26. FEBRUAR 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Podľa prieskumu, ktorý nedávno uskutočnili v slovenských školách zdravotníci, každé piate dieťa má nadváhu. Alarmujúcim údajom je, že tretina detí, ktoré majú kilá navyše, trpí obezitou. Ochorenie, lebo nadváha aj obezita ním je, netreba podceňovať. Tučné deti v skoršom veku postihujú choroby, ktoré mávajú dospelí: zvýšená hladina cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak, ochorenia kĺbov. Ich organizmus vo vývoji nemôžete trápiť drastickou diétou, lebo  by im viac uškodila, ako pomohla. Rozumný prístup k tvorbe jedálneho lístka je však namieste. Považujete nadváhu detí za problém? Môžete z pozície rodiča ovplyvniť faktory, ktoré spôsobujú nadváhu u detí? – pýtali sme sa v breznianskych uliciach.


S anketovym mikrofonom


o nadváhe detí

Jana Šuchová, účtovníčka, Brusno:
- Áno, považujem. U nás prevláda tradičná kuchyňa, na ktorej sme vyrastali. Športujeme menej, lebo nestíhame, sme zaneprázdnení. Deti sa venujú lyžovaniu a turistike, nemajú možnosť navštevovať plaváreň. V kúpeľoch Brusno budujú krytý bazén pre verejnosť, potom možno budeme všetci plávať častejšie.

Zdenka Katriňáková, na materskej dovolenke, Prešov:
- Moje deti nie sú „svetoví jedáci“, mám skôr opačný problém, že slabo priberajú. Z môjho okolia poznám deti, za nadváhu ktorých sú zodpovední rodičia. Odvíja sa to od toho, čo ich naučia jesť. My s deťmi plávame od ich narodenia, staršia dcéra chodí do „tanečnej“, každý deň sme vonku minimálne hodinku. Robíme, čo sa dá. Keď som bola dieťaťom ja, stále som behala vonku. Venovala som sa turistike, šesť rokov som chodila do plaveckého klubu. Lyžovať som sa naučila sama, keď som bola staršia.

Anna Šedivá, živnostníčka, Brezno:
- Podľa detí, ktoré vidím, asi to je problém. Možno niečo urobí aj životospráva, ale myslím si, že deti sa málo hýbu. Väčšinou vysedávajú doma pri počítačoch, priniesla to súčasnosť a nedá sa s tým nič robiť. Deti mám už odrastené, kým boli menšie, chodili lyžovať s manželom, lebo ja nie som  „športovo založená“. Aj teraz športujú, dá sa povedať, že denne cvičia. Neviem posúdiť, nakoľko sú iní rodičia vyťažení v práci, ale myslím si, že by si na pohyb mali nájsť čas, je to v ich záujme.

Martina Sitarčíková, samostatne zárobkovo činná osoba, Brezno:
- Z môjho pohľadu je obezita veľký problém. Som trénerkou a mám to „z prvej ruky“. Deti preberajú životný štýl od rodičov – zamestnáva ich televízia, internet, mobilný telefón... Jedia príliš veľa „kvalitných“ potravín, majú málo pohybu a hlavne ich rodičia nemajú na ne čas. Pretože som športovkyňa, snažím sa s dieťaťom tráviť voľný čas aktívne nielen cez prázdniny. Podporujem ho, aby navštevovalo pohybové krúžky. Čas strávený pri televízii sa mu snažím regulovať. Obéznych detí je veľa, ale niektorí rodičia nevedia, čo môžu pre ne urobiť formou správne zloženej stravy.

Roman Krupa, právnik, Zvolen:
- Určite. Keď sme boli deťmi, viac sme sa hýbali, menej sme sedeli pri počítačoch a aj rodičia mali viac času venovať sa nám. Akurát ideme s dcérou z lyžovačky, okrem toho pláva, hrá stolný tenis, som s ňou spokojný. Syn sa hýbe minimálne, venuje sa počítaču, a pretože je starší ako dcéra, ťažšie ho môžem ovplyvniť.

Mgr. Jana Bočová, učiteľka, Brezno:
- Samozrejme, rodičia by mali dopriať deťom viac pohybu. Príčinou obezity môže byť genetická výbava, ale aj nesprávny životný štýl. Moja dcéra problém nadváhy, tak ako ja, nikdy nepoznala. Spôsob využitia jej voľného času neovplyvňujem, ale podporujem všetky pohybové aktivity – keď chcela bicyklovať, zaobstarali sme jej bicykel, keď prišli do módy kolieskové korčule, mala ich, takisto lyže a iné športové náradie. Netlačila som ju do športovania, nechala som výber na ňu, preto športovala väčšinou s rovesníkmi.

(pl, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Neverila som vlastným ušiam

   V noci zo soboty na nedeľu sme išli s kamarátom domov. Na Ulici ČSA oproti „televízoru“ na chodníku ležal chlap. V tom okamihu nás premohol strach z neznámeho, tak sme prešli na druhú stranu. No nejako nám to nedalo. Videli sme, že je opitý, ale niekto mu musel pomôcť, veď do rána by na tom chodníku zamrzol. Tak som zavolala mestskú políciu. Na moje prekvapenie odpovedala slovami, že hliadka tam už bola a niečo aj o sanitke, neviem presne čo. Lenže akým tónom sa so mnou policajt rozprával! A aký bol záver rozhovoru? Že vraj ho boli zaviezť domov. A čo sa ten chlap vrátil na to isté miesto? Bola som veľmi nemilo prekvapená. Nedalo mi to, veď načo sú tu? Kto mu má teda pomôcť, ak oni nie? Zavolala som záchranku, dispečerka bola veľmi ochotná, povedala mi, aby som zistila nejaké informácie o tom mužovi. Tak sme sa ho začali pýtať. Nevládal sa postaviť, že vraj ho bolia rebrá. Bol opitý a pri páde sa asi zranil. Okoloidúci chlap nám ho pomohol odvliecť aspoň na zastávku, kým príde sanitka. Opitý muž sa celý triasol od zimy. Keď záchranka prišla (ale bez nadšenia, posádka nekomunikovala, ako keby sme ju práve vyrušili pri nedeľnom obede), vtedy som si pomyslela, že človek by v tomto meste mohol aj zomrieť... a nepomôže mu nik z tých, čo by mali!
Ak som si to všimla ja, 17-ročné dievča, čo by povedali dospelí ľudia?
Zuzana S.

...

Reakcia:

   V sobotu 9. februára o 23.19 hliadka mestskej polície riešila prípad muža, ktorý bol v  podnapitom stave a sedel na lavičke v parku vedľa pohostinstva ,,televízor“ na Ulici ČSA. Hliadka vykonala identifikáciu muža a ponúkla mu, že ho odvezie domov (pretože v meste nie je zriadená protialkoholická záchytná izba, mestská polícia na základe príkazu primátora môže podnapitých ľudí, nachádzajúcich sa na verejnom priestranstve, za úhradu odviezť do miesta bydliska). Muž túto službu odmietol a hliadke povedal, že domov zájde sám. O 23.40 na autobusovej zastávke na Ulici ČSA voči tomuto mužovi zasahovala aj hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru v Brezne. Neskoršie na miesto prišla aj hliadka mestskej polície a privolala rýchlu zdravotnú pomoc z Nemocnice s poliklinikou v Brezne. Muž znova odmietol pomoc polície, aj pomoc zdravotníkov. Tvrdil, že domov je schopný ísť sám a žiadnu pomoc nepotrebuje. Muž nebol zranený a sám sa potom pobral domov. O 0.15 volala neznáma žena (pravdepodobne sťažujúca sa slečna), že na Ulici ČSA na chodníku leží muž. Operačný policajt jej odpovedal, že hliadka robí zákrok a nemôže ihneď prísť. Zároveň jej  povedal, že tam hliadka predtým už bola spoločne so „záchranármi“, ale muž odmietol ich pomoc. Hliadka mestskej polície o 0.40 na základe tohto oznamu znova skontrolovala Ulicu ČSA, ale na ulici sa už nikto nenachádzal. Operačný policajt si preto preveril v nemocnici na „príjme“, či k nim na ošetrenie priviezli F. J., čo mu potvrdili. F. J. mal podobné problémy dôjsť domov už aj v minulosti. Veľmi si vážim všímavosť mladej slečny a najmä jej ochotu pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú, ale zároveň si myslím, že keby poznala skutočnosti, ktoré sa odohrali pred tým, ako stretla tohto muža na ulici, možno by reagovala inak. Súhlasím s ňou, že sme tu na to, aby sme ľuďom pomáhali, ale ak ľudia našu pomoc odmietajú, potom pomáhať im je veľmi ťažké.


 

Nie sme len umelci!

   Kvalitné športové výkony, súťaženie v netradičných disciplínach i zábavu zažili v piatok 15. februára študenti Gymnázia Jána Chalupku. Triedy školy vymenili za moderné priestory Fit studia Shark, aby si overili, no hlavne porovnali svoje výkony. Veď posilňovaniu sa aktívne venuje až 80 gymnazistov!
   Iniciátorom a zároveň organizátorom podujatia je už po druhý rok profesor školy PaedDr. Igor Smrečan. Ako hovorí, zámerom bolo oceniť nadšencov tohto športu a zároveň inšpirovať nových členov krúžku Fitnes. Igor Smrečan v spolupráci s Marošom Simanom – majstrom Slovenska v naturálnej kulturistike (a žiakom gymnázia) pripravil pre študentov niekoľko disciplín – chlapci aj dievčatá si svoje sily zmerali v silovom päťboji. Nevídané výkony mladých kulturistov prekvapili aj samotného organizátora: „Keďže so študentmi trávim v posilňovni niekoľko hodín týždenne, ich schopnosti poznám veľmi dobre. No musím sa priznať, že 22-krát vytlačená vlastná váha (benchpress) u chlapcov či 60 drepov s dvadsaťkilogramovou činkou u dievčat mi takmer vyrazili dych. Takéto výkony by naozaj prekvapili kohokoľvek.“ Ich autormi boli: chlapci – 1. miesto  Karol Balco, 2. Ján Hruška, 3. Marek Makovník; dievčatá - 1. Adriana Schőnová, 2. Janka Baksová, 3. Emília Kubiňáková.

Dominika Hyriaková

Rubrika pokračuje na 4. strane


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT