25. SEPTEMBER 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

O tom, ze na uzemi Brezna zacala pokusne vysielat regionalna televizia AZTV, sme uz citatelov Horehronia informovali  predchadzajuci tyzden. S anketovym mikrofonom sme na breznianskom namesti zastavovali ludi a pytali sme sa, ci zaregistrovali jej vysielanie a co by v nom chceli najst. Tiez nas zaujimalo, ci podla ich nazoru televizne stanice s celoslovenskym vysielanim poskytuju dostatocny priestor pre dianie v regionoch.


S anketovym mikrofonom


o regionalnom vysielani

Helena Lovasova, dochodkyna, Brezno:
- Este som o nich nepocula. Predovsetkym by som si pozrela spravy, aby som vedela, co sa deje v okoli. Nie som spokojna s vysielanim v slovenskej televizii, regionalna televizia by mala fungovat preto, aby sa o nas vedelo. Pozitivne aj negativne veci.

Ing. Viera Markova, ucitelka, Michalova:
- Nestretla som sa s nim na obrazovke, nepozeram regionalne vysielanie. Privitala by som takuto televiziu. STV 2 sledujem menej, aj tak vo vecernom spravodajstve za stvrthodinu toho vela z regionov neukazu. Mali by dat priestor starostom jednotlivych obci, ktori vedia porozpravat o diani u nich.

Mgr. Silvia Olahova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Ked som si to zapla, na obrazovke svietilo ich logo. Nevesta mojej kolegyne z prace robi priamo v AZTV. Vzhladom na to, ze na Slovensku je regionov vela, nemozu sa vo verejnopravnej televizii hlbsie venovat jednemu a zaznamenavaju dianie vo vsetkych len okrajovo. Kazdy region by mal mat svoju televiziu. Dlhe roky som pracovala v Bratislave a tam taketo vysielanie maju. Je to dobra vec, dozviete sa, kde co hladat, najdete tam inzeraty...

Jan M., pracovnik SBS, Brezno:
- Vseobecne mi chybaju informacie o tom, co sa na Horehroni deje. Ekonomicke zalezitosti, pracovne prilezitosti, ci sa otvaraju nove podniky... Aj o sportovych podujatiach, lebo v tomto regione to akosi umiera. Namestie by sa mohlo dat do poriadku. Keby sa tu vytvorila plavaren, ale nie kryta, taka uz existuje, skor s podobnymi atrakciami pre turistov ako su v aquaparku, rozhybal by sa cestovny ruch. Je tu malo aktualnych turistickych tras, cyklotrasy prakticky neexistuju. Po tom, co vysiel zakon, ktory zakazuje cyklistom vstup do lesa, vlastne nemaju kde ist. Bratislavsky kraj regionalne vysielanie ma. Mozno si nas nevsimaju preto, ze sme mensie mesto ako napriklad Banska Bystrica. Pre nich je Brezno dedina. Zo stredneho Slovenska sa obcas zmienia o juhu, lebo tam potrebuju dostat investorov. Cim severnejsie a vychodnejsie od Bratislavy, ktoru povazuju za prospesny kraj, tym je to horsie.

Lubomir Auxt, student, Brezno:
- Mali by vysielat asi nieco o sporte a kulturnych podujatiach v meste. Tych akcii tu vela nie je, a o tych, co su, ludia casto nevedia. Treba ich zviditelnit, lepsie spropagovat. V STV rozoberaju aj problemy regionov, v komercnych staniciach len vtedy, ked uz nie je co dat.

Marta Stigelova, dochodkyna, Brezno:
- Ludia, ktori tu ziju, sa mozu pochvalit vynovenym stadionom. Deti a mladych ludi zaujimaju sportove podujatia. Je tu pekna priroda, tu cast za nemocnicou by som navrhovala vyhlasit za prirodnu rezervaciu. Aby nejazdili auta tam, kde ziju ohrozene druhy vtakov. Vselico by sa tu dalo zlepsit a regionalna televizia by si to mala vsimat.

(pl, ma)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

VIVAT, KOCURKOVO!

   V 36. cisle Horehronia som sa okrem inych zaujimavych informacii dozvedel aj to, ze v medzinarodnej karikaturistickej sutazi O Bomburovu sablu 2007 ziskal jedno z oceneni i Jan Schuster, chlap uz viac ako dva roky mrtvy. Svetova rarita! Ale co uz u nas, v Kocurkove, nie je dnes pri istom sposobe uvazovania a riadenia (nielen v oblasti kultury) mozne?! Kto zasadal v „odbornej“ porote, ktora, okrem uz spomenuteho faux pas vo vyhlasenej teme Alkohol, metla ludstva, diletantsky udelovala ceny za obrazky alkohol skor propagujuce, ako ho pasujuce do pozy pliagy ludstva?! Trapne a smiesne zaroven, o to viac, ze sa tak udialo na medzinarodnej urovni. O instalacii vystavenych prac ani nehovoriac. Ziadal sa predstavit vyber toho najlepsieho od najschopnejsich autorov a nie doslova „babracky napackat“ zhruba osemsto obrazkov, z ktorych vacsina nemala ziadnu vypovednu hodnotu, do neprehladnej masy. Hanba s Bomburovou sablou ani zdaleka nie prva. Minuly rok napriklad vo vypisanej teme Sportu zdar a futbalu zvlast, ziskal prvu cenu obrazok z hokejoveho prostredia! Nuz co, veci znali vedia, ze od jalovej kravy tela cakat bol a bude nonsens... Zodpovednejsi z kompetentnych si urobia v sluzobnom diari ciarku za dalsou uskutocnenou akciou, ktoru azda ani nevideli. A ked, tak ju hodnotia zrejme nie inac, ako jej snazivi, profesne vsak chabo fundovani, poriadatelia. Takze vivat, Bomburova sabla, vivat, Kocurkovo!

Ernest Svrcek

...

Reakcia na clanok Vivat, Kocurkovo!

  Je az zarazajuce, ako dokaze jeden clovek, ktory sa venuje umeniu, presnejsie kolazi – technike tvorby obrazu lepenim vystrizkov a kresieb doslova zdehonestovat podujatie, ktore si ziskalo kredit nielen doma, ale aj v mnohych statoch Europy a dokonca i v dalekej Kanade. Naskyta sa tym otazka, co viedlo autora clanku k takymto zaverom. Ale podme pekne po poriadku.
   To, ze novinar, karikaturista, ilustrator a aforista PhDr. Jan Schuster (rodak z Podbrezovej) nie je uz medzi nami, organizatori sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu vedeli. O vystavenie kresieb poziadala jeho sestra Zuzana Vazanova z Banskej Bystrice, ktora nam z jeho pozostalosti poslala niekolko prac so sprievodnym listom, ci by sme ich nemohli zaradit na vystavu. Odborna porota, v ktorej boli vytvarnici, karikaturisti, grafik, ucitel ZUS a zastupca organizatorov, rozhodla jednu z tychto kresieb ocenit cestnym uznanim, ktore za autora bola na vernisazi vystavy prevziat jeho sestra. Porota a organizatori sutaze su presvedceni, ze udelenim tejto ceny neurobili ziadnu chybu, pretoze na mnohych inych podujatiach sa udeluju aj ceny in memoriam, co podla slovnika slovenskeho pravopisu znamena, ze ide o posmrtnu poctu (na vystave bolo vedla mena autora uvedene, ze ide o kresby z jeho pozostalosti). Janko Schuster uz pri zrode tejto sutaze organizacne pomahal a niekolkokrat bol i lektorom odborneho seminara o kreslenom humore.
   Pokial ide o tohorocnu temu Alkohol – metla ludstva, nebolo ziadne faux pas, pretoze kresby zaslane na danu temu nemozu usporiadatelia ovplyvnit, tie su jednoducho dane. Autor clanku klame, ked uvadza, ze na vystave bolo „babracky napackanych zhruba 800 obrazkov“, lebo vystavenych ich bolo 298 a je zauzivane, ze na vystavu sa instaluju vsetky kresby, ktore pridu do sutaze O Bomburovu sablu (vyraduju sa len vulgarne prace).
   Dalsia nepravda je v tom, ze minuly rok na temu Sportu zdar a futbalu zvlast ziskal prvu cenu obrazok z hokejoveho stretnutia. Prve miesto bolo udelene autorskej dvojici Willy Weber – Tibor Vrtik z Trencina za kolekciu kresieb z futbaloveho prostredia. Chceli by sme autorovi kritickeho clanku tiez vysvetlit, ze na tuto temu mohli autori posielat svoje prace z kazdeho sportoveho odvetvia, hoci v tom rocniku bol futbal preferovany, pretoze vtedy sa konali majstrovstva sveta vo futbale.
   Aj napriek tymto vyhradam si vazime zasluznu cinnost Ernesta Svrcka v oblasti kultury a sportu, ale to, co napisal v clanku Vivat, Kocurkovo! je prehnane a zavadzajuce s akymsi zamerom za kazdu cenu znevazit dlhorocnu obetavu pracu zanietenych organizatorov tohto podujatia, ktore vykonavaju prevazne na ukor svojho osobneho volna a zasluzili by si uznanie. Je to paradox, pretoze naopak ako obcan mesta Brezna a clovek, ktory sa venuje zaujmovej umeleckej cinnosti,  by mohol byt na toto medzinarodne podujatie v oblasti kresleneho humoru hrdy a pomoct mu pri jeho zveladovani.
   Na clanok Vivat, Kocurkovo! musime odpovedat hlavne preto, ze je tendencne zamerany, nepravdivy a je len slusnostou citatelom tyzdennika Horehronie uviest pravdive udaje. Myslime si vsak, ze dopisovat si takto cez noviny je velky prepych, lebo tymito clankami zaberame miesto dolezitejsim temam.

Zakladatelia sutaze O Bomburovu sablu Daniel Rakyta, Peter Zifcak a Ferdinand Hrablay

 

Ludia su vsakovi, darmo!

   V sobotu 15. septembra popoludni okolo 16. hodiny sa vracala skupina turistov z rozlucky s letom do Brezna ponad zahradkarsku osadu Kulbova. Prechadzala popri poslednych domoch na Ulici Kozmonautov. Pred domom cislo sedemnast bola dokoran otvorena brana a vo dvore volne pusteny statny nemecky ovciak. Ked zbadal turistov, s brechotom vybehol na ulicu. Tu napadol psa, mimochodom asi o polovicu mensieho, ktoreho viedol jeden z turistov (jeho majitel) na vodzke. Kto vie, ako by to bolo dopadlo, keby nebol instinktivne napadol psa, ale niektoreho okoloiduceho. Obaja majitelia psov mali co robit, aby ich od seba oddelili. A aka bola reakcia majitela ovciaka? Namiesto ospravedlnenia, ze nezabezpecil svojho psa, obvinenie: „Preco drazdite toho psa?!“ Nadavky, vyhrazanie: „Keby ste tu nemali desat svedkov, dam vam po hube!“. Pes je zviera a sprava sa, ako mu jeho pudy kazu, nuz ale ludia su vsakovi, darmo. Skutocne ludsky pristup!

(JSkr)

 Klub dochodcov na Diele

   Aj my, seniori z Klubu dochodcov v Brezne, sme sa 15. septembra zucastnili na akcii Rozlucka s letom na Diele. Z tridsiatich zucastnenych sa nasli silni odvazlivci, ktori presli peso trasu cez Rury az na Diel a ostatni sa prepravili mestskou hromadnou dopravou.

   Na vyhradenom priestore sme mali urcene stanoviste, kde sme uputavkou propagovali svoju cinnost a akcie usporaduvane v Klube dochodcov na Razusovej ulici 2 v Brezne, o ktorych sme podrobne informovali zainteresovanych i nahodnych navstevnikov tohto podujatia. Organizacia podujatia bola dobra, zaujal nas bohaty kulturno-sportovy program – vystupenie nami oblubeneho herca Michala Docolomanskeho, folklornych suborov, country skupiny, farebna Sarkaniada, rozne hry, mnozstvo atrakcii a chutne obcerstvenie. Volny cas sme si kratili sportovymi hrami v roznych disciplinach prisposobenych nasmu veku i zdravotnemu stavu: hod loptickou na ciel, DART turnaj, hod granatom na ciel a hod loptickou do plechoviek. Sutaz prebiehala pod zastitou odboru skolstva a socialnych veci a osobitne oddelenia socialnych veci Mestskeho uradu v Brezne za pritomnosti poverenej veducej oddelenia Mgr. Evky Lukacovej a veducej Klubu dochodcov v Brezne Katky Kokavcovej. Vyborne im asistovali vsetky aktivne clenky klubu, najma Bozka Omyliakova a Anka Stanislavova. Vitazov jednotlivych sutazi odmenili vecnymi cenami, ktore ich velmi potesili. Seniori opat dokazali, ze kde nechyba chut do zivota, tam sa aj „jesen zivota“ da prezit krasne a zmysluplne.
   Vysledky sportovych sutazi seniorov - hod loptickou na ciel: 1. Alena Luptakova, 2. Bozena Omyliakova, 3. Ing. Miroslav Kolař; DART turnaj: 1. Magdalena Kesterova, 2. Kolařovci (manzelska dvojica), 3. Jozef Durdiak; hod granatom na ciel: 1. Jozef Durdiak, 2. Bozena Omyliakova, 3. Vlasta Dandulova; hod loptickou do plechoviek (kuzelky): 1. Jozef Durdiak, 2. Edita Weisenpacherova, 3. Ing. Dalibor Luptak.

(as)

 Okresne sportove hry seniorov v Bravacove

   Dna 12. septembra sa uskutocnil 1. rocnik Okresnych sportovych hier seniorov okresu Brezno v sportovom areali v Bravacove. Zorganizovala ho Okresna organizacia Jednoty dochodcov Slovenska (OOJDS) v spolupraci s Obecnym uradom v Bravacove.
   Po prvykrat sa na nom zucastnilo vyse sedemdesiat clenov z osmich ZO JDS okresu – Bravacovo, Bacuch, Brezno, Valaska, Podbrezova, Pohronska Polhora, Nemecka a Raztoka. Sutazilo sa v chodzi na 1500 metrov, hode loptickou a granatom na ciel a zaujimavy bol hod valkom na dialku, v ktorom sa predviedli len zeny. Prvi traja v kazdej discipline dostali diplomy a bolo ich neurekom. Vitazom ich odovzdavali predseda OO JDS Tibor Gilla a starostka Bravacova Valeria Sperkova. Pritomny bol aj starosta Bacucha Jan Turosik.
   Priaznive pocasie akoby na zelanie umocnilo vybornu atmosferu sportoveho dna. Domaci organizatori sa postarali vdaka sponzorom o obcerstvenie, ktore vsetkym sportovcom dodalo sil do zapolenia. Akcia sa vydarila, hoci do buducna bude treba vylepsit niektore organizacne zalezitosti. Starostka obce vyjadrila radost z akcie seniorov a pozvala vsetkych (i dalsich) na buduci rocnik do krasnej prirody Bravacova.

(mc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT