25. SEPTEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Na Mlynskej ulici v Hronci sa v piatok 14. septembra niekedy od 10. do 14. hodiny vlamal do kuchyne rodinneho domu kmin. Majitelke domu sposobil skodu dovedna za 7000 korun, ked ukradol potraviny, patlitrovy hrniec, tri kuchynske noze a 1500 korun v hotovosti.

  Policia prijala v piatok vecer 14. septembra oznamenie od mladeho muza z Valaskej, ktoreho bezdovodne fyzicky napadol v tamojsom pohostinstve 23-rocny Breznan. Mladik sa podla predbezneho vyjadrenia lekara bude zo zraneni liecit dva tyzdne.

   Na cestu do Jarabej bude nerad spominat 23-rocny muz z Muranskej Zdychavy, ktory v piatok vecer odparkoval pri chate zlte vozidlo LKT 81 a neskor zistil, ze mu ktosi zo stitu ukradol dve zelezne retaze na kolesa. Firmu z Novych Honov (okres Lucenec), ktora vozidlo vlastni, neznamy zlodej pripravil o majetok v hodnote 30 000 korun.

   Cez vikend od 15. do 16. septembra sa do budy so stavebnym naradim na Polnej ulici v Brezne dostal vlamac. Majitela stavebneho pozemku „odlahcil“ o naradie za 32 000 korun.

   Byvalu vojensku strelnicu v Rohoznej okradol neznamy pachatel v nedelu 16. septembra. Privlastnil si tristo metrov stvorziloveho medeneho kabla, styri hlinikove konzoly zo stlpikov otvorenych pristreskov, dva vlnite plechy a majitelovi arealu zo Starej Lubovne sposobil skodu priblizne za 12 000 korun. Policia pripad vysetruje ako trestny cin kradeze.

   V Podbrezovej na Sladkovicovej ulici sa do bufetu dostal „nezvany host“. V noci na nedelu 16. septembra vylomil otvor do drevenej steny a poskodil cidla signalizacneho zariadenia. Spolocnosti z Brezna sposobil skodu za 10 000 korun.

   Tridsat bedniciek montaznej peny v hodnote 53 000 korun a sedem drevenych prepraviek zmizlo v noci na utorok 18. septembra v Hornej Lehote z vozidla Iveco Daily. Majitelovi nakladneho auta vznikla skoda za vyse 78 000 korun.

   Neprijemny pohlad sa v lese naskytol 56-rocnemu muzovi zo Starej Lubovne, ktory v utorok popoludni 18. septembra v Zamrzlej v katastri obce Benus nasiel 55-rocneho spolupracovnika bez znamok zivota. Muz z Benusa bol privaleny stromom, vysetrovatel z Brezna preto nariadil sudnu pitvu a zacal trestne stihanie na neznameho pachatela pre trestny cin usmrtenia. Pachatelovi hrozi  trojrocne vazenie.

   Dobre sa zasobil alkoholom ten, kto do stredy rana 19. septembra nasilne vosiel do predajne potravin v Myte pod Dumbierom. Odniesol si 26 flias liehovin, cigarety roznych znaciek, potravinarsky tovar, telefonne karty do mobilu, drobne mince v nezistenom mnozstve a spolocnosti z Brezna urobil „trzbu“ za 15 000 korun.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


 

 Vo Valaskej sa zacala Kulturna jesen

   Uvod tohtorocnej Kulturnej jesene Valaska 2007 patril kazdemu, komu ucarovala ludova hudba a spev. Nie nahodou. Prave ludova hudba, spev, tanec a ludove tradicie maju v regione hlboke korene. V zaplnenom kulturnom dome sa ozyvala prava cimbalova muzika v podani ludovej hudby Borievka, spev Jana Ambroza a sprievodne slovo humoristu Pavla Sperku. Ich vystupenie sprevadzali dve zaujimave podujatia. Sutaz O najchutnejsiu harulu Valaskej, ktoru zorganizovalo obcianske zdruzenie Pekny den, a vystava fotografii, obrazov a rezbarskych prac, ktora potrva do 21. oktobra. Prva nedela Kulturnej jesene sa vydarila a organizatori srdecne pozyvaju aj na dalsie vystupenia buducu nedelu.

(dk) Foto: Ing. Albin Haber

 

 

Furmani sutazili v Zavadke nad Hronom

   Furmanskym sprievodom obcou v sobotu 22. septembra slavnostne otvorili 1. rocnik sutaze taznych koni Tazko tomu furmanovi. Obec Zavadka nad Hronom v spolupraci s Asociaciou furmanov Slovenska situovala sutaz do krasnej prirodnej scenerie Nizkych Tatier, pri hoteli Golden Fish. Navstevnici pocas celeho dna sledovali sedem zaprahov v rukach sikovnych furmanov pri zvladani jednotlivych prekazok v styroch sutaznych disciplinach. Usporiadatelia nezabudli ani na najmensich divakov, pre ktorych pripravili mnozstvo sutazi. Dekorovanie vitazov bolo v rukach starostky Ing. Viery Noskovej a pozvanych hosti, medzi inymi nechybali statny tajomnik Ministerstva podohospodarstva SR Ing. Vladimir Palsa, CSc., prednosta Obvodneho uradu v Brezne Ing. Jan Medved, riaditel pobocky Socialnej poistovne v Banskej Bystrici Ing. Milan Cernicky, riaditel Danoveho uradu v Banskej Bystrici Ing. Miroslav Tomas a ini vzacni hostia. V ramci rozvoja vidieckeho turizmu usporiadatelia umoznili obyvatelom Horehronia a sirsieho okolia prijemne stravit krasny slnecny vikendovy den.
   Z vitazstva sa tesili furman s pomocnikom Peter Zilik s Janom Turnom z Brezna, na druhom mieste skoncil Peter Chobor s Jozefom Sulinskym z Pavloviec, na tretom Jozef Porvaznik s Jozefom Savkanicom z Modrej nad Cirochou. Horehronci Rudolf Durica a Michal Babela z Helpy si odniesli stvrte miesto, Lubomir Krkoska a Frantisek Krkoska piate miesto, Karol Teslar a Jozef Kuklica (vsetci z Pohorelej) sieste miesto a konecne siedme mesto patri Janovi Mesiarkinovi a Janovi Mesiarkinovi st. z Polomky. Podla divackeho hlasovania titul najkrajsi kon si zasluzil Emil, ktoreho majitel skoncil v sutazi druhy.

(ek, fd)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Neznamy vandal
   V sobotu rano 8. septembra zistil majitel podniku na Namesti gen. M. R. Stefanika, ze mu ktosi poskodil letnu terasu. Priestupok oznamil mestskej policii, ktora po neznamom vandalovi patra.

Pridaleko domov
    mal 59-rocny Pohorelcan, ked ho v pondelok 10. septembra o pol jedenastej vecer nasla hliadka mestskej policie lezat na zemi na Ulici CSA. Podgurazeny Horehronec sa prebral a ziadal policajtov o radu, kde by sa mohol ubytovat. Poradili mu a dohovorili, po vytriezveni pravdepodobne odcestoval domov.

Navsteva exmanzela
   Kratko pred poludnim vo stvrtok 13. septembra ziadala policajtov o pomoc Breznianka, pretoze pred dverami bytu na Razusovej ulici nasla spat opiteho exmanzela. Hliadka ho onedlho vyviedla z vchodu, lebo na tejto adrese nemal trvaly pobyt. O sedemdesiat minut neskor policajti opat startovali na Razusovu ulicu, kde unaveny navstevnik lezal na chodniku. Tentokrat ho blokova pokuta za vzbudzovanie verejneho pohorsenia neminula. Ranu na hlave, ktoru si zadovazil cestou, mu osetrili v nemocnici.

Neusetril
   Saponatom umyval auto v piatok 14. septembra popoludni v Hrone obyvatel Zadnych Halan, hoci tym porusil vseobecne zavazne nariadenie o verejnom poriadku a spachal priestupok poskodzovanie zivotneho prostredia. Neusetril, namiesto uctu z autoumyvarne zaplatil blokovu pokutu vystavenu mestskou policiou.

Nasli ho na zazname kamery
   Podnapiteho obcana Brezna, ktory lezal na travniku na Namesti gen. M. R. Stefanika, odhalila mestska policia vdaka zaznamu kameroveho systemu. Policajna hliadka v sobotu 15. 9. o pol siedmej rano Breznana prebrala k vedomiu a za vzbudzovanie verejneho pohorsenia ho „odlahcila“ na ceste domov o sumu, ktoru musi uhradit v blokovom konani.

Problemy so srdcom
   O siedmej rano v nedelu 16. septembra na Ulici CSA pred predajnou sedel muz, ktory privolanej hliadke tvrdil, ze ma bolesti v hrudniku. Sanitkou ho odviezli na vysetrenie do NsP v Brezne. O pol jedenastej v rovnaky den riesili mestski policajti pripad v stanicnej restauracii. „Spolocensky unavena“ mlada zena tam obtazovala hosti. Vyviedli ju z restauracie a za porusenie VZN o verejnom poriadku jej vymerali penazny trest.

Odnasali srot
   Troch Breznanov zadrzali v nedelu 16. septembra o 19.30 na Tisovskej ceste mestski policajti, pretoze z arealu byvaleho druzstva odnasali zelezny srot. Zbadal ich straznik a oznamil to na znamom cisle 159. Pre podozrenie zo spachania priestupku proti majetku sa bude pripadom zaoberat mestska policia.

Cokoladu za 32 korun
   ukradlo v pondelok 17. septembra z predajne na Ulici CSA iba jedenastrocne dievca. Hliadku privolala o pol siestej vecer predavacka. Policajti kradez vyriesili dohovorom s rodicmi.

Zraneny muz
   lezal v pondelok vecer medzi autami na Ulici CSA. Nasli ho nahodou mestski policajti pri kontrole zaparkovanych aut. K zranenemu Breznanovi privolali rychlu zdravotnicku pomoc a vec budu dalej riesit.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT