27. NOVEMBER 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stipendium pre znevyhodnenych

   Az patdesiatdevat studentov so zdravotnym postihnutim, odhodlanych dalej rozvijat svoje vzdelanie a talent, ziska financne prostriedky na realizaciu svojich planov a snov. V ramci druheho rocnika programu Stipendium pre znevyhodnenych medzi nich v tychto dnoch rozdelia milion korun.
  
Prioritou tohto grantoveho programu je pomoct hendikepovanym studentom zlepsovat pristup ku vzdelaniu, pripravit ich na buduce profesionalne uplatnenie a zaroven napomahat integracii medzi zdravych rovesnikov. O stipendium mohli poziadat hendikepovani studenti s dobrymi studijnymi vysledkami, ktori pocas poberania stipendia navstevuju 2. - 5. rocnik strednej skoly, alebo studuju na niektorej z vysokych skol a univerzit na Slovensku (s vynimkou specialnych skol).
   Jednym z podporenych studentov je Tomas Schwarzbacher z Brezna, ktory je od narodenia nevidiaci. Momentalne navstevuje Strednu zdravotnu skolu v B. Bystrici. Vzhladom na svoj zdravotny stav potrebuje osobneho asistenta, ktory je pre neho nenahraditelny. V skole zacali s vyucovanim masazi, ktore ho zaujali. V buducnosti by chcel studovat psychologiu. Za peniaze by si rad kupil masazny stol, pomocou ktoreho by si mohol vylepsovat vlastnu techniku masazi.

(tt)

 V Janosovke maju novu ucebnu a ihrisko

Pocas vyjazdoveho zasadnutia vlady v Ciernom Balogu v Zakladnej skole Janosovka za ucasti premiera Roberta Fica, podpredsedu vlady Dusana Caplovica, predsedu BBSK Milana Murgasa, poslankyne NR SR Jany Lassakovej a dalsich hosti slavnostne otvorili multimedialnu ucebnu (na hornej fotografii), ktorej projekt financne podporil podpredseda vlady spolu s dalsimi sponzormi a priatelmi skoly, a miniihrisko (na dolnej fotografii), na ktore prispeli Slovensky futbalovy zvaz, UEFA, ministerstvo skolstva, obec a sponzori.
   Skolu, ktora ziskala titul Skola roka v celostatnej sutazi aktivity skol, navstevuje tristosestdesiat ziakov. Funguje v nej pocitacova ucebna, ucebna vytvarnej vychovy i sportove stredisko so zameranim na biatlon. Naklady na vybudovanie multimedialnej ucebne predstavuju asi 300 tisic korun. Projekt je smerovany aj na romske deti, pretoze vdaka interaktivnej tabuli moze skolak priamo pisat na tabulu specialnym perom a hned odpovedat ci doplnat cvicenia. Ucebnu budu vyuzivat vsetky rocniky na vsetky predmety.
   Na zaklade rozhodnutia vykonneho vyboru Slovenskeho futbaloveho zvazu na vystavbu futbaloveho miniihriska vybrali lokalitu v Ciernom Balogu. Nove miniihrisko s umelou travou vyplnenou kremicitym pieskom a s osvetlenim bude sluzit predovsetkym buducim nadejam futbalu od tych najmensich az po skusenych futbalistov. Naklady na jeho vybudovanie presiahli milion korun.

(r) Foto: Stefan Vozar


Emme Tekelyovej vysiel druhy roman

Pracujem na plne obratky... ale nevykrikujem to do sveta

   Znama televizna moderatorka, dama ovplyvnujuca modne trendy, imidzova poradkyna a publicistka Emma Tekelyova napisala svoj druhy roman. Ma nazov Lesk na pery a vysiel zaciatkom novembra (sutaz o knihu sme uz priniesli). Emma Tekelyova sa na kniznom trhu presadila troma titulmi pre zeny Byt zenou je uzasne (1998), Byt milovana je uzasne (2000) a Zit je uzasne (2003), za ktore ziskala ocenenia Zlata a Platinova kniha. Vo svojej najnovsej proze putavo riesi temy osobnych tuzob a ich konfrontacie s realitou, s ktorymi sa dnesne zeny stretavaju na kazdom kroku. Len o nich malokedy rozpravaju. Autorka sa pokusila najst riesenie z bezutesnej, ba az ponizujucej situacie nielen pre svoju hrdinku, ale aj pre svoje citatelky. Presviedca, ze kazda si svoje miesto pod slnkom napokon najde.

Vasa „zavislost“ na pisani sa teda potvrdila. Vysiel vam dalsi roman. Lesk na pery. Ale preco az po vyse roku?
   - Ak by sa dalo na Slovensku uzivit pisanim knih, urcite by bol cas medzi ich vydanim kratsi. Nemam problem sediet za pocitacom aj osem hodin denne. A nametov mam tiez vela. Ale musim sa venovat aj inym veciam, ktore ma zivia.

Preco ste sa po mimoriadne uspesnej serii knih Byt zenou je uzasne, Byt milovana je uzasne a Zit je uzasne rozhodli venovat prave tomuto zanru?
   - Ponuku od vydavatelstva Ikar, aby som dala do knihy svoje skusenosti z oblasti mody, som dostala v case, ked som uvadzala televiznu relaciu Salon Beauty a TIP TOP Modna kaviaren. Ked ma mesacnik Eva oslovil s myslienkou publikovat na jeho strankach roman na pokracovanie, suhlasila som. Zo spoluprace vzniklo sto stran prozy, ktore vo vydavatelstve postavili predo mna ako vyzvu roman Slava na splatky dokoncit. Myslim si, ze dnes kazda zena vie, ako dobre vyzerat, ale zaroven tuzi prezit zivot harmonicky a plny lasky. Tato cesta vedie cez hladanie pocitov. Otazok, ktore si my zeny kladieme, je vela. Na ne prirucky nestacia. To je dovod, preco som zacala pisat aj pribehy.

V romane Slava na splatky to bola Daniela z maleho mesta, ktora sa rozhodla zasadne zmenit svoj zivot, dostala sa do sveta soubiznisu a zmenila sa na dracicu... mimochodom, pripomenme si, ze tento roman dostal privlastok prelomovy pribeh v slovenskej proze pre zeny. O com, o kom je Lesk na pery?
   - Je o tom, cim sa dnes zaobera kazda zena, kde hladat a najst svoje miesto pod slnkom. Mojou hrdinkou je styridsiatnicka Eva, nie je vynimocne krasna ani stihla. Ma vsak dve zivotne istoty, manzela a atraktivnu pracu veducej v parfumerii. Jedneho dna sa jej obe istoty zacnu rucat. Je presvedcena, ze nedokaze prekonat svoje komplexy, ani opustit manzela. Neveri, ze vo svete, ktory si ceni iba dravu mladost a krasu, dokaze prezit a najst este vo svojom veku muza pre zivot. Riesenie z ponizujucej situacie sa jej znenazdania ponukne samo, padne akoby z neba. Je to realny, ale sialeny plan...

Daniela a Eva su na prvy pohlad dve odlisne bytosti, maju vsak nieco spolocne – tuzbu po zmene. Mavate aj vy take tuzby?
   - Nemyslim si, ze clovek sa rokmi nejako zasadne meni. Iba ma viac skusenosti, niektori tomu vravia viac rozumu. Preto zmeny vo svojom zivote viac zvazuje. A prave konce a nove zaciatky byvaju velkou dilemou. Poznam to od mojich priateliek, aj podla seba. Casto sa zufalo drzime niecoho, co uz pre nas stratilo vyznam, lebo neverime, ze nas caka nieco ovela lepsie. Odkedy sa venujem feng suej, som vyrovnanejsia a pokojnejsia. Viem, ze vzdy, ked sa nieco konci, sa aj nove zacina. Toto posolstvo sa pokusam zenam pretlmocit cez pribehy mojich hrdiniek. Pozname to, ak laska boli, je to ta osudova, nemusi vydrzat cely zivot. Ale obohati nas. Ak nas boli a trapi nas zivot, akoby nas drzal v rukach sochar a tesal z nas lepsieho a krajsieho cloveka. Uz v rozpravke Perinbaba zaznelo, ze kto rastie, toho to boli... Myslim si, ze zivot sa velmi zrychlil a ludia nemaju cas premyslat. Chcu pocut ano alebo nie a hotovo. Lenze zivot nie je iba cierny a iba biely. Rady a odporucania nas uz otravuju... ale pribehy mozu inspirovat.

Ktora z vasich dvoch romanovych hrdiniek je vam sympatickejsia a preco?
   - Mam rada obe. Danielu preto, ze pochopila, ze lesk a slava k stastiu nestacia. A Evu preto, ze sa naucila mat rada samu seba a vidiet sa v zrkadle ako pritazliva zena. To je problem mnohych zien, ktore nevyzeraju ako modelky.

Ako sa rodil roman Lesk na pery?
   - Do pisania sa pustim vzdy az vtedy, ked sa s hlavnou hrdinkou uz „dobre spoznam“. Prepanajana, teraz to asi vyznelo, ze Eva je realna osoba! Nie. Myslim to tak, ze ONA musi vo mne dozriet. Na zaciatku viem iba to, ako vyzera, kde zije a co riesi. Neviem, co citi. Myslim preto na nu intenzivne, stale, pri soferovani, pri akejkolvek praci... Je to take pripravne obdobie „schizofrenie“. Vsetko, cim ma prekvapi, si priebezne zapisujem. Ked sa pustim do pisania, uz sa nezastavujem. Nerozmyslam, co urobi teraz a co potom. Viem to...

Kto bol prvym citatelom a kritikom vasho noveho romanu?
   - Vydavatelstvo. Maju prehlad o tom, co sa pise a predava na celom svete, a co sa paci a cita u nas doma. Diskusia s nimi a ich nazory su pre mna ako autora velmi cenne. Navyse, oni maju od rukopisu odstup. Ja casto poznam pomaly uz vsetky dialogy naspamat.

Je vas novy domov, nove prostredie, v ktorom teraz zijete, pre vas inspiraciou?
   - Z Bratislavy na nedaleku dedinu sme sa prestahovali pred siestimi rokmi. Teraz to budu siedme Vianoce. Mama je od Presova, otec z Kysuc, ale ja som rodena Bratislavcanka, takze zivot na vidieku som nepoznala. Uz by som vsak nemenila. V centre mesta som za sedemnast minut cez dialnicny obchvat a doma v lone prirody si uzivam s nevyslovnou chutou vsetky rocne obdobia.

Spomenuli sme svet soubiznisu... cele roky ste boli jeho sucastou. V poslednom case vas uz na televiznej obrazovke nevidat. Kde ste sa stratili? Alebo nasli?
   - Za tie dva roky mimo televizie som sa venovala veciam, ktore som vtedy nestihala. A najma, chcela som sa stat nezavislou. Nie som typ cloveka, ktory sa potrebuje za kazdu cenu medializovat alebo vyrabat afery. Rok som pisala pre Evu roman na pokracovanie Klinika krasy, robila som sefredaktorku zenskeho magazinu, vydala dve knihy Slava na splatky a Lesk na pery. Pripravila som dva projekty, pre zeny Woman No Age a jeden „fashion“, o mode, ktorych realizacia sa uskutocni teraz, pretoze tak ako pri pisani knih, priprava je vzdy dlhsia ako finalny produkt. Dostala som televizne ponuky, moderatorske aj autorske... Rada sa venujem veciam, ktore vychadzaju zo mna. Takze pracujem na plne obratky. Ale nevykrikujem to do sveta. 

Co podstatne sa vo vasom zivote v poslednom obdobi udialo?
   - Oslavili sme s manzelom Palom tridsiate vyrocie svadby. Mame doma noveho psika Adama. Vydali sme dceru. Nic vynimocne. Ale krasne.

A vase dalsie plany, tuzby a sny?
   - Rada by som sa o ne podelila. Ale som poverciva...

Anna Gudzova Foto: archiv E. Tekelyovej


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT