25. SEPTEMBER 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V Sihle posvatili obecne symboly

   Vrcharska obec Sihla zila v predposlednu septembrovu sobotu v znameni oslav posvatenia obecnych symbolov. Podujatie zacalo slavnostnou svatou omsou v tamojsej kaplnke, kde sa konal aj akt posvatenia obecneho erbu, pecate a vlajky.

   Slavnost pokracovala na namesti udelenim cestneho obcianstva basnikovi, spisovatelovi a publicistovi PhDr. Igorovi Gallovi za dlhorocnu propagaciu Sihly v slovenskych mediach. Oceneny je uz dvadsatsedem rokov chaluparom v Sihle a zo sedemnastich knih pat bolo o tejto obci. Starosta Sihly Stanislav Bitala odovzdal tiez vecne ceny spravcovi farnosti v Lome nad Rimavicou vdp. Janovi Blahovskemu, ktory duchovnu cinnost vykonava aj v tejto obci uz sestnast rokov, a ucitelovi „vrcharskych skol“ Mgr. Ludovitovi Kubisovi za dlhorocnu spolupracu so Sihlou, najma pri organizovani pretekov volskych zaprahov Jarmo.
   V dalsej casti programu sa uskutocnila prezentacia novej knihy nestora slovenskej prozy, spisovatela Ladislava Tazkeho Pockaj, furman, nesibaj. Vydal ju Obecny urad v Sihle. Ide o vyber osemnastich poviedok s furmanskou tematikou, kniha je ilustrovana perokresbami a fotografiami volskych zaprahov. Hoci sa autor knihy nemohol z rodinnych dovodov na jej prezentacii zucastnit, poslal ucastnikom tohto podujatia basnicky pozdrav, v ktorom okrem ineho uvadza: „Ako v kope sena ihla stratena je v horach Sihla, kto ju hlada, ten ju najde, az slnko za Polanu zajde. Z Lomskej strany uvidi svoj veporsky chram i Drabsko pysne a Sihlu kulturnu, sviatocnu i sportovu, ktora sa raz s vrchmi spoji a vrati ich k pasiovym hram. Na furmanske hody ma Sihla vitala i sam starosta Bitala. Dakujem pan starosta, ze si viete uctit hosta.“
   Slavnostne chvile posvatenia obecnych symbolov v Sihle spestrilo i vystupenie folklorneho suboru Kokavan z Kokavy nad Rimavicou. Podujatie, ktoremu prialo aj slnecne pocasie, skoncilo zhromazdenim obcanov v kulturnom dome, kde kazdej rodine venoval obecny urad spomienkove darceky – uz s novym erbom. Sihla vznikla ako komorska osada okolo erarnej sklarne, zriadenej v roku 1744. Jej pomenovanie je odvodene od mladeho smrekoveho lesa, nazyvaneho sihlina. To sa odzrkadluje aj v novom erbe, kde v cervenom stite zo zelenej oblej pazite vyrasta zlaty smrek, sprevadzany v hornych rohoch stitu striebornymi bankami.

Daniel Rakyta Foto: Peter Bercik

  Svetovy den cestovneho ruchu

Dvadsiaty siedmy september je vyhlaseny za Svetovy den cestovneho ruchu. V tomto roku pripravuje turisticko-informacna kancelaria v spolupraci s Horehronskym muzeom v Brezne niektore aktivity, ktore maju prispiet jednak k propagacii a prezentacii kulturnych a historickych hodnot mesta, ale aj k vychove miestneho obyvatelstva k cestovnemu ruchu. Vo stvrtok 27. septembra od desiatej do patnastej hodiny budu pre organizovane skupiny aj jednotlivcov spristupnene objekty kulturnych pamiatok. Vo vsetkych kostoloch, v kaplnke U piaristov, pri vezi a v synagoge budu na navstevnikov cakat sprievodcovia, ktori ich oboznamia s historiou objektu a ostatnymi zaujimavostami. Atmosferu v tychto pamiatkach bude umocnovat chramova hudba. V tento den si mozno pozriet aj technicku pamiatku – dreveny mangel na konsky pohon, ktora sa nachadza v rolnickom dome na Razusovej ulici. Pri katolickom kostole bude v tom case umiestnene infocentrum; navstevnici tam mozu ziskat propagacne a informacne materialy, v tomto priestore bude pokracovat aj vyskum nazorov obyvatelov mesta a regionu na sluzby cestovneho ruchu.

(as)

 

 Novela zivnostenskeho zakona prinasa zmeny

Od pondelka po novom

    Prveho oktobra nadobuda ucinnost novela zivnostenskeho zakona, preto by sme vas chceli upozornit na niektore zmeny, s ktorymi sa pri vybavovani zivnosti stretnete:

- jeden predmet podnikania rovna sa jeden zivnostensky list,
- jednotne kontaktne miesto (JKM) poskytuje informacie o podmienkach prevadzkovania zivnosti, o postupoch vybavovania zivnostenskeho opravnenia (informacie maju vseobecny a vysvetlujuci charakter, nie pravneho poradenstva),
- JKM fyzickej alebo pravnickej osobe, ktora hodla prevadzkovat zivnost, ako aj zodpovednemu zastupcovi, prostrednictvom ktoreho bude zabezpecovat odborne vykonavanie cinnosti pocas prevadzkovania zivnosti, obstara vypis z registra trestov (vypisy, ktore donesie podnikatel so sebou, nebudu akceptovane), JKM dalej prijima udaje potrebne na registraciu a oznamenia danovnika a do systemu povinneho zdravotneho poistenia (za tieto sluzby sa neplati),
- za volnu zivnost podnikatel zaplati 100 Sk, za viazanu a remeselnu 500 Sk a za koncesovanu 1000 Sk,
- lehota na vydanie zivnostenskeho listu je pat pracovnych dni,
- rusi sa povinnost mat v prevadzkarni inspekcnu knihu, ale zostava oznamovacia povinnost pri zriadeni a zruseni prevadzkarne,
- Ministerstvo vnutra SR zverejni na svojej internetovej stranke zoznam odporucanych oznaceni najcastejsie pouzivanych volnych zivnosti. Ohlasovatel si moze zvolit aj inu volnu zivnost, ktora nie je uvedena v zozname.
   O dalsich zmenach sa mozete informovat u zamestnancov odboru zivnostenskeho podnikania Obvodneho uradu v Brezne.

Mgr. Maria Sajgalikova, veduca odboru


Institut vzdelavania, umenia a sportu – ITAS Presov v dnoch 19. a 20. septembra zorganizoval uz 36. rocnik Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti Kalinov – Banska Bystrica. Bezci Breznianskeho okresu sa k vyprave pridali v Nemeckej a postupne sa zapajali z obci Predajna – Jasenie, Lopej – Dolna Lehota, Podbrezova, Valaska a po dobehnuti do Brezna, kde sa pri pamatniku partizana uskutocnil pietny akt, sa k stafete  pripojili aj biatlonisti z Cierneho Balogu. Vo stvrtok rano ucastnikov vypravy privitali primator mesta Ing. Jaroslav Demian, ktory pripojil na stafetovy kolik pozdravnu stuhu, tajomnik a clen predsednictva OV SZPB v Brezne Anton Pobis a Jan Petro, koordinator stafetoveho behu Jan Zemko a riaditel gymnazia PhDr. Miroslav Glembek. Druha etapa  smerovala z Brezna do Benusa, Bacucha, Polomky, Zavadky, Helpy, Pohorelej, Sumiaca a poslednej horehronskej obce -  Telgartu. 

Foto: Peter Bercik, Stefan Vozar


Putovnu vystavu Muzea SNP v Banskej Bystrici s nazvom Projekt vagon autora Mgr. Stanislava Miceva mohli v Brezne vidiet vsetci, ktori v case od 17. do 21. septembra cestovali z hlavnej zeleznicnej stanice. Expoziciu v dvoch vagonoch pocas piatich dni videlo vyse 1500 navstevnikov, vacsinou ziaci strednych a zakladnych skol. Zaujimavym sposobom im priblizila dejiny holokaustu na Slovensku. Osudy dvadsiatich zidovskych spoluobcanov a film premietany v autentickom prostredi deportacneho vagona ich preniesli do roku 1942, kedy zo stanice v Poprade odisiel prvy transport zo Slovenska do Osviencimu. Z Brezna sa vystava presunula do Zarnovice, odtial pojde do Novych Zamkov, Serede, Prievidze a cielovou stanicou bude Cadca, kde presne o mesiac Projekt vagon konci.

Foto: Stefan Vozar


 Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezno Ing. Tomasa Gabona:

Preco ste demontovali lavicky, ktore firma Bayer osadila vo vnutrobloku ulic Malinovskeho a CSA, ktore tam boli necele dva dni po vysadbe aleje?

   - Lavicky, ktore osadila firma Bayer, nikto neodmontoval. Usilovni nicitelia nasho zivotneho prostredia ich hned do druheho dna vsetky vyvalali. Ide o zariadenie, ktore mesto dostalo sponzorsky od tejto firmy. Akonahle budu vybavene formality a zariadenie zahrnute do majetku mesta, Technicke skuzby mesta Brezno ich opatovne osadia. Zatial sme ich len odlozili, aby nedoslo k ich dalsiemu poskodeniu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT