17. OKTOBER 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Treti rocnik podujatia TOP seven /7/ Brezna 2006 je uz pred dverami. Ako cela anketa dopadne, je uz v rukach obcanov. Nechame sa prekvapit, kto tento rok „zamiesa karty“. No ale kto bude ucinkovat na slavnostnom galaveceri, to je uz zname. Jeho akterov vam preto trochu priblizime: 


S anketovym mikrofonom


TOP seven /7/ Brezna 2006

Lenka Soosova, moderatorka Tv Markiza (Telerano):
  
Miluje usmev a slnko, naopak nenavidi ludsku hlupost a zavist. Jej najvacsim prianim je byt stastna a robit stastnymi aj ludi okolo seba.

Duo Carlos - Karel Kaspar a Věra Kasparova z Ceskej republiky:
  
Ich domenou su velke iluzie, ktore byvaju pre divakov najposobivejsim druhom magie. Patri medzi ne poltenie partnerky elektrickou pilou, vznasanie vo volnom priestore, miznutie a objavovanie ludi...

Ibrahim Maiga alebo „ty kokso“:
  
Narodil sa v Republike Mali, ktora sa nachadza v stredozapadnej Afrike. Po absolvovani siestich semestrov na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave sa rozhodol studium prerusit a venovat sa umeniu. V roku 2002 prijal obcianstvo Slovenskej republiky a nadalej sa venuje tvorbe.

Lenka Kovacikova, ziacka 2. rocnika Spojenej strednej skoly v Brezne:
  
Pochadza z Cierneho Balogu a jej hlavnou vyhodou je perfektny hlas. Ako sama hovori: „Ked clovek na sebe pracuje, moze sa mu splnit vysnivany sen.“ A tak toto sedemnastrocne dievca ma este vsetko pred sebou.

Marian Fatrsik:
   V jeho spevackej kariere ho podporuju vsetci. Poznate ho zo Slovensko hlada SuperStar 1 a 2. Naposledy ste ho mohli vidiet v juli na MiSS BB 2006, kde zozal velky uspech. Jeho oblubenym jedlom su bryndzove halusky a pizza.

(ab)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)


Spevacky zbor mesta Brezna na Zahori

   Na zaklade pozvania partnerskeho spevokolu Cantilena zo Senice vycestoval Spevacky zbor mesta Brezna (SZMB) na VI. Medzinarodny festival zboroveho spevu, ktory sa uskutocnil v ramci oslav 750. vyrocia zalozenia Senice a zaroven sa konal ako memorial Jozefa Potocara (doc. PhDr. J. Potocar 25 rokov dirigoval spevokol Cantilena a priviedol ho medzi popredne zborove telesa na Slovensku).
   Na prvom festivalovom koncerte sa zucastnilo viacero spevokolov zo zahranicia, z Ceskej republiky, Madarska, Polska, Rakuska i zo Srbska. Plna sala Domu kultury v Senici svedcila o zaujme tamojsieho obyvatelstva o zborovy spev. Este pred vystupenim zasli breznianski spevaci na nedaleke Bradlo (na fotografii), aby pri mohyle vzdali hold velkemu synovi slovenskeho naroda generalovi Milanovi Rastislavovi Stefanikovi.
   V nedelu popoludni sa vsetky spevokoly presunuli do blizkeho putnickeho miesta Sastin, aby v bazilike Sedembolestnej Panny Marie, patronky Slovenska, v tomto monumentalnom Bozom chrame, predstavili vdacnym posluchacom zborovu sakralnu tvorbu. Obidva koncerty SZMB dirigoval prof. PaedDr. Milan Pazurik, CSc., viacero skladieb odznelo s klavirnym sprievodom PaedDr. Gabriely Pravotiakovej.
   Clenovia SZMB urcite dlho budu spominat na krasne zazitky zo Senice, Bradla aj Sastina. V spomienkach sa budu vracat tiez k osobnosti Mgr. Vierky Galikovej, sucasnej dirigentky  Cantileny, vdaka ktorej mohol brezniansky mestsky spevokol absolvovat toto nadherne podujatie.

J. Zelnik

Sportom proti drogam

   Obecny urad a Zakladna skola v Jaseni 29. septembra usporiadali okresnu sutaz v cezpolnom behu ziakov prveho stupna zakladnych skol. O tom, ze sa beh Sportom proti drogam dostava do povedomia zakladnych skol okresu Brezno, svedci aj ucast skol na tohtorocnom 5. jubilejnom rocniku sutaze. Zucastnili sa na nom pretekari z dvanastich zakladnych skol: Cierny Balog - Dobroc, Jasenie, Horna Lehota, Predajna, Brezno - Mazornikovo, Dolna Lehota, Pionierska 4 Brezno, Cierny Balog - Kram, Myto pod Dumbierom, Valaska, Benus, Pionierska 2 Brezno.
   Trojclenne druzstva z jednotlivych skol absolvovali trat dlhu 1300 m, na ktorej boli styri stanovistia: hod loptickou na ciel, prenos zraneneho, beh cez prekazky a „Co vies?“. Pretekari predviedli svoju vytrvalost, odvahu, zrucnosti i vedomosti, ale i schopnost spolupracovat v druzstve. Za krasneho slnecneho pocasia babieho leta a v duchu myslienky „Nie je dolezite vyhrat, ale zucastnit sa“ podavali bezci vynikajuce vykony.
Najrychlejsie druzstvo, pretekari ZS Cierny Balog - Dobroc, dosiahlo cas 8:29 min a stalo sa vitazom tohtorocnej sutaze a drzitelom putovneho pohara starostu obce Jasenie. Na 2. mieste sa umiestnilo domace druzstvo ZS Jasenie s casom 8:40 min, na 3. mieste s casom 8:46 min boli pretekari ZS Horna Lehota.
   Organizatori sutaze dakuju vsetkym pretekarom za ucast, vitaznym druzstvam srdecne blahozelaju a dufaju, ze sa opat stretnu na dalsom, v poradi uz 6. rocniku sutaze.

Mgr. Ludmila Cibulova

Den ako kazdy iny...

   ... a predsa to bol den, na ktory osemnast dievcat z 1. rocnika SPSA EBG v Brezne bude spominat po cely svoj studentsky zivot.
   Dvadsiateho osmeho septembra o 17. hodine pozemskeho stredoeuropskeho casu sa vsetky oficialne vratili do cias stredoveku, aby prekvitali aj v Brezne cechy a oficialne vstupili do cechu vychovavatelsko-opatrovatelskeho.
   Slavnostnej ceremonii predchadzalo, tak ako byva zvykom, preskusanie adeptiek z cechovych cinnosti, a tak museli vsetky nielen predviest svoju sikovnost, ale najma dokazat, ze sa jedna o druhu vedia postarat, ze logicky a rychlo myslia a „jazykom“ sa prebojuju vsade. Dokazali, ze vedia sklonit chrbat, aj drzat spolu. To vsetko dokazali nielen nam, pedagogom SPSA, ale aj nasim nemeckym hostom, ktorych sikovne vtiahli medzi seba a zapojili do nasich hier.
   Vsetky ulohy boli bezchybne splnene a dievcata mohli slavnostne prisahat, aby ich vsetci uz oficialne mohli volat „studentky“. Imatrikulacny akt skoncil odovzdanim imatrikulacneho listu od riaditelky skoly PaedDr. Evy Hlavacovej a zabava a skvela grilovacka v krasnom prostredi Europskeho vzdelavacieho centra v Zavadke nad Hronom mohli pokracovat dalej.
   Za vsetky studentky, pedagogov, konatela firmy, ba dokonca aj za vas, ktori ste tam neboli, si dovolim z plneho hrdla zvolat: Cechu zdar!
   P. S.: A potichu dodavam: Dovidenia o rok, mozno aj s niektorymi z vas.

Mgr. Zuzana Kovacova

Oktober - mesiac ucty k starsim

Boze, vsade tam, kde lakomost a moc penazi, niet ucty pre vsetkych, len biednej staroby!
Akuze uctu mas, ked ty bezdomovec starobu svoju bez majetku na ulici prezivas?
Oj, nic tak tu nevadi, ako clovek biedy - ten, ktory smutne aj v oktobri v Banisku sedi.

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT