Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  12

1.april 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


 

Primátor Brezna Ing. Jaroslav Demian v Deň učiteľov v obradnej sieni mestského úradu prijal pedagógov, ktorí v tomto roku oslavujú životné jubileum.

Foto: Štefan Vozár


 


Zložité technické riešenia sú pre nich výhodou aj výzvou

    Na sklonku minulého roka získali ocenenie – Unikát roka 2007. Prevzali ho na medzinárodnom veľtrhu ELO SYS v Trenčíne od ministra hospodárstva za výrobok, ktorý sami vyvinuli – v Brezne. Nebolo to prvýkrát. Napriek tomu sú doma na Horehroní skoro neznámi. Štvorica konateľov tejto spoločnosti, manželia Vonkomerovci a Šperkovci sa nám pokúsili „ľudsky“ vysvetliť:

V čom je unikátny rekuperačný menič frekvencie s aktívnym filtrom vyšších harmonických prúdov, za ktorý vám udelili cenu?
   - Nosný výrobný program našej spoločnosti od začiatku tvoria meniče frekvencie. Nový rekuperačný menič frekvencie QUATROFREM má navyše niekoľko výhod. Hlavná a trendová výhoda je v tom, že pri generátorickom chode pohonu dokáže vzniknutú energiu vracať do elektrickej rozvodnej siete - teda znižuje spotrebu elektrickej energie.

Prečo ste sa rozhodli pre tento druh výroby?
   - Lebo nás bavilo riešiť náročné úlohy pohonárskej techniky. Obaja chlapi robili na elektro-vývoji žeriavov v Mostárni Brezno. V roku 1989 začalo byť v podniku tesno, vývoj zo súčiastok vyrobených v RVHP (Rada vzájomnej hospodárskej pomoci) bol ťažko realizovateľný, tak sa dali na takúto dráhu. Je to veľmi úzko špecializovaná oblasť, ale už v začiatkoch mali obaja v tejto oblasti trinásť patentov.

Čo sa dialo potom?
   - Museli sme veľa obetovať, aby sme sa rozbehli. Nemali sme kapitál, iba rozum a chuť niečo dokázať. Chceli sme predávať vlastné výrobky, ktoré sme vyvíjali. Nič sme nesprivatizovali a napriek ťažkým začiatkom firma postupne rastie, pribúdajú výrobné priestory a zamestnanci. Prvých sme zamestnali až v roku 1993. V súčasnosti na slovenskom a českom trhu konkurujeme renomovaným zahraničným spoločnostiam.

Čím sa ešte zaoberáte okrem vývoja a výroby frekvenčných meničov?
   - Všelijakými zaujímavými riešeniami elektrických pohonov s našimi vlastnými výrobkami. Napríklad pred rokmi sme robili pohon pre prvý slovenský elektroautomobil a pre vozíky, ktoré jazdia po peróne železničných staníc. V poslednom období patrí medzi najzaujímavejšie zákazky riešenie špeciálneho pohonu banských lokomotív. Naša sila spočíva v tom, že nevyrábame iba štandardné frekvenčné meniče, ale vieme vyvinúť a vyrobiť pre zákazníka špeciálny elektrický pohon na mieru. Vývoj ide ďalej a niektoré prístroje, ktoré potrebujeme, ešte neexistujú, takže napríklad aj niektoré meracie zariadenia si vyvíjame sami. Je toho veľa, ale sumárne by sa dalo povedať, že vymýšľame a realizujeme riešenia pre reguláciu elektrických pohonov. Okrem technologického prínosu je cieľom našich riešení prispievať k dosahovaniu úspor elektrickej energie a tým k „šetreniu“ životného prostredia.

Ako zaručíte spoľahlivosť vašich výrobkov?
   - Povinnosť certifikovať výrobky zanikla pred dvoma rokmi, ale napriek tomu svoje výrobky dávame certifikovať do štátnej skúšobne v Dubnici nad Váhom. Je to akreditovaná skúšobňa, uznávaná krajinami Európskej únie aj Ruskom. Hoci nemáme priame zastúpenie vo východnej časti Európy, najvýchodnejšie „umiestnené“ výrobky máme v diamantovej bani na Sibíri. V opačnom smere sme sa presadili najďalej na Kube, na juhu v Etiópii a na severe v Rusku blízko nórskych hraníc.

Prečo vás poznajú lepšie v iných regiónoch Slovenska ako na Horehroní?
   - Poznajú nás tam, kde potrebujú naše technické riešenia, a to nezávisí od regiónu. Naše riešenia nie sú určené pre verejnosť, ale pre priemyselné podniky, takže aj to je zrejme dôvod, prečo nás občania Horehronia veľmi nepoznajú. Ale pravdou je, že v našich začiatkoch sme sa venovali zložitým riešeniam, na ktoré si iní snáď netrúfali a s tými sa nám darilo hlavne v Čechách. Až postupne, keď sme niečo dokázali „vo svete“, získali sme  dôveru zákazníkov aj v našom okolí. Ale to už tak býva - nie len v našom odvetví.

Zámerne dávate prednosť ťažším úlohám?
   - Na prvý pohľad to vyzerá nelogicky, ale ťažšie technické zadanie je pre nás výhodou a zároveň výzvou. Výhodou preto, že nie každý si na takéto zákazky trúfne a výzvou preto, že zložité technické zadania nás motivujú. Baví nás to.

Ako sa vám podarilo do tak úzko špecializovanej oblasti začleniť ženy?
   - Vo vedení firmy majú ženy polovičné zastúpenie, ich nezastupiteľná úloha je v ekonomickom, personálnom, marketingovom, ale dokonca aj vo výrobnom úseku.

Čo je vašou hlavnou prednosťou?
  - Našou silnou stránkou je hlavne inžiniering a komplexné vyriešenie pohonárskeho problému. Sme silní v servise a službách. Ak by mal náš výrobok poruchu, v rámci Slovenska náš servis dokáže byť všade do štyroch hodín. Pretože sme výrobcovia, máme náhradné dielce a na rozdiel od veľkých  koncernov vieme výrobok naozaj skoro okamžite sprevádzkovať po prípadnej poruche.

A naopak, čo je najväčším problémom?
   - Momentálne je trochu problém so získavaním vysoko kvalifikovanej pracovnej sily. Nedarí sa nám nájsť softvéristu - programátora, ktorý je zameraný na našu oblasť výroby. Boli by sme radi, keby prišiel niekto mladý, perspektívny, s vedomosťami, ktoré sme my nenadobudli počas štúdia. Nejde o vek, ale skôr o to, že informácie pribúdajú závratným tempom.

(pl)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT