26. MAREC 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dvadsiateho ôsmeho marca oslávia svoj sviatok všetci pedagogickí pracovníci. Tento deň je spojený s menom učiteľa národov Jana Amosa Komenského, ktorý sa svojou pedagogickou činnosťou a náhľadmi zaradil medzi významné osobnosti v dejinách. V jeho ideách, humanizácii a demokratizácii školy pokračujú učitelia aj dnes. Napriek tomu, že žijú v období, ktoré školstvu príliš nepraje, záleží im na tom, aby do života pripravili vzdelaných mladých ľudí. Nemajú to ľahké, pretože všeobecná mienka o učiteľoch rapídne klesla. V našej ankete sme náhodných okoloidúcich poprosili o zamyslenie nad tým, aký by mal byť ideálny učiteľ v dnešných ťažkých časoch.


S anketovym mikrofonom


o učiteľoch

Lucia Babeľová, predavačka, Závadka nad Hronom:
- Učiteľ by mal mať byť v prvom rade čestný, spravodlivý a samozrejme, že by nemal byť zaujatý voči žiakom. Možno by mal byť aj zábavný, aby si udržal pozornosť v triede. Spomínam si na jednu angličtinárku, s ktorou nám bolo veľmi dobre. Bola veľmi zlatá. Mohli sme si s ňou pohovoriť, ak nás niečo trápilo, alebo len tak. Proste bola ochotná. Takí by mali byť všetci učitelia.

Gabriela Gonšenicová, robotníčka, Brezno:
- Mali sme dobrú učiteľku angličtiny, ktorá nás chápala. Ak sme niečo nevedeli, aj niekoľkokrát nám to vysvetlila. Podľa mňa ideálny učiteľ by mal byť trpezlivý a mal by vedieť pochopiť ostatných. Jednoducho, aby vedel naučiť, ale aby bol aj trochu prísny.

Zdenka Bariová, robotníčka, Brezno:
- Podľa mňa dobrý učiteľ by mal byť žiakom vo všetkom vzorom. Svoje domáce problémy má nechať doma a v škole sa venovať žiakom, hlavne učivu, lebo dnes deti vonkoncom nič nevedia. My sme mali dobrých učiteľov, ale vtedy bola aj výchova iná.

Štefan Lovič, živnostník, Závadka nad Hronom:
- Podľa môjho názoru žiaci dnes nerešpektujú svojich učiteľov, čo je nepríjemné. Mali by sa prijať také zákony, aby učiteľ mal autoritu ako voľakedy za našich čias.

Žofia Pšenková, nezamestnaná, Jasenie:
- Môj názor je taký, že v prvom rade by mala byť snaha u rodičov. Ak si dieťa váži rodičov, až potom si bude vážiť učiteľa. Spomínam si na svojich učiteľov, ku ktorým sme si nemohli dovoliť správať sa drzo. Mali sme pred nimi rešpekt. Dnes napríklad učiteľ nemôže dať žiakovi ani po zadku, hoci nás to zabolelo, pomohlo to. Teraz, keď učiteľ siahne na dieťa, je z toho zle.

Mária Kováčová, dôchodkyňa, Brezno:
- Tridsaťjeden rokov som učila v materskej škole, takže môžem porovnávať. Dnes to majú učitelia určite ťažšie, ako sme to mali my. Týka sa to hlavne disciplíny, mnohé rodiny sú rozpadnuté, čo sa prejavuje na správaní detí. Myslím si, že byť dobrým učiteľom je veľký dar. Vyžaduje si to veľa trpezlivosti, veľa lásky, čo deti vycítia. Veľakrát deti majú rady učiteľov, vedia to prejaviť, ale veľakrát nie. Mala by panovať jednota ducha, aby vo výchove doma aj v škole boli zajedno. Mne sa v mojej robote darilo, lebo som hrala na husliach, rada som spievala a s výchovou detí som nemala veľké problémy, poslúchali ma. Deti boli veselé a rodičom sa to páčilo. Vždy som na všetko našla pesničku a tým bol život v škôlke krajší.

(ng, pl)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Svetový deň modlitieb opäť aj v Brezne

   Tradičné ekumenické podujatie - Svetový deň modlitieb, ktoré sa koná vždy v prvý marcový piatok, sa uskutočnilo 7. marca aj v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Brezne. Každoročne ho organizujú ženy niektorej krajiny sveta pre všetkých kresťanov - mužov, ženy, mládež i deti. Koná sa v približne 180 krajinách sveta.

   Mottom tohtoročného dňa modlitieb bolo „Božia múdrosť vedie k porozumeniu“ a pripravili ho kresťanské ženy v Guyane.
   Kresťania z Brezna sa modlili ekumenickú krížovú cestu. Pri štrnástich zastaveniach krížovej cesty vždy iná dvojica prednášala prosby a modlitby za mier, pokoj, porozumenie.
Účastníci sa oboznámili aj so životom ľudí v Guyane. Zo zbierky uskutočnenej vo Svetový deň modlitieb podporia projekty realizované nezávislou organizáciou Červená niť na podporu vzdelávania žien, pomoc ženám v boji proti násiliu a na spoluprácu etník v Guyane.

Marián Kvačkaj

 

Spevácky zbor mesta Brezna v Hronci

   Vo štvrtok 6. marca zavítal do Hronca Spevácky zbor mesta Brezna (SZMB). Vystúpenie spevokolu, ktorý si onedlho pripomenie tridsať rokov svojej existencie, sa uskutočnilo na základe pozvania starostky obce Blanky Weissovej pri príležitosti 63. výročia oslobodenia Hronca. Spevokol pod vedením dirigenta prof. PaedDr. Milana Pazúrika, CSc., okrem tradičných slovenských hymnických piesní ozdobil podujatie tiež výberom vhodných rôznojazyčných skladieb. Po skončení spomienkových osláv zotrvali členovia SZMB so starostkou v miestnosti s pripraveným občerstvením.

Text a foto: MUDr. Juraj Zelník

 

Deň učiteľov v Základnej škole vo Valaskej

   Dvadsiaty ôsmy marec je venovaný jednému z najkrajších, ale zároveň najťažších povolaní. Podobne ako v iných školách aj  v Základnej škole vo Valaskej hodnotíme, čo sa v uplynulom období podarilo a čo by sme chceli realizovať v budúcnosti.

   Každý uzná, že zamestnanie učiteľa je zodpovedné, náročné a treba ho vykonávať s láskou a pokorou. Ak to tak nie je, prejaví sa to tak na úrovni vedomostí žiakov, ako aj na spokojnosti rodičov.
   Všetci veríme, že škola má veľký vplyv na smerovanie človeka v živote, preto sa učitelia snažia svoju prácu vykonávať čo najlepšie. Každý rok prijímajú nových žiakov, vzdelávajú ich, pripravujú do života. Naša škola za svoje skoro štyridsaťročné pôsobenie vychovala množstvo ľudí, z ktorých mnohí sa stali v živote úspešní a poznáme ich z médií alebo z rozprávania iných.
   Pri príležitosti Dňa učiteľov sa preto chceme poďakovať všetkým učiteľom, učiteľkám a nepedagogickým pracovníkom, ktorí sa podieľajú na chode našej školy. Títo ľudia okrem samotného vzdelávania vytvárajú každý deň prostredie, v ktorom vyrastá naša budúca generácia. Treba si spomenúť najmä na učiteľov, ktorí pre dobré meno našej  školy obetovali značnú časť svojho života a venovali jej svoj aktívny vek.
   Za posledné roky sa v našej škole veľa zmenilo. Snahu o zlepšovanie vidíme v každodennom živote školy. Dochádzajúcich žiakov prepravujú zadarmo dva školské autobusy. Vybudovali sme dve moderne vybavené jazykové učebne so samostatnými komunikačnými jednotkami pre osemnásť žiakov, s počítačom a dataprojektorom, máme tiež dve počítačové učebne.
   Multimediálnu učebňu sme obohatili o interaktívnu tabuľu. V minulom školskom roku bol realizovaný projekt učebne v prírode a spustenie elektronickej žiackej knižky. Estetika vnútorných a vonkajších priestorov v porovnaní s inými školami je nadštandardná. Všetci vieme, že sú to veľké finančné položky. Škole sa ich podarilo zrealizovať za pomoci Obecného úradu vo Valaskej, poslaneckého zboru a Združenia rodičov pri základnej škole.
   Navonok sa zdá, že škola každý rok robí to isté. Žiaci prídu, naučia sa písať, čítať, spoznajú svojich spolužiakov, vyrastú a odídu zo školy. Každý rok je však iný. Nemenia sa len žiaci, ale menia sa vyučovacie metódy a škola sa prispôsobuje potrebám spoločnosti, vývoju, dobe. Myslíme si, že nedostatočná kvalita výsledkov vzdelávania u niektorých žiakov nemôže byť pripísaná len učiteľskému stavu. Príčinou je nízka pozornosť niektorých rodičov voči deťom, nízky záujem detí o učenie, nedôslednosť vo výchove a často napodobňovanie nevhodných vzorov, najmä z televízie.
   Dnes sa moderné školstvo nezaobíde bez špecializovaných služieb, odborníkov. Niekedy stačil na všetko učiteľ sám. Veda, výskum a problémy však ukázali, že treba skvalitniť služby vo výchove špeciálnymi odborníkmi.
   Prajeme všetkým učiteľom veľa síl a ďakujeme im za prácu, takú dôležitú pre našu budúcnosť.

Ing. Peter Bánik,

predseda Rady školy ZŠ Valaská


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT