Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  38

25.september 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Do Brezna sa opat nastahovali muzy. Obyvatelia Brezna, ale aj Podbrezovej, Zavadky, Pohronskej Polhory, Valaskej a Cierneho Balogu mohli od 19. do 21. septembra navstivit divadelne predstavenia. Stalo sa tak v ramci tretieho rocnika inspirativneho festivalu Divadelna Chalupka. Organizatormi podujatia boli Stredoslovenske osvetove stredisko, mesto Brezno a Divadelny subor Jana Chalupku. Festival, ktory uz v predchadzajucich rocnikoch dal najavo, ze podobna akcia ma v tomto kraji svoje opodstatnenie a miesto, to vo svojom tretom rocniku potvrdil. Dramaturgia festivalu okrem tradicnejsich inscenacii slovenskej a svetovej klasiky zaradila do programu aj inscenacie alternativneho razenia a inscenacie urcene detskemu divakovi. Moznost navstivit divadlo tak dostali naozaj vsetky vekove kategorie.     

Foto: Peter Bercik, Stefan Vozar


Budeme hladat nove moznosti

   Juliusa Obernauera poznaju Breznania ako dlhorocneho clena Divadelneho suboru Jana Chalupku. Zacinal v divadielku Kontakt, ktore pracovalo pri byvalom M-klube a uz v mladosti pomahal pri organizovani podujati pre mladez. O svojej rodine tvrdi, ze „zije kulturou“, obe dcery ucinkovali v detskom folklornom subore a hrali divadlo. V osemdesiatych rokoch pracoval ako profesionalny zamestnanec Zavodneho klubu Mostaren Brezno. K maturite si urobil dvojrocnu nadstavbu kulturno-vychovnej prace a trojrocny kurz rezie so zameranim na divadlo. V polovici juna tohto roka rozhodnutim mestskeho zastupitelstva nastupil do funkcie riaditela mestskeho kulturneho strediska. Odvtedy preslo sto dni, a preto sme sa ho opytali:

Ktore podujatia pripravujete ako riaditel mestskeho kulturneho strediska v najblizsich mesiacoch?
 
 - Pred nami je par takych vacsich podujati: Horehronske slavnosti zboroveho spevu, to je trojdnovy festival zborov aj s medzinarodnou ucastou, jubilejny styridsiaty rocnik Chalupkovho Brezna, celoslovenske podujatie, na ktorom sa zucastni okolo dvoch stovak hosti zo Slovenska a tiez zo zahranicia (Slovaci z Madarska a Rumunska), prvykrat organizujeme beneficny koncert pre stvorrocne dievcatko Veroniku, aj ked to bude jednorazove podujatie, pripravujeme ho dlhodobo. Od polovice oktobra do polovice novembra budu v Brezne Francuzske dni, komplex podujati, kde pocitame aj so zahranicnou navstevou, kedze si v ramci tychto dni pripomenieme viacero jubilei. Desiate vyrocie podpisania partnerskej zmluvy s mestom Meudon, patnasty rocnik samotnych Francuzskych dni a okruhle zivotne jubileum zaroven oslavi clovek, ktory vsetky rocniky spoluorganizoval, cestny obcan mesta Brezno – Daniel Compagnon. Myslim si, ze su to velke podujatia, ktorym treba venovat pozornost. Na november ako spoluorganizatori pripravujeme Podstavekovu heligonku... V sviatocnom obdobi nechame ludom tak trochu vydychnut.

Vo funkcii riaditela ste stvrt roka, ako by ste zhodnotili situaciu v kulture?
   - Mozno mam jedno stastie, ze som robil v kulture trinast rokov ako profesionalny pracovnik. Takze som po dvadsiatich rokoch nevosiel do „neznamych vod“. Prisiel som v obdobi, kedy sa uz pripravovali tieto podujatia a bolo to dost narocne. Nie vsetko sa dalo stihnut tak, ako som chcel. Samozrejme, clovek porovnava, ako bolo predtym, no teraz su trochu ine podmienky. Kedze som prisiel do znameho prostredia, moje predstavy o kulture su konkretnejsie. Vidim veci, ktore by bolo treba poopravit, mojou snahou po dokladnom prehodnoteni bude urobit kroky, aby bola cinnost mestskeho kulturneho strediska systematickejsia. Aby sa dalo spravit viac ako doteraz. Cielom bude zachovat kulturu minimalne na takej urovni, na akej v Brezne bola. Chcem, aby kulturne stredisko nadalej v ramci svojich moznosti podporovalo kolektivy zaujmovo-umeleckej cinnosti, ktore su uz samostatnymi subjektami, ale ich zastresujeme a bola by skoda prist o take kvalitne kolektivy. Urobime vsetko preto, aby mali vytvorene dobre podmienky, aby zili.

Ktore podujatia z minulosti chcete zachovat?
   - Podujatia, ktore dlhe roky „bezia“, ci je to Chalupkovo Brezno alebo Divadelna Chalupka, ktora ma za sebou sice len tri rocniky, ale uz ukazuje svoju zivotaschopnost a opodstatnenie, Dni mesta Brezna, proste podujatia, ktore maju svoju tradiciu a uspech u divakov, chcem jednoznacne zachovat. Z novych podujati, ktore chcem zahrnut aj do pripravovanej koncepcie kultury na najblizsie roky, by som navrhol, aby sa prezentovala kulturna, ale aj sportova a hospodarska oblast vsetkych druzobnych miest Brezna. Nebudu kazdorocne len Francuzske dni, ale aj dni ostatnych styroch partnerskych miest. Francuzske dni budu pokracovat v inom cykle, budu sa striedat s Greckymi, Polskymi, Ceskymi a Srbskymi dnami... Pravdaze, tieto podujatia musia byt vypracovane v spolupraci s mestskym uradom, aby sme ich vladali financne „uniest“. Vo velkej akcii na Diele sme si otestovali spolupracu s viacerymi organizaciami mesta, no najma s mestskym sportovym klubom. Do buducnosti by sme mohli uvazovat o vyuziti zimneho stadiona, kde sa daju urobit velke podujatia, na ktore sala v dome kultury kapacitne nestaci. Vidim v tom perspektivu. Verim, ze ked sa dokonci rekonstrukcia stadiona, podari sa nam do Brezna dostat aj financne narocne programy, ktore by sme nedokazali v malej sale uzivit. Budeme hladat nove moznosti. Dufam, ze aj organizacne sa mi podari naplnit tieto ciele, samozrejme aj s kolektivom pracovnikov kulturneho strediska.

(pl)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT