22. JANUAR 2007 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Na furmanských pretekoch O hriňovskú fujarku sa v Hriňovej v sobotu 19. januára zišlo pätnásť furmanov z celého Slovenska. Vo veľmi nepriaznivom daždivom počasí súťažili v troch disciplínach (rýchlostná, silová v páre a po jednom koni). Okres Brezno reprezentovali furmani z Brezna, Čierneho Balogu a z Pohorelej, najúspešnejší z nich bol Peter Žilík z Brezna, ktorý v rýchlostnej disciplíne obsadil 3. miesto. V Brezne budú takéto preteky v sobotu 23. februára na Lúčkach.

Foto: Peter Berčík

 


 Spod vysokej siete

Dva zápasy Podbrezovej v Nitre 1:1

   Volejbalistky ŽP Šport Podbrezová majú za sebou náročný program, keď od začiatku roka bojovali na dvoch frontoch - v Slovenskom pohári i v extraligovej súťaži. V semifinálových súbojoch Slovenského pohára neuspeli a nepostúpili do finále cez lídra extraligy Sláviu UK Kúpele Dudince. V extralige odohrali cez víkend dva zápasy v Nitre, kde v súboji o štvrté miesto podľahli OŠG 2:3 a o deň neskôr zdolali UKF 3:0.

   VO OŠG Nitra - ŽP Šport Podbrezová 3:2 (21, -20, 23, -22, 7), zostava ŽP: Dobrovičová, Beňová, Luptáková, Krajkovičová, Vestfálová, Tužinská (Vaníková, Múková, Michelčíková, Bendíková, Michalcová, Antalová). Pred 100 divákmi rozhodovali Sloboda a Šarka, 111 minút.

   Tretí súboj železiarok v nadstavbe extraligy a tretí päťseťák. Prvý set bol vyrovnaný, družstvá sa striedali vo vedení, za stavu 20:20 Nitra pridala dva bodíky a viedla 22:20. Hráčky ŽP Šport znížili na 22:21, ale to bolo z ich strany všetko. Koncovku setu nezvládli a prehrali 25:21. Po vyrovnanom začiatku druhého setu Podbrezovčanky pri podaní Beňovej otočili stav 16:13 na 16:20 vo svoj prospech, čo napokon rozhodlo. Náskok udržali do konca a vyrovnali stav zápasu na 1:1. Najvýraznejší vplyv na celkový výsledok mal tretí set. Všetko sa vyvíjalo v prospech Horehroniek, keď neustále viedli (8:12, 10:14, 13:16). Nitra dokázala vyrovnať na 18:18 i viedla 20:18. Hráčky ŽP Šport stav zrovnali a viedli 20:22 i 21:23. Séria štyroch bodov Nitry rozhodla o treťom sete - 25:23 a je 2:1. Keby... Celý štvrtý set patrí železiarkam, hoci prehrávajú 4:0, otočia vývoj vo svoj prospech (4:8, 10:16). Kontrolujú hru a napriek tomu, že sa domácim podarí v koncovke skorigovať stav, vyhrávajú 22:25 a vynútili si rozhodnutie v piatom sete. Po víťaznom zápase na Doprastave a tesnej prehre doma so Senicou, ich priaznivci verili v úspech. Tentoraz to nevyšlo. Železiarky po chybách prehrávajú 4:0. Znížia síce na 4:3, súperky pridajú ďalšie body a strany sa menia za stavu 8:5. Akoby únava z náročného programu doľahla na železiarky, nedokážu odolať tlaku Nitry a prehrávajú 15:7 a 3:2.

   Milan Múka, tréner ŽP: „Vyrovnané stretnutie, na konci ktorého sa tešili Nitrianky. V závere akoby sme sa nedokázali dostatočne koncentrovať. Svoje zohral i náročný program, v priebehu dvoch týždňov sme odohrali nielen dva náročné päťseťáky v extralige, ale aj dva súboje v semifinále Slovenského pohára. Veľa sme cestovali, a to zanechalo stopy, ktoré mohli byť príčinou zlyhania v piatom sete. Myslím, že sme mali vyhrať 3:1, zbytočne sme stratili tretí set, čo napokon rozhodlo.“

   UKF Nitra - ŽP Šport Podbrezová 0:3 (-18, -19, -25), zostava

ŽP: Dobrovičová, Beňová, Luptáková, Krajkovičová, Vestfálová, Tužinská (Vaníková, Múková, Michelčíková, Bendíková, Michalcová, Antalová). Pred 100 divákmi rozhodovali Szász a Matúš, 70 minút.

   Hneď v nedeľu pokračovala extraliga svojím 4. kolom v nadstavbe a volejbalistky ŽP Šport nastúpili opäť v Nitre, tentoraz proti súperovi z baráže o postup do extraligy - ZŠK UKF Nitra. Železiarky sa po nešťastnej sobotňajšej prehre dokázali „otriasť“ a podali zodpovedný výkon. Svoje súperky prevýšili vo všetkých činnostiach. Najvyrovnanejší bol tretí set, keď Podbrezovčanky stratili vedenie 15:20. Nedokázali prihrať podanie Stankovianskej a prehrávali 21:20. V závere napriek setbalu domácich za stavu 24:23 dobrými blokmi otočili nepriaznivý vývoj, vyhrali 25:27 a celé stretnutie 0:3.

   Milan Múka, tréner ŽP: „Napriek našej prevahe musím povedať, že obe družstvá vyprodukovali veľa zbytočných chýb. My sme ich v konečnom súčte urobili menej, čo rozhodlo. Po sobotňajšej nešťastnej prehre som s výsledkom spokojný. Súboj o štvrté miesto pred play-off bude náročný, ale verím, že sa nakoniec budeme tešiť my. “

   Na volejbalistky ŽP Šport teraz čakajú dva domáce zápasy, keď v sobotu 26. januára o 17. hodine privítajú lídra extraligovej súťaže Sláviu UK Kúpele Dudince a v piatok 1. februára o 15. hodine predohrajú zápas 6. kola s Doprastavom Bratislava.

   Skupina o 1. - 6. miesto: Senica - Slávia UK 3:2 (19, -20, -25, 20, 10), Doprastav - UKF Nitra 3:0 (15, 8, 18), Doprastav - Senica 0:3 (-21, -26, -23), Slávia UK - ŠG Nitra 3:2 (20, 20, -21, -19, 13).

 

1. Sl. UK BA        22        19        3          62:22    41 

2. Senica             22        18        4          59:23    40

3. Doprastav         22        17        5          56:27    39 

4. OŠG Nitra        22        11        11        41:43    33 

5. ŽP                   22        10        12        45:45    32

6. UKF Nitra         22        8          14        30:49    30

(mm)

 

Šípkarská a stolno–futbalová liga

Breznianski gymnazisti sa opäť tešili z prvenstva

   Vo štvrtok 17. januára sa v priestoroch reštaurácie Hviezda v Lučenci uskutočnilo 2. kolo kvalifikácie stredných škôl na majstrovstvá SR 2008. V turnaji chlapcov sa predstavilo šestnásť tímov z 13 stredných škôl. Medzi najväčších favoritov určite patrili víťazi prvého kola študenti Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Predpoklady sa napokon potvrdili, keď síce so zaváhaním, ale predsa, sa v pavúku prebojovali až do finále. Stretli sa v tejto sezóne s veľmi dobre hrajúcimi chlapcami z SOU Hodruša Hámre, ktorí v prvom kole skončili na druhom mieste. Ukázalo sa, že momentálne na gymnazistov nemá nikto a aj po druhýkrát sa mohli tešiť z prvenstva, keď v záverečnom zápase zdolali Hodrušu Hámre vysoko 9:2. Na treťom mieste skončil A tím SPŠ stavebnej Lučenec, štvrté miesto obsadila Spojená stredná škola Banská Bystrica a piate HA Brezno a OA Lučenec.

  V dievčenskom turnaji sa prezentovalo deväť družstiev z 8 stredných škôl. Konečne sa prebudili dievčatá z SOU Krupina, ktoré v prvom kole dopadli veľmi zle. Svojím výkonom ukázali, že ani tento rok nechcú chýbať na vrcholnom podujatí. Napokon zdolali všetkých súperov a bez jedinej prehry vyhrali.

Na druhom mieste sa umiestnili študentky Spojenej školy Rimavská Sobota. Účasť v prvej trojke si opäť nenechali ujsť dievčatá zo Strednej zdravotníckej školy B Lučenec. Štvrté miesto získali víťazky prvého kola študentky SOU Brezno a piate dievčatá z breznianskeho gymnázia a HA Brezno.

   V piatok v Dart clube pokračovala mestská liga v šípkach 19. kolom. Pre študijné povinnosti sa nezúčastnili niektorí hráči, čo vo svoj prospech využili hlavne Zdenko Pampurík a Peter Pocklan. Obidvaja sa prebojovali v priebežnom poradí na druhé miesto, keď doteraz nazbierali po 1060 bodov. Peter vyhral a Zdenko bol tretí. Od prvého Jara Kostelného ich delí len 290 bodov. Na druhom mieste sa umiestnil Zdenko Kupec, ktorému to v poslednom čase padá veľmi dobre. Dokazuje to aj v stredoškolskej lige, kde breznianske gymnázium, za ktoré Zdenko nastupuje, je suverénne prvé.

   V mestskej lige v stolnom futbale jednotlivcov dominoval Michal Baník, na čele priebežného poradia má pred druhým Jánom Ambrósom náskok 176 bodov. Ján v piatkovom turnaji  opäť nestíhal na dobre hrajúceho Miša. Do prvej trojky sa ešte dostal Martin Šulek, pekne hrala aj štvrtá Mirka Kolesárová, čo v mužskej konkurencii nebolo určite ľahké. V sobotu 18. kolo mestskej ligy dvojíc poznačila nízka účasť hráčov. Na prvom mieste sa umiestnil Mišo Baník s Petrom Marčekom, na druhom Ján Ambrós s Jozefom Ľalíkom a na treťom Boris Baník s Tomášom Čížom.

   Najbližšie na šípkarov čaká okrem piatkovej mestskej ligy jeden z najprestížnejších a najlepšie dotovaných turnajov Európsky pohár EDU Ranking Bratislava 2008. Začne o 19. hodine zahrievacím turnajom Warm Up, hlavné súťaže mužov, žien a juniorov sú na programe v sobotu od 10.  hodiny. V poobedňajších hodinách budú turnaje žrebovaných dvojíc a vyradených Loocky Looser. Celodenný program vyvrcholí asi 20. hodine slávnostným vyhodnotením. Nominácia 1. DC Brezno: Martin Škantár, Pavel Melicher, Matej Putnok, Zdenko Pampurík, Ivan Fiľo, Peter Švantner, Eva Sitarčíková, Miriam Faráriková, Martin Macuľa. Odchod hráčov je v sobotu o 5. hodine spred dartu. V piatok 18. januára uplynulo presne desať rokov odvtedy, čo sa v Brezne uskutočnil prvý turnaj v elektronických šípkach.

(pp)


 

DEVAT ODVAZNYCH

Hmla, dazd a mokry sneh vitali v sobotu 19. januara breznianskych turistov, ktori si zaumienili vystupit na vrch Chvatimech.

 

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT