26. februar  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   V pondelok 18. februára začal vyšetrovateľ trestné stíhanie 26-ročnej Breznianky pre trestný čin úverového podvodu. Dopustila sa ho v júni minulého roka, keď uzavrela so spoločnosťou z Piešťan úverovú zmluvu na nákup tovaru – LCD televízora v hodnote 30 000 korún. Pri podpise zmluvy zaplatila akontáciu vo výške 9000 korún a zvyšnú časť sa zaviazala splácať mesačne, no ani jednu splátku neuhradila. Spoločnosť takto uviedla do omylu svojím konaním v otázke splnenia podmienok pre poskytnutie úveru, za čo jej hrozí až päťročné väzenie.

   Centrum voľného času v Brezne navštívil vlamač vo večerných hodinách v utorok 19. februára. Rozbitým oknom vošiel do budovy a odcudzil zosilňovač s ekvalizérom v hodnote 15 000 korún. Polícia začala trestné stíhanie neznámeho páchateľa pre trestný čin krádeže. Centru voľného času spôsobil škodu dovedna za 20 000 korún.

   Zlodej šarapatil v stredu 20. februára v Krpačove. Dvoch poľských turistov okradol o I-pot, ruksak, notebook, MP4 prehrávač a multimediálny projektor bielej farby. Krádežou týchto vecí prišli o 121 000 korún a majiteľ chaty zatiaľ nevyčíslil škodu na zariadení chaty.

   Policajná hliadka z Pohorelej zadržala v stredu večer 20. februára 22-ročného muža z Dobšinej u jeho 18-ročnej sestry v Šumiaci. Muž pred rodinným domom vyzýval sestru, aby vyšla von a doniesla mu tisíc korún. Pretože nechcela vyjsť, muž neoprávnene vošiel do domu a začal sa jej vyhrážať, že ju zabije, ak mu peniaze nedá. Uskutočniť jeho vyhrážky mu zabránila 37-ročná žena, ktorá sa nachádzala v miestnosti a zavolala políciu.

   V pondelok 18. februára večer o trištvrte na sedem oznámil mestskej polícii muž, že na chodbe bytového domu na Ulici ČSA sa neoprávnene zdržiava žena, ktorá v dome nebýva. V stredu 20. februára večer o trištvrte na osem sa táto žena opäť uchýlila do domu na Ulici ČSA. Privolaná hliadka jej odporúčala kontaktovať zamestnancov odboru školstva a sociálnych vecí mestského úradu, ktorí by jej mali pomôcť vyriešiť otázku bývania v útulku na Mazorníkove. Iného bezdomovca mestskí policajti odviedli z priestorov Zimného štadióna L. Horského, kde ho objavila v pondelok 18. februára krátko pred ôsmou večer recepčná.

   Pred reštauráciou na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezne v pondelok 18. februára  na schodoch sedel muž z Bacúcha a sťažoval sa na bolesť nohy. Hliadka mestských policajtov privolala sanitku, ktorá muža odviezla do nemocnice na ošetrenie.

   Mestských policajtov upozornil v utorok 19. februára obyvateľ sídliska Mazorníkovo na priestupok proti všeobecne záväznému nariadeniu mesta o ochrane životného prostredia. Pri garážach ktosi znečistil verejné priestranstvo starými pneumatikami, batériami z motorových vozidiel a rôznym stavebným odpadom. Po pôvodcovi tejto „provizórnej skládky“ mestská polícia pátra.

   Na parkovisku na Krčulovej ulici v Brezne v sobotu 23. februára horela Felicia. Neznámy páchateľ polial horľavou tekutinou prednú kapotu škodovky a zapálil ju. Obhorela kapota, elektroinštalácia, časti motora a svetlometov, ktoré sú z plastu, roztavila sa prístrojová doska a vnútorná strana strechy auta. Polícia v Brezne začala trestné stíhanie pre prečin poškodzovanie cudzej veci a páchateľovi hrozí jednoročný trest odňatia slobody.

   Pod vplyvom alkoholu sa do rodinného domu v sobotu podvečer 23. februára vrátil Pohorelčan a manželke sa vyhrážal podpálením kuchyne a zabitím. Vzbudil v nej dôvodnú obavu, že vyhrážky uskutoční. Polícia ho stíha pre prečin nebezpečné vyhrážanie, hrozí mu trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

(pb, pp)


Pomaly ďalej zájdeš!

   Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici sa  v rámci svojich činností zapája aj do aktivít súvisiacich s riešením problémov bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. V piatok 29. februára na území Banskobystrického kraja spustí preventívny projekt s názvom Pomaly ďalej zájdeš! Pracovníci útvarov Policajného zboru (oddelenie vydávania vodičských preukazov, medzinárodných vodičských preukazov a tabuliek s evidenčnými číslami) v rámci úkonov občanom poskytnú osviežovač vzduchu do motorového vozidla a informatívny leták o najvyšších povolených rýchlostiach na pozemných komunikáciách v Slovenskej republike v zmysle platnej právnej úpravy a o dôležitých telefónnych číslach. Súčasťou projektu budú aj plagáty, ktoré obsahujú rady, ako predísť krádeži vozidla, čo robiť po dopravnej nehode a základné zásady bezpečnej jazdy.
  Z pohľadu riešenia problémov súvisiacich s bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, kde primárnym problémom je nedodržiavanie stanovených rýchlostných limitov, možno konštatovať, že je to jedna z jednoduchých a efektívnych foriem pôsobenia na vodičov motorových vozidiel.

(mf)


   Klub M. Rázusa v Brezne - Maroško mal vo štvrtok 21. februára svoje valné zhromaždenie v Horehronskom múzeu na Námestí gen. M. R. Štefánika 13. Na začiatku sa členovia klubu oboznámili s knihou V tichu kajúcnosti. Sú v nej verše od Márie Rázusovej – Martákovej. Báseň Drahá rozpomienka zarecitovala A. Cipciarová. Slová o autorovi predniesol Š. Giertl, ktorý potom prečítal prítomným hodnotiacu správu s plánom práce na rok 2008. Pracovníčka Horehronského múzea A. Peterajová oboznámila zúčastnených s libretom pre Pamätnú izbu M. Rázusa a ďalších osobností kultúrnych dejín v Brezne. Na jej uskutočnenie klub uvíta akúkoľvek finančnú pomoc širokej verejnosti.

Foto: Štefan Vozár


 Prázdniny ubrali lekárom prácu

   O tretinu nižší výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v Banskobystrickom kraji zaznamenali v čase jarných prázdnin v porovnaní s predchádzajúcim 7. kalendárnym týždňom. Aj výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) klesol takmer o polovicu, sporadický výskyt ochorení zaevidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v okresoch Banská Štiavnica, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Rimavská Sobota a Revúca. Lokálne epidémie sa nevyskytli. V okrese Brezno bolo v 8. týždni 216 ARO, čo predstavuje chorobnosť 2149 na 100 tisíc obyvateľov a 56 CHPO (1112 na 100 tisíc obyvateľov).

(av)

 Sviatky jari

   Horehronské múzeum v spolupráci s Miestnym odborom Živeny v Brezne pripravuje aj v tomto roku veľkonočnú výstavu, ktorá potrvá od 10. do 19. marca. Opäť budete mať možnosť vidieť, ale aj kúpiť rôzne kraslice, ozdobné predmety a iné ľudovoumelecké výrobky.
   Ak chcete ponúknuť svoje práce, môžete ich priniesť od 3. do 7. marca
v čase od 8.00 do 16.00 hodiny do budovy Horehronského múzea na Námestí gen. M. R. Štefánika 13  (Meštiansky dom). Aj tohtoročná výstava vám určite spríjemní posledné zimné dni a obohatí vás o veľkonočné výrobky pravidelných, ale aj nových dodávateľov. Organizátori vás radi privítajú.

H. Peterajová, Horehronské múzeum


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT