26. FEBRUAR  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Súťaž o knihy

Listy z Onoho sveta a ďalšie

   Listy z Onoho sveta Júliusa Satinského boli verejnosti „doručené“17. októbra minulého roku. A my vám ich teraz, spolu s knihami Modrá zóna a Nehlučne, ponúkame v našej knižnej súťaži. Listy z Onoho sveta predstavujú výber dosiaľ knižne nepublikovaných fejtónov Júliusa Satinského, napísaných počas deväťdesiatych rokov 20. storočia. Július Satinský svoje publicistické útvary nazýval fejtónmi, ale je zrejmé, že niektoré sa z tohto žánru vymykajú.

    „Bola sychravá novembrová noc. Čítal som Umberta Eca a bolo to dosť napínavé. Hoci sme mali v byte všetky variče a spotrebiče vypnuté, zacítil som slabý zápach síry. Otvoril som vchodové dvere a na rohožke ležala obálka s mojou adresou. Veľmi jemne sa z nej dymilo.

 Skôr sa mi zdalo, že je to para zo suchého ľadu. Bol to prvý list z Onoho sveta, prvý list priamo zo Strediska pre autorov nesmrteľných listov. Odvtedy som našiel pred dverami mnoho listov zo SANL (na hlavičkovom papieri je skratka SANL, zrejme Stredisko autorov nesmrteľných listov). Nezdržal som sa a odvtedy som napísal po nociach na Onen svet plno odpovedí,“ píše Július Satinský v úvode knihy. Listy z Onoho sveta zostavila Lucia Satinská, autorom ilustrácií je Svetozár Ilavský.
  Nehlučne je názov bestselleru Franka Schätzinga, autora kníh Pomsta oceána a Smrť diabla. Je to fiktívny politický triler, ktorý čitateľovi ponúka nielen napínavý príbeh a pohľad do zákulisia terorizmu, ale ja sprostredkovanie postojov zainteresovaných strán. 18. júna 1999 sa v Kolíne schádza elita svetovej politiky. Trójsky kôň, tajná organizácia, vyšle na samit svojich zástupcov, skupinu atentátnikov vedených Karlom Zeman Drakovičom. Operácia nesie názov Nehlučne a jej cieľom je zavraždiť amerického prezidenta. Špeciálna zbraň, ktorú majú v rukách, im umožňuje vykonať atentát v čo najväčšej tichosti. Liam O´Connor, geniálny fyzik a autor bestsellerov so slabosťou pre alkohol, má informácie o hroziacom teroristickom útoku. Nikto mu však neverí. Hra s časom a nepriateľom začína.
   Autor Andrew Cross sa do povedomia milovníkov trilerov dostal predovšetkým ako spoluautor niekoľkých kníh Jamesa Pattersona. Hlavnou postavou jeho románu Modrá zóna je úspešný obchodník so zlatom Benjamin Raab. Je skvelým otcom rodiny, svoju manželku a tri deti zahŕňa komfortom, trávi s nimi luxusné dovolenky a je obľúbený aj medzi priateľmi golfového klubu... to všetko však len do chvíle, keď do jeho firmy vtrhnú príslušníci FBI a zatknú ho pre podozrenie z prania špinavých peňazí a nelegálnych obchodov s drogovou mafiou. Benjamin Raab putuje za mreže, jeho rodinu zasiahne krutá realita. V priebehu jedného dňa sú nútení vymazať celý doterajší život, opustiť príbuzných aj priateľov, zmiznúť raz a navždy z komunity, kde žili, začleniť sa do programu na ochranu svedkov, prijať novú identitu, nové meno a presťahovať sa kamsi do neznáma.

    Do súťaže o tieto knihy vás zaradíme, ak najneskôr do 6. marca do našej redakcie doručíte korešpondenčný lístok s kupónom, odpoveďou na otázku a vaším telefónnym číslom. Mená vyžrebovaných výhercov uverejníme 11. marca.

(ag)

   Harry Potter a Dary Smrti je v poradí siedma kniha o čarodejníkovi z pera J. K. Rowlingovej. Ak ste správne odpovedali a stihli doručiť lístok s kupónom do našej redakcie, zaradili sme vás do žrebovania. Najnovší diel Harryho Pottera, ktorý vyhrala v našej súťaži, si bude môcť prečítať A. Grénerová z Brezna.

 Otázka: Čo znamená Satinského skratka SANL?

 KUPÓN – LISTY Z ONOHO SVETA

 

 Peniaze, peniaze, peniaze – euro

   Už po trinásty raz vyhlasujú mesto Brezno a Mestské kultúrne stredisko v Brezne súťaž kresleného humoru a satiry O Bomburovu šabľu. Súťažné práce na tému Peniaze, peniaze, peniaze – euro môžu autori posielať do štvrtka 15. mája na adresu Mestské kultúrne stredisko, Švermova 7, Brezno. Každý môže poslať do súťaže najviac desať kresieb, ktoré vyhodnotí odborná porota. Súťaží sa v dvoch kategóriách podľa veku autorov: do 15 rokov a nad 15 rokov. Kým v prvej kategórii traja najlepší získajú vecné ceny, na víťazov v druhej kategórii čakajú finančné odmeny. Výsledky súťaže zverejníme v našom regionálnom týždenníku. V rámci podujatia Dni mesta Brezna sa v sobotu 7. júna o 15. hodine uskutoční vernisáž výstavy, ktorú organizátori súťaže zostavia  z najlepších prác.

(DaRa)

 

Aj keď Perinbaba cez jarné prázdniny oddychovala, malí lyžiari sa mohli vyšantiť aspoň na technickom snehu.

Foto: Štefan Vozár

  

 

Poznávame prírodné rezervácie v našom okolí

Rohoznianska jelšina

    Keď už jar začína klopať na dvere a naše vychádzky do prírody nadobudnú na intenzite, je potrebné zopakovať si, aké chránené časti prírody máme v našom okolí.

   Dnes začneme prírodnou rezerváciou Rohoznianska jelšina. Na úvod pár technických údajov. Za rezerváciu ju vyhlásili v roku 1986. Výmera chráneného územia je 44 900 m2. Nepatrí do súvislej európskej sústavy chránených území, ale do chránenej krajinnej oblasti Poľana. Nachádza sa v Banskobystrickom kraji v okrese Brezno. Predmetom ochrany je prírodná rezervácia na ochranu horských jelšín v Horehronskom podolí, dôležitých z vedeckovýskumného, náučného a kultúrno – výchovného hľadiska.

   Návštevu tejto lokality môžeme spojiť s príjemnou vychádzkou. Odporúčame ju aj rodinám s deťmi, prírodovedným záujmovým krúžkom a všetkým tým, ktorí si prírodu vážia a trávia v nej chvíle oddychu a poznania. Na popisované miesto sa dostaneme autobusom, vlakom, autom alebo peši. Cestu si spríjemníme prekrásnym pohľadom na Nízke Tatry.

   Na mieste chráneného územia si pozrieme jelšinu, kde rozhodujúcim ekologickým činiteľom je vodný režim. Z hľadiska existencie druhov vzťahujúcich sa na tieto stanovištia je veľmi dôležité ich zachovanie. Územie by mohli ohroziť melioračné zásahy, úprava tokov, záchyt prameňov a iné.

   Keďže na vychádzke môžeme vidieť prvé kvietky, nepodľahneme pokušeniu zobrať si ich domov. Doprajme im ich pomerne krátky život prežiť tam, kde je ich prirodzené prostredie.

   Cestou domov si zopakujeme aspoň pár zásad pobytu v prírode pre seba a ostatných. Pohybovali sme sa len po povolených chodníkoch. Neznečistili sme pramene. Netrhali sme rastliny, nelámali vetvy stromov, neničili lesné porasty. Nerušili sme ticho prírody nadmerným hlukom, reprodukovanou hudbou. Nekládli sme oheň. Je to povolené len na verejných táboriskách. Keď pôjde o početnejšiu skupinovú akciu, nezabudneme to prerokovať so Správou chránenej oblasti.

   Obohatení o nové poznatky spojené s príjemným relaxom, budeme sa tešiť na návštevu niektorých prírodných rezervácií v našom okolí.

(e-ová)


Obličkové kamene

· výživa ako liek · všeobecné rady · prevencia vzniku kameňov ·

 Výživové odporúčania: 1. Strava by mala obsahovať menej bielkovín, pretože kyslé splodiny bielkovinového metabolizmu otravujú tkanivo obličiek a pri uvoľňovaní veľkého množstva vápnika z kostí dochádza k jeho zvýšenej koncentrácii v moči. Je to ideálny predpoklad na vytvorenie močových kameňov. Nebezpečenstvo ich vzniku priamo závisí od výšky spotreby mäsa. (Dr. Bukovský); 2. Aj mlieko môže vyvolávať tvorbu obličkových kameňov. Výskum na univerzite v Chicagu ukázal, že laktóza a kalcium v kravskom mlieku podporujú vznik kameňov; 3. Alkohol, koreniny a rafinovaný cukor (sladkosti, stolový cukor) obmedzte na minimum, bielu múku nahraďte celozrnnou; 4. Skúste si naordinovať nemastnú diétu; 5. Potraviny, ktoré podporujú vznik oxalátových (druh kameňa) zlúčenín sú: čierny čaj, čokoláda, kakao, káva, nápoje ako cola, pivo a citrusové plody. V akútnom štádiu ich používajte čo najmenej. 6. Nepoužívajte vôbec worchesterovú a sójovú omáčku; 7. Zvýšte príjem vlákniny, pretože znižuje vylučovanie vápnika močom; 8. Vyhýbajte sa syntetickým vitamínom C a D. Kyselina askorbová vo vitamíne C môže zvýšiť náchylnosť k tvorbe kameňov a vitamín D podporuje tvorbu hormónu, ktorý takisto ovplyvňuje vylučovanie vápnika.
   Vodoliečba: najjednoduchším a najbezpečnejším liečením obličkových kameňov je dostatočný príjem tekutín. Pacienti by mali piť jeden pohár každú hodinu počas dňa a dva poháre pred spaním. Pri zobudení v noci treba vypiť ďalší pohár. Zvýšenie množstva moču zníži koncentrovanosť látok, z ktorých kamene vznikajú. Aby však nedošlo k nadmernému vyplaveniu minerálov z tela, musí byť strava pestrá, obsahovať má veľa zeleniny, ovocia a obilnín.
   Všeobecné rady: 1. Dlhé ležanie zhoršuje odchod moču a nepriaznivo vplýva na vápnikový metabolizmus, preto treba mať aktívny pohyb každý deň.
   Analgetiká (lieky proti bolesti) takisto zvyšujú možnosť vzniku kameňov, a preto ich užívanie treba znížiť na minimum.
   V prípade ľahkého krvácania z močových ciest pite denne 3 až 4 šálky čaju z pastierskej kapsičky, pripraveného zaparením jednej kopcovitej lyžičky vňate šálkou horúcej vody.
   Pri samotnej liečbe je veľmi dôležité odborné vyšetrenie u lekára, ktorý určí, o aké ochorenie konkrétne ide. Niekedy sa dá len veľmi ťažko určiť, či je to ochorenie prostaty, mechúra, zápal obličiek alebo močové kamene. Vyšetriť treba chemickú reakciu moču a chemické zloženie kameňov a podľa toho neskôr použiť lieky buď na alkalizovanie alebo okyslenie prostredia v močových cestách. Takýto postup je veľmi dôležitý, pretože chybná diagnóza a nasledujúca nesprávna liečba môžu veľmi ublížiť takému citlivému orgánu, akým sú obličky.
   Do režimu liečenia sa zaraďujú liečivé byliny, ovplyvňujúce vodno - soľnú výmenu s močopudným, baktério – statickým, protizápalovým, zmäkčujúcim a dezinfekčným účinkom. Ako doplňujúce liečenie môžeme zaradiť aj prikladanie teplého termoforu na oblasť obličiek.

(Pokračovanie)

Bača Šperka


 Zasmejte sa

Dopravný strážnik dohovára vodičovi:

- Prečo jazdíte bez poznávacej značky?

- Načo by mi bola? Číslo viem predsa naspamäť!

 

- Včera som náhle stratil vládu nad svojím autom.

- Havaroval si?

- Nie. Žena si urobila šoférsky kurz.

 

- Ako ste si zlomili ruku? – pýta sa lekár džokeja.

- Na dostihoch. Kôň zastal a ja som pokračoval v jazde.

 

Konflikt v reštaurácii:

- Kradli ste nám lyžice a teraz tvrdíte, že šlo o omyl?

- Áno. Bol som presvedčený, že sú strieborné.

 

- Presvedčte sa na vlastné oči, pán hlavný! V tej tlačenke je kus pneumatiky!

- No vidíte! Človek by ani nepovedal, čo všetko také ošípané požerú.

 

Žena kričí na manžela:

- Keď si kominár, to ešte neznamená, že musíš povymetať všetky krčmy!

 

Opitý chlap zastaví neskoro v noci na ulici chodca:

- Prosím vás, koľko mám hŕč na čele?

- Tri.

- Výborne! Ešte dva stĺpy a som doma!!!

 

V banke:

- Chcem ihneď milión dolárov!

- Prosím, a aké je číslo vášho konta?

- Keby som mal u vás konto, nedržal by som v ruke revolver!

 

Topiacemu sa Škótovi hodili z brehu záchranný pás. Prv, ako sa ho dotkol, kričí:

- A treba za to platiť?

 

Lord Thomas si chcel vybrať zo skrine smoking. Našiel tam však nahého muža. Vyčítavo hovorí lady Anne:

- Drahá, koľkokrát vám mám opakovať, aby ste si svoje veci odkladali do svojej skrine?!

 

Pacient sa pýta lekára na svoj zdravotný stav.

- Nie je to až také vážne, - hovorí lekár, - predbežne by som vám však neodporúčal začať čítať román na pokračovanie.

 

Pacient na operačnom stole hovorí spotenému anesteziológovi:

- Zbytočná námaha, pán doktor. Kým nezhasnete tú silnú žiarovku, určite nezaspím.

 

- Budete sa musieť podrobiť operácii.

- V žiadnom prípade! Radšej zomriem!

- Len pomaly! Jedno ešte nevylučuje druhé!

 

Kohút ukázal sliepkam pštrosie vajce a hovorí:

- Nechcem kritizovať, milé dámy, chcem vás len upozorniť na to, čo sa vyrába za hranicami nášho kurína.

(mh)

 


Kresba: Peter Zifčák


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT