Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  7

26.februar 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Pod záštitou Asociácie furmanov Slovenska sa v Brezne na Lúčkach v sobotu 23. februára uskutočnila furmanská súťaž Brezniansky koniarik. Podobne ako vlani v prvom ročníku súťaž absolvovalo pätnásť furmanov a víťazstvo si vybojoval gazda z Brusna – Chrenovca.

Foto: Peter Berčík

 


Záchranári Nízkych Tatier tvoria jeden kolektív

   Začiatkom tohto roka došlo k mnohým zásadným zmenám v oblasti fungovania Horskej záchrannej služby. O novinkách, práci a záchranných akciách strážnych anjelov nám porozprával náčelník oblastného strediska Nízke Tatry Michal Matoš:

V januári uplynulo päť rokov od vzniku Horskej záchrannej služby. Čo považujete za najdôležitejší moment uplynulých rokov?
 
- Za dôležitú zmenu považujem, že záchranári už nie sú rozdelení na severných a južných, existuje už len jedno stredisko v Nízkych Tatrách so sídlom v Jasnej. Horská záchranná služba bola zriadená zo zákona č. 544/2003 Z. z., ktorý členom vytvoril lepšie podmienky na fungovanie. Organizačne a legislatívne sme sa dostali do systému ministerstva vnútra a do základnej zložky civilnej ochrany. Pred rokom 2003 horská služba fungovala ako občianske združenie, ktoré malo dosť veľké problémy s financovaním, dobrovoľní členovia však naďalej ostali v občianskom združení. Od januára podľa Zákona č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore patríme medzi štátnych zamestnancov a sme v tej istej kategórii ako hasiči. Výhodou je, že po odpracovaní pätnástich rokov máme právo odísť do výsluhového dôchodku. Nechcem tým dehonestovať kolegov, ktorí odpracovali tridsať rokov, ale myšlienkou je omladiť kolektív, aby bol dynamickejší. Samozrejme, aj starší zamestnanci sú vynikajúci, ale v prípade, že mali nejaké zdravotné problémy, museli odísť a neboli nijakým spôsobom zabezpečení. Výsluhový dôchodok je aspoň ako taká istota, minimálny príjem, lebo nie vždy sa podarí zranenému alebo staršiemu  človeku začleniť do ďalšieho procesu.

Od nového roka Horská záchranná služba nespoplatňuje záchranné akcie v prípade detí a nespôsobilých ľudí. Môžete sa k tomu bližšie vyjadriť?
   -
Podľa novely zákona o Horskej záchrannej službe za záchrannú činnosť alebo pátranie nebudú náklady hradiť ľudia, ktorí nie sú plnoletí, a fyzické osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony. Do spoplatňovania nezahrňujeme zdravotnú starostlivosť, len technický zásah.
Od 1. júla 2006 je človek, ktorý sa nachádza v horskej oblasti, povinný uhradiť horskej záchrannej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti, alebo s pátraním, ktoré sa ho týkajú. Hľadali sme spôsob, ako získať ďalšie finančné prostriedky a jednou z možností bolo spoplatnenie. Poistenie podobného typu existuje v celej Európe, produkt predávajú štyri poisťovne. Veľa skúsených ľudí, ktorí sa pohybujú nielen v našich horách, ale aj v zahraničí, vstúpili do poisťovne, ktorá zabezpečuje super kvalitné služby. Spadá do nich nielen ošetrenie horskými záchranármi, ale aj transport vrtuľníkom.    Najväčší prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk v Nízkych Tatrách sa rozhodol poistiť všetkých svojich klientov. To znamená, že každý, kto si kúpi lístok, je poistený na dvadsaťštyri hodín, a to nielen v prípade úrazu na trati, ale aj mimo nej. Napríklad, ak sa vyvezie na Chopok a k úrazu dôjde v Širokom sedle, je poistený a tým pádom si nemusí na jeden alebo dva dni kupovať poistku, pretože je v cene lístka. V prípade pomoci samotná fakturácia sa uskutočňuje tak, že horskí záchranári spíšu záznam o zásahu a posunú ho oddeleniu v Hornom Smokovci.

Zimná turistická sezóna oficiálne končí 31. marca. Ako by ste zhodnotili tú tohtoročnú?
  - Zimná sezóna u nás končí, až keď zmizne sneh. Nízke Tatry sú výnimočné v tom, že zima je tam naozaj krásna a najnavštevovanejšie sú práve v tomto období. Ľudia si vychutnávajú lyžovanie do konca apríla až začiatku mája. Neviem, ako sa k tomu postavia prevádzkovatelia zariadení, ale zrejme tiež podľa záujmu lyžiarov. Fajnšmekri  - snoubordisti, skialpinisti v jarných mesiacoch sa väčšinou pohybujú po hrebeni alebo v rôznych dolinách. Ak by som mal zhodnotiť sezónu, počasie nebolo najpriaznivejšie, no návštevnosť sme aj napriek nedostatku snehu zaznamenali priemernú. Čo sa týka úrazovosti, nie je ničím výnimočná.  Najväčší pohyb turistov registrujeme od Čertovice po Ďurkovú, najviac úrazov sa stalo v lokalite Nízkych Tatier, t. j. od Kráľovej hole po Hiadeľské sedlo, či  už zo severnej alebo južnej strany – Ďumbier, Jánska dolina, Dereše. V posledných rokoch bol pre kalamitu v roku 2004 problém s priechodnosťou na Čertovici.

Čo považujete za najväčší úspech Horskej záchrannej služby?
   - Osobne sa teším tomu, že za päť rokov sa v Nízkych Tatrách podarilo spojiť záchranárov a vytvoriť jeden kolektív. Jednotné velenie prinieslo veľa pozitívneho, je nás dvadsaťjeden, máme veľmi kvalitnú techniku, štyri záchranárske autá, päť skútrov. Sídlime na dvoch miestach, jedna skupina je v Jasnej a druhá na Táľoch. Vždy dvaja záchranári majú stálu dvadsaťštyrihodinovú službu, ostatní hliadkujú v teréne alebo sú na zjazdových tratiach. Ľudia väčšinou žiadajú o pomoc prostredníctvom linky 112, cez integrovaný záchranný systém sa spoja s krajským operačným strediskom – na juhu s Banskou Bystricou, na severe so Žilinou, na východe s Prešovom - ktoré potom kontaktuje náš centrálny dispečing.

Spomínate si na niektorú náročnú záchrannú akciu, ktorá vám utkvela v pamäti?
  - Náročnosť akcie ovplyvňuje hlavne počasie, ak sú teploty  hlboko pod nulou alebo je veterno. Naposledy sme poskytli pomoc na južnej strane Ďumbiera, keď dvaja českí turisti podcenili počasie, fúkal dosť silný vietor a terén bol zľadovatelý. Zošmykli sa, jeden z nich si pri páde poranil bedrový kĺb, druhý mu chcel nejakým spôsobom pomôcť a spadol aj on. Zavolali na linku 112, kde niekedy záchranári sami rozhodnú o vážnosti situácie. V tomto prípade požiadali r-transport, ktorý tiež vykonáva záchranu na horách. Vzhľadom na zlé počasie nebolo možné letieť ani urobiť technický zásah či výsadok záchranára. Museli sme sa dostať na Ďumbier, odtiaľ k zraneným turistom, ošetriť ich, klasicky transportovať, akcia trvala asi päť hodín. Rýchla záchranná pomoc v Bystrej ich previezla do breznianskej nemocnice. Spokojní sme hlavne vtedy, keď má prípad šťastný koniec a všetko dobre dopadne. Pred dvoma rokmi, keď bola víchrica v Nízkych Tatrách, zahynul jeden český turista. Kuriozitou však bolo, že sa nehovorilo o troch slovenských turistoch, ktorí sa počas tejto víchrice rozhodli vyskúšať, aké to je na horách v takomto počasí. Noc prežili na hrebeni, no jeden z nich sa rozhodol zatelefonovať svojmu otcovi, ktorý sa opil a dal záchranárom vedieť, že v horách sú nejakí ľudia a môžu zomrieť. Prípad sme hneď začali skúmať, našli sme len opitého muža a nevedeli žiadnu súvislosť. Mladí odvážlivci sa zahrabali do snehu a na druhý deň prišli do Chaty M. R. Štefánika trošku omrznutí. Neuvedomili si, že nám skomplikovali pátraciu akciu, pretože v tom čase žiadali o pomoc aj iní ľudia. Veľakrát zohrá úlohu aj alkohol, ktorý je možné užiť  po nejakom športovom výkone a nie vtedy, keď sa ľudia rozhodnú robiť extrémnejšie veci, vtedy by mali mať hlavu chladnú.

Na čo by ste upozornili milovníkov vysokohorskej prírody?
   - Hovorí sa, že lepšie je niečo si vyzliecť, ako keď si nemáte čo obliecť. Jednoznačne áno a netreba to nikdy podceniť. V zimnom období treba sledovať spravodajstvo Horskej záchrannej služby, máme vlastnú web stránku, ktorú aktualizujeme každých dvadsaťštyri hodín. V Jasnej sa nachádza aj stredisko lavínovej prevencie, ktoré z celého Slovenska zbiera informácie o počasí, snehových zrážkach, máme päť automatických staníc. Treba si zistiť, ak sa chceme pohybovať po hrebeni, či nie je zľadovatelý, koľko je snehu. V tom prípade nám pomôžu mačky alebo snežnice. Myslím, že skialpinisti sú veľmi šikovní, majú kvalitnú výstroj, takže málokedy nastane problém, pokiaľ nejde vyslovene o extrémistov.
  O dva týždne traja naši kolegovia idú do Himalájí na Anapurnu, kde sa budú snažiť zdolať osemtisícovku. Prajem im veľa šťastia, aby sa medzi nás vrátili zdraví.

(ma)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT