1. APRIL  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablízku

„Pozdrav sa tete!“

   Malá sa tvárila, že nepočuje. „Veď pred chvíľou rapotala!“ Nebola som tam dlho, a tak mi kamarátka nemohla dokázať, že to jej najmladšie vnúča má už jazýček dobre podrezaný. Nech sme sa snažili akokoľvek, z malej sme vytiahli iba jedno slovo. Zato „mladý muž“, ktorého som stretla na ulici, mi na ockovo požiadanie po malom váhaní ochotne povedal, že má dva roky a že auto, ktoré si kúpi, keď bude veľký, bude značky Opel. Uznala som mu, že má dobrý vkus. Ešte mi niečo povedal, ale to už som celkom dobre neporozumela.
   Dve deti zhruba rovnako staré a každé reagovalo inak. Ani jedno ma nepoznalo. V čom bol rozdiel? Bolo to druhé poslušnejšie či šikovnejšie? Ani jedno, ani druhé. Chlapček, ktorý bol ochotný sa so mnou baviť , stál na schodíku pri bankomate, otecko ho pridržiaval, aby nespadol dozadu. Ja som sa len opýtala otecka, koľko má malý rokov, aby som si vedela predstaviť, aký veľký je môj vnuk a poodišla som niekoľko krokov, chcejúc odísť, keď otecko požiadal syna, aby sám povedal. Bola som v pomerne veľkej vzdialenosti od dieťaťa, ktoré cítilo bezpečnú blízkosť svojho rodiča. Bavilo sa teda viac-menej s rodičom. Dievčatku som vtrhla do bytu jej starej mamy ako cudzí votrelec a nenechala som mu čas, aby zistilo, čo som zač. Stálo teda samo medzi dverami a obzeralo si ma. Viem, že keby som bola mala čas, posadila sa a chvíľu rozprávala s jeho starou mamou, malá by sa bola rozrapotala sama. Len by som sa jej nesmela prihovárať a chcieť, aby mi odpovedala.
   Uvádzam schválne tieto moje dve príhody, aby som upokojila rodičov (a hlavne starých rodičov), že ten ich drobec reaguje celkom prirodzene, keď sa pred každým cudzím človekom stiahne, neodpovedá, nereaguje. Potrebuje trošku času, aby si „cudzinca oťukal“ a potom už nie je problém. Je zbytočné naliehať na dieťa – tým sa čas na jeho spontánne reagovanie iba predĺži. Pomôže ešte zobrať dieťa na ruky, aby cítilo bezpečie, a chvíľu mu vôbec nevenovať pozornosť. Rozprávať sa s tým druhým akoby tam dieťa nebolo – a malý slimáčik vystrčí rožky sám.

Mgr. Marcela Škultétyová, psychologička


Medzi šesťdesiatimi tisícmi maturantov v tomto školskom roku nechýbali študenti breznianskych škôl - Spojenej školy (na fotografii), Gymnázia Jána Chalupku, Stredného odborného učilišťa či Hotelovej a Obchodnej akadémie, ktorí v poslednej časti písomných maturitných skúšok preverovali svoje vedomosti z cudzích jazykov. Novinkou bola dopoludňajšia externá časť maturitnej skúšky, výsledky ktorej sa im budú zaratúvať do celkovej známky z vybraného predmetu. Všetci maturanti písali štátom zadané testy v rovnaký čas on-line. Maturity budú pokračovať ústnymi skúškami v termíne od 19. mája do 6. júna podľa návrhu jednotlivých riaditeľov škôl.

Foto: Štefan Vozár


Výstavou najlepších žiackych prác v stredu 26. marca vyvrcholilo vo veľkej sále hotela Ďumbier v Brezne regionálne kolo súťaže Mestá okolo sveta. Do súťaže sa zapojila viac ako stovka žiakov tretích až šiestych ročníkov z troch breznianskych základných škôl. Šesťčlenná porota mala z čoho vyberať, veď do regionálneho kola školy nominovali tridsať prác, z ktorých porota vybrala tri najlepšie do celoslovenského kola súťaže. Postúpili kresby a príbehy kolektívu žiakov 4. A triedy Základnej školy s materskou školou Karola Rapoša Pionierska 4 a žiačky 3.A triedy Natálie Danovej zo Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 v Brezne. Celoslovenské kolo sa uskutočnilo v Brezne v pondelok 31. marca a v tento deň si výstavu zloženú z prác žiakov celého Slovenska mohli pozrieť v sále hotela Ďumbier od 9. do 12. hodiny kolektívy základných škôl aj občania mesta.

Foto: Jaromír Žák


 Poznávame prírodné rezervácie v našom okolí

Národná prírodná rezervácia Skalka      

    Je to názov nielen rezervácie, ale aj najvyššieho vrcholu na juh od hlavného hrebeňa vybiehajúceho bočného masívu. Predstavuje esteticky veľmi pôsobivé a zachovalé územie montánnej a glaciálnymi procesmi ovplyvnenej krajiny.

   Poloha: katastrálne územie Jasenie, Dolná Lehota, vlastné územie NAPANT, rok vyhlásenia: 1997, výmera: 2659,81 h, kategória ochrany: národná prírodná rezervácia.

   Rezervácia sa nachádza na vrcholovej časti hrebeňa Nízkych Tatier. Na východe je ohraničená sedlom Ďurková. Po hrebeni až na Dereše a cez dolinu Vajskovského potoka, kótu Snožky a hrebeň Žiarskej hole do záveru Lomnistej doliny a do sedla Ďurková. Výškové rozpätie: 850 – 2003 m n. m.

   Geologicky je územie tvorené kryštalickými horninami. Na južnej strane hlavného hrebeňa vystupujú bridlice. Tvar povrchu ovplyvnilo štvrtohorné zaľadnenie. Pozostatkom tejto doby sú ľadovcové kotly, morény a ich zvyšky. Do oblasti hornej hranice lesa zasahujú hnedé lesné pôdy. V kosodrevinovom stupni sú prevažne humusovito – železité podzoly. Vo vrcholových častiach sú to alpínske mačinové pôdy.

   Porasty kosodreviny boli odstránené počas valašskej kolonizácie. Nahradili ich sekundárne hole s prevládajúcimi trávami – smlz chĺpkatý, metluška krivolaká, kríčky brusnice čučoriedkovej. Môžeme tu vidieť iskerníky pahorské, zlatobyľ obyčajnú alpskú, nátržníky zlaté, poniklece biele a kuklice horské. Po ukončení pasenia ostali na miestach salašov spoločenstvá so štiavcom alpským.

   Vo vrcholových častiach Skalky (1980 m) a Žiarskej hole (1840 m) je vyvinutá škála alpských spoločenstiev – ako je sitina trojzárezová, zvonček alpínsky, vŕba bylinná, chlpaňa gaštanová, brusnica drobnolistá, prvosienka najmenšia a mnohé iné.

   Živočíšstvo tejto oblasti predstavuje jeden z najzachovalejších a najbohatších súborov Nízkych Tatier. Jedným z najvýznamnejších druhov je kamzík vrchovský tatranský. Okrem toho sa tu vyskytuje aj svišť vrchovský, medveď hnedý, rys ostrovid, ale aj jeleň hôrny. V území môžeme nájsť viacero drobných cicavcov. Cenný je výskyt viacerých druhov vtákov, ako napr.: ľabtuška vrchovská, vrchárka červenkastá a niektoré druhy dravých vtákov.

   Aj keď územím prechádza niekoľko turistických chodníkov, treba presne dodržiavať záväzné pokyny pre pohyb cez chránené prírodné rezervácie.

 

(E-ová)

Knihy na túto jar

   Knihy, o ktoré dnes môžete súťažiť, sme v tento jarný čas nevybrali náhodou. Obidve totiž s jarou súvisia. Kniha Chudnutie v spánku môže byť pre vás návodom, ako sa po zime zbaviť nadbytočných kilogramov a v knihe 100 najdôležitejších potravín skutočne nájdete sto potravín, ktoré sú pre nás najdôležitejšie, dozviete sa, čo obsahujú a ako vplývajú na náš organizmus. Takže teraz si o týchto knihách povieme niečo viac.
   Hlavným mottom knihy Chudnutie v spánku je prevratné pravidlo - využívanie vlastných biologických hodín na chudnutie. Určite vás poteší už úvodný text s názvom Kto chce byť štíhly, musí jesť... Jesť a byť štíhla, to je skutočne prevratný princíp. Kto vie, prečo priberá, môže všetko zmeniť a schudnúť pomocou hormónov. Stačí zistiť, ku ktorému typu patríte a využiť vlastný biorytmus na chudnutie. Prispôsobte svoj stravovací a pohybový režim a ukážte inzulínovej pasci červenú kartu.
   Správnym stravovaním neposilňujeme iba imunitný systém, ale predchádzame aj mnohým chorobám. Autor knihy 100 najdôležitejších potravín, ortomolekulárny lekár Siegfried Schlett, sa pri výbere potravín do tejto knihy opieral o najnovšie poznatky výskumu a vybral sto naozaj najdôležitejších potravín, ktoré poskytnú duševné aj telesné zdravie do vysokého veku. V knihe nájdete charakteristiku potravín - ako pôsobia živiny v našom organizme, dozviete sa všetko, čo v súčasnosti musíme vedieť o kvalite potravín, aj to, ktoré potravy pri ktorých chorobách účinkujú preventívne a liečia. Z kapitoly Ovocie len tak náhodne vyberáme hrušky. Viete o tom, že nalaďujú pozitívne, podporujú srdce a krvný obeh a najmä u pacientov s vysokým krvným tlakom by mali byť pravidelne na jedálnom lístku. Zdravotným plus napríklad hovädzieho mäsa nie je iba to, že je na čele dodávateľov železa, ale obsahuje aj veľa zinku, čo je ideálne pre krvotvorbu a imunitný systém.
   Do žrebovania o knihy Chudnutie v spánku a 100 najdôležitejších potravín zaradíme všetkých, ktorí najneskôr do 10. apríla do našej redakcie doručia lístky s kupónom, správnou odpoveďou na otázku a telefónnym číslom. Mená dvoch výhercov uverejníme 15. apríla.

(ag)

   Knihu Moji priatelia, moje lásky vyhráva A. Mlakytová z Brezna, na Učiteľa lásky sa môže tešiť A. Chamková z Brezna, na román Kríza T. Kaliský z Podbrezovej, na Thotov tieň Mgr. M. Bubelínyová z Polomky, na Miliardára A. Belková z Brezna    a na Alchymistu M. Škultétyová z Brezna. Všetci šiesti správne odpovedali, že John Glover pre svoju milovanú vypestoval novú odrodu ruže.

Otázka: Čo obsahuje hovädzie mäso?

 KUPÓN – KNIHY NA TÚTO JAR


Zasmejme sa

Mládenec sa pýta svojej vyvolenej:

- Povedz drahá, mala si predo mnou chlapca?

- Nie. Iba dievčatko.

 

Jano sa vrátil predčasne zo služobnej cesty a pri svojej žene našiel neznámeho muža. Veľmi sa rozhneval. Manželka ho zahriakne:

- Nehanbíš sa, robiť scény pred cudzím človek?

 

Matka dohovára svojej dcére:

- Dobre som videla, ako si celý večer v divadle stískala ruky svojmu susedovi. To sa na počestné dievča nepatrí!

- Prepáč mama, ale to bol jediný spôsob, ako som naďalej mohla ostať počestná.

 

Nesmelý mládenec sa potí pred slečnou Malvínkou:

- ... ste taká nedostupná, ... vôbec neviem, či sa mi podarí získať si vás.

- Len smelo do toho! Doteraz sa to podarilo každému.

 

- O kom sa ti to v noci snívalo? – vyčíta manželka ráno manželovi, - niekoľkokrát si zo sna vykríkol meno Berta! – Vidíš, dobre že si mi to pripomenula, - pohotovo sa bráni manžel, - musím ti dať stovku. Berta je kôň, na ktorého som v nedeľu vsadil na dostihoch a vyhral som sto korún. – Žena sa uspokojila a stovke potešila.

Keď sa však manžel vrátil z práce, privítal ho zdrvujúci pohľad.

- Čo sa zas stalo?

- Ten kôň ti cez obed telefonoval...

 

Manželia sa chystajú do divadla, keď sú už pri dverách, manželka zdesene vykríkne:

- Veď si sa neoholil.

- Holil som sa.

- Kedy?

- Keď si sa začala obliekať.

 

- V raji sú oddelené ženy od mužov?

- Určite. Aký by to potom bol raj?!

 

- Mám prekrásnu ženu. – Zdôveruje sa muž svojmu priateľovi, - ale ver, že krásavicu má človek väčšinou len pre iných.

- Aj tak to máš lepšie. Ja mám ženu ohavu... a ešte k tomu len pre seba.

 

...

- Keď som sa za teba vydávala, myslela som si, že si odvážny muž!

- Aj mne to vtedy všetci hovorili.

 

- Chodíme spolu už vyše dvoch rokov, a až teraz mi hovoríš, že si ženatý?

- Človek si hádam vždy spomenie na každú maličkosť?

 

- Nože synak, prines rýchlo jeden koňak, mama omdlela.

- Dobre, otecko, hneď ho prinesiem. A čo mám priniesť mamičke?

 

- Ako je možné, že si prepadol? Veď si vedel všetky otázky.

- Otázky áno, ale odpovede nie.

 

- Otecko, vieš sa podpísať aj potme?

- Samozrejme.

- Tak zhasni a ja ti podám žiacku knižku!

 

Spolupracovníčky sa začali hádať. Pribehol vedúci a zvolal:

- Ticho! Nech hovorí najstaršia!

Všetky zmĺkli.

 

- Aký by som mohol u vás dostať plat? – pýta sa uchádzač o miesto.

- Na začiatok dvanásťtisíc, neskôr viac.

- Dobre, prídem neskôr.

(mh)


- Bozkávaš svoju ženu?

- Nepoznám iný spôsob ako jej zavrieť ústa...!

Kresba: Pavol M. Kubiš

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT