17. OKTOBER  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Zacali sa Francuzske dni v Brezne
   Mesto Brezno uz tradicne v jesennom obdobi organizuje Francuzske dni. V tomto roku zacali uz 15. oktobra uvedenim filmu francuzskej produkcie a potrvaju az do 17. decembra. Sucastou programu su vystavy fotografii a knih, francuzska videoprojekcia v Horehronskom muzeu, Francuzska kuchyna v restauracii U rytiera, vystupenia folklornych suborov a koncerty. Vyvrcholenim bohateho programu bude galaprogram14. rocnika Francuzskych dni v Brezne 30. oktobra, ktoreho sucastou bude krst CD rodiny Compagnonovcov. Ucinkovat bude aj skupina Vodopad, Irena Mlynarikova, Phillipe Naudot, Jana Orlicka, Milan Kasuba Trio, Maria Auerova, La Gatinaise, Pic Note Folk, Lorrain de Metz, Nadeje, folklorne subory Mostar a Stastne detstvo. Ucast na tomto vyznamnom podujati, predovsetkym na galaprograme, potvrdili nielen zastupcovia partnerskeho mesta Meudon, ale aj velvyslanec Francuzskej republiky na Slovensku, predstavitelia Alliance Francaise, riaditel Francuzsko-slovenskej priemyselnej a obchodnej agentury, predstavitelia statnej spravy, zastupcovia niektorych organizacii a ine osobnosti.

(r)

Styria kandidati na post primatora
   Do polnoci 8. oktobra bol posledny termin na odovzdanie supisiek kandidatov na primatorov, starostov a poslancov zastupitelstiev v komunalnych volbach, ktore budu 2. decembra. V Brezne o kreslo primatora prejavili zaujem styria kandidati, dvaja nezavisli a dvoch nominovali politicke strany, jedneho SDKU, dalsieho koalicia SMER SD a SNS. Miestnej volebnej komisii dorucili aj osem stranickych kandidatok (ANO, HZD, HZDS, DSS, KDH - SDKU, KSS, USVIT, SMER - SNS) na poslancov so 78 menami a pat nezavislych. O dvadsatjeden mandatov v mestskom zastupitelstve sa teda bude uchadzat 83 kandidatov. Prve zasadnutie miestnej volebnej komisie bolo v stredu 11. oktobra, ktora o zaregistrovani, pripadne nezaregistrovani kandidatov rozhodne do 18. oktobra.

(r)

Od nedele musia mat vodici rozsvietene svetla
   Zo statistiky dopravnej nehodovosti nie je mozne zistit, ci sa znizil pocet dopravnych nehod vdaka tomu, ze sa prijalo zakonne ustanovenie, ktore uklada vodicom od 15. oktobra do 15. marca jazdit po cely den s rozsvietenym predpisanym osvetlenim. Prakticky zivot nas vsak denne presviedca, ze v premavke je dolezite nielen vidiet, ale aj byt videny. „Mnohi vodici, ktorym zalezi na zivote, zdravi a majetku, jazdia s rozsvietenymi svetlami aj mimo tohto obdobia, pretoze vedia, ze je to v zaujme bezpecnosti. Toto ustanovenie zakona by mali vodici respektovat najma preto, aby ich pohyb na cestach bol bez nehod a inych kolizii a nie len  preto, ze im hrozi sankcia. Tym vodicom, ktori svetla zabudnu zapnut, hrozi pokuta az do vysky 2000 korun,“ upozornuje krajska policajna hovorkyna Maria Faltaniova.

(r)


Desat rokov po...

   Desat rokov po pamatnej prirodnej katastrofe v horehronskych lesoch, ktora najviac postihla lesne porasty v okoli Osrblia, sa vo stvrtok 12. oktobra uskutocnil seminar na tuto temu pod hlavickou Oblastnej lesnickej komory Banska Bystrica.
   Priamo v centre niekdajsej pohromy – v Osrbli - sa zisli lesnici z nestatnych a statnych subjektov lesneho hospodarstva, aby sa pozreli na to, ako sa clovek a priroda v tesnej vzajomnej spolupraci dokazali po desiatich rokoch vysporiadat s extremnou nicivou silou vetra z 8. jula 1996.
Priami svedkovia desat minut trvajuceho vycinania zivlu a pracovnici Odstepneho zavodu Cierny Balog, bezprostredne zucastneni na likvidacii jeho nasledkov, oboznamili lesnikov zo stvrtiny Slovenska so svojimi skusenostami, ktore maju cenu zlata. Kalamity podobneho rozsahu mozno totiz ocakavat i v buducnosti, pretoze potvrdene globalne zmeny klimy Zeme sa prejavia a prejavuju vsade.
   Prehliadka najpostihnutejsich casti Lesnej spravy Osrblie priamo v terene presvedcila o tom, ze lesny hospodar v spolupraci s prirodou, ktorej prave on najlepsie rozumie, moze rozvrateny les na niekolko tisic hektarovych plochach vratit do stavu odovodnenej nadeje na jeho pokracovanie. To, co pred desiatimi rokmi poskytovalo oku hrozostrasny obraz skazy, je dnes opat zelene: novy mlady les, vypestovany clovekom za pomoci chapania tunajsej prirody, sa vratil na kalamitne holiny. S nemalymi financnymi prostriedkami ho lesnici z ciernobalockeho zavodu uz zacali vychovavat, aby ti po nich mali „dedicstvo otcov zachovane...“.

(bp) Foto: Boris Pekarovic


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Hnoj na ceste
   Predpoludnim 30. septembra hliadka patrala po bezohladnom vodicovi traktora, z ktoreho na Pestovatelskej ulici cez bocnice vlecky padal na cestu hnoj. Stazovatel si nastastie vsimol evidencne cislo, a tak nebol problem traktoristu najst. Okrem „blokoveho konania“ musel zabezpecit aj vycistenie vozovky.

Padli aj facky
   Dvaja kamarati 1. oktobra vecer popijali v krcme na Fucikovej ulici. Nerozisli sa vsak v dobrom, pretoze padli aj facky. Vyfackovany kamarat si to zamieril na mestsku policiu, kde ziadal napravu. Hliadka „kamosa“ este zastihla v krcme, priznal sa a zaplatil pokutu.

Vandal na verejnych toaletach
   Vynovene mestske zachody sa v noci na 2. oktobra stali tercom vandala. Hliadku rano zavolala zamestnankyna Technickych sluzieb mesta Brezna, aby vypatrali vinnika, ktory tam vykopol plastovu vypln dveri. Hrozi mu trest za priestupok proti majetku.

Chytali psov
   Velky cierny pes s retazou, ktory 3. oktobra o pol desiatej vecer, pobehoval po Stvrti Ladislava Novomeskeho, vyvolaval strach. Kedze mal znamku, hliadka zistila jeho majitela. Pes sa odtrhol a usiel z firmy v objekte mostarne. Na Ulici Bozeny Němcovej 8. oktobra cierny nemecky ovciak pohryzol chodca. Za asistencie veterinara a statnej policie psa odchytili. Pes nema znamku, ale pocuva na povely, na krku ma cierny kozeny obojok a retiazku. Policia hlada jeho majitela, pretoze sa nevie, ci bol zaockovany proti besnote a zraneny chodec sa preto musel podrobit nevyhnutnemu ockovaniu. Predpoludnim 9. oktobra na Kiepke pobehovali dva psy, jedneho - tulaveho odchytil veterinar, druhy patril zenicke, ktora ho zabudla prihlasit na mestskom urade.

Vsetko sa zide
   O desiatej predpoludnim 5. oktobra hliadka riesila kradez na Ulici CSA pri predajni elektro. Zo zaplachtovanej garaze J. N., J. B. a O. E. totiz povyberali stare v obchode odovzdane spotrebice. Prvi dvaja „vyfasovali“ blokovu pokutu, no tretieho vinnika odovzdali statnej policii, pretoze za dvanast mesiacov uz kradol viackrat.

Auta na travniku
   Kontrola parkovania na uliciach 9. maja a MPCL 8. oktobra od siedmej do desiatej predpoludnim nedopadla dobre. Hliadka zaznamenala az sest priestupkov, ked majitelia aut parkovanim na travniku porusili vseobecne zavazne nariadenie o verejnej zeleni. Po vylustrovani ich caka blokova pokuta. Pri kontrole parkovania nakladnych motorovych vozidiel 9. oktobra rano v Stvrti Ladislava Novomeskeho hliadka nadabila na nakladne motorove vozidlo. Jeho majitel z Ratkovskeho Bystreho asi nevedel, ze v noci plati zakaz parkovania na sidlisku. Blokovu pokutu vsak zaplatit musel.

Nevmestia sa do koze
   Neplechu v cinziaku pri plavarni na Mladeznickej ulici robia jeho novi obyvatelia prestahovani z Razusovej ulice. Akosi si nevedia zvyknut, ze tam plati nocny pokoj. Tesne po polnoci 10. oktobra tam po staznosti spoluobyvatelov startovala hliadka mestskej i statnej policie, aby napokon zavladol poriadok a nocny klud.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT