26. FEBRUAR 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Novinky z klubu dôchodcov

   Klub dôchodcov (ďalej len KD) je jedno zo zariadení, ktoré prevádzkuje mesto Brezno. Organizačne je začlenené pod odbor školstva a sociálnych vecí. Jeho cieľom  je vytváranie podmienok pre záujmovú kultúrnu činnosť a udržiavanie fyzickej a psychickej aktivity občanov.

   S cieľom vyjsť v ústrety požiadavkám seniorov KD v tomto roku vytvoril krúžky s rôznym zameraním. Prácu krúžkov budú usmerňovať vedúci z radov seniorov. Mnohí sa prihlásili už počas januára do speváckeho krúžku, ktorý funguje a má pekné výsledky, alebo do turistického, divadelného, recitačného, maliarskeho, zábavného, záhradkárskeho či krúžku ručných prác. Celoročnú akciu Bylinky a zdravá výživa v geriatrii vo forme prednášok v troch skupinách po desať účastníkov v lete a na jeseň doplnia zberom a sušením bylín. Venujú ich ležiacim klientom v zariadeniach sociálnych služieb. Prednášajúcou je Mgr. Marta Ridzoňová. Od mája bude Mária Parobeková organizovať odborné semináre pod názvom Máme 65 a chceme byť zdraví. Pre tých, ktorí majú radi pohyb, KD v spolupráci s Maximiliánom Kovalčíkom st. pripravil krúžok spoločenského tanca, ktorý by mal vyvrcholiť prvým seniorským plesom. Jožko Ambróz pripraví raz do mesiaca posedenie pri hudbe. Štrnásť seniorov každý deň školského vyučovania pomáha deťom bezpečne prechádzať cez priechody pre chodcov na Švermovej ulici. Ak vás aktivity klubu zaujali a ešte nepatríte k seniorom v KD, radi vás medzi sebou privítajú. V súčasnosti až do 30. apríla sa priestory KD na Rázusovej ulici rekonštruujú. Dovtedy vedúca KD Katarína Kokavcová bude pracovať v budove Mestského úradu v Brezne na Námestí gen. M. R. Štefánika 2 (tel.: 6306242). Aktuálne informácie o činnosti klubu nájdete na vývesnej tabuli pri mestskom dome kultúry. Spevácky krúžok pod vedením Stanislava Kestera sa počas rekonštrukcie bude stretávať v kancelárii Miestneho odboru Matice slovenskej v Horehronskom múzeu v Brezne každý pondelok. Prednášky Bylinky a zdravá výživa v geriatrii sa uskutočnia každý utorok od 14. hodiny v priestoroch mestského úradu na námestí.

PhDr. Ing. Ivana Kružliaková, vedúca odboru školstva a sociálnych vecí

 

Starostovia hodnotia uplynulý rok a zamýšľajú sa nad rokom 2008

Ing. Jozef Kliment, starosta Nemeckej: „Uplynulý rok hodnotím ako pomerne úspešný z pohľadu, že to bol môj prvý rok vo funkcii starostu obce. Pokračovali sme v budovaní kanalizácie, na ktorú sme vyčerpali finančnú dotáciu z enviromentálneho fondu vo výške 5,6 miliónov korún, zariadili sme nové priestory pre detskú lekárku s celkovými nákladmi 500 000 korún, začali sme vydávať obecné noviny v štvrťročnom intervale, prispeli sme sumou 200 000 korún na rekonštrukciu tepelného hospodárstva v Základnej škole s materskou školou v Nemeckej a akýmsi vyvrcholením činnosti obecného zastupiteľstva bolo dlho očakávané vydanie monografie Nemeckej. V minulom roku obec opravila časť miestnych komunikácií v hodnote 1,3 milióna korún. V tomto roku chceme požiadať o finančný príspevok na sanáciu skládky komunálneho odpadu z prostriedkov európskych fondov, vybaviť stavebné povolenie na druhú a tretiu etapu kanalizácie, uskutočniť digitálnu pasportizáciu všetkých troch cintorínov v obci, dokončiť ROEP (register obnovenej evidencie pozemkov) a zodpovedne pripraviť nielen v rámci obecného úradu, ale aj v celej obci prechod na euro.“

Martin Gonda, starosta Beňuša: „Rok 2007 bol pre Beňuš významný hlavne z toho hľadiska, že sme riešili ďalší rozvoj obce na budúcich 15 – 20 rokov,  a to v doplnkoch a dodatkoch k územnému plánu obce. Vychádzali sme zo skutočností, že v predchádzajúcom územnom pláne sme vytvorili nový stavebný obvod pre 60 rodinných domov - pozemky pre výstavbu sme predali a v súčasnosti stavebné pozemky už nemáme. V rámci doplnkov k územnému plánu vytvárame ďalšie stavebné obvody a areál cestovného ruchu, ale aj ďalšiu občiansku vybavenosť a služby. Z ďalších investícií spomeniem, že sme v minulom roku vybudovali novú prípojnú miestnu komunikáciu z cesty I/66 k novému stavebnému obvodu, v obci sme zrekonštruovali aj ďalšie miestne komunikácie v celkovej hodnote 1,5 milióna korún, na budove materskej školy a obecného úradu sme vymenili staré okná. Rok 2008 je pre nás veľmi dôležitý hlavne preto, že chceme začať realizovať rozvoj obce na základe územného plánu v dvoch smeroch: cestovný ruch a občianska vybavenosť. Pretože ide o rozsiahly zámer, začíname rokovať s potenciálnymi investormi, ktorí ho budú realizovať. V rámci prípravy nových stavebných obvodov na výstavbu rodinných domov sa budeme snažiť vybudovať inžinierske siete, cesty, vodu a elektriku tak, ako sme to urobili aj v predchádzajúcom stavebnom obvode. Verím, že sa nám podarí zabezpečiť aj čerpanie prostriedkov z eurofondov, lebo projekty máme pripravené.“

 

Čitatelia nám píšu

Už vedia, ako dostal február svoje pomenovanie

   Žiaci 4. C triedy zo Základnej školy s MŠ K. Rapoša na Pionierskej ulici 4 v Brezne pod vedením učiteľky Renáty Vatamanovej si každý mesiac nájdu čas navštíviť knižnicu, kde okrem požičiavania kníh besedujú o aktuálnych témach a vypočujú si rozprávku. Inak to nebolo ani tento mesiac, rozprávka o vodníčkovi od D. Heviera sa im veľmi páčila. Okrem toho sa ešte dozvedeli, odkiaľ dostal február svoje pomenovanie. Bolo to dávno, v starom Ríme, keď v čase Hromníc (2. februára) slávili stretnutie zimy s letom (vtedy čas nepočítali na roky a rok nedelili na štyri ročné obdobia). Kňazi obetovali pohanským božstvám capy a psy. Z ich koží si narezali remene, ktorými šibali a šľahali po uliciach okoloidúcich, vraj hlavne ženy. Súčasťou tohto bláznenia boli aj sprievody so zapálenými sviecami. Zmyslom šibania a nosenia sviec bola magická očista, nazvaná februatio. A z tohto slova je odvodený názov mesiaca február.
   Ďalej sa deti dozvedeli, komu sa hovorí Matejča – nepodarok, prečo slávime fašiangy, pripomenuli si februárové pranostiky a nakoniec si v malom kvíze overili, čo si z rozprávania zapamätali. Najlepší dostal malú odmenu.
   Ja ako knihovníčka na úseku pre deti a mládež sa na tieto stretnutia veľmi teším a ďakujem učiteľke RenáteVatamanovej, že vedie deti k návyku čítať.

Monika Bačová

 Krása spasí svet

   Pár dní po rozdaní vysvedčení na polroku usporadúva každoročne Základná umelecká škola v Brezne verejný koncert. Naši najlepší žiaci ako odmenu za dosiahnuté vyučovacie výsledky dostanú možnosť vystúpiť na pódium a komunikovať s obecenstvom tým najkrajším spôsobom – prostredníctvom umenia.

   Na deň svätého Valentína, 14. februára o 17. hodine sa v sále ZUŠ rozkmitali struny gitary, huslí, klavíra či cimbalu, rozozvučali dychové nástroje, keybordy, rozhlaholili hlásky malých spevákov, a to všetko sólovo alebo v skupinových zostavách. Mnohé čísla programu sme zvolili tak, aby sa prihovorili srdcu poslucháča, jeho očakávaniu. Preto sme prichystali popri klasickom repertoári i milé valentínske prekvapenia. Oživením sa stalo vystúpenie žiakov literárno – dramatického odboru inšpirované známym televíznym programom SOS, spevácky zbor s rapovaním ľudovej piesne alebo záverečné slovenské tangá.
   Mnohí žiaci na tomto podujatí ukázali, že v spolupráci so svojím učiteľom nachádzajú cestu k vysokým métam, a tak v tento podvečer nám i hľadisku darovali skvelé interpretácie Mozarta, Vivaldiho, Chopina či Debussyho, aj zaujímavých a pútavých skladieb menej známych autorov.
   Objavovanie krás umenia je pre človeka úžasným dobrodružstvom. Už od detstva mu treba venovať dostatočnú pozornosť a odbornú profesionálnu starostlivosť. Možno sa potom v budúcnosti naplnia slová spisovateľa F. M. Dostojevského: „Krása spasí svet“.

Mária Longauerová

Z rokovania mestského zastupiteľstva vyberáme:

Dôchodcovia za služby zaplatia poukážkami

   Na prvom pracovnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnilo v utorok 19. februára, poslanci prerokovali sedemnásť navrhovaných bodov programu. Doplnili ho krátkou správou o výsledkoch výjazdového zasadnutia vládneho kabinetu v Brezne s uznesením, ktoré vláda prijala na zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie v okrese Brezno, a predloženými návrhmi na riešenie.

   Primátor mesta Ing. Jaroslav Demian upresnil: „Dva z návrhov sa týkali aj Brezna. Už v minulosti sme prejavili záujem o získanie časti priestorov breznianskych kasární, ale dostali sme odpoveď, že Armáda SR ich bude využívať minimálne do roku 2015. Na pracovnom stretnutí s ministrami 13. februára v mestskom úrade som túto otázku znova otvoril. Do 31. marca minister obrany dostal za úlohu hľadať možnosti prevodu časti objektu kasární do majetku mesta. Máme predstavu, že tento priestor by bol vhodný na umiestnenie budovy domu smútku, pretože susedí s „novým“ cintorínom. Druhá úloha súvisí s našou najväčšou finančnou akciou – prestrešením a dobudovaním viacúčelovej športovej haly. Minister financií na rokovaní vlády predloží návrh na vyčlenenie 15 miliónov korún z rezervy vlády na dostavbu haly.“
   Správu o plnení uznesení zatupiteľstva aj správu o deviatej zmene rozpočtu mesta z minulého roka vzali poslanci na vedomie. Zo správy o činnosti mestskej polície za rok 2007 vyplýva, že v tomto roku budú policajti pokračovať v meraní rýchlosti na tých úsekoch miestnych komunikácií, kde je rýchlosť znížená dopravným značením, v spolupráci s Okresným dopravným inšpektorátom OR PZ v Brezne.
   Pred rokovaním zastupiteľstva dostali poslanci materiál, ktorý prezentoval zámery Dopravného podniku Brezno, s. r. o., ako bude zebezpečovať od marca prevádzku mestskej hromadnej dopravy. Ing. Demian uviedol: „V decembri nastala zmena vlastníka. Podiel spoločnosti Diago, s. r. o., kúpila Bystrická dopravná spoločnosť a získala tak osemdesiatpercentný podiel v Dopravnom podniku Brezno. Zameriava sa čisto na prevádzku mestskej hromadnej dopravy. Pretože je to citlivá otázka vzhľadom na počet autobusových liniek, ich frekvenciu a výšku cestovného, poslanci navrhli zvolať mimoriadne rokovanie zastupiteľstva."
   Zámer vybudovať osadu (s pracovným názvom Hlavina 2)
poslanci schválili. Okrem obytnej časti sa v nej bude nachádzať komunitné centrum a výrobné priestory sociálneho podniku, ktorý môže pomôcť riešiť nezamestnanosť istej skupiny obyvateľov. „Prioritou je komunitné centrum. Sociálne byty chceme stavať s podporou štátneho fondu rozvoja bývania ako byty najnižšej kategórie a využijeme možnosti spolufinancovania tohto zámeru,“ povedal primátor.
   Poslanci schválili zavedenie poukážkového systému pre dôchodcov. Okrem prania bielizne budú môcť využívať služby kaderníčky, holičky, masérky alebo pedikérky, závisí len od rozhodnutia každého dôchodcu, ktoré služby v hodnote 400 korún uprednostní. Mesto rozšírilo možnosť použiť poukážku pri platení liekov v Lekárni pri nemocnici, s. r. o., Banisko 1. Z rozpočtu mesto vyčlenilo na poukážkový systém milión korún. Cieľovou skupinou je 2319 ľudí, ktorí k 1. januáru tohto roka dosiahli vek 65 rokov.
   Neskôr poslanci prerokovali tri koncepcie rozvoja na roky 2008 – 2013 (škôl a školských zariadení v pôsobnosti mesta, kultúry a komunálneho športu). Primátor uviedol: „Pretože sme už vyčerpali možnosti racionalizácie siete škôl a školských zariadení, koncepcia určuje, ako sa budú existujúce subjekty ďalej rozvíjať. Koncepciu rozvoja kultúry poslanci schválili a riaditeľovi Mestského kultúrneho strediska v Brezne dali spracovať plán akčných úloh na tri roky dopredu. Požiadaviek je viac, ako reálnych zdrojov, preto ich budeme plniť postupne. Podobný záver prijalo zastupiteľstvo po prerokovaní koncepcie rozvoja športu.“
   Správy hlavnej kontrolórky o činnosti za rok 2007 a opatreniach na odstránenie nedostatkov zistených pri následných finančných kontrolách zastupiteľstvo prerokovalo ešte pred bodom č. 16, ktorý sa týkal majetkových záležitostí. Poslanci schválili začatie verejnej obchodnej súťaže na predaj dvoch nehnuteľností: budovy na Kuzmányho ulici (vedľa hotela Ďumbier) a bývalej materskej školy v Podkoreňovej


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT