4. DECEMBER  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Diplomat na styroch kontinentoch

    Jan Dömök vo svojej knihe Diplomat na styroch kontinentoch opisuje unikatne zazitky a skusenosti z obdobia posobenia na Urade vlady, na Federalnom ministerstve zahranicnych veci Cesko-slovenskej federativnej republiky, Slovenskej republiky, ako aj na velvyslaneckych postoch. Jan Dömök dosiroka otvara okno do tajomneho sveta diplomacie, ktory je plny nielen prijemnych chvil, ale aj nastrah a nebezpecenstiev. Kniha je pestrou mozaikou informacii o piatich diametralne odlisnych krajinach na styroch kontinentoch. Niekolko poznamok na uvod tejto knihy napisal byvaly minister zahranicnych veci Slovenskej republiky, dlhorocny diplomat Eduard Kukan, ktoremu sme pri tejto prilezitosti polozili niekolko otazok.

V com podla vasho nazoru spociva  prinos knihy Jana Dömöka?
   - Kniha poskytuje velmi komplexny obraz o diplomacii. Je kombinaciou zakladnych teoretickych pouciek, terminologie a zivym sposobom opisuje, ako sa prejavuju v praxi, v zivote diplomata priamo pri plneni jeho povinnosti. Autor venuje, celkom spravne, velku pozornost aj diplomatickemu protokolu a jeho vyznamu. Navyse aj krajiny, v ktorych posobil, su roznorode a doba, ktoru opisuje, je uz z dnesneho pohladu taktiez zaujimava. To su dovody, pre ktore bude kniha urcite ozivenim nielen pre nadejnych adeptov na pracu v zahranicnej sluzbe, ale aj pre siroku citatelsku verejnost. Takychto domacich titulov je na miestnom trhu zatial velmi malo.

Do uvodu spominanej knihy ste napisali, ze na priklade Jana Dömöka je najlepsie dokumentovana charakteristika spravneho diplomata. Prezradte citatelom, akych pat P ma mat spravny diplomat?
  - Spravny diplomat ma byt vzdelany, s prehladom o co najvacsom pocte oblasti, jazykovo zdatny, komunikativny, galantny a vzdy upraveny.

Jan Dömök v knihe spomina aj mnohe zaujimave, niekedy aj riskantne a nebezpecne situacie, do ktorych sa ako diplomat dostal. Osobitne napriklad rukojemnicku dramu, ktorej priamym ucastnikom sa stal v roku 1990 pocas posobenia na Kube. Dostali ste sa aj vy niekedy do podobnej nezavideniahodnej situacie? Co vsetko potrebuje clovek v takej chvili?
   - Nie, az do takych riskantnych a nebezpecnych situacii, ako opisuje vo svojej knihe Jan Dömök, som sa nedostal. Dostal som sa casto do zlozitych situacii pri rokovani o zlozitych, dolezitych veciach, ked sa bolo treba rychlo rozhodnut. Vseobecne podla mna v takych situaciach plati to, ze clovek si ma zachovat chladnu hlavu a nesmie sa bat aj v rozumnej miere riskovat.

 Zhovarala sa Maria Leskova

 Sutaz o knihu Diplomat na styroch kontinentoch
    Knihu Jana Dömoka Diplomat na styroch kontinentoch mozete vyhrat v sutazi, ktoru sme pre vas pripravili v spolupraci s vydavatelstvom Ikar. Do zrebovania o tuto knihu vas zaradime, ak najneskor do 13. decembra do nasej redakcie dorucite listky s kuponom a vasim telefonnym cislom. Mena dvoch vyhercov uverejnime 18. decembra. V sutazi o knihu Emmy Tekelyovej Lesk na pery mali sancu ti, ktori odpovedali, ze prvym romanom tejto autorky bola Slava na splatky. Knihy vyhravaju Jan Potancok z Hornej Lehoty a Michal Malus z Brezna.

 

 Knihu Diplomat na styroch kontinentoch lupenmi ruzi do zivota uviedol Eduard Kukan. Na fotografii s autorom Janom Dömökom.
 

KUPON – DIPLOMAT NA STYROCH KONTINENTOCH

 

Poznavame Brezno – mesto, v ktorom zijeme

(Pokracovanie)

   Ked mate zaujem pokracovat v dalsej prehliadke Brezna, dnes sa oboznamime s niektorymi dalsimi pamiatkami.

   Zacneme mestskym opevnenim. Z povodneho opevnenia, pozostavajuceho zo styroch vstupnych mestskych bran, niekolkych bast a prstenca hradboveho mura, ostali zachovane len niektore useky. Cast severneho useku popri juznom okraji Skolskej ulice, smerom k evanjelickemu a. v. kostolu, cast vychodneho useku ako sucast zastavby na Sturovej ulici, cast juhovychodneho useku v dvore na Cernakovej ulici 3, cast juhozapadneho useku – za domom socialnych sluzieb – Ulica Bozeny Němcovej 27. Juhovychodny usek pri byvalom Chobote bol rekonstruovany v redukovanej vyske a sleduje povodnu liniu opevnenia.
   Na Namesti gen. M. R. Stefanika 1 sa nachadza byvala mestska sporitelna. Povodne mestiansky dom, ktory mal sutereny zaklenute renesancnymi valenymi klenbami, je z 2. polovice 17. storocia. V roku 1910 bol prefasadovany. Fasady su zdobene secesnou stukovou ornamentikou. Na juhovychodnom narozi je relief so zenskou postavou symbolizujucou sporivost. Po stranach je sediaca zenska a muzska postava.
   Na Namesti gen. M. R. Stefanika 2 je trojtraktovy dom s centralnym prejazdom zo17. storocia. V suterene je zamurovana studna. Po poziari v roku 1779 bola cast prizemia zaklenuta plackovymi klenbami. V nike medzi oknami na prvom poschodi je umiestnena kopia Immaculaty. V dome byval v rokoch 1855 – 1861 Gustav Kazimir Zechenter – Laskomersky.
   Na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 je dom, ktory patri medzi najstarsie a najhodnotnejsie na namesti. Sondaznym vyskumom bolo potvrdene neskorogoticke jadro objektu z obdobia okolo roku 1530. Dom presiel viacerymi upravami. K uprave po roku 1779 sa viaze aj napis nad vstupnym portalom ...VIT G. D. DAN..., ked bol majitelom domu mestsky kapitan Daniel Bendik. Dnes sluzi Horehronskemu muzeu.
   Na Namesti gen. M. R. Stefanika 14 je trojtraktovy poschodovy dom s centralnym prejazdom. Vznikol v 17. storoci pravdepodobne prestavbou dvoch domov. Na poschodi je v meste sa neopakujuca klenba so stukovou laliou a rozetou z vytiahnutych hrebienkov.
   Na namesti gen. M. R. Stefanika 50 je poschodovy dvojtraktovy dom prejazdoveho typu zo 17. storocia. Zo secesnej prestavby okolo roku 1915 sa zachovali vysoke dvojkridlove kazetove dvere a secesne okna s tabulkovym rastrom.
   Poschodovy dvojtraktovy dom prejazdoveho typu bol postaveny v roku 1779 ako prizemny na Razusovej ulici 7. V roku 1902 bol nadstaveny o jedno podlazie. Z tohto obdobia pochadza aj fasada so stukovym dekorom na dvojkridlovej kazetovej brane.
   Dnesnu prehliadku zakoncime na Razusovej ulici 20. Prizemny trojtraktovy dom s centralnym prejazdom zaklenutym neskorobarokovou valenou klenbou s patbokymi lunetami je podpivniceny pod juznym traktom. V severnom dvorovom kridle bola zriadena modrotlacova dielna, v zadnej casti je umiestneny mangel, ktory bol v prevadzke az do 70. rokov 20. storocia, a bol na konsky pohon.
   Na nasledujucej vychadzke sa zameriame na kostoly a kaplnky, ktore sme este nespomenuli.

(E-ova)

 Liecba chripky domacimi prostriedkami

    V minulom cisle sme sa zaoberali prevenciou proti chripke a teraz sa budeme venovat jej lieceniu domacimi prostriedkami. Ked zistime prve priznaky ochorenia na chripku aj napriek tomu, ze sme boli zaockovani proti nej a prevenciu sme brali vazne, snazme sa rozlisit, o ake ochorenie (infekty), ktore takmer vzdy sprevadzaju samotnu chripku, ide. Co je hlavne, neberieme antibiotika, pretoze ide o virusove ochorenie, proti ktoremu su neucinne. Moze ist o drazdivy kasel, zapal hrtana, nosohltana, zapal dutin, bolesti hrdla, zapal priedusiek a ine a treba ich liecit samostatne, nie ako celok.
   Snazime sa pomoct organizmu domacimi liecebnymi prostriedkami, a to hlavne liecivymi rastlinami a vytazkami z nich. Daju sa nimi liecit zapalove virusove ochorenia v zaciatocnom stadiu, pokial do tohto procesu nezasiahli aj bakterie. Liecenim bylinkami chceme dosiahnut zvysenie mnozstva ochrannych latok v organizme, vypotenie, znizenie teploty, lahsie oddelovanie hlienov, upokojovanie alebo zastavenie kasla, dezinfekciu dychacich ciest, ako aj celkove priaznive posobenie na vyvoj chripky.
   A teraz nieco o uz spominanych domacich liecebnych prostriedkoch.

Bylinkove caje
   Ich priprava zavisi od toho, na ake ochorenie v ramci chripky chceme caj pouzit. Je dolezite vediet, ktore liecive prvky bylinka obsahuje a akou technologiou ich extrahovat. Najcastejsie sa pouziva luhovanie, odvar a macerat.

Kloktanie
   Klokta sa liecivou zmesou, ktoru si pripravime z byliniek (bud odvar alebo vyluh) s malym mnozstvom vybraneho oleja alebo mineralky. Kloktame niekolkokrat denne.

Inhalovanie
   Liecivu zmes, do ktorej pridame niekolko kvapiek vybraneho eterickeho oleja (najlepsie s obsahom mentolu), uvedieme do varu a s pouzitim uteraka inhalujeme 10 – 15 minut trikrat denne. Je mozne vyuzit aj inhalovanie z nadoby, kde sa luhuje cajova zmes na pitie. Lieciva zmes sa da nakvapkat aj na vatu a strcit do nosovych dierok alebo na kocku cukru a uzit. Ako pomocku mozeme pouzit bud infracervenu alebo normalnu lampu.

Kupel
   Odvar alebo vyluh z vybranej liecivej zmesi sa vleje do mierne teplej vody a kupeme sa maximalne dvadsat minut. Potom nasleduje teply zabal, ktory trva asi tridsat minut. Opakovat dva az trikrat do tyzdna.

Sirupy
   Liecivu bylinu zalejeme prevarenou vychladnutou vodou, nechame dvadsatstyri hodin macerovat, potom vyzmykame a precedime. Nakoniec pridame podla chuti cukor alebo med a uzivame. Pri sterilizacii postupujeme podla zauzivanych predpisov.

Tinktura
   Liecivu rastlinu alebo zmes zalejeme styridsatpercentnym alkoholom, nechame dvanast az strnast dni na teplom mieste a vzniknutu tinkturu kvapkat do caju.

Obklady
   Liecivu zmes dame na desat sekund povarit do domacej bravcovej masti alebo do vazeliny, ktora sa da kupit v kazdej lekarni. Hmotu nechame dvadsatstyri hodin postat, potom ju zohrejeme a precedime cez lanove platno. Pri samotnej liecbe liecivu zmes natrieme na igelitove vrecusko a prilozime na cast tela, ktoru chceme liecit, a obalime uterakom, na ktory si este oblecieme bavlnene tricko. Tento druh obkladu je vhodne robit na noc.

Ovocne a zeleninove stavy
   Ovocie a zeleninu, bohate na vitaminy a vlakninu, rozmixujeme alebo odstavime v odstavovaci a pijeme len cerstve niekolkokrat denne.

   Dlhy spanok, pokojny zivot, dychove cvicenia, vyhybat sa alkoholu, nikotinu, kofeinu, tukom a cukrom.
   Nabuduce uvedieme niektore konkretne recepty na liecenie chripky domacimi prirodnymi prostriedkami, hlavne liecivymi rastlinami a ich vytazkami.

Baca Sperka


Zasmejme sa...

Na lavicke v parku sedia dve damy a pozoruju elegantneho mladeho muza, ktory sa prechadza nedaleko.
- Ked sa tak na neho pozeram, - hovori prva, - zda sa mi, ze je to muz, o ktorom som snivala cely zivot.
- To je zvlastne, - sepka druha, - aj na mna tak posobi. Aby si vsak vedela, aka som priatelka, vzdavam sa ho v tvoj prospech. Mas nanho vacsie pravo - ty si snivala ovela dlhsie.

...

- Pan advokat, rozpravali ste sa s mojou manzelkou?
- Ano. Vsetky vase navrhy vsak odmieta. Odkazuje, ze ak dohodnutu sumu do tyzdna neposlete, vrati sa spat.

...

Host sa dohaduje s hlavnym casnikom v restauracii:
- Varite tak mizerne, ze upozornim vsetkych priatelov, aby sem nikdy nevkrocili. Nebojite sa nasledkov?
- Ani najmenej. Ludia maju obvykle viac nepriatelov, ako priatelov a tym urcite odporucite, aby nas navstevovali co najcastejsie.

(mh)

Okrem kresby, za ktoru Olga Pazerini z Bratislavy v 12. rocniku sutaze O Bomburovu sablu dostala cestne uznanie, k teme Alkohol - metla ludstva prispela aj touto s nazvom Vsetkeho vela skodi.


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT