22. JANUAR  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Píšuci prokurátor Laco Hanniker 

 Mreže v nás sú niekedy silnejšie...

   Ako prokurátor, v súčasnosti špecialista na vraždy, sám posiela zločincov do nápravných zariadení s najprísnejším režimom, no ako spisovateľ sa pokúša „sivých mužov“ pochopiť a nazrieť do ich vnútra. Laco Hanniker natoľko realisticky zobrazuje svet za bránami väzníc, až čitateľ nadobúda pocit, že nič z toho, o čom píše, nie je vymyslené. Ostnatý raj Laca Hannikera je kniha, na ktorú si každý čitateľ utvorí vlastný názor, no istotne mu nevymizne z pamäti...

Na obálke vášho románu je ostnatý drôt. Čo znamená? Pichľavé svedomie? Je to symbolika?

   - Naozaj ide o výraznú symboliku. Obálka mojej knihy predstavuje cestu. Cestu z najspodnejšieho temna do jasného vrchu. Zo smrti do života, z pekla do raja, z beznádeje do perspektívy...

Vo svojom povolaní sa stretávate so stovkami ľudských osudov, ktoré sa nie vždy končia šťastne.

   - Som prokurátorom na trestnom úseku viac ako tridsaťtri rokov. Prežil som v tomto postavení a funkcii toľko, koľko mnohí neprežijú ani za desať či sto životov. Nepreháňam. Rukami mi prešli mnohé závažné, niektorí hovoria, najzávažnejšie prípady blízkej i vzdialenej minulosti. Vrátane toľko spomínaného a opisovaného Kráľa Oravy, Stanislava Babinského. To však nebol ani zďaleka môj najzávažnejší prípad. Stovky a tisíce podstatne závažnejších prípadov zostalo bez mediálnej odozvy. A tak aspoň časť z nich dostala priestor v mojej knihe.

Dokážete si vo svojej náročnej práci udržať emocionálny odstup?

   - Inak sa to nedá. Pri výkone funkcie prokurátora sú city neprípustné. Vyžaduje sa absolútna profesionalita. Súd vyhlási doživotný rozsudok nad mladým mužom alebo ženou a mne sa nesmie pohnúť brva na tvári. Čisté ruky a čisté svedomie. To je princíp. 

V románe Ostnatý raj ide  o skutočné príbehy alebo fikciu?

   - Aj. Aj. Platí, že všetky príbehy a osoby v nich vystupujúce sú vymyslené. No rovnako, ako vo všetkých mojich prácach, aj tu je základ vychádzajúci zo skutočných udalostí.

Je to v prostredí za bránami väzníc naozaj také drsné? Fakt peklo na zemi?

   - Alebo raj. Pre koho ako. V každom prípade je to iný svet, než aký poznáme. Iné hodnotové systémy, iné vzťahy, ba aj iné majority. Treba to zažiť na vlastnej koži, ale to zas z úprimnej duše nikomu neprajem. Román Ostnatý raj je o konaní a pocitoch ľudí, ktorí sa ocitnú za mrežami a musia sa s tým postavením vyrovnať.

Je váš príbeh iba o väzňoch? Presnejšie o ťažkých väzňoch?

   - Ani nie. Vlastne, vôbec nie. Nie je dôležité, či niekoho odsúdi súd za konkrétny skutok, alebo vlastné svedomie za hriechy, ktoré nám nikto nikdy nedokázal. Každý z nás je istým spôsobom vinný a teraz nemám na mysli dedičný hriech. Každý z nás niekoho v živote oklamal, podviedol, dobehol, s niekým vybabral vo svoj prospech. Niekto niečo ukradol, spreneveril, vyhral, bez pravidiel niekoho alebo niektorú bez zásluhy dostal, alebo využil. Nikdy nám na to nikto nepríde, pretože sme dosť prešibaní, alebo sa na nás usmieva osud. Tvárime sa, akoby sme boli tí najstatočnejší na Zemi, ale svedomie nás hryzie a chystá trest. Podstata je v známom - nič nie je zadarmo. Každého z nás osud napokon dobehne, vyšetrí, obžaluje, odsúdi a vykoná trest. Je v podstate jedno, či pôjde o rozsudok súdu alebo vlastnej duše. Pre niekoho je vlastný rozsudok oveľa ťažší, než rozsudok súdnej stolice. Nerozhoduje, či sme na slobode, alebo za mrežami. Akurát za tie mreže nejdeme dobrovoľne. Mreže v nás sú však niekedy ešte silnejšie.

(ml)

...

Súťaž o knihu Ostnatý raj

   Na pozadí dlhších historických súvislostí približne od roku 1970 autor rozpráva príbeh štyroch hlavných hrdinov, väzenskej lekárky Dory, ktorá podľahne čaru väzňa, nevinne odsúdeného Samka Drešku, ktorý sa po dokázaní vlastnej neviny vracia do väzenia, jedného z dvojičiek Igora, ktorý sa netradičným spôsobom pokúsi pomstiť smrť svojho brata, a napokon väzenského dozorcu Ervína, ktorý spozná, že hrubá sila nie je všetko. Dôležitá je „Cela“, v ktorej sa pôvodne vykonávali tresty smrti a ktorou prejde každý z hrdinov, kým príde k životnému rozhodnutiu. Prečo? To už sa dočítate v knihe Laca Hannikera, ktorú môžete vyhrať v našej súťaži. Do žrebovania vás zaradíme, ak do 31. januára do našej redakcie doručíte lístky s kupónom (nezabudnite na vaše telefónne číslo).

 KUPÓN – OSTNATÝ RAJ

 

PARTNERSTVO - NÁSTROJ NA RIEŠENIE SOCIÁLNEJ INKLÚZIE OKRESU BREZNO

   V Horehroní č. 46 z 20. novembra 2007 sme vás informovali o medzinárodnom projekte Susedia, ktorý sa úspešne realizuje prostredníctvom Partnerstva sociálnej inklúzie okresu Brezno (PSI) práve v našom meste. Dnes si vás dovolíme informovať o ďalšom projekte pod názvom Partnerstvo – nástroj na riešenie sociálnej núdze okresu Brezno, ktorý bol podporený Fondom sociálneho rozvoja (FSR) a Európskym sociálnym fondom (ESF).

   Projekt realizujeme od novembra 2007. Je zameraný na pomoc obciam a ich obyvateľom, dlhodobo nezamestnaným a  rôznym spôsobom znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, obyvateľom žijúcim v separovaných a  koncentrovaných rómskych komunitách, záujmovým združeniam, fyzickým i právnickým osobám, resp. každému, kto prejaví záujem. Cieľom je prostredníctvom Administratívneho informačného a poradenského centra PSI Brezno v priestoroch Súkromnej sociálno-pedagogickej akadémie na Školskej ulici, ktoré sa nám podarilo vybudovať, poskytovať bezplatne informačné, poradenské a konzultačné služby, technickú asistenciu pri príprave a realizácii projektov zameraných na sociálnu inklúziu cieľových skupín v podmienkach nášho okresu. Aj prácou troch komunitných konzultantov a ich aktivitami  priamo „v teréne“ napomáhať zlepšeniu nepriaznivej situácie tým, ktorí to potrebujú a chcú. Pomáhajú vyhľadávať, aktivizovať a vzdelávať „komunitných lídrov“, budovať miestne partnerstvá pre začleňovanie znevýhodnených skupín do spoločenského a pracovného života, vyhľadávať možnosti na realizáciu komunitných plánov, asistovať pri príprave a realizácii projektov na zlepšenie nepriaznivej sociálno-ekonomickej situácie v obciach.

Súčasťou projektu je i spracovanie stratégie sociálneho rozvoja okresu za spolupráce strategických partnerov, zamestnávateľov, obyvateľov obcí, ale aj vzdelávanie komunitných lídrov a členov partnerstva v oblasti strategického plánovania či prípravy projektov.

   PSI Brezno pôsobí v okrese od roku 2004, v súčasnosti má tridsaťpäť členov, vzniklo z iniciatívy FSR ako neformálne združenie zástupcov obcí, mimovládnych organizácií, podnikateľov a fyzických osôb. Jeho poslaním je realizovať a podporovať konkrétne projekty a programy zamerané na regionálny rozvoj, zlepšenie sociálneho začlenenia, zlepšenia zamestnávania a životných podmienok v regióne, najmä tých skupín, ktoré sú dlhodobo vystavené sociálnemu vylúčeniu a znevýhodnené nerovnakou možnosťou pri vstupe na trh práce.

Bližšie informácie o projekte Partnerstvo – nástroj na riešenie sociálnej inklúzie v okrese Brezno, ale aj o činnosti PSI okresu Brezno môžete získať na verejnej prezentácii v priestoroch Súkromnej sociálno-pedagogickej akadémie, Školská 5 v Brezne vo štvrtok 24. januára  so začiatkom o 14. hodine, na ktorú vás srdečne pozývame. Účasť prosíme nahlásiť vopred na telefónnom čísle 0907 180306.

PhDr. Ing. I. Kružliaková, predsedníčka PSI okresu Brezno
Monika Budovcová, koordinátorka projektu


 

 

Dlho sme sa zo snehovej nádielky netešili.

Ilustračné foto: Peter Berčík

 

 


Domáca lekáreň

Ochorenie prostaty

● čo je prostata ● príznaky ochorenia prostaty ● pomocná liečba domácimi prostriedkami ●

(Pokračovanie)

   Ďalšou príčinou ochorenia prostaty môžu byť baktérie, ktoré sa dostali do prostaty z močovej sústavy. Pri chronických stavoch infekcia vyvoláva miernu bolesť a ojedinele aj horúčku. Niekedy býva príznakom aj opakovaný zápal mechúra a v tom prípade treba vyliečiť infekciu v celej močovej sústave, aby sa nešírila ďalej.

   Ako sme už spomínali, neliečenie ochorenia prostaty môže viesť k vzniku zhubného nádoru. V USA sa každoročne diagnostikuje rakovina prostaty až u 200 000 mužov a 38 000 z nich zomiera. Vhodným testom na túto chorobu je špeciálny test na antigén prostaty, tzv. PSA. Aj keď príčiny rakoviny prostaty nie sú celkom objasnené, mnoho odborníkov sa zhoduje v tom, že jedným z pravdepodobných rizikových faktorov je strava s vysokým obsahom tukov, najmä z červeného mäsa a iných živočíšnych zdrojov, ktoré podporujú vznik mužského hormónu – testosterónu. Tento podnecuje rast rakovinových buniek v prostate.
   Teraz sa však vráťme k bežnému ochoreniu prostaty. Čo môžete urobiť ihneď, ak sa objavia prvé príznaky? Pite počas dňa čo najviac tekutín (nie však pred spaním), pretože dehydratácia organizmu napomáha ochoreniu; obmedzte alkohol a kávu; zmerajte si objem tekutín, ktoré vypijete pred spaním a na koľkokrát ich v noci vymočíte (taktiež zmerať); opatrne užívajte lieky proti prechladnutiu a alergii, pretože ťažkosti so zväčšením prostaty môžu byť vážnejšie; úľavu od bolesti prinesie teplý kúpeľ; vyhýbajte sa dlhým cestám na bicykli a motorke v chladnom počasí; jedzte veľa ovocia a zeleniny; oboznámte sa s rodinnou anamnézou, ak váš otec alebo brat mali rakovinu prostaty, aj u vás je riziko tohto ochorenia vyššie; častejšie cvičte; vhodné sú cvičenia jogy (poloha kobry) a Kegelove cviky na oblasť svalstva panvového dna. Ide o viacnásobné sťahovanie a uvoľňovanie svalstva, ktoré používate na začiatku a konci močenia.

(Pokračovanie)

Bača Šperka


Motorisťáky


Mnohé autá majú nízku spotrebu len preto, že sú takmer vždy pokazené.
...
Dvaja pod parou sedia v aute.
- Už sme v meste?
- Myslím, že áno, lebo zrážame stále viac chodcov!
- Prepánajána! Tak spomaľ!
- Ako môžem spomaliť, človeče? Veď ty šoféruješ!
...
Už máme viac plných parkovísk ako plných nádrží áut.
...
Vraví inštruktor autoškoly:
- Slečna, dnes vás naučím zahýbať.
...
Na našich cestách sa každý vodič cíti ako tankista. Pripomínajú totiž tankodromy.
...
- Aj vy cestujete načierno?
- Ja nemusím, ja som revízor!
...
Kúpil si auto, aby spoznal druhý svet.
...
- Viete, čo je najväčšia slušnosť?
- Keď vodič autobusu uvoľní miesto babičke.
...
Kedy už budú opravy ciest na dobrej ceste?
...
- Prečo vám tak smrdí v garáži?
- Ale, pred dvoma týždňami mi zdochol motor.
...
Zelený výbeh neznamená dať hydine možnosť prebehnúť križovatku na zelenú.
...

- Oci, vyskúšal som tvoju novú motorku.
- A čo?
- Mám ti to porozprávať, alebo si to zajtra prečítaš v novinách?
...
Chcete sa dostať do raja? Jazdite pekelne rýchlo!
...
Susedka sa pýta susedky:
- Ako sa darí manželovi pri oprave auta?
- Ani sa nepýtajte, už je celkom zachrípnutý.
...
Automobilky dávajú tisícom ľudí prácu a autá tisícom ľudí smrť.
...
- Viete, prečo majú autá vyhrievané zadné sklá?
- Aby v zime tlačiacim nemrzli ruky.
...
Žena vždy dá prednosť mužovi, ktorému ukradli auto, pred tým, ktorému ukradli len bicykel.
J. Pupiš


Kresba: Peter Zifčák

 

 

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT