresovanych mozem povedat: Uz teraz sa tesime na jubilejny 40. rocnik Chalupkovho Brezna.“

(r) Foto: Stefan Vozar

Ocenovanie laureatov 39. rocnika Chalupkovho Brezna. Jedna zo spomienok na Karola Kuzmanyho pri jeho pamatnej tabuli. Sucastou slavnostneho otvorenia bolo aj literarne pasmo v podani breznianskych divadelnikov.

V zavere Vecera vitazov v programe Divadlo sveta v troch minutach ucinkovali Jana Orlicka, Milan Markovic, Milan Kasuba a Philippe Naudot.

 

 Velka i mala sala hotela Dumbier dostavaju novy sat

Tri otazky primatorovi Brezna Ing. Jaroslavovi Demianovi:

Na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva ste prerokuvali siestu zmenu rozpoctu mesta na rok 2006. Co priniesla?
   - Predpokladam, ze to bola posledna zmena rozpoctu na tento rok. Rozpocet je zivy mechanizmus, kazdym dnom, kazdym mesiacom sa vyvija. Jednoducho, tak ako rastu prijmy a vydavky, tak sa upravuju. Legislativa totiz vyzaduje, ze prostriedky, ktore nie su uvedene v rozpocte, nemozno pouzit na ten ucel, ktory je. Riesili a hodnotili sme nielen bezne vydavky, ale aj kapitalove. Tesi ma, ze poslanci rozpocet schvalili bez problemov. Objem prostriedkov pre skolstvo zhruba 3,5 miliona korun sme navysili o dalsich 500 tisic korun na vymenu okien na telocvicni Zakladnej skoly s materskou skolou na Pionierskej 4. Okna chceme vymenit este v tomto roku, pretoze su v havarijnom stave a v dazdivych dnoch cez ne zateka do telocvicne, cim hrozi znehodnotenie palubovky a telocvicneho naradia. Myslim si, ze je to dobry krok. Otazka je, preco to skola neziadala skor. Dufam, ze aj buduce vedenie mesta v dalsom volebnom obdobi dodrzi zacaty trend, ze kazdy rok ide isty balik prostriedkov na opravy a rekonstrukcie skol a skolskych zariadeni. Zial, samosprava ich od statu ako zriadovatela prebrala s obrovskym investicnym dlhom. Jednoducho, predtym sa do tychto budov vobec systematicky neinvestovalo, co dnes vidno na ich technickom stave. Myslim si, ze ak takto systemovo budeme postupovat aj v buducnosti, v ramci moznosti rozpoctu mesta odstranime alebo vylepsime prostredie, v ktorom vyrastaju nase deti. Zastupitelstvo rozhodlo aj o tom, ze okrem prispevku na rekonstrukciu velkej saly hotela Dumbier, prispeje aj sumou 500 tisic korun na rekonstrukciu „banketky“. Obidve dostavaju v tychto dnoch novy sat, maluju sa priestory, vymienaju okna, vybudoval sa novy rozvod kurenia, nove rozvody elektriny. Velka sala hotela Dumbier bude reprezentativnym miestom, kde sa budu moct aj nadalej konat vsetky spolocenske a kulturne udalosti v meste. Verim, ze ich vyuzijeme uz v ramci Svetoveho pohara v biatlone na slavnostnu recepciu.

V akom stadiu su pripravy na bliziace sa komunalne volby?
   - Mestske zastupitelstvo sa zaoberalo dvoma materialmi suvisiacimi s pripravou volieb do organov samospravy, ktore budu 2. decembra. Bolo prijate vseobecne zavazne nariadenie mesta o vyhradeni miesta a plochy na vylepovanie plagatov v case predvolebnej kampane. Zastupitelstvo schvalilo, ze 21 ploch v meste je dostatocny pocet na to, aby sa vsetci kandidati, ci uz na primatora alebo na poslancov, mohli dostatocne prezentovat pred volicmi. Poslanci zobrali na vedomie informativnu spravu o zozname ulic a okrskov pre volby do organov samospravy obci s tym, ze v meste mame uz tradicne zriadenych 21 volebnych okrskov. Volici by nemali mat problem najst volebnu miestnost. Samozrejme, ze este pred volbami dostanu oznamenie o konani volieb a mieste, kde mozu vykonat hlasovanie. Myslim si, ze v pocte okrskov by nemal byt problem. Jediny problem je, ze prvykrat su komunalne volby len jeden den, teda iba v sobotu od 7. do 22. hodiny. Chcem vyuzit tuto moznost a upozornit, aby si to volici zafixovali a aby sa nespoliehali, ze volby budu dva dni. Zaroven chcem vyzvat volicov, aby prisli hlasovat a aj takto prejavili zaujem o dianie v meste.

Suvisi rozkopavka pred velkou zeleznicnou stanicou s prestahovanim autobusoveho nastupista z namestia?
   - Vystavba novej autobusovej stanice je v plane investicnych akcii na tento rok. Stavba je rozdelena na dve casti, jednu v objeme asi 4 miliony korun realizuje mesto a druhu v objeme zhruba 10 milionov korun spolocnost Diago Brezno. Mesto a spolocnost Diago su totiz spolocnikmi v Dopravnom podniku Brezno, preto takato zmluva o spolufinancovani verejno-prospesnej stavby. Nas zamer je stavbu zrealizovat este v tomto roku. Uvidime, ako sa nam to podari, pretoze prace maju svoju technologicku nadvaznost a mozu sa vyskytnut nejake problemy. Verim, ze na jar buduceho roka budeme moct pristupit k presmerovaniu dopravy na novu autobusovu stanicu, cim odlahcime spoje. Na namestie by mali prichadzat len spoje mestskej hromadnej dopravy. V buducom roku by sme mali plochu vyuzivanu na autobusove nastupiste upravit a umoznit tam statie osobnych motorovych vozidiel, lebo parkovacich miest na namesti a v prilahlych uliciach je stale nedostatok.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT