1. APRIL  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   V Rakúsku nadobudol v presne nezistenom čase dlhú guľovú zbraň 46-ročný Brezňan a polícia mu ju vo februári zaistila. Muž sa podľa zákona o strelných zbraniach a strelive dopustil prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, za čo mu hrozí trest odňatia slobody od jedného do piatich rokov.

   V podniku na breznianskom námestí sa vo štvrtok 14. februára o pol tretej nadránom neveľmi galantne správal k 24-ročnej Breznianke 26-ročný Heľpan. Práve na Valentína ju bez príčiny fyzicky napadol, päsťou udrel do tváre a sotil na zem. Žena si o stôl udrela hlavu, no jej zranenia nevyžadovali liečenie. Okrem nepríjemného zážitku jej muž spôsobil škodu približne za 500 korún.

   Od novembra minulého roka do nedele 9. marca majiteľka bytu na Ulici Fraňa Kráľa v Brezne neumožnila bývalému manželovi prístup do bytu. Vymenila zámok na vchodových dverách a nedala mu náhradný kľúč, čím sa dopustila prečinu neoprávneného zásahu do práv k domu, bytu alebo nebytovému priestoru, pretože muž je naďalej spoluvlastníkom bytu. Hrozí jej trest odňatia slobody až na dva roky.

   Pätnásťročný chlapec zo Šumiaca je obvinený zo zločinu lúpeže, lebo v utorok 11. marca na zastávke autobusu v Šumiaci fyzicky napadol 29-ročného muža z Vaľkovne. Zhodil ho na cestu, niekoľkokrát ho kopol, ukradol mu ruksak a z vrecka bundy mobilný telefón. Zranenia mu nespôsobil, iba škodu za 5000 korún. Pretože je mladistvý, hrozí mu trest odňatia slobody do štyroch rokov.

   Vyšetrovateľ z Brezna v stredu 12. marca začal trestné stíhanie vo veci prečinu porušovanie povinností pri správe majetku. Okresný súd v Brezne právoplatne rozhodol ešte v novembri 2006, že spoločnosť z Brezna (v likvidácii) vyplatí navrhovateľovi mzdový nárok 378 240 korún a úrok z omeškania vo výške 12,5 percenta, k čomu sa zaviazala kolektívnou zmluvou v roku 2003, ale dodnes to neurobila, hoci v čase vynesenia rozsudku mala spoločnosť na účte dostatok finančných prostriedkov.

   Z úverového podvodu obvinila polícia v stredu 19. marca 34-ročnú Breznianku, ktorá 21. mája 2007 uzavrela úverovú zmluvu so spoločnosťou z Piešťan. Pri podpise zmluvy zaplatila 8500 korún v hotovosti a zaviazala sa splácať úver za tovar počas štyridsiatich mesiacov. Pretože ani jednu splátku dosiaľ nezaplatila, úverovým podvodom spôsobila spoločnosti škodu za 22 760 korún, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Podobných prípadov podvodu vyšetruje polícia v Brezne niekoľko. Fotoaparát za 17 900 korún v apríli minulého roka „kúpil“ na splátky invalidný dôchodca z Brezna. Pri podpise úverovej zmluvy síce zaplatil 4497 korún, ale neuhradil ani jednu z tridsiatich splátok, čím spôsobil piešťanskej spoločnosti škodu za 15 490 korún. Ďalší úverový podvod spáchala 45-ročná Breznianka, keď 24. januára v predajni uzavrela zmluvu, v ktorej uviedla výšku platu. Pritom v čase podpisu zmluvy bola evidovaná ako uchádzačka o zamestnanie v Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Brezne. Spoločnosť z Piešťan tým uviedla do omylu a spôsobila jej škodu za 14 840 korún. Úverovú zmluvu na nákup sedacej súpravy podpísal 25. januára zatiaľ neznámy páchateľ v predajni nábytku menom ženy z Telgártu a uviedol zamestnávateľa, u ktorého žena nikdy nepracovala. Spoločnosti takto spôsobil škodu za 36 100 korún. 

   Niekedy od stredy 26. do štvrtka 27. marca z parkoviska za predajňou nábytku zmizla strieborno-sivá autoplachta s veľkosťou 40,3 štvorcového metra. Zlodej z nákladného auta Mercedes nevzal len plachtu, ale zároveň odtrhol predĺžené spätné zrkadlá a majiteľovi spôsobil škodu za 35 000 korún.

   V katastri Mýta pod Ďumbierom vo štvrtok 27. marca okolo ôsmej ráno 33-ročný Prievidžan, vodič Favorita, neprispôsobil rýchlosť stavu a povahe vozovky a na mokrej ceste dostal šmyk. Prešiel za krajnicu po pravej strane v smere jazdy z Čertovice do Podbrezovej a ocitol sa v priekope. Vodič utrpel iba ľahké zranenia, na aute vznikla škoda za 15 000 korún.

   Hliadka mestskej polície zasahovala vo štvrtok 27. marca o štvrť na šesť večer, kedy z areálu Materskej školy na Hradbách vyšikovala deti, ktoré rozhodne neboli v predškolskom veku. Policajti deťom vysvetlili, že sa v objekte zdržiavajú neoprávnene.

   Dvom podnapitým mužom mestskí policajti pomáhali dostať sa domov večer vo štvrtok 27. marca. Najprv pred pol ôsmou nasmerovali Brezňana, ktorý sedel pred vchodom do bytového domu na Krčulovej ulici, potom o štvrť na jedenásť prebrali a odprevadili domov 20-ročného muža, sediaceho na schodišti domu na Nálepkovej ulici.

(mf, pb, pa)


Mierne stúpol počet pacientov

   Prípady chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) sa v trinástom kalendárnom týždni začali množiť. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici zaznamenal tridsaťjedenpercentný vzostup, no zatiaľ neeviduje chrípkové epidémie, len sporadický výskyt CHPO v okresoch Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica. Akútne respiračné ochorenia (ARO) sú takisto na vzostupe, no nárast v porovnaní s predchádzajúcim týždňom je len sedempercetný, čo predstavuje 1508 ochorení na stotisíc obyvateľov.

(ar)

 Súťaž tanečníkov videoklipdancing v Brezne

   V sobotu 29. marca sa v Mestskom dome kultúry v Brezne uskutočnila celoslovenská tanečná súťaž Disco Clip Club – videoklipdancing. Vyhlasovateľom súťaže bola Slovenská únia tanca a tanečného športu, organizátormi Centrum voľného času v Brezne a tanečná škola K-Dance. Videoklipdancing je projekt, ktorý prináša choreografie pop-scény na tanečný parket. Prostredníctvom hudobných staníc VIVA či MTV môžeme sledovať najnovšie trendy a videoklipy tých najväčších hviezd. V Mestskom dome kultúry v Brezne sa zišlo stoosemnásť tanečníkov, ktorí súťažili v kategóriách detí, juniorov, dospelých videoklipdancing jednotlivcov a kolektívov, vo freestyle duo a kolektívov. Na súťaži sa predstavili aj domáci tanečníci CHECKY DANCERS z Centra voľného času v Brezne ((na fotografii). V kategórii sólo dospelí obsadili vo finále 4. a 7. miesto. V rámci súťaže vyhlásili výsledky Slovenského pohára 2007 vo videoklipdancing. Medailu za 1. miesto v juniorskej kategórii kolektívov prevzala aj členka a trénerka CHECKY DANCERS Lucia Piliarová za hosťovanie v tanečnej skupine CUTIES z tanečnej školy K-Dance. Tomuto tanečnému žánru sa venuje v súčasnosti v Európe tristotisíc tanečníkov.

(ik) Foto: Lea Sviteková

 

Prevzali ocenenia za príkladnú prácu

   Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš v stredu 26. marca na stretnutí, na ktorom sa zúčastnila aj poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Jana Laššáková, udelil ocenenia za vynikajúcu dlhoročnú pedagogickú činnosť a aktívny prístup k vytváraniu podmienok na výchovno-vzdelávací proces trinástim pedagógom a dvanástim riaditeľom stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK. Z okresu Brezno medzi ocenenými pedagógmi je PhDr. Danka Jakubčová (Gymnázium Jána Chalupku Brezno) a medzi ocenenými riaditeľmi stredných škôl Mgr. Eva Dočekalová (Hotelová a Obchodná akadémia Brezno).

(js)

Noc s Andersenom v breznianskej knižnici

  V piatok 28. marca detičky v Mestskej knižnici v Brezne prežili úžasné chvíle pre ne ešte v neznámej Noci s Andersenom. Táto zaujímavá akcia knižníc je venovaná najznámejšiemu autorovi rozprávok Hansovi Christianovi Andersenovi. Zapojilo sa do nej dovedna 636 knižníc z Čiech, Slovenska, Poľska a Slovinska, z toho 76 zo Slovenska.
   Do breznianskej knižnice prišlo jedenásť super deciek, štvrtákov zo Základnej školy s materskou školou Karola
Rapoša z Pionierskej 4,  ich senzačná učiteľka Renáta Vatamanová a dve výnimočné tety knihovníčky Evka Štulajterová a Monika Bačová. Zavítali medzi ne aj hostia, riaditeľ mestského kultúrneho strediska Július Obernauer, fotograf Peter Berčík, ktorý je nositeľom Ceny mesta Brezna, a nevidiaci študent Tomáš Schwarzbacher, ktorý im prečítal Brailovým písmom napísané Cisárove nové šaty, ukázal pomôcky (hovoriaci počítač, mobilný telefón, šachy). Boli tam aj veselí šašovia - knihovníčka Svetlana Schwarzbacherová a vedúca mestskej knižnice Margita Šádeková. Hľadali poklady a odpovedali na otázky súvisiace s autorom, hrali sa hry pre dobrých kamarátov. Deti písali pozdravy na krásne pohľadnice k tejto „noci“ svojim rodinám a významným osobnostiam. Hladné brušká si nasýtili chutnou pizzou a koláčikmi od šikovných mamičiek.
   Zaujatí rôznymi aktivitami si ani nevšimli, ako sa zotmelo. Nastal neskorý večer. Pravý čas na strach. V neznámych, tmavých, len baterkami osvetlených priestoroch našli kostru, ktorá strážila sladkú tortu. Večerná diskotéka v maskách ich poriadne roztancovala a unavila pred večierkou. Tá bola o 24. hodine, kedy si pustili večerníček. Veselé zážitky pokračovali ráno po výdatných raňajkách. Odtláčanie rúk (aby boli poriadne zmachlení) a siatie citrusových semienok pre šťastie. Šikovné deti dostali darčeky, ktoré im budú pripomínať
tento výnimočný deň. Nezabudli si pozrieť fotografie a zhrnúť všetko, čo prežili, aby to rodičom vyrozprávali a na nič nezabudli.

(rv) Foto: Peter Berčík


Polícia pátra

   Polícia v Brezne sa obracia na občanov so žiadosťou o pomoc a spoluprácu pri pátraní po hľadanom 29-ročnom Marcelovi Jarabekovi z Brezna, na ktorého Okresný súd v Banskej Bystrici vydal príkaz na zatknutie pre trestný čin krádeže a pre trestný čin zanedbania povinnej výživy. Marcel Jarabek sa v mieste bydliska nezdržuje, miesto jeho pobytu v súčasnosti nie je známe.

   Polícia žiada občanov, ktorí by vedeli podať akékoľvek informácie o hľadanom mužovi, aby tak urobili v ktoromkoľvek útvare PZ, alebo na známe tel. číslo 158.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT