26. MAREC  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ako brániť psa

   Psi sa bránia útokom - spieva sa v spoločnej piesni Joža Ráža a Petra Nagya. Brániť ich však môžu aj ľudia pred nezodpovednými chovateľmi. Niekedy sa objaví aj nesprávny postup. Ľudia sú nahnevaní, ak vidia, že zvieratá trpia. Na druhej strane je ťažké, najmä v dnešnej dobe, niekomu radiť, ako má postupovať.
   Túto problematiku však rieši zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Vďaka nemu sa s podnetom na prešetrenie zákonnosti postupov pri chove zvierat môže každý obrátiť na príslušnú regionálnu veterinárnu správu, alebo aj priamo na ústredie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v Bratislave.

               Zákonnosť chovov

   Čo je zákonné pri chove zvierat, si môže každý preštudovať v spomínanom zákone, ktorý možno nájsť na internete na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR na adrese www.svssr.sk. Ministerstvo pôdohospodárstva SR okrem spomínaného zákona, ktorý bol prijatý v minulom roku, pripravilo Vyhlášku o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a požiadavky na karanténne stanice a útulky pre zvieratá.
   V týchto právnych normách sa upravujú veľmi jasne a podrobne podmienky chovu. Uvedieme napríklad niektoré state pre predstavu, čo sa nachádza v týchto právnych predpisoch. Pes musí mať možnosť vidieť a počuť, čo sa deje v jeho chovnom zariadení a v jeho okolitom prostredí a musí mať možnosť s ním komunikovať. Psovi treba vytvoriť možnosti na uspokojenie jeho požiadaviek na pohyb, pričom treba vziať do úvahy jeho veľkosť a temperament.

            Dôležitá voľnosť

   Ak je nevyhnutné držať psa na reťazi, musí mať dostatočne široký obojok s nastaviteľným obvodom, aby sa predchádzalo jeho zarezávaniu do kože. Ak je reťaz psa pripevnená pohyblivým spôsobom k vodiacemu lanku, musí mať pes možnosť pohybovať sa pozdĺž vodiaceho lanka v dĺžke najmenej päť metrov a do strany najmenej dvoch metrov v oboch smeroch. Ak je reťaz pripevnená iným spôsobom, musí mať dĺžku najmenej dva a pol metra, musí byť vybavená dvoma otáčavými kolíkmi zabraňujúcimi skráteniu reťaze v dôsledku zauzlenia a musí byť upevnená a umiestnená tak, aby sa nemotala okolo akejkoľvek prekážky vo výbehovej ploche takto držaného psa. Pes držaný na reťazi musí mať denne umožnený voľný pohyb bez uviazania tak, aby boli dodržané všetky už spomínané požiadavky.
   Psy chované vo vonkajších kotercoch musia mať voľný prístup do uzatvorených priestorov komunikujúcich s kotercom, alebo do vhodnej búdy umiestnenej v koterci, alebo komunikujúcej s kotercom. Vonkajší koterec musí poskytovať psom ochranu pred nepriazňou počasia, musí byť vhodne odvodnený a zabezpečený proti úniku psa.

              Ako udržať pohodu

   Minimálna výška uzatvoreného koterca pre psa s hmotnosťou do päťdesiat kíl sú dva metre a pre psa s hmotnosťou päťdesiat kíl a viac je to dva a pol metra. Voľná plocha vonkajšieho koterca pre psa závisí od veľkosti psa alebo psov a ich počtu chovaných v danom koterci. Psy chované vo vonkajších kotercoch v skupine musia tvoriť homogénnu skupinu, a to najmä z pohľadu temperamentu, veľkosti, znášanlivosti a potravinových nárokov. Suky v poslednej tretine gravidity, dojčiace suky, choré psy a šteňatá mladšie ako šesť mesiacov na zabezpečenie voľnosti pohybu, fyziologických aj etologických potrieb, na rozvíjanie daností a fyziologických prejavov, nesmú byť uväzované na čas dlhší ako je nevyhnutné na zabezpečenie ich pohody. Krátkodobé uväzovanie je povolené napríklad na čas kŕmenia, čistenia chovného priestoru, vyšetrovania a ošetrovania zvieraťa, alebo z iného dôležitého dôvodu vedúceho k zabezpečeniu pohody zvieraťa.

(has) 


Možno ste postrehli, že nad naším územím už zakrúžili prvé bociany biele, ktoré sú považované za najznámejších poslov jari. Tie „úplne“ prvé sa objavili na východnom Slovensku.
Okrem bocianov bielych milovníci vtáctva a ornitológovia zaznamenali aj prílety blízkych príbuzných bocianov čiernych, ktoré sa už zjavili na viacerých lokalitách západného Slovenska. Bocian biely patrí medzi najznámejšie a verejnosťou obľúbené vtáky. Žije v blízkosti ľudských obydlí a je jednoducho rozpoznateľný. Biele sfarbenie tela kontrastuje s čiernymi koncami krídiel. K vznešenosti dospelých jedincov prispievajú dlhé červené nohy a výrazný zobák. Od polovice marca až do mája na Slovensko priletí okolo dvetisíc päťsto bocianov bielych, aby na približne tisíc dvesto hniezdach vychovali mláďatá. Niektoré bociany preletia aj 10 000-kilometrovú vzdialenosť na ceste k svojim hniezdiskám. Cestu medzi Slovenskom a Južnou Afrikou prekonajú za 20 až 40 dní letu a 7 až 14 dní odpočinku. Prostredníctvom internetovej stránky www.springalive.net môžete pozorovať migráciu bocianov do Európy. V najbližších dňoch začnú bociany prilietať na svoje hniezdiská rozmiestnené prevažne v nížinatých oblastiach od západného po východné Slovensko.

(mb) 


Súťaž o knihu Pavučina

   Predstavte si situáciu: Zrelý, úspešný a bohatý muž hrdo v spoločnosti predstavuje svoju manželku - „mladého zajačika“. Rozhodné vrásky mu pretínajú čelo, isté vystupovanie signalizuje jeho dôležitosť. Sebavedomie, ktorého má za dvoch, nemožno prehliadnuť. Jeho vyvolená oslňuje krásou. Musí sa nechať, jej tvary tela sú dokonalé. Dosť bežné, azda aj závideniahodné. Vynorí sa otázka: Je to láska alebo manželský obchod, že sú spolu?

   A ako príbeh pokračuje ďalej? To sa dozviete z románu Pavučina. Autorka románu Taňa Lucká sa doteraz venovala predovšetkým detskej tvorbe. Od beletrie sa viackrát odklonila k dramatickej spisbe. Jej divadelné hry sa s úspechom objavili na doskách slovenských profesionálnych aj amatérskych divadiel. Práca s dramatickým textom Taňu Luckú priviedla k tvorbe dramatizácií svetovej literatúry pre televíziu a rozhlas. Má tri deti a žije v Bratislave.
   Román Pavučina môžete vyhrať, ak do našej redakcie do 3. apríla doručíte lístky s kupónom (nezabudnite na telefónne číslo). Mená troch výhercov uverejníme v druhom aprílovom čísle nášho týždenníka.

   Audioknihu Alchymista nahovoril Marián Geišberg. Ak ste na lístok napísali túto odpoveď, zaradili sme vás do žrebovania, v ktorom šťastena priala Juliánovi Orolínovi z Pohorelskej Maše - vyhráva audioknihu Alchymista, na Harryho Pottera a Kameň Mudrcov sa môže tešiť Pavlínka Pisárová z Polomky.

 KUPÓN – PAVUČINA

 

Poznávame prírodné rezervácie v našom okolí

 

Breznianska Skalka

 

   je malá lesná rezervácia ležiaca nad Breznom. Leží v jeho katastrálnom území, v ochrannom pásme Nízke Tatry, v nadmorskej výške asi 680 - 875 m n. m.

 

   Poloha: katastrálne územie Brezna, ochranné pásmo: NAPANT, rok vyhlásenia: 1981, charakter biotopu: les, výmera: 11,85 ha, kategória ochrany: prírodná rezervácia, výnimočnosť: lokalita duba zeleného.

   Geologicky je územie budované pruhom kremencov, ktoré sú rôznej zrnitosti od hrubozrnných až po takmer celistvé. Po kraji chráneného územia nachádzame metamorfované horniny - fylity, svory, amfibolity. Územie je orientované juhovýchodne až juhozápadne. Na úpätí sa nachádzajú kamenné moria, blokoviská a suťoviská.

   Na minerálne chudobnom podloží vznikli podzoly. Pôda je piesočnato hlinitá, značne štrkovitá.

   Hydrologicky patrí územie k povodiu rieky Hron, aj keď ním nepreteká žiaden trvalý vodný tok ani prameň.

   Klimaticky územie patrí do mierne teplej oblasti.

   Predstavuje severovýchodne vysunutú lokalitu duba zimného. V stromovej etáži prevažuje buk lesný, dub zimný, smrek obyčajný, jedľa biela, ojedinele jarabina vtáčia, jarabina mukyňa a smrekovec opadavý.

   Krovinná etáž nie je vyvinutá, na skalných hrebienkoch rastie ojedinele tavoľník prostredný. Dominantnými druhmi sú čučoriedka obyčajná a lipnica hájna. Nájdeme tu papradku samčiu, papradku samičiu, kručinku farbiarsku, luskáč lekársky a iné druhy.

   Z lesníckeho pohľadu väčšina územia patrí do bukového lesného vegetačného stupňa. Menšia časť územia patrí do dubovo-bukového lesného vegetačného stupňa.

   Buk má menšiu konkurenčnú schopnosť, a preto sem preniká dub zimný.

   Zo živočíchov pozorujeme výskyt bežného lesného vtáctva a niektorých druhov motýľov.

   Územím neprechádza žiadny turistický ani náučný chodník. Práve preto nezabúdajme na dodržiavanie zásad správania sa v takomto území.

   Nabudúce sa oboznámime s rezerváciou Skalka v katastrálnom území Jasenia, Dolnej Lehoty.

 

(E-ová)

  


Mrežoviny

Jediná písomná pamiatka na niektorých ľudí je zápis v registri trestov.

...

Väzeň sa pýta dozorcu:

- Prečo tu máte na oknách mreže?

- Z bezpečnostných dôvodov.

- Taká hlúposť! Kto by sa sem vlámal?

...

Od niektorých detí si rodičia oddýchnu, až keď sa tie ocitnú vo väzení.

...

- Dežo, čo ti povedal otec, keď ťa zabasli?

- Vitaj synu!

...

Obžalovaný z polygamie sa obhajoval nepriaznivým demografickým vývojom.

...

Sused sa rozpráva so susedom:

- Už mi zlodeji stierače neukradnú!

- Ako to?

- Namontoval som si ich zvnútra.

...

Patrí za nález Ústavného súdu nálezné?

...

Sudca krúti hlavou:

- Štyrikrát ste sa vlámali do toho istého obchodu! Čo ste odniesli?

- Iba jedny šaty pre moju ženu, ale trikrát ma poslala späť, aby som ich vymenil.

...

U nás je už viac zlodejov ako príležitostí.

...

Manželka na súde sa obhajuje:

- Ako som mohla vedieť, že môj manžel je alergický na kyanid?

...

Niekto zanecháva stopu v dejinách, iný len v trestnom registri.

...

Inzerát:

„Máte problém so ženou, susedom či šéfom? Pomôžeme vám.“

Zn: Nešťastná náhoda, s. r. o.

...

- Dnes nie je umenie dostať sa do pokladne, - rozpráva kasár vo väzení, - umenie je niečo v nej nájsť.

...

Sudca sa pýta pani Vierky:

- A nebolo vám čudné, keď sa obžalovaný z ničoho nič objavil o polnoci vo vašej spálni?

- Ani nie, pán sudca, na to som zvyknutá, len sa mi zdalo čudné, že prišiel na traktore.

...

- Zaplatíte pokutu, pani! Chceli ste mi prejsť cez rozum na červenú.

...

Prišiel lekár na políciu a vraví:

- Žalujem svojho pacienta!

- A čo vám vyviedol?

- Bol silne prechladnutý, tak som mu predpísal niečo teplého. A on odišiel s mojím kabátom.

...

V alimentačnom spore nestačí dokázať, že ste v tom nemali prsty.

...

- Pane, vo vstupnej hale je zlodej, - hovorí komorník svojmu pánovi, - zavolať políciu, alebo si naňho vystrelíte sám?

Zozbieral: Jozef Pupiš


Kresba: Ing. Ján Šelest


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT