22. JANUAR  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    „Po zuby ozbrojený“ odchádzal vlamač v utorok 15. januára z rodinného domu v Čiernom Balogu. K strelným zbraniam sa dostal tak, že vykopol vchodové dvere a z domu ukradol dlhú guľovú zbraň, guľobrokovú kozlicu a guľovnicu, k nim dva závery, dva puškohľady a osemdesiatpäť nábojov. V zálohe mal sadu pätnástich nožov s dekoračnými rúčkami. Majiteľa domu, ktorý mal zbrane v legálnej držbe, „odľahčil“ aj o digitálny fotoaparát a notebook. Krádežou a poškodením zariadenia domu vlamač spôsobil škodu za 144 000 korún. Pre prečin krádeže a zločin ozbrojovania a obchodovania so zbraňami mu hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

   Zlatou baňou bol pre zlodeja rodinný dom v Zlatne (Vaľkovňa) v utorok 15. januára. Dnu vošiel cez rozbité okno verandy. Majiteľovi domu spôsobil škodu za 88 000 korún, keď mu odcudzil počítačovú zostavu s tlačiarňou, hifi vežu s reproduktormi, mobilný telefón, osobné doklady, motorovú pílu a vŕtačku.

   Vo štvrtok 17. januára v Krpačove sa ktosi vlámal do hotelovej izby. Ukradol dva notebooky s taškami, zrkadlový digitálny fotoaparát, dva mobilné telefóny, kufor na kolieskach, osobné doklady a cestovnú tašku s hračkami. Spôsobil škodu za 90 000 korún.

   Skoro ráno v piatok 18. januára v reštaurácii na Kuzmányho ulici v Brezne zasahovala hliadka mestských policajtov, pretože jeden z návštevníkov prevrátil stôl a rozbil poháre. Po jej zásahu návštevník odišiel domov, no zodpovedať sa bude za priestupky vzbudzovanie verejného pohoršenia a výtržníctvo.

   Popoludní o trištvrte na tri v piatok 18. januára susedom rozoberali plot na Baštovej ulici v Brezne dvaja maloletí chlapci. Privolaní mestskí policajti priestupok riešili dohovorom s rodičmi chlapcov, ktorí pravdepodobne chceli latami z plota doma prikúriť.

   Niekedy od soboty 19. do nedele 20. januára sa obohatil kmín na úkor českého turistu v penzióne na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezne. Z vrecka vesty mu vzal 5000 českých korún, z peňaženky 550 eur a ďalších 240 eur, ktoré našiel v izbe. Turistovi vznikla škoda za vyše 33 000 korún.

   Na železničnej trati medzi stanicami Brezno – mesto a hlavná stanica Brezno v nedeľu doobeda o pol desiatej zahynula 85-ročná žena z Vaľkovne. Pri vystupovaní z osobného vlaku z Červenej Skaly do Brezna jej dvere vozňa zakliesnili ľavú ruku v predlaktí. Vlak ženu vliekol niekoľko sto metrov, pričom spadla na zem a kolesá jej preťali dolné končatiny. Žena zraneniam na mieste podľahla. Pravdepodobnou príčinou smrteľnej nehody bolo zanedbanie pracovných povinností sprievodcu vlaku. Vyšetrovateľ z Brezna začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

(pa, mf)


Známe rímske príslovie Inter arma, silent musae (Keď rinčia zbrane, mlčia múzy) vyvracia výstava, ktorú slávnostne otvorili v piatok 18. januára v Brezne. Vysvetlíme. Expozícia totiž pozostáva z dvoch častí. Jednou z nich je výstava fotografií a dokumentov z pôsobenia slovenských vojakov v mierových misiách na Balkáne. Druhú časť tvoria insitné maľby vojvodinských Slovákov, ktoré zobrazujú mierový život v tejto oblasti. Vojaci si proste našli cestu k tamojším obyvateľom, nenechali ich umlčať a dokonca s nimi nadviazali kontakt. Priestor výstavám poskytlo Horehronské múzeum, organizačne ich pripravili Asociácia UN - VETERÁN Slovakia, Vojenský útvar 5574 Nemecká, Banskobystrický samosprávny kraj a Mestské kultúrne stredisko Brezno. Záštitu nad nimi prevzali primátor Brezna Ing. Jaroslav Demian a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Foto: Štefan Vozár 

 


 Krásny dar v novom roku

    Žiaci Základnej školy s materskou školou Karola Rapoša, Pionierska 4 v Brezne v utorok 15. januára dostali krásny novoročný dar. Pre skvalitnenie športovej prípravy a tréningového procesu žiakov tejto školy sa po niekoľkomesačnom úsilí podarilo úspešne odovzdať do užívania „malú telocvičňu“, ktorá vznikla prehradením chodbovej časti medzi triedami. Plocha s rozmermi 9 x 8 m je pokrytá špeciálnou umelou hmotou a kobercom. Vyplnená je veľkými zrkadlami, baletnou tyčou a švédskymi rebrinami. Objekt vybudovali aj vďaka sponzorom a rodičom. Najväčšiu zásluhu na zriadení tejto baletnej zrkadlovej miestnosti však majú poverený riaditeľ školy Mgr. Ľubomír Fabuš a tréner - pedagóg Mgr. Milan Supek. Je to ďalšia veľká pomoc pri formovaní pohybovej prípravy mladých športových gymnastiek, ale aj ostatných žiakov a športovcov tejto školy.

(r)

 Zmeny pri vydávaní nových cestovných pasov

   Pätnásteho januára v oddeleniach dokladov odboru poriadkovej polície okresných riaditeľstiev Policajného zboru začali vydávať nové cestovné pasy s biometrickými údajmi. Ako nás informovala krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, polícia v Banskobystrickom kraji prijala opatrenia, aby občania boli vybavovaní priebežne a čakanie bolo minimálne. V prípade väčšieho záujmu o nové pasy podľa potreby upravia stránkové hodiny.
   Pri podaní žiadosti o vydanie nového cestovného pasu treba predložiť: občiansky preukaz (ak nemáte občiansky preukaz, predložíte rodný list a osvedčenie o štátnom občianstve SR, ktoré nesmie byť od jeho vydania staršie ako šesť mesiacov, prípadne ďalší matričný doklad, ak došlo k zmene matričnej udalosti), rodný list dieťaťa mladšieho ako päť rokov, ak žiadate o zápis údajov o dieťati mladšom ako päť rokov do cestovného pasu, rodný list dieťaťa mladšieho ako pätnásť rokov, ak nie je držiteľom skôr vydaného cestovného pasu, skôr vydaný cestovný pas, správny poplatok. Dospelí za vydanie pasu zaplatia 1000 korún, deti od päť do trinásť rokov 400 korún, do päť rokov 250 korún a predĺženie platnosti alebo vykonanie zmeny údajov stojí 100 korún.

(mf)

 Opýtali sme sa za vás

prednostu Mestského úradu v Brezne Ing. Antona Juršu

o Čo čaká samosprávu v súvislosti s prechodom na euro?
- Všetci dobre vieme, že od roku 2009 na deväťdesiatdeväť percent budeme platiť eurom. Ako predstavitelia samosprávy sme absolvovali niekoľko školení, organizovaných Národnou bankou Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska, aby sme sa zoznámili s tým, čo nás čaká a neminie. Okrem iného nás informovali aj o skúsenostiach, ktoré má s prechodom na euro Slovinsko, čo je podľa mňa dobrý krok, pretože sa hovorí, že múdry sa učí na chybách iných. Združenie miest a obcí pripravilo harmonogram, podľa ktorého postupujeme. Primátor Brezna menoval komisiu, ktorej som predsedom, a jej členmi sú fundovaní odborníci. Takéto komisie musia vytvoriť aj v príspevkových a rozpočtových organizáciách. Prechod na euro nebude jednoduchý. Celý mechanizmus bude spustený 1. júla 2008, odkedy budú ceny tovarov a služieb uvádzané duálne v eurách a v korunách. Od 1. do 16. januára bude možné v platbe ešte používať koruny, ale už nebudeme vydávať koruny, ale len eurá. Čo je veľmi vážna vec, pretože od polnoci 1. januára budeme musieť mať dostatočnú finančnú hotovosť. Národná banka Slovenska a vláda určite zorganizujú veľkú reklamnú kampaň, aby ľudia boli dostatočne informovaní. Mestský úrad pristúpi na Etický kódex, ktorý hovorí, že občania nemajú byť postihnutí zvyšovaním cien, lebo ceny sa budú zaokrúhľovať na desať centov. Čiže ceny za služby, za pozemky a pod. budeme musieť previesť na eurá, čo nebude jednoduchá práca. Jednou z najväčších nákladových položiek bude výmena softwerov. Čaká nás komunikácia s dodávateľom informačného systému, aby sme sa dohodli na podmienkach. S týmito nákladmi sme počítali aj pri stavaní rozpočtu mesta na rok 2008. Nikto však nevie, ako budú k cenám pristupovať dodávatelia. Určite nebudú s nikým uzatvárať Etický kódex a podľa skúseností zo Slovinska a Nemecka budú ceny zaokrúhľovať nahor. V snahe, aby sme toto aspoň trošku eliminovali, niektoré nákladové položky v mestskom úrade, sa budeme snažiť ešte nakúpiť v korunách. Verím, že mesto Brezno nebude mať s prechodom na euro vážnejšie problémy. Sme pripravení všetko operatívne vyriešiť. Neviem si však predstaviť, ako prechod na euro zvládnu v menších obciach, kde nemajú potrebné personálne vybavenie, preto by tam mala smerovať väčšia finančná podpora od štátu. 
 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT