22. JANUAR 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V Michalovej kúria peletami

   „Starými kotlami sa už nedá kúriť, sú nebezpečné,“ - zhodnotili situáciu v Michalovej. Pretože im záleží na prostredí, v ktorom žijú, inšpirovali sa v Rakúsku, kde je vykurovanie biomasou bežnejšie. Výmenu kotlov a rekonštrukciu kotolne v kultúrnom dome spojili so zmenou spôsobu vykurovania. Realizovali ju vo vlastnej réžii, z rozpočtu obce. Pece si zaobstarali spolu s technológiou spaľovania peliet (zlisovaných drevených pilín) na Slovensku.

   Prevádzka je automatická, pec si palivo dávkuje sama. Dva kilogramy peliet majú rovnakú výhrevnosť ako kubický meter zemného plynu. Ak nasypú do zásobníka tonu peliet, vystačí im viac ako na týždeň pre obe pece. Nevyžadujú náročnejšiu obsluhu ako plynové. „Sme prví v okrese,“ tvrdí starosta Mgr. Jaroslav Berčík, „aj iné obce majú takýto zámer, ale sú v rôznych združeniach, čo spomaľuje realizáciu. Čakajú na štrukturálne fondy, no výzvy meškajú. My sme kotolňu realizovali z vlastných prostriedkov, obecný rozpočet to príliš nezaťažilo. Štrukturálne fondy budeme radšej využívať na iné projekty,“ konštatuje.
   Začiatok vykurovacej sezóny stihli, kotolňu sprevádzkovali v novembri 2007. Predpokladaná návratnosť investície vyše 800 000 korún je štyri roky. Vykurovanie Domu kultúry v Michalovej v predchádzajúcej sezóne 2006 – 2007 stálo 300 000 korún, túto zimu plánujú ušetriť polovicu. V budúcnosti, keď bude spotrebnou daňou spoplatnené vykurovanie fosílnym palivom, ušetria na nákladoch ešte výraznejšie. Kysličník uhličitý, ktorý sa uvoľňuje pri spaľovaní peliet, spracujú rastliny pri fotosyntéze. Tým odpadá problém skleníkového efektu. Ak sa biovykurovanie osvedčí a poslanci obecného zastupiteľstva sa na tom dohodnú, sprevádzkujú ďalšiu kotolňu – v materskej škole alebo v dome služieb. Starosta o zámeroch hovorí: „
Uvažujeme aj o tom, že v kotolni kultúrneho domu sprevádzkujeme ďalšiu pec, ktorou budeme vykurovať materskú školu, dnes sú potrubia dobre izolované a ide o objekt vzdialený necelých sto metrov od kotolne. Audity na všetky obecné budovy máme spracované od jari minulého roka.“ Po kultúrnom dome a materskej škole príde na rad dom služieb, no ten najprv musia odkúpiť od Slovenskej pošty, obec je v súčasnosti tretinovým vlastníkom budovy.

(pl)

 Peter Berčík vystavoval v B. Bystrici

   Každý sa vracia z Japonska so zážitkami na celý život. Mnohé sú krásne, iné humorné, ale aj smutné či tragické. Pred troma rokmi sprístupnili prvú výstavu s názvom Japonsko očami Slovákov, na ktorej sa prezentovali formou fotografií účastníci študijných pobytov v Japonsku. O rok neskôr to bola monotematická výstava Japonsko - krasové útvary, kde sa so svojimi zážitkami z podzemného sveta podelili pracovníci Slovenskej správy jaskýň.
   Výstava Hľadanie podobností Japonska a Slovenska, ktorú sprístupnili v átriu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici od 9. do 23. januára, je t
reťou v poradí a tematicky vychádza z výstavy Japonsko očami Slovákov, ale je doplnená o fotografie zo Slovenska dvoch fotografov, Petra Berčíka z Brezna a Juraja Dózsu z Bratislavy. Názov výstavy je viac ako výstižný a naozaj vo fotografiách sa dá nájsť podobnosť, ale aj rozdielnosť kultúr, zvykov a koloritov dvoch krajín, Slovenska a Japonska. Možno to budeme mať možnosť čoskoro posúdiť aj v Brezne.

(al)

Horehronie sa propagovalo

   Od 17. do 20. januára bol v Bratislave už 14. ročník veľtrhu cestovného ruchu SLOVAKIATOUR. Patrí určite k najvýznamnejším a najväčším veľtrhom na Slovensku, kde dostávajú regióny priestor, aby predstavili nové produkty cestovného ruchu a presvedčili potencionálnych návštevníkov, že majú dôvod vybrať si dovolenku práve v ich regióne. Naposledy v roku 2002 sa na tomto veľtrhu prezentoval spoločne vlastnou expozíciou v samostatnom stánku región Horehronie. Posledných päť rokov buď absentoval, alebo ho v expozícii Banskobystrického samosprávneho kraja zastupovala Turisticko-informačná kancelária v Brezne.

   V tomto nás už ostatné regióny určite predbehli. Aj preto vyšlo Združenie turizmu v Brezne v minulom roku s aktivitou a vyzvalo obce a ostatné subjekty, ktorým záleží na rozvoji regiónu,  k spoločnej účasti na tejto prestížnej výstave. Vzhľadom na veľké finančné náklady bolo treba združiť finančné prostriedky. Počítalo sa aj s podporou Združenia miest a obcí Horehronia a Stredného rudohoria. Starostovia však rozhodli o tom, že účasť na veľtrhu z rozpočtu ZMOHSR nepodporia. Združenie turizmu preto požiadalo o finančnú podporu jednotlivé obce a ubytovateľov. Podarilo sa mu združiť aspoň minimálnu časť finančných prostriedkov, a tak sa región Horehronie na výstave predsa len prezentoval.
   Organizáciu účasti vzala na seba Turisticko-informačná kancelária v Brezne, ktorá zabezpečila vydanie regionálnych informačných a propagačných materiálov aj zber propagačných materiálov jednotlivých subjektov a spolu s Horehronským múzeom výtvarné riešenie a inštaláciu plošnej expozície. Fantázia, s. r. o., Poprad a hotel Rohozná zabezpečili na veľtrhu ponuku tradičných výrobkov aj dopravu, Vydra Čierny Balog  spolu s pracovníčkami TIK poskytovala počas štyroch dní trvania informácie priamo na veľtrhu.
   Aj napriek negatívnemu postoju niektorých starostov obcí pri príprave, výsledkom spolupráce regiónu bola úspešná prezentácia. Zaujímavé riešenie expozície, informátorky v dobových meštianskych kostýmoch a pohorelských krojoch i ponuka syrových výrobkov prilákali k nášmu stánku množstvo odborných návštevníkov aj širokú verejnosť. Do siete ponuky regionálnych a informačných materiálov boli zaradené kompletné informácie o všetkých lyžiarskych lokalitách, plagáty „tipy na výlety“ mapovali produkty cestovného ruchu, poskytovali aj kalendáre tradičných podujatí a podrobný horehronský kalendár na rok 2008. Návštevníkov pozývali aj prostredníctvom nových produktov - tipy na víkendy. Do informačnej siete zaradili aj v tomto období časť vydávanej publikácie  - Sprievodca po regióne, ktorá mapuje a propaguje všetky aktivity regiónu v oblasti cestovného ruchu. Poskytovali podrobné informácie o produktoch v regióne aj ubytovateľoch, ktorí finančne podporili účasť na veľtrhu.
   Potrebu takejto prezentácie na veľtrhoch formou finančného príspevku podporilo mesto Brezno a obce Čierny Balog, Bystrá, Jasenie, Hronec, Telgárt, Valaská, Podbrezová, Mýto pod Ďumbierom, Pohronská Polhora, Závadka, Horná Lehota, Pohorelá a starosta obce Michalová. Veľtrh podporili aj ubytovatelia - hotely Mýto, Ďumbier, Partizán, Biela Medvedica, Heľpa, Penzión Zubrovica a U Hanky, Apartmán U Šárky, reštaurácia Annapolis, chaty Rogalko a Zbojská, Ski - centrum Mýto.

(aš)    


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT