26. MAREC  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Do dielne a skladu na Ceste osloboditeľov v Brezne sa vlámal zlodej niekedy od soboty 15. do pondelka 17. marca. V dielni vylomil pokladničku a ukradol z nej 11 000 korún, zo stola vzal monitor a poškodil mechaniku počítačovej zostavy, z inej zobral monitor, tlačiareň aj mechaniku, potom sa vlámal do kovovej skrine a ukradol prenosnú sadu náradia a Beta sadu. Spoločnosti z Banskej Bystrice spôsobil škodu dovedna za 66 000 korún.

   O pol piatej popoludní v pondelok 17. marca v Beňuši 44-ročný muž pod vplyvom alkoholu vulgárne nadával svojej 40-ročnej manželke. Neskôr sa jej začal vyhrážať, že ju vyhodí z rodinného domu, aj tým, že ju zabije. Žena z domu ušla v obave o svoj život. Vyšetrovateľ muža obvinil z prečinu nebezpečné vyhrážanie a umiestnil ho do cely predbežného zaistenia. V utorok dopoludnia ho so súhlasom prokurátora prepustil a stíhať ho bude na slobode.

   V pondelok 17. a v stredu 19. marca mestská polícia počas kontrolnej akcie zameranej na dodržiavanie dopravného značenia na breznianskych uliciach Banisko a Rázusova zistila osem priestupkov, za ktoré vodiči zaplatili blokové pokuty.

   Štyria mladiství za prítomnosti dospelého na Záhradnej ulici v Brezne porušovali všeobecne záväzné nariadenie o verejnom poriadku, keď v pondelok 17. marca popoludní na ulici pili alkoholické nápoje. Hliadka mestských policajtov mladíkom dohovorila a mužovi „uštedrila“ pokutu.

   Na Štúrovej ulici v Brezne si v utorok 18. marca okolo deviatej večer šiesti muži v podniku hlučne vyjasňovali názory. Čašníčka nečakala, kým hádka podnapitých návštevníkov prerastie do bitky a zavolala mestskej polícii. Keď policajti prišli do podniku, muži sa radšej pobrali každý svojou cestou.

  Od nedeľného poludnia 16. marca do pol dvanástej pred obedom v stredu 19. marca sa dostal vlamač do rodinného domu v Čiernom Balogu. Z kotolne ukradol motorovú pílu a majiteľovi domu spôsobil škodu za 20 000 korún.

   Na križovatke cesty I/66 a miestnej komunikácie v Lopeji došlo vo štvrtok 20. marca popoludní k tragickej nehode. Pravdepodobne po bočnej zrážke motorových vozidiel Opel Vectra a Fiat Uno 21-ročný vodič Fiatu a jeho 37-ročný spolujazdec utrpeli zranenia, ktorým na mieste nehody podľahli. Ich 26-ročného spolucestujúceho so zraneniami vrtuľníkom previezli do banskobystrickej nemocnice. Opel viedla 18-ročná vodička, ktorá utrpela pri nehode zranenia s časom liečenia viac ako sedem dní. Požitie alkoholu u nej polícia nezistila. Presnú príčinu vzniku tragickej dopravnej nehody objasní až ďalšie vyšetrovanie. Na vozidlách vznikla škoda za viac ako 230 000 korún.   

   V Podbrezovej kmín navštívil predajňu potravín niekedy od štvrtej nadránom v piatok 21. marca. Z okna odstránil kovovú mrežu a skalou rozbil okno. Z predajne a skladu ukradol cigarety, alkohol a sladkosti. Spoločnosti z Brezna spôsobil škodu dovedna za 12 000 korún.

   Pred pohostinstvom na Ulici ČSA sa v piatok večer 21. marca pobili dvaja Brezňania. Pretože jeden z nich chcel podať trestné oznámenie, mestskí policajti ho zaviedli k Obvodnému oddeleniu Policajného zboru v Brezne.

   Okolo jednej popoludní v piatok 21. marca v Pohronskej Polhore 14-ročný mladík hodil skalu do nákladného auta Iveco. Rozbil čelné sklo a „zarobil“ 15 000 korún, ktoré dlží majiteľovi auta z Pohronskej Polhory.

   V katastri Brezna v časti Vagnár sa do rekreačnej chaty dostal vlamač do pondelka 24. marca. Z chaty vzal čiernobiely televízor, rádiomagnetofón, potraviny a ďalšie veci zo zariadenia, čím majiteľovi spôsobil škodu dovedna za 3200 korún.

(pb, mf, pa)


 

Skôr vianočné ako veľkonočné sviatky pripomínali uplynulé sviatočné dni, a tak priaznivci zimných športov mohli využiť priaznivé snehové podmienky v horehronských lyžiarskych strediskách.

Foto: Štefan Vozár

 


Hotelová akadémia zvíťazila v Nitre

   Ľudstvo oddávna porovnáva svoje sily a súťaží. To sa týka i žiakov stredných škôl. Jednou z príležitostí bol aj Gastrofest 2008 - prvý ročník súťaže a prezentácie hotelových akadémií. Jeho rodiskom sa stala Nitra a tá bola svedkom úspechu breznianskych hotelákov - prvé miesto v súťaži získali študenti hotelovej akadémie.

   Účasť na Gastrofeste bola možnosťou zmerať si sily so slovenskými a zahraničnými hotelovými akadémiami. Vytvorený tím si musel sám naplánovať a „zmenežovať“ priebeh súťaže. Úlohou bolo vytvoriť prezentáciu školy, výber inventáru a zaobstaranie surovín. Prvým krokom prípravy bola hra s fantáziou, kombinovanie netradičných chutí a tvarov ako aj experimentovanie s farbami a dekoráciami. Dôležité bolo aj využitie poznatkov z ekonomiky a manažmentu pri tvorení libreta a kalkulácie jedál. Stretnutia pod vedením vyučujúcich odborných predmetov boli síce náročné, ale nevyhnutné pre dokonalú prípravu. Téma súťaže sa niesla v duchu „Ryby súčasť modernej a zdravej gastronómie“ a slávnostné prestieranie bolo ladené na „Jarné variácie“. Tím, zameraný na gastronomickú časť, vytvorili Zuzana Klimová a Lukáš Centko a obsluhu ako aj manažérske povinnosti na súťaži prijali Ľubomíra Ološtiaková a Michaela Štulajterová.
   Až prišiel termín súťaže a všetci sedeli v autobuse - smer Nitra. Po príchode ich prekvapilo, že okrem družstiev z Nitry, Kežmarku, Brezna, maďarského Siófoku prišli aj Chorváti a Francúzi. Večer však už s nasadením prezentovali Hotelovú akadémiu v Brezne. V súťažný deň prebiehali prípravy v plnom prúde. Na pláne mali veľa práce. Veď pripraviť terinu z lososa, bylinkovú polievku s rybími knedličkami, filet z tresky na zelenine s mrkvovo-zemiakovými špirálami, ananásového motýľa a dekorácie ku každému jedlu nie je také ľahké. Rovnako náročné bolo prestrieť celý stôl, všetko poriadne vyleštiť, doladiť drobné detaily, zorganizovať prezentáciu spojenú s degustáciou pre VIP hostí, a to všetko podľa najnovších gastronomických pravidiel a zásad spoločenského protokolu. Nesmelo sa zabúdať ani na kontrolu plnenia naplánovaných a predpísaných úloh. Všetko sa muselo stihnúť v danom časovom limite. Popoludní celý tím hodnotil svoje výsledky a nachádzal aj chyby vo svojej celomesačnej príprave. O to väčšia radosť prišla večer pri vyhodnocovaní so  slovami: „Prvé miesto za kompletnú obsluhu získava Hotelová akadémia v Brezne!“ Dokonca i kuchársky tím získal cenu za najlepšie predjedlo.
   Celomesačná príprava sa oplatila. Cesta domov bola naplnená radosťou z cien, ale i z nových skúseností a nadviazaných kontaktov s inými školami. Výnimočnosť tohto podujatia spočíva v spoznávaní národných gastronómií, ale aj rozdielnych kultúr. Ako povedal tím z hotelovej akadémie: „Gastrofestu želáme dlhé trvanie a o rok sa vrátime ešte s väčším nasadením!“

(r)

 Lesníci získavajú priazeň verejnosti

   Z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Lesy SR uskutočnila renomovaná agentúra, vyplynulo zaujímavé zistenie: 53 % obyvateľov Slovenska pokladá povolanie lesníka za dôveryhodné. Pre porovnanie - prím v dôveryhodnosti má povolanie hasiča (91 %) a učiteľa (76 %).
   Lesníci pokladajú tento údaj za povzbudivý: v období uplynulých piatich rokov sa viac než kedykoľvek predtým venovali budovaniu náučných chodníkov, vydávaniu lesníckych informačných máp, vyznačovaniu významných lesníckych miest, budovaniu múzea pod holým nebom - Lesníckeho skanzenu v Čiernom Balogu a hlavne práci s mládežou formou lesnej pedagogiky.
   Z prieskumu vyplynulo o. i. aj to, že viac ako polovica respondentov (51 %) si myslí, že štátny podnik Lesy SR má profesionálny prístup k pestovaniu a ochrane lesa. Podľa necelej polovice respondentov podnik využíva moderné technológie (48 %), zachováva lesy pre budúce generácie (47 %) a má zodpovedný prístup voči prírode a spoločnosti (47 %). Na druhej strane podľa prieskumu verejnosť hodnotí lesníkov ako ochrancov prírody priemernou známkou 2,9.

(pg)

 Tridsiatka spevokolu

   V prvý aprílový piatok sa v breznianskom Mestskom dome kultúry stretnú priaznivci spevu a hudobnej kultúry na slávnostnom jubilejnom koncerte pri príležitosti 30. výročia vzniku Speváckeho zboru mesta Brezna. Koncert budú tvoriť tri programové bloky (piesne so sakrálnou tematikou, piesne priateľov a piesne národov), kde odznejú skladby starých majstrov, ľudové piesne i černošské spirituály. Zbor bude spievať pod dirigentskou taktovkou prof. PaedDr. Milana Pazúrika, CSc., a PaedDr. Zuzany Giertlovej za klavírneho sprievodu PaedDr. Gabriely Pravotiakovej (sólo soprán Zuzana Borisová). Jubilanta svojím vystúpením pozdraví aj hosť podujatia spevácky zbor Edelweiss z ukrajinského Ľvova, s ktorým brezniansky spevokol nadviazal partnerské vzťahy. Súčasťou slávnostného koncertu je aj videoprojekcia o činnosti zboru na veľkoplošnej obrazovke. Vo vestibule domu kultúry bude k tretiemu decéniu tohto kolektívu inštalovaná výstava fotografií a dokumentov.
   Po skončení koncertu sa v reštaurácii Omega uskutoční spoločenský večer zboru a pozvaných domácich i zahraničných hostí, kde im odovzdajú pamätné listy k jubileu zboru.

(DaRa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT