Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  2

22.januar 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Dobrá správa o biatlone na Horehroní

 

  Aj týmito slovami možno charakterizovať 6. kolo Európskeho pohára v biatlone, ktoré sa konalo 17. až 20. januára v biatlonovom areáli v Osrblí. Počas troch súťažných dní, kedy daždivé počasie dalo zabrať nielen pretekárom, ale aj organizátorom a návštevníkom, sa aj prostredníctvom televíznej obrazovky mali možnosť diváci presvedčiť, že Slovensko dokáže zabojovať na biatlonovom poli. Vynikajúci výsledok Pavla Hurajta videl priamo v Osrblí aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Výsledky nájdete na 16. strane.

Foto: Štefan Vozár

 


 Nemala kapitál, miesto podnikania, iba odvahu

   V prestížnej ankete TOP SEVEN BREZNA 2007 ocenenie Absolútny TOP získala súkromná podnikateľka Elena Faťunová, ktorej sme sa opýtali:

Čo pre vás znamená toto ocenenie?
   - Bola som úprimne potešená, ale hlavne prekvapená. Napriek tomu, že som počas svojho sedemnásťročného podnikania získala určite viacero uznaní v odborných kruhoch a cítila som sa úspešná, ako sa hovorí „doma nikdy nie si prorokom“. Za úspech, ocenenie a uznanie svojej práce však považujem hlavne skutočnosť, že som si získala dôveru vo finančných kruhoch, že mi ktorákoľvek banka na základe predchádzajúcich výsledkov a skúseností ponúkla možnosť vziať si úver, že so mnou spolupracujú dodávatelia aj odberatelia. Úspech pre mňa znamená aj to, že nemusím mať utajené telefónne číslo, skrývať sa pred veriteľmi, obávať sa o budúcnosť svojich detí.

Za pozitívnu však treba považovať hlavne skutočnosť, že dnes u vás našlo prácu takmer dvesto ľudí z regiónu a stali ste sa ako žena jedna z najúspešnejších podnikateliek regiónu. Aká bola vaša cesta k dosiahnutiu týchto úspechov?
   - Začínala som doslova od nuly. Po dvadsiatich rokoch pôsobenia vo funkcii vedúcej distribučného skladu piva som po zmene spoločensko-politickej situácie bola postavená pred skutočnosť: buď sa postavím do radu nezamestnaných alebo začnem podnikať. Nemala som začiatočný kapitál, miesto podnikania, iba odvahu. Určite mi pomohli aj predchádzajúce dvadsaťročné pracovné skúsenosti. Poznala som požiadavky a nároky odberateľov, mentalitu a potreby ľudí. Postupovala som však pomalými krokmi. Dnes je náš veľkoobchodný distribučný sklad spolu s maloobchodnými prevádzkami začlenený do jednej z najväčších nákupných aliancií na Slovensku. Keďže konkurencia v odvetví, v ktorom podnikám,  je veľmi silná, museli sme hľadať partnerov aj v Európe. V súčasnosti sme už dva roky súčasťou európskej franchizovej spoločnosti, ktorá zastrešuje trinásť krajín v Európe, kde spoločne tvoríme celý obchodný proces. Náš maloobchod je tak dnes pripravený uspokojiť z hľadiska sortimentu, kvality a ceny každého zákazníka. 

Kto sa najviac zaslúžil o tieto vaše úspechy?
   - Najdôležitejší sú pre nás samozrejme zákazníci. Sme vďační hlavne tým, ktorí nám zostali verní a naše predajne si obľúbili. Nemôžem zabudnúť na všetkých lojálnych zamestnancov, niektorí u nás pracujú nepretržite, od vzniku firmy. Bez nich by sme sa nemohli posúvať ďalej. Vážim si kvalitnú a zodpovednú prácu každého zamestnanca, nech je na akomkoľvek poste. Keďže sa nemôžem spoliehať na oporu partnera, som vďačná mojim dvom dcéram, ktoré sú pripravené dnes už aj samostatne riadiť celú spoločnosť.

Ako vidíte z vášho pohľadu rozvoj tohto regiónu?
   - Už aj na Horehroní sme pocítili nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Veľa mladých ľudí odchádza radšej do zahraničia, kde sú ochotní vykonávať často ťažkú i keď nekvalifikovanú prácu, len aby za krátky čas zarobili čo najviac peňazí. Je tu málo pracovných príležitostí a myslím, že to je práve úlohou zástupcov mesta Brezna, aby sa aktívne snažili prilákať nových investorov a prípadne dobudovať k tomu infraštruktúru a priemyselné parky. Malo by sa viac myslieť aj na kvalitu života miestnych obyvateľov, vytvoriť pre nich viacej možností spoločenského vyžitia a aktívneho oddychu. Prekvapuje ma, že pôvodne plánované rekreačné zóny určené na šport a rekreáciu v blízkosti mesta sú postupne zastavané hypemarketmi. Nie každý má dostatok peňazí na relax so svojimi deťmi v lyžiarskych strediskách či wellnes centrách. V blízkosti mesta chýbajú voľné priestranstvá na prechádzky, sánkovanie, krátky pobyt s deťmi v prírode, bicyklovanie. Aktivity tohto druhu by sme radi uvítali i podporili.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT