27. NOVEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Bordovy Opel Corsa, zaparkovany pred ubytovnou na Jesenskeho ulici v Brezne od nedele 18. do pondelka 19. novembra, prilakal zlodeja. Po tom, co rozbil okno na strane spolujazdca, ukradol z palubnej dosky autoradio. Majitelovi auta sposobil skodu dovedna za 9000 korun. Na Clementisovej ulici prisiel o autoradio majitel Fabie. Do auta sa mu vlamal ktosi v rovnaky den a sposobil skodu za 10 000 korun.

   Pocas dvoch tyzdnov od 4. do 19. novembra sa dostal kmin do garaze v Myte pod Dumbierom. Ukradol motorovu pilu a elektricku priklepovu vrtacku. Mytanskemu majitelovi garaze sposobil skodu za viac ako 10 000 korun.

    Byt na piatom poschodi „vybielil“ vlamac v pondelok 19. novembra. Do bytu na Ulici CSA v Brezne sa dostal nasilim a vybral si z neho to najcennejsie – sperky zo zlteho kovu a DVD prehravac. Ich hodnotu majitelka odhadla na 47 000 korun. Policia v Brezne zacala 19. novembra trestne stihanie  neznameho pachatela pre preciny kradez a porusovanie domovej slobody.

   Po hadke sa v pondelok vecer 19. novembra 61-rocny muz z Nemeckej zacal vyhrazat zabitim svojej 55-rocnej manzelke. Navyse ju fyzicky napadol. Nesposobil jej zranenie, ktore by vyzadovalo lekarske osetrenie, ale vzbudil v nej obavu, ze svoje vyhrazky uskutocni. Muz sa nevyhne trestnemu stihaniu pre trestny cin nebezpecne vyhrazanie. Hrozi mu trest odnatia slobody od siestich mesiacov do troch rokov.

   Dve izby v hoteli na Taloch si prezrel zlodej po tom, co v stredu vecer 21. novembra vypacil na nich okna. Z prvej ukradol mobilny telefon, prenosny pocitac a fotoaparat – veci v hodnote bezmala styridsattisic korun. V druhej izbe ho zaujala taska s dokladmi, platobnymi kartami a dve penazenky. Nasiel v nich dvesto eur a dvetisic korun, ktore patrili ceskemu turistovi. Poskodenie zariadenia hotela odhadla policia prilblizne na 10 000 korun.

   Skrina sietoveho rozvadzaca na Kolkarni v Podbrezovej sa stala tercom niekoho, kto chcel ohrozit jeho prevadzku. Napriek tomu, ze v presne nezistenom case do stredy 21. novembra zo skrine odmontoval dvere aj so zamkom a vychylil rozvadzac z povodnej polohy, jeho prevadzku neprerusil. Bratislavskej spolocnosti sposobil skodu asi za 15 000 korun.

   V sobotu 24. novembra dopoludnia v kuchyni rodinneho domu v Benusi – Filipove vystrelom z malokalibrovej zbrane zasiahol 22-rocny Benusan do spodnej casti chrbta o dva roky mladsieho priatela. Neodborna manipulacia so zbranou sa zmenila na tragediu, pretoze mladsi z muzov utrpel zranenie, ktoremu na mieste podlahol. Vysetrovatel z Brezna zacal trestne stihanie pre trestny cin usmrtenia, okolnosti pripadu su predmetom dalsieho vysetrovania.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Navrhnite, koho ocenit

   Mesto Brezno uz tradicne v posledny januarovy tyzden udeluje ocenenia jednotlivcom, fyzickym ci pravnickym osobam a kolektivom za predchadzajuci kalendarny rok. Ocenenia slavnostne odovzdavaju v mestskom zastupitelstve za vynikajuce tvorive vysledky, verejnoprospesnu pracu pre rozvoj mesta i celej republiky. Do tretieho decembra mozete poslat pisomne navrhy na udelenie cien elektronickou postou na adresu poliakova.msu@brezno.sk alebo dorucit osobne do kancelarie prednostu Mestskeho uradu v Brezne, Nam. gen. M. R. Stefanika 1. Blizsie informacie o podmienkach podania navrhu ziskate na www.brezno.sk.


Zastupcovia mikroregionu Muranska planina sa stretli v sobotu 24. novembra v kulturnom dome na Katarinskych dnoch ciernobalockej kultury. Folklorne vystupenie pokracovalo ludovou zabavou vo Vlcich dierach do stvrtej rano. Na nedelne popoludnie si program pripravili najmladsi aj najstarsi obyvatelia Cierneho Balogu, aby nim priblizili, ako kedysi zili ludia „na Handloch“. Komunitnemu centru sa podarilo zapojit do pripravy programu ziakov vsetkych miestnych zakladnych a materskych skol. Katarinske dni sprevadzali vystavy vytvarnych a literarnych prac i jarmok remeselnikov. Zastupenie mali vyrobky tkacov, koziarov a zien zdruzenych v tvorivej dielni komuniteho centra.

Foto: Stefan Vozar


 Regionalny parlament zasadne v den Lucie

   Vo stvrtok 13. decembra sa v kongresovej sale Obvodneho uradu v Banskej Bystrici uskutocni rokovanie Zastupitelstva BBSK. O zavaznosti prerokuvanych tem svedci uz navrh jeho programu.
   Kazdeho motoristu v nasom kraji sa dotkne vseobecne zavazne nariadenie BBSK o zavedeni miestnej dane - dane z motorovych vozidiel. Vysku cestnej dane stanovuje Zastupitelstvo BBSK a vynos z tejto dane je urceny nie len na rozvoj cestnej infrastruktury, ale aj na zabezpecenie dopravnej obsluznosti uzemia. Jednoducho povedane, je to prispevok VUC na autobusovu dopravu. Po rokovaniach komisii Zastupitelstva BBSK je predpoklad navysenia dane z motorovych vozidiel o pat percent v porovnani s minulym rokom. V suvislosti s dopravou urcite zaujme informacia o prerokovani cerpania investicneho uveru na dopravnu infrastrukturu v Banskobystrickom samospravnom kraji vo vyske 340 milionov korun s planom cerpania na buduci rok. Bude uz len na poslancoch, ktore investicne akcie v okrese Brezno sa dostanu do planu investicii v roku 2008. Navrh Banskobystrickej regionalnej spravy ciest v nasom okrese zahrna akcie: rekonstrukcia ciest druhej a tretej triedy Brezno - Tlsty Javor, Brezno - Myto pod Dumbierom, Brezno - Pohronska Polhora, Revuca - Cervena Skala, Cierny Balog - Dobroc a Jasenie. O tych, ktore budu schvalene, resp. ktore sa poslancom podari presadit, vas budeme informovat. Okrem toho z mimorozpoctovych zdrojov je na buduci rok planovana rekonstrukcia dvoch mostov, z toho jedna sa tyka mosta k autobusovemu nastupistu a zeleznicnej stanici v Brezne. Velmi uzko na tieto body programu nadvazuje prerokovanie a schvalenie rozpoctu BBSK na roky 2008 az 2010.
   Obyvatelov domovov dochodcov a domovov socialnych sluzieb urcite bude zaujimat navrh dodatku vseobecne zavazneho nariadenia c. 3/2006 o plateni uhrad v zariadeniach socialnych sluzieb v zriadovatelskej posobnosti BBSK a informacia, ze uroven platieb za poskytovane sluzby zostava nezmenena.
   Na zaklade memoranda o spolupraci troch samospravnych krajov sa pripravuje projekt CESTA (Centra komunitnych sluzieb pre viacnasobne marginalizovane romske komunity) v Kosickom, Presovskom a Banskobystrickom samospravnom kraji. O priprave tohto projektu vas budeme informovat po prerokovani materialu v zastupitelstve.

(ts)

Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezno Ing. Tomasa Gabona

 o Ako sa osvedcila vymena verejneho osvetlenia v meste?
   - V sprave mame okolo 1600 svetelnych bodov v meste, starame sa o ich udrzbu, opravu, proste, aby svietili tak, ako maju. Este pred niekolkymi rokmi bola v meste tzv. obmedzena svietivost verejneho osvetlenia. Niektore lampy, napr. kazda druha na nejakej ulici, boli vypnute, aby sme setrili elektrickou energiou. V ramci slobodneho trhu prichadzaju rozne ponuky. K nam tiez prisla firma, ktora ponukla prenajom verejneho osvetlenia, lenze jej podmienky boli pre mesto nevyhodne. Podarilo sa nam vyvarovat chybneho kroku. Ta firma nam totiz ponukla vymenit svietidla na stlpoch za usporne za 11 milionov korun. My sme ich vymenili za necele 4 miliony korun, co je velmi velavravny fakt. Od mesta sme dostali kapitalovy prispevok, kupili svietidla a vyhlasili sutaz nie na prenajom, ale na nakup svietidiel. Od vitaza sutaze sme nakupili za necele 4 miliony svietidla, ktore sme postupne vymienali. Tento rok by sme mali vymenit posledne. Cize napriek tomu, ze v republike priebezne zdrazovala elektrina, nam sa az doteraz darilo kazdorocne znizovat spotrebu. No na rok uz budeme musiet reagovat na stupajucu cenu elektrickej energie.

o Na koho sa treba obratit v pripade, ze niekde poulicna lampa nesvieti?
   - Ak sa niekde stane, ze lampa nesvieti, treba to nahlasit Technickym sluzbam mesta Brezno. Na vratnici je sluzba dvadsatstyri hodin denne aj v sobotu a v nedelu. Ked niekto na telefonnom cisle 6114040 aj v noci oznami, ze na niektorej ulici nesvieti lampa, vratnik to poznaci a na druhy den rano verejne osvetlenie opravime. Niektore casti verejneho osvetlenia su vo vaznom stave, nie co sa tyka svietidiel, ale kablovych alebo vzdusnych vedeni a niekde si aj stlpy „pamataju“ dost vela. V niektorych mestskych castiach, kde je vzdusne vedenie, napr. na Podkorenovej, sa nam stava, ze pri velkom dazdi a vetre su caste vypadky. Uvidime, ako dalej. Vymena kablov si vsak vyziada dost velke prostriedky a rozkopavky ludia neradi vidia.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT