17 . OKTOBER 2006 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Na rokovani mestskeho parlamentu

dominovali majetkove zalezitosti

   Na svojom osmom pracovnom zasadnuti sa v utorok 10. oktobra stretli poslanci mestskeho zastupitelstva. Po proceduralnych otazkach upravili program rokovania, ked na navrh zastupkyne primatora z rokovania stiahli bod 9: Koncepcia rozvoja socialnych sluzieb v meste Brezne do roku 2010 a vymenili poradie bodov 11 a 12.

Opatrenia k predvolebnej kampani
   Poslanci schvalili navrh vseobecne zavazneho nariadenia o vyhradeni miesta a plochy na vylepovanie plagatov v case predvolebnej kampane na uzemi mesta k decembrovym volbam do organov samospravy obci. Pisomna poziadavka politickej strany, hnutia, koalicie a dalsich subjektov bude uplatnena najneskor den pred zacatim kampane, pricom platnost VZN je obmedzena - len pocas kampane. Na vedomie vzali informativnu spravu o zozname ulic a okrskov, v ktorej je uvedene rozdelenie ulic do jednotlivych volebnych okrskov.

Prostriedky z Fondu narodneho majetku
   Na rad prisiel bod 7: Schvalenie ucelu pouzitia financnych prostriedkov poskytnutych z FNM SR. Vlada svojim uznesenim c. 461 zo 16. maja 2006 odsuhlasila doplatenie kompenzacie nakladov miest a obci vynalozenych na vybudovanie energetickych zariadeni s pouzitim majetku Fondu narodneho majetku SR v roku 2006 vo vyske 128,01 mil. korun. V zmysle dodatku c. 1 o doplatku kompenzacie zo dna 7. augusta 2006 k zmluve o poskytnuti financnych prostriedkov zo dna 10. decembra 2004 bude mestu Brezno doplatena suma 86 268, 70 Sk. V zmluve uzatvorenej medzi mestom, FNM a Dexia bankou, a. s., Slovensko su definovane podmienky ucelu pouzitia. Jednym z nich su kapitalove vydavky, preto poslanci schvalili pouzitie financnych prostriedkov na akciu Dostavba a stavebne upravy zimneho stadiona v Brezne.

Siesta zmena rozpoctu
   Poslanci schvalili aj siestu zmenu rozpoctu mesta na rok 2006. V poslednej zmene rozpoctu islo hlavne o doplnenie niektorych rozvojovych programov mesta na rok 2006 a investicne akcie, pri ktorych   dochadza k zmenam.

Fond reprodukcie technickych sluzieb
   V bode 10: Tvorba a cerpanie fondu reprodukcie Technickych sluzieb mesta Brezno na rok 2006 - tretia zmena - riaditel predlozil navrh na upravy v cerpani niektorych poloziek, navysenie fondu reprodukcie z odpisov, tvorbu fondu reprodukcie z rezervneho fondu a doplnenie cerpania neplanovanych malych operativnych nakupov. Poslanci tento navrh odsuhlasili bez pripomienok.

Plan technickeho rozvoja a oprav v rokoch 2006 - 2009 spolocnosti Dalkia, a. s., Brezno
   V zmysle platnej zmluvy o najme nehnutelnosti a technologickych zariadeni uzavretej medzi mestom Brezno a spolocnostou Dalkia Brezno, a. s., predlozil prevadzkovy riaditel spolocnosti Ing. Juraj Mydliar spresneny plan technickeho rozvoja na rok 2006. Poslanci vzali na vedomie predlozeny plan technickeho rozvoja na roky 2006, 2007, 2008 a 2009.

Majetkove zalezitosti
   boli ako obvykle najrozsiahlejsim bodom rokovania. Ziadosti fyzickych osob o odkupenie pozemkov schvalili bez pripomienok. Ponuka Evanjelickeho a. v. farskeho uradu Brezno na odpredaj pozemku do vlastnictva mesta po pripomienkach poslancov bola stiahnuta z rokovania. Navrh na predaj nehnutelneho majetku mesta - nebytovych priestorov Lahodky na Svermovej ulici 10 - po kratkej diskusii schvalili.  Spravu o vyhlaseni vysledkov verejnej obchodnej sutaze na predaj nehnutelneho majetku mesta - polyfunkcny objekt na Kuzmanyho c. 1 a Kuzmanyho c. 1A spolu s pozemkami - vzali na vedomie. Zaroven na zaklade rozhodnutia komisie menovanej 5. oktobra primatorom mesta z dovodu nedorucenia ziadnej cenovej ponuky, ulozili prednostovi mestskeho uradu zopakovat verejno-obchodnu sutaz na predaj uvedeneho nehnutelneho majetku. Vysledky verejnej obchodnej sutaze na predaj nehnutelneho majetku mesta - prevadzkova budova na Ulici CSA - mestske zastupitelstvo schvalilo a zaroven aj predaj nehnutelneho majetku do vlastnictva spolocnosti Rotodon, s. r. o., Roznava. V sulade s clankom IV. zmluvy o poskytnuti dotacie na obstaravanie najomnych bytov uzavretej 17. maja 2005 medzi mestom Brezno a ministerstvom vystavby a regionalneho rozvoja je povinnostou stavebnika, t. j. mesta podat navrh na vklad zalozneho prava medzi ucastnikmi zmluvy. Z uvedeneho dovodu oddelenie spravy majetku mesta predlozilo mestskemu zastupitelstvu navrh uznesenia na zapis zalozneho prava k nehnutelnostiam - stavby bytovych domov na Hlavine - do katastra nehnutelnosti, ktory poslanci schvalili. V navrhu zamennej zmluvy medzi mestom Brezno a Banskobystrickym samospravnym krajom ide o majetkove vyriesenie plavarne a ineho majetku. Zastupitelstvo BBSK navrh tejto zmluvy prerokuje na svojom zasadnuti v decembri. Mestske zastupitelstvo navrh zmluvy po zapracovani niektorych pripomienok schvalilo. Poslanci vzali na vedomie ponuku spolocnosti Cosmos Trading, s. r. o., Kezmarok v zastupeni Ing. Mikulasom Bobakom, Csc., na odpredaj pozemkov s vymerou 7678 mē pod miestnou komunikaciou na Mostarenskej ulici do vlastnictva mesta. Poslanci dali suhlas riaditelovi Mestskeho sportoveho klubu Brezno Petrovi Luptakovi na uzatvorenie dlhodobej najomnej zmluvy medzi MSK a ZP Sport Podbrezova, a. s., o najme prevadzkovej budovy a pozemkov na mestskom futbalovom stadione na Ulici Frana Krala a na futbalovom ihrisku na Brezenskej ulici.
   Po prerokovani vsetkych bodov nasledovali interpelacie poslancov a kratka vseobecna diskusia, po ktorej primator rokovanie mestskeho zastupitelstva ukoncil.

(mm)

Sutaz o knihu

Objavme caro sviecok

   Na knihe Objavme caro sviecok je zaujimava uz samotna jej autorka Patricia Telescova. Doteraz vydala viac ako 50 knih, vsetky s metafyzickou temou. Kazda z nich sa zaobera inou strankou duchovnosti, ktora zaujima nielen autorku, ale iste aj citatelov. Verime, ze vas zaujme jej kniha, ktora pojednava o svieckach trochu inak a ze spolu s nou objavite caro sviecok.
   Hned v uvode, samozrejme, vas autorka zoznami s historiou sviecok. Podla pisomnych kronik sa v Egypte nasli svietniky pochadzajuce zo 4. storocia pred n. l., co naznacuje, ze povod sviecok je s velkou pravdepodobnostou este ovela starsi. Viete o tom, ze plamen sviecky predstavuje duchovnu cistotu a vecnu ludsku dusu? A viete, ze ak niekomu na Novy rok podarujete voskovnikovu sviecku alebo ju zapalite pravou rukou prinesie vam to stastie? V knihe sa docitate vselico o svieckarstve, o vykladani znameni od ducha ohna, o caroch vo svetle sviecky, o modlitbach a meditaciach, ritualoch. Napriklad je tu ritual na privolanie stastia ci na pritiahnutie penazi. Dozviete sa vselico o svieckach v suvislosti s feng suej, astrologickych svieckach, no najdete tu aj svieckarske tipy a vyrazy. Pomocou tejto knihy sa naucite, ako si vybrat sviecku, ktora ladi s vasim astrologickym znamenim, ako ucinne palit sviecky pri odriekani magickych formuliek, ako si vlastnorucne zhotovit sviecku, ci ako zdobit sviecky, aby vyjadrovali urcity ciel, napriklad lasku, prosperitu, zdravie, stastie...
   Dvaja z vas mozu knihu Objavme caro sviecok vyhrat. Vyhercov vyzrebujeme spomedzi tych, ktori do 26. oktobra do nasej redakcie dorucia listky s kuponom, spravnou odpovedou na otazku, adresou a telefonnym cislom. Mena vyhercov uverejnime 31. oktobra.

(aa)

Otazka: Co predstavuje plamen sviecky?


Vikend na jarmokoch

Rozlicne druhy tovaru, ludovi remeselnici vyrabajuci svoje vyrobky priamo na mieste, stanky s obcerstvenim - aj taky bol piatok trinasteho na osmom Lopejskom jarmoku v Podbrezovej (na hornej fotografii). Bohata ponuka vyrobkov i burciaka mnohych v piatok i v sobotu prilakala na osemnasty Jesenny jarmok do Polomky (na dolnej fotografii).

Foto: Iveta Kardhordova, Ferdinand Hrablay

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT