26. MAREC 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Hovoríme s kulturistom Petrom Bellom

„Kulturistika by mala byť hobby“

   Na juniorských majstrovstvách sveta v kulturistike v Budapešti si vlani v decembri odchovanec podbrezovského športu Peter Bella vybojoval najvyššie ocenenie v klasickej kulturistike. Študent tretieho ročníka Hutníckej fakulty TU v Košiciach, ktorý začínal v ŽP ŠPORT, a. s., sa prvýkrát stal majstrom Slovenska v kulturistike juniorov (nad 80 kg) v roku 2004. V tom istom roku získal tento titul v silovom trojboji dorastencov (do 100 kg), v roku 2007 sa stal majstrom Slovenska v kulturistike juniorov (nad 80 kg) a v decembri uplynulého roka dosiahol titul majster sveta.

Máte za sebou výrazné úspechy v kulturistike, vyrastali ste však s tenisovou raketou a v tenise ste boli úspešný. Prečo tá zmena?
   - V štrnástich rokoch ma upútali činky, a tak som začal cvičiť. Šlo mi to celkom dobre, ale až do sedemnástich bol mojou prioritou tenis. Potom som zrazu zistil, že v kulturistike môžem dosiahnuť viac a pomaly som sa preorientoval na tento šport.

Začínali ste ako kulturista, dnes sa venujete novodobej športovej disciplíne, klasickej kulturistike, ktorú uznali za športovú disciplínu len v roku 2005. Aký je medzi nimi rozdiel?
    - V kulturistike sa súťaží podľa hmotnostných kategórií a v klasickej kulturistike je váha limitovaná v závislosti od výšky. V mojom prípade vzhľadom na výšku 183 cm som musel vážiť maximálne 87 kg. Stálo ma veľa námahy, aby som získal takúto hmotnosť. Ale oplatilo sa to.

Čo obnáša príprava kulturistu?
   - Vyžaduje si prísnu sebadisciplínu, dôslednú životosprávu, pravidelný spánok, odpočinok. Strava je veľmi dôležitá. Musí obsahovať veľa bielkovín, takmer žiadne tuky a dostatok sacharidov. A samozrejme vysoké tréningové nasadenie.

Čo jedávate?
  
- Pred súťažou jem hlavne kuracie prsia, rybie filé - to sú zdroje bielkovín a zdrojmi sacharidov sú pre mňa ryža, zemiaky, jem aj dostatok zeleniny...

Doprajete si sem-tam aj výnimku? Napríklad cez sviatky?
   - Po súťaži si môžem dovoliť výnimku, ale väčšinou sa snažím byť dôsledný v stravovacích návykoch.

Čo je vaším hnacím motorom ďalej?
   - Čaká ma náročná príprava na prechod medzi mužov, kde je to zložitejšie. Sú to pretekári dlhodobo pripravovaní a celý svoj životný štýl podriaďujú príprave na súťaže. Konkurencia je tam silná a bude to omnoho náročnejšie ako doposiaľ.

Čo sa vyžaduje od kulturistu, aby bol dobrý?
   - Úlohu zohrávajú aj genetické predpoklady. Musí byť dôsledný v tréningu, v stravovaní, nesmie mu chýbať pevná vôľa. Kulturistika by mala byť aj jeho hobby.

Ako sa vám darí skĺbiť kulturistiku so školou?
   - Svoj čas sa snažím využívať efektívne. Tréning prispôsobujem škole. Nemám individuálny plán, prioritou je škola. A moje záujmy smerujú aj k aktivitám bežného vysokoškoláka.

(ok)

Rudolf Ďurica sa pripravuje

   Z ďalekého Thajska sa nám ozval náš reprezentant v thajskom boxe Rudo Ďurica z Heľpy, ktorý sa v nedeľu 30. marca zúčastní na vyzývacom kráľovskom pohári The Royal Cup proti thajskému bojovníkovi Singdamovi z juhu Thajska.  
   „Dá sa povedať, že zápas beriem tak trošku ako prípravný. Tridsiateho apríla ma čaká pyramída I - 1 v Hongkongu 8 Man Tourmanet, kde som v roku 2005 získal svetový titul a v roku 2007 som skončil vo finále. Tento rok bude turnaj v kategórii do 65 kg. Pozdravujem všetkých priaznivcov bojových športov. O výsledkoch zápasov vás budem informovať.“

J. Pupiš

 

 

Odvážnym šťastie aj počasie praje

Otvorenie 100 jarných kilometrov a vodopád Bystrô

    Na každý veľkonočný sviatočný deň breznianski turisti pripravili športové podujatie. Spomenieme aspoň dve.

   Je tradíciou, že na prvý jarný deň organizujú podujatie Otvorenie 100 jarných kilometrov. V minulosti bolo akceptované širokou verejnosťou, v súčasnosti sa na ňom zúčastňujú len členovia KST, hoci propagácia je vždy aj vo všetkých základných školách.
   Zasnežené ráno pripomínajúce zimu vítalo turistov. Počasie sa pomaličky začalo zlepšovať a o 11. hodine už svietilo nádherné slniečko, ktoré svojimi lúčmi tešilo osemnásť turistov, ktorí sa nezľakli počasia a v piatok 21. marca túru v okolí Brezna – popod Skalku absolvovali. Okrem prvých jarných kilometrov sa nadýchali nádherne čistého vzduchu, ktorý bol vyčistený nočným snežením. V pohode zostúpili od „Zbojníkov“, kde si tradične kládli ohník, do Brezna tešiac sa na nasledujúce veľkonočné podujatia.
   Veľkonočná nedeľa opäť vítala breznianskych turistov snehom, keď nastupovali o 7. hodine do autobusu, ktorý ich odviezol do Bystrých Vrátok pod Poľanou. Odtiaľ vystupovali dolinou Bystrého potoka pod vodopád Bystrô. Krásne zasnežená príroda, nádherné skalné bralá a hukot potoka ich sprevádzali celou výstupovou trasou. Keď sa pomedzi stromy ukazoval vodopád, z vyjasneného neba začal na nich padať slnečný svit, ktorý ich neopustil do neskorých popoludňajších hodín. Opäť sa potvrdilo – odvážnym šťastie aj počasie praje.
   Ako vždy, fotoaparáty dostali zabrať. Ľadová nádhera vodopádu padajúceho do 22 m hĺbky nemala páru. No nielen vodopád, ale aj andezitové bralá porastené lišajníkmi niekoľkých farieb bolo treba zdokumentovať. Čakal ich však zostup a pohodová túra v Štátnej prírodnej rezervácii Kalamárka, kde je päťdesiatdva cvičných horolezeckých ciest. Popod Poľanu, ktorá je dvetisíc rokov vyhasnutou sopkou, sa nachádza množstvo lávových výverov. Každý má meno. Jedným z nich je aj Malčekova skala, na ktorú breznianski turisti vystúpili cestou na Kalamárku. Zaujímavé výhľady na masív Poľany a celé pohoria na juh od Poľany sú im odmenou. Kalamárku prešli po náučnom chodníku. Na propagačných paneloch tí, čo tam ešte neboli, sa dočítali o morfológii územia a o jeho osídlení. Hrejivé lúče jarného slnka spôsobovali príjemnú náladu. Zápis do vrcholovej knižky, „koštovanie“ korienkov sladiča a opäť búrlivé fotografovanie skalných andezitových stien vysokých od 30 do 50 m je doplnkom športového turistického výkonu.   Cestou domov sa ešte kochali pohľadmi na Melichovu a Malčekovu skalu, kostol na Raticovom vrchu a samotný majestátny masív Poľany.
   Pripravujú brigádu (informácie: Elena Slavkovská, tel. 6113327, 0908 646311.

(tj) Foto: Ing. Anton Jurša

 

 Šípkarská a stolno–futbalová liga

V Dart clube počas sviatkov nezaháľali

   Počas veľkonočných sviatkov mali toho v Dart clube na pláne naozaj veľa. Okrem súťaží v mestskej lige hrali už tradičný veľkonočný turnaj v stolnom futbale, tiež tretí turnaj v tejto sezóne kategórie Old School a uskutočnili sa aj zápasy mestskej premier ligy v šípkach.
   V mestskej lige v šípkach si plný počet bodov do tabuľky pripísal Matej Putnok, ktorý využil neúčasť prvých troch hráčov priebežného poradia. Na druhom mieste skončil Zdenko Pampurík a prvú trojku uzavrel Jozef Ľalík. V premier lige hrali tri zápasy a veľa nechýbalo, aby sa zrodilo veľké prekvapenie. Zdenko Pampurík hral s Andrejom Škantárom a Zdenko bol jasný favorit (momentálne tretí), Andrej je v premier lige posledný. Najprv viedol 4:1, dokonca aj 5:4, no potom sa vlastnými chybami pripravil o druhé víťazstvo v sezóne. Zdenko tak zdolal Andreja 8:6. V druhom zápase potvrdil vedúcu pozíciu Jaro Kostelný, keď zdolal štvrtého Petra Pocklana vysoko 8:2, no Peter si to všetko vynahradil v treťom zápase tohto víkendu proti Martinovi Jančiarovi, keď mu nadelil kanára.
   V treťom kole  Old School, ktorý sa túto sezónu riadne boduje a na programe bude ešte štvrté záverečné kolo na podujatí Leto Cup v júni, si najlepšie počínal Ján Kunštár s Martinom Ciesarom. Vo finále zdolali niekedy slávnych v tomto športe Joža Ľalíka a Tomáša Číža. Prvú trojku uzavrel Miro Fabian s Ľubom Ťažkým.
   Na veľkonočný turnaj, ktorý hrali v nedeľu na stoloch Rosengart, prišla do dartu pozrieť Terka Turňová, ktorá momentálne pracuje v Bratislave. Zapojila sa aj do súťaže, čo hneď pretavila na víťazstvo, na prvé miesto to dotiahla spoločne s Borisom Baníkom. Druhou najlepšou dvojicou sa stali Lukáš Porhajaš a Igor Koštiaľ, tretí v poradí skončili Martin Ciesar a Ondrej Hajdúch.
   Tento týždeň sú na programe súťaže mestskej ligy v šípkach a v stolnom futbale v piatok a v sobotu so začiatkom o 19. hodine. V nedeľu a o ďalších sedem dní už na šípkarov čakajú turnaje - DC Brezno doma privíta tímy DC Kondor Prievidza a Casino Nováky, keď odohrajú zápasy slovenskej extraligy. Prvý duel je na programe o 11. hodine. Majstrovstvá Slovenska sa tento rok uskutočnia v hoteli Satel v Poprade. Komplet program nájdete na
www.1dartclub.sk.

(pp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT