4. DECEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Niekedy od konca oktobra do piatka 23. novembra v samote Uhliarka (Lom nad Rimavicou) neobyvany rodinny dom navstivil vlamac. Ukradol flase s napojmi, potraviny a mnozstvo veci, ktore patrili majitelke z Brezna. Po kradezi jej vznikla skoda dovedna za 9000 korun.

   Spod pultu pri pokladni v predajni na Ulici MPCL v Brezne  ktosi vzal plastovu nadobku s 5000 korunami, karty do mobilnych telefonov a peciatku. Stalo sa to v sobotu 24. novembra skoro rano. Zlodej majitelke predajne sposobil skodu za 9000 korun.

   Vozidla Volkswagen Golf sa zmocnil a neopravnene ho pouzival 29-rocny Breznan. Hodnota auta bola priblizne 90 000 korun. Podla majitela, obcana Ceskej republiky, Breznan auto pouzival bez jeho suhlasu od septembra az do utorka 27. novembra. Policia pripad vysetruje.

   V predajni sportovych potrieb v Brezne urobil „predvianocny nakup“ zlodej mimo otvaracich hodin od stredy 28. vecer do 29. novembra rano. Ukradol vetrovky a zimne supravy, na dovazok si z predajne odniesol „vreckove“ 5000 korun. Majitelovi obchodu z Cierneho Balogu sposobil skodu za 79 000 korun.

   Policia zacala trestne stihanie voci 24-rocnemu Stanislavovi H. z Helpy. Obvinila ho z precinu neplnenia vykonu uradneho rozhodnutia. Okresny sud dv Brezne este pred dvoma rokmi vydal vyzvu na nastupenie Helpana do vykonu trestu odnatia slobody. Prevzatie vyzvy odsudeny potvrdil vlastnorucnym podpisom, ale do stanoveneho terminu sa nedostavil. Preto Okresny sud v Brezne vydal v stredu 28. novembra prikaz na dodanie Stanislava H. do vykonu trestu odnatia slobody.

   Rekreacnu chatu v Hornej Lehote si vyhliadol „dlhoprsty“ pocas uplynulych piatich tyzdnov od stvrtka 25. oktobra do piatka 30. novembra. Bratislavskemu majitelovi chaty sposobil skodu dovedna za 10 000 korun, ked mu ukradol motorovu pilu, potraviny a alkohol.

   Zo stvrtka 29. na piatok 30. novembra sa dostal kmin do auta Opel Tigra, ktore bolo zaparkovane pred panelakom v Stiavnicke (Podbrezova). Zapacilo sa mu autoradio, jeho kradezou a poskodenim auta sposobil majitelke z Podbrezovej skodu dovedna za 12 000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


O niekolko dni su tu Vianoce. Stalo sa uz tradiciou, ze Horehronske muzeum obohacuje svojimi vystavami predvianocnu atmosferu v meste. Spolu s Miestnym odborom Ziveny pripravilo vystavu Caro a krasa Vianoc. Opat mate moznost vidiet, ale aj kupit rozne rucne prace - odevne a bytove doplnky, vianocne pecivo i ozdoby a ine drobne darcekove predmety. Navstevnici si mozu pozriet aj vystavu historickych vianocnych pozdravov, pohladnic zo zbierky muzea - Vianocna posta. Svojou tvorbou cukrarenskych vyrobkov sa predstavuju studenti Hotelovej akademie v Brezne, navstevnikom ponukaju inspiraciu a napady na pripravu vianocneho peciva, mucnikov, aj vianocneho stolovania. Vystavy su spristupnene v dnoch 4. - 18. decembra v Horehronskom muzeu „na trinastke“, otvorene bude v pondelok - piatok od 8. do 17. a v sobotu od 8. do 12. hodiny.

Foto: Jan Weiss


V pondelok 26. novembra sa uskutocnila akademicka slavnost imatrikulacie studentov Materialovotechnologickej fakulty STU, ktori v akademickom roku 2007/2008 zacali studovat v detasovanom pracovisku v Brezne. Slavnostny akt zapisu studentov do matriky univerzity riadil imatrikulator prof. Ing. Peter Grgac, CSc., prodekan fakulty, za pritomnosti
prof. Ing. Jozefa Sablika, CSc., ktory zastupoval dekana. Akademickou podou sa na tento akt stala obradna sien Mestskeho uradu v Brezne. V prihovoroch bola deklarovana podpora vysokoskolskeho studia v Brezne tak zo strany fakulty ako aj mesta. Dokazom bolo udelenie medaily MTF STU primatorovi Brezna Ing. Jaroslavovi Demianovi za mimoriadne zasluhy o rozvoj fakulty.
Foto: Stefan Vozar


Novinky v regione Horehronie

   Po viacrocnom usili bola v septembri tohto roka medzi Prvou rozvojovou vidieckou agenturou (PRVA) a ministerstvom vystavby a regionalneho rozvoja podpisana zmluva o podpore PRVA a jej zaradeni do Integrovanej siete regionalnych rozvojovych agentur. A tak ma region Horehronie konecne vlastnu regionalnu rozvojovu agenturu. Zmluvu podpisal predseda PRVA Ing. J. Demian a minister vystavby M. Janusek. Od 1. oktobra ma agentura dvoch pracovnikov a kancelaria sidli na Skolskej 5 v priestoroch EBG. Clenmi PRVA su momentalne mesto Brezno, Zeleziarne Podbrezova, a. s., Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, EBG, Zdruzenie turizmu Brezno a Lesy mesta Brezno, s. r. o.
   V oktobri na valnom zhromazdeni PRVA sa zmenili stanovy a aj nazov na Prva rozvojova regionalna a vidiecka agentura - skratka PRVA ostala. Za predsedu opatovne schvalili primatora Brezna. Agentura uz dostala dve zakazky od Banskobystrickeho samospravneho kraja: zorganizovanie medzinarodnej konferencie Leader pre verejno-sukromne partnerstvo Muranska planina (VSP MP), ktora bola na Prednej Hore za ucasti zahranicnych zastupcov a zastupcov ministerstva podohospodarstva, a priprava uzemia VSP MP na Leader 2007 - 2013.
   Verejno-sukromne partnerstvo MP sa velmi aktivne pripravuje na program Leader a ma velke sance uspiet a ziskat prostriedky z Osy 4 Programu rozvoja vidieka. Momentalne sa organizuje vela pripravnych aktivit. Najdolezitejsia je rozsirenie posobnosti VSP MP aj na uzemie Ciernohronskeho mikroregionu. Obce Valaska, Osrblie a Hronec uz schvalili spolupracu, rokuje sa este s obcami na Vrchoch. Ak sa podari s nimi dohodnut, VSP MP bude pokryvat cele uzemie oboch mikroregionov (MR Muranska planina a Ciernohronsky MR). Historicky prvy Den Mikroregionu Muranska planina sa uskutocnil v sobotu 24. novembra so zaujimavym a pestrym kulturnym programom, v ktorom vystupili akteri z kazdej obce mikroregionu.

(ip)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT