26. FEBRUAR 2008 Strana 7

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pranostiky na Mateja

    ● Ak je na Mateja (24. 2.) mráz, bude ešte štyridsať ráz. ● Matej – Vesny nádej. ● Ak Matej nájde ľady, poláme ich, ale ak ich nenájde, Gregor (12. 3.) ich spraví. ● Ak nieto na Mateja snehu, bude málo sena. ● Od svätého Mateja vtáctvo sa obveseľuje a veselo pospevuje. ● Na Mateja ľad už ani líštičku neudrží a zimu tratí. ● Matej zhadzuje na pniakoch snehové klobúky a vyzlieka chotárom biele kožuchy. ● Ak prší na svätého Mateja, bude sa skoro siať. ● Keď svätý Matej snehy nerozpustí, budú si dlho do dlaní dýchať chlapi. ● Na Mateja kopnina, na Jozefa (19. 3.) trávina. ● Ak je na Mateja mráz, urodí sa pohánka. ● Ak prší na Mateja, urodia sa zemiaky. Svätý Matej ľady láme, ak ich nenájde, hneď ich narobí. ● Ak Matej popustí, to Jozef podrží. ● Po Matejovi sa zima tratí, alebo bohatí.

Zozbieral Mgr. J. Pupiš


 

Matej v nedeľu nenašiel ani toľko snehu, čo by do cukorničky vošlo...

Foto: Štefan Vozár


 


Božena Bobáková:

Na krídlach vetra 9.

Moja učiteľka Jolanta

    Deťúrence moje, rada by som vám rozprávala o svojich dobrodružstvách v súvislosti s cirkusom ešte veľmi dlho. Od mojej prvej návštevy v komediantskom domove na kolesách uplynulo iba zopár dní, ale moja nová kamarátka Jolanta mi poukazovala, čo sa len dalo.
   Farbistá záclona, ktorá ma zaujala na prvý pohľad, ukrývala hotové poklady. Na vodorovnom hrubom drôte viseli pekne vedľa seba zoradené drevené „pamprlíky“ asi také veľké ako som bola vtedy ja, niektoré možno aj väčšie. Najkrajší bol samozrejme Gašparko, ale páčil sa mi aj černokňažník, kráľ, rytier, kráľovná a jej dvorné dámy, striga s dlhočizným nosom do nádherných zelených, zlatom vyšívaných, šiat  oblečená Genovéfa. Jolanta ma poučila, že s týmito bábkami všade hrajú divadlo a že ani naša dedina nebude výnimkou. Najviac sa vraj všade páči Genovéfa, ale diváci veľmi plačú aj nad Radúzom a Mahulienou.
   Na Úklady a lásku sa diváci tiež veľmi radi pozerajú.
   Ale oni, komedianti, čiže Jolantina rodina, dokážu obecenstvo nielen rozplakať. Po smiechu býva plač, ale platí to aj naopak: po plači by mal nasledovať smiech a ten sa každý večer postará huncút Gašparko. Na jeho kúskoch sa každý rád zachichoce – najprv cez slzy ľútosti nad smutným osudom Genovéfy, ale ku koncu sú to slzy smiechu z Gašparkovho vystrájania, a práve z týchto má každý účinkujúci najväčšiu radosť.
   Pre každého umelca je vraj najcennejšou odmenou, keď pozoruje, ako svojím vystúpením prítomných zvedavcov obšťastnil a potešil.
   Jolanta mi vysvetlila, že oni sú pomerne malý a teda aj dosť chudobný cirkus, že k nám nedoviezli ani šapitó, čiže velikánsky okrúhly šiator – stan, kde si návštevníci môžu posadať na pripravené lavice, a tak sledovať komediantskú produkciu.
    Prevážanie, stavanie a neskoršie skladanie šapitó je dosť prácne, preto sa s ním do menších dedín ani „neťahajú“. To isté platí o zvieratách, ktoré ukazujú v mestách.
   V obciach je vždy najväčším ťahákom kolotoč. Kde ešte nemajú zavedenú elektrinu – a takých miest je veľa – vždy sa nájdu mocní fagani, prípadne mladí chlapi, ktorí vylezú hore medzi trámy, zaprú sa do nich a rozkrútia celé zariadenie. Za päť alebo desať minút námahy sa potom aj sami môžu povoziť úplne zadarmo.
   Komedianti sa na vidieku producírujú hlavne večer, pretože cez deň sú občania na poli. Začínajú živým vystúpením, predvádzajú akrobatické kumšty. Jolanta sa posťažovala, že denne musí cvičiť niekoľko hodín. O rok – o dva bude z nej riadna cirkusová umelkyňa. Ale už aj teraz vystupuje a máva úspech. Dobre jej ide umelecká gymnastika. Dokáže žonglovať s niekoľkými loptičkami a oblečená v lesklom trikote asistuje kúzelníkovi, čiže „tátovi“.
   Tu som využila príležitosť a opýtala som sa priateľky, akou rečou to vlastne rozpráva. Rozumiem, čo hovorí, a predsa by som ju nedokázala napodobniť.
   - Nejčastejšie mluvím česky, protože naše koženy sou v Čechách. Docela dobre ovládám i nekolik jiných jazykú. V naší práci to jinak nejde. Taky moji rodiče. Nekdy sa nám to všechno smícha dokopy, všelijaké ty dijalekty a pak už ani naše rodná čeština není ryzí. Často pletem páté pšes deváté úmyslne, aby se naše diváctvo smálo. Dyť to je náš cíl.
   Nejtragičtejší to mám ve škole – každý týden v jiné, kde právje zakotvím. Stává se, že jeden týden sú v české a další treba v nemecké škole. Učitelé sou ze mne často zoufalí, - smeje sa Jolanta, - štestí, že teďka sou právje prázdniny.
   - Jolanta... pred chvíľou si spomínala dilakty, - osmelila som sa opýtať. – Čo to je, prosím ťa?
   - Dilakty? zamyslela sa Jolanta. – O čem to mluvíš?
Potom sa ťapla dlaňou po čele:
   - Máš na mysli dialekty, že jo?
To sem jenom tak plácla. Značí, že nemluvím nejakým tím jazykem čiste. Ale jak žíkám – návštevníkum našich programú se líbí, když je všelijako obkecávame.
Páčilo sa mi, ako vie Jolanta všetko uspokojivo vysvetliť. Naučila som sa od nej veľa nových vecí. Jolanta sa nikdy zo mňa nevysmievala pre moju nevedomosť alebo neskúsenosť. Preto som jej dôverovala a neokúňala sa opýtať na hocičo. Napríklad:
   - Keď som bola vo vašej maringotke, varila tvoja mama čaj na takom bielom, čo horelo. Čo to bolo?
   - To byl važič na pevný líh, - odpovedala. – Pro šálku čaje zažízení jak lusk. Co te ješte trápí? Ptej se na cokoliv. Když ti nedokážu žict pravud, nejakou hezkou pohádku si pro tebe rychle vymyslím.
   Tak som sa vypytovala a Jolanta vysvetľovala. Za tých pár dní som s ňou vydržala od nevidím do nevidím, dokonca aj keď povinne cvičila. Aj v škole by nás bol pán učiteľ určite posadil vedľa seba. Predstavovala som si, že ja ako dobrá žiačka pomáham Jolante s učením. Bola by som na to veľmi hrdá. Za ttýždeň, čo by Jolanta chodila do našej dedinskej školy, boli by sme tam mali poriadny cirkus. Keby sme boli robili veľký krik, učiteľ by nás netíšil trstenicou, ako mal vo zvyku. Bol by vyzval Jolantu, aby niečo zacvičila.

   Jolanta by sa nedala prosiť. Obliekla by svoje blýskavé komediantské šatôčky, poskakovala by na prstoch nôh, krútila by sa na jednom mieste, krátka sukienka by sa jej vodorovne vydula, vyzerala by ako rozkvitnutý kvietok. Alebo by prehadzovala svoje loptičky. Alebo by sa obliekla za šaša. V širokánskych kockovaných nohaviciach a s červeným nosom by vyzerala podarene, že by sa musel smiať aj náš vážny učiteľ.
Alebo by len tak sedela uprostred nás na školskej lavici a rozprávala nám neuveriteľné príbehy zo svojho tuláckeho života.

 

 INDISPONOVANÝ  SAMARITÁN

   Som doktor Bajpas. Mám na starosti štyri okolité dediny, ktorým robím obvoďáka. Poznám každú dušu v mojom rajóne a oni poznajú mňa. Som sám, pri svojej práci som sa ani nestihol oženiť. Preto každý vie, že so mnou môže počítať v ktorúkoľvek dennú i nočnú hodinu.
   V jedno neskoré popoludnie ma volali k pani Hruškovej, že to už na ňu prišlo. Manžel chcel volať sanitku, ale ako skúsený pôrodník správne odhadol, že tá by už nestihla prísť včas. A ja som bol poruke a o päť minút na stanovisku. Ani nie za desať minút po mojom príchode uzrel svetlo sveta zdravý chlapček. Otecko bol celý bez seba, keďže to bol jeho prvý syn po šiestich dievčatách.
   „Pre túto príležitosť mám odložený päťlitrový demižónik vynikajúcej modrej frankovky privezenej až z Holandska. Pán doktor, dúfam, že mojím pozvaním nepohrdnete,“ ťahal ma k stolu rozcitlivený otecko.
   Nuž, čo mi ostávalo, nechcel som ho uraziť. Na stole sa postupne objavovala domáca šunka, klobásy, oštiepky, prerastená slaninka a rozvoniavajúci čerstvý chlieb. A ja, čo nikdy nepijem, som zapíjal tieto dobroty výborným vínom. Dolu krkom tieklo tak lahodne, že som ani nezbadal, ako som sa opil. Každý má raz za čas právo na slabosť, ale ja som si to jednoducho nemohol dovoliť. Čo keby ma práve teraz zavolali ku chorému? Ako splním Hyppokratovu prísahu?
   No, bác! Ja som to určite svojimi myšlienkami zariekol. Práve som bol na odchode, keď na dvere Hruškovcov niekto zaklopal. Až ma oblial pot.
   „Je tu pán doktor? Videl som v dedine jeho auto, nuž som si povedal, že by sa mohol pozrieť na našu Barborku, je to s ňou dosť zlé...“
   Keď som stál pri pacientkinej posteli, usúdil som, že bude lepšie, ak si prisuniem stoličku. Akosi ma nechceli poslúchať nohy. Mladá dievčina ležala ako bez ducha, bola bledá, spotená a podchvíľou zvracala. Ja som videl v posteli minimálne dve bytosti, ktoré sa mi kývali a mihali pred očami. Na otázku, čo ju bolí, nevedela dať konkrétnu odpoveď. Popočúval som ju, nič vážne som na srdci nenašiel. Dýchajte zhlboka, vyzval som ju a vtedy som si nejako viac uvedomil, že jej musím poriadne smrdieť od vína. Ešteže ma nevníma. Chytil som ju za zápästie a nahlas som jej počítal pulz: raz, dva tri...desať... dvanásť...
   „Až toľko ich nebolo... Asi osem...“
Ako to môže vedieť? Veď u Hruškovcov nebola, odkiaľ vie, že som vypil osem pohárov vína? Fuj, je mi nanič, všetko sa so mnou krúti a ja tu mám pred sebou chorú, ktorá mi verí a dúfa, že jej pomôžem. V takomto stave však nie som schopný stanoviť diagnózu. Bolo mi to treba?
   „Fuj, takto sa ožrať...“ nahlas som si vzdychol, naštvaný sám na seba dúfajúc, že sa mi uľaví.
   Chorá po prvýkrát otvorila oči a zachrípnutým hlasom povedala:
   „Preboha, teraz, keď to už viete, nepovedzte otcovi, že som sa opila, zabil by ma...“

Emília Molčániová

 


Nominácie – Najlepší športovec mesta Brezna 2007

HOKEJOVÝ KLUB BREZNO

 Ing. Pavol Sásik

narodený: 11. 3. 1978

bydlisko - Banská Bystrica

post - pravé krídlo

Sezóna

07/08 – 6 zápasov 3 g. + 2 a. (5 bodov), zranenie

06/07 – 7 zápasov 6 g. + 8 a. (14 bodov), zranenie

05/06 – 13 zápasov 11 g. + 6 a. (17 bodov), 2. miesto BR

05/04 – 12 zápasov 10 g. + 7 a. (17 bodov), 1. miesto BR

   Dlhoročná posila HK Brezno. Pavol Sásik je z B. Bystrice, legislatívne už hráč HK Brezno. V posledných sezónach veľkým podielom prispel k úspešnej ére HK Brezno, ako na ľade, tak aj mimo neho ako správny vodca kolektívu. V posledných dvoch sezónach ho pribrzdili zranenia kolien, ale na zápasoch, v ktorých nemohol nastúpiť, spoluhráčov  podporoval svojou prítomnosťou v šatni a na striedačke.

Svoje hlasy posielajte na e-mail:

sasik.hokej@centrum.sk

. . .

ATLETICKÝ KLUB MOSTÁREŇ MŠK

 Klára Ábelová

- 12-krát majsterka Slovenskej republiky v rôznych vekových kategóriách

- slovenský rekord v halovom päťboji – žiačky

- svetový rekord v kategórii 13-ročných – 174 cm (2005)

- druhý najlepší výkon na svete v kategórii 15-ročných – 182 cm (2007)

- dvojnásobná víťazka žiackych európskych atletických hier (2006, 2007)

- ako 15-ročná účastníčka na Majstrovstvách sveta 17-ročných (17. miesto)

- reprezentantka Slovenskej republiky vo všetkých vekových kategóriách

Svoje hlasy posielajte na:

klara.abelova@centrum.sk

. . .

PaedDr. Roman Snopko

- 4-krát majster ČSSR vo viacbojoch

- reprezentant ČSSR v dorasteneckých kategóriách

- 3-krát československý rekord vo viacbojoch: 1982: osemboj – mladší dorastenci, 1982: sedemboj – mladší dorastenci - hala, 1984: sedemboj – starší dorastenci – hala

- od roku 1990 tréner atletiky v Brezne

Svoje hlasy posielajte na:

roman.snopko@centrum.sk

. . .

KLUB BIATLONU ŠŠSM – MŠK

 Eliška Švikruhová

 

Zimný biatlon

MAJSTROVSTVÁ SVETA JUNIOROV MARTELL - ITA

- vytrvalostné preteky 19. miesto

- rýchlostné preteky 27. miesto

- stíhacie preteky 37. miesto

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY BANSKO – BUL

- vytrvalostné preteky 8. miesto

- rýchlostné preteky 11. miesto

- stíhacie preteky 12. miesto

EURÓPSKY POHÁR – OBERTILIACH

- šprint 16. miesto

- šprint 22. miesto

MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA

- rýchlostné preteky 1. miesto

 

Letný biatlon

MAJSTROVSTVÁ SVETA UFA – RUS

- rýchlostné preteky 7. miesto

- stíhacie preteky 7. miesto

- štafeta 4. miesto

Svoje hlasy posielajte na:

eliska.svikruhova@centrum.sk

. . .

Marek Kaštan

 Zimný biatlon

MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY

- rýchlostné preteky 1. miesto

- vytrvalostné preteky 1. miesto

- stíhacie preteky 2. miesto

 

Letný biatlon

MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY

- rýchlostné preteky 5. miesto

- vytrvalostné preteky 1. miesto

- stíhacie preteky 2. miesto

Svoje hlasy posielajte na:

marek.kastan@centrum.sk

 

 . . .

OZ  - KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV BREZNO

Ing. Anton Jurša

- predseda občianskeho združenia Klub slovenských turistov v Brezne Ing. Anton Jurša, ktorý sa v roku 2007 dožil životného jubilea 60 rokov a je 35 rokov vedúcim turistov v Brezne

 

Svoje hlasy posielajte na:

anton.jursa@centrum.sk

 

. . .

VOLEJBALOVY KLUB MSK Brezno

VK MŠK Brezno

Zuzana Boháčiková

 

- 20-ročná študentka ekonómie na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Popri štúdiu sa venuje mnohým aktivitám, medzi ktoré patrí napríklad volejbal, futbal, basketbal či plávanie.

Volejbal hrá súťažne, vo VK MŠK Brezno trénuje na poste smečiarky. Zuzka je skutočne všestranne nadaná športovkyňa s obrovskou chuťou do čohokoľvek, čo sa pustí. Tak prečo jej neposlať hlas.

 

Svoje hlasy posielajte na e-mail:

zuzana.bohacikova@centrum.sk

 

ŠPORTOVO STRELECKÝ KLUB

PRI MŠK BREZNO

 

Dušan Dušan

narodený: 1. 6. 1994

 

Okresná strelecká liga žiakov ZŠ (2007) VzPu 30 Slávia:

1. kolo, 281 bodov, 1. miesto

2. kolo, 282 bodov, 1. miesto

3. kolo, 288 bodov, 1. miesto

4. kolo, 281 bodov, 1. miesto

Majstrovstvá okresu Brezno žiakov ZŠ (2007):

VzPu 30 Slávia, 281 bodov, 1. miesto

Okresný prebor SAŠŠ žiakov ZŠ Brezno 15. 11. 2007:

VzPu 30 Slávia, 288 bodov, 1. miesto

Krajské majstrovstvá SAŠŠ žiakov ZŠ – Žiar nad Hronom 12. 12. 2007:

VzPu 30 Slávia, 290 bodov, 1. miesto – postup na majstrovstvá SR

Školská krajská strelecká liga žiakov ZŠ pre rok 2007:

VzPu 30 Slávia:

1. kolo, 282 bodov, 1. miesto

2. kolo, 288 bodov, 1. miesto

3. kolo, 281 bodov, 1. miesto

4. kolo, 283 bodov, 1. miesto

Ako víťaz ŠKSL v kategórii mladších žiakov postúpil na finále ŠKSL.

Finále Školských krajských streleckých líg - Jaslovské Bohunice 20. 12. 2007

VzPu 30 Slávia, 289 bodov, 1. miesto, mladší žiaci

Majstrovstvá BB kraja – mládež (2007):

VzPu 40 ISSF ľ., 377 bodov, 2. miesto

VzPu 30 Slávia, 281 bodov, 3. miesto

Svoje hlasy posielajte na:

strelci.sliacan@centrum.sk

 

. . .

KARATE KLUB

MILANA PILIARA PRI MŠK

 Mgr. Peter Jenča

nar. 6. 3. 1970

- karate sa venuje od roku 1984

- stupeň technickej vyspelosti 2 Dan – čierny opasok

 

Športová kariéra

- vicemajster Slovenskej republiky v kumite v roku 1991

- 3. miesto M-SR v kumite v roku 1992

- vicemajster ČSFR v kumite v roku 1991

- celkové umiestnenie v Slovenskom pohári v roku 1990 3. miesto

- v roku 1991 2. miesto Európsky turnaj Univerzít

- od roku 1984 až do roku 1988 člen KK Podbrezová

- od roku 1988 až do roku 1990 člen KK Poprad

- od roku 1990 až do roku 1993 člen Karate klubu Sorieco Bratislava

- od roku 1993 člen KK Mostáreň Brezno

- od roku 1995 je klub premenovaný na KK MP pri MŠK Brezno

- od roku 1995 je predsedom klubu

Trénerská kariéra

- od roku 1993 tréner 3. triedy

- od roku 2000 tréner 2. triedy

- tréner reprezentantov SR (Lukáš Kučerák, Lucia Kováčiková, Dominika Ťažká, Ján Lupták)

- získali asi 18 medailí z MSR, z toho 4 tituly majstra SR

- nespočetne veľa medailí z rôznych turnajov zo Slovenska aj zo zahraničia

- Lukáš Kučerák - celkový víťaz Slovenského pohára 02´, 03´, 04´, Svetový pohár Švédsko 04´, 2. miesto, Hungaria open 2. miesto

- Dominika Ťažká – European karate cup OPEN v Bratislave 2006 – 1. miesto

   Je dôležité podotknúť, že za úspechmi celého klubu a za úspechmi týchto štyroch reprezentantov SR je aj významná práca ostatných trénerov klubu: Ľuboša Húsenicu, Štefana Németha, Ing. Jozefa Michalíka. Okrem týchto štyroch reprezentantov SR treba spomenúť aj iných úspešných športovcov klubu: Patrik Kučerák, Martina Zibrínová , Zuzana Zibrínová, František Kováč, Marek Sihelský.

Svoje hlasy posielajte na e-mail:

peter.jenca@centrum.sk 

. . .

 CK HB BREZNO a SCK ĎUMBIER BREZNO

Miroslav Kováčik

42 rokov

 

- člen CK HB Brezno a SCK Ďumbier Brezno, športovec pretekár, ktorého hlavným krédom je aj vo svojich 42 rokoch víťaziť!

 

CYKLOMARATÓNSKE MTB PRETEKY:

- Európska interséria šiestich cyklomaratónov: celkove 3. miesto

- Salzkammergut trophy (A): 8. miesto

- Baden Berger Wien (A): 4. miesto

- majstrovstvá Európy Graz (A): 5. miesto

- Duna maratón (H): 2. miesto

- Šela maratón (CZ): 1. miesto

- Sudety relye(CZ): 2. miesto

- Giant biketour Brezno, Šarišský cyklomaratón Prešov, 1. Košický cyklomaratón, Horal Svit, Zelená stopa BB, Vlkohronský cyklomaratón: všetko 1. miesto

 

CESTNÉ CYKLOPRETEKY:

- Stredoeurópske preteky Okolo Tatier – 3. miesto

- MSR cross country: 2. miesto

- MSR cyklokros: 2. miesto

 

Svoje hlasy posielajte na:

cykloklub.kovacik@centrum.sk

 

 

 

 

 

 

 

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT