1. APROL 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Finále Slovenského pohára Masters

    Poslednú marcovú sobotu sa na Čertovici uskutočnilo finále SPM v zjazdovom lyžovaní na tradičnej klasickej trati Od kríža. Súťažilo sa v dvojkolovom obrovskom slalome za účasti sto dvanástich pretekárov v kategóriách A (muži 30 – 54 rokov), B (muži nad 55) a C (ženy). Popri Masters po celú sezónu, ako aj v sobotu pretekali aj juniori (15 – 18) v rámci svojho SP3, ako aj muži a ženy v kategórii Open (19 – 30).

   Z nášho regiónu sa na pretekoch zúčastnili: J. Horský (Polomka Bučnik), ktorý pretekal v celom seriáli SPM (5 OS, 4 SI) a v sobotu sa umiestnil v kategórii B na 4. mieste, J. Babic (ŽP Šport Podbrezová), ktorý po vypustení celej sezóny zapríčinenom zranením slávil comeback, vyhral kategóriu A; I. Kupčok (ŽPŠ Podbrezová) skončil v A kategórii na 40. mieste, keď sa v 1. kole nevedel trafiť do brán; M. Jagerčík (Polomka Bučnik) na 30. mieste a za ním K. Janečka (Tatran N. Boca). V kategórii B sa po zranení znova objavil F. Kešak (NsP Brezno), ktorý skončil na 17. mieste.
   Nabudúce uverejníme celkové výsledky SPM. Posledné (verejné) preteky v sobotu 12. apríla na Martinských holiach budú zároveň aj rozlúčkou s touto lyžiarskou sezónou.
(Viac na
www.zhs.sk alebo www.skiad.szm.sk)

(bj)

Šípkarská a stolno–futbalová liga

1. DC Brezno stále na prvom mieste

   V piatok a v sobotu v Dart clube pokračovali turnaje mestskej ligy v šípkach a v stolnom futbale ďalšími kolami. V konkurencii šípkarov sa najlepšie darilo Petrovi Pocklanovi, ktorý si pripísal na svoje konto víťazstvo. Výborne hral aj Jozef Ľalík, ktorý skončil druhý a prvú trojku uzavrel Dušan Belko.

   Medzi stolnými futbalistami kraľoval Ondro Hajdúch, na druhom mieste skončil Lukáš Porhajaš a na treťom Michal Baník.
   V súťaži dvojíc už dlhší čas nebolo počuť o Martinovi Raffayovi, tentokrát s Tomášom Čížom turnaj vyhral. Na druhom mieste skončili Ondro Hajdúch a Mirka Giertlová, tretie miesto patrí Adamovi Demianovi a Martinovi Šulekovi.
   Šípkari mali v nedeľu na programe 1. a 2. kolo nadstavbovej časti slovenskej extraligy v šípkach. Brezňania postúpili so stratou jediného bodu za remízu v Košiciach a patrila im prvá priečka. Do dartu zavítali tímy z Novák a Prievidze, ktorá tento rok nemá až taký dobrý kolektív ako po minulé roky. Nováky idú tvrdo za svojím cieľom, ktorým je určite titul. V prvom zápase o 11. hodine nastúpili Nováky. Brezňania začali veľmi dobre, keď všetci vyhrávali nad súpermi 1:0. No potom  namiesto toho, aby sa ujali vedenia 4:0, bolo len 2:2, keď svoje zápasy nepochopiteľne prehrali Martin Škantár a Zdeno Pampurík. Druhá séria dopadla ešte horšie, prehrali 1:3, a tak namiesto toho, aby vyhrávali 6:2, výsledok bol 3:5 pre Nováky. Smola domácich pokračovala aj ďalej a „dable“ boli pre hráčov Brezna akoby zakliate. Zvrat sa už nepodaril, Brezno napokon prehralo prvý zápas v sezóne najtesnejším výsledkom 7:9. V druhom zápase to už vyzeralo úplne inak, domáci sa ujali vedenia hneď od začiatku a kontrolovali výsledok. Po zlepšenom výkone, hlavne na zatváraní, zdolali Kondor Prievidza 10:6. Momentálne patrí 1. DC Brezno v rebríčku prvé miesto, ale už len bod pred Power Dartom Košice a DC Casíno Nováky.

   Cez víkend sa v Poprade uskutočnia 11. Majstrovstvá Slovenska v elektronických šípkach. Komplet program ako aj nomináciu hráčov nájdete na
www.1dartclub.sk. Treba dúfať, že o týždeň budú veselšie správy o výkonoch  breznianskych šípkarov.

(pp)

 Podbrezovskí cyklisti v Čechách

   V nedeľu 30. marca sa na prvý štart v novej cestnej sezóne postavili cyklisti ŽP Šport , a. s., Podbrezová. Na tradične silno obsadených úvodných pretekoch českého pohára v cyklistike Brno - Veľká Bíteš - Brno sa na štart postavila len trojica pretekárov, keďže ostatní mali reprezentačné povinnosti. Na trati dlhej 155 kilometrov sa najlepšie darilo Lukášovi Gočovi,  ktorý finišoval trinásty, Miroslav Keliar obsadil 49. miesto a v konkurencii 136 štartujúcich z troch krajín Marek Čanecký skončil na 65. mieste.
  Svoj prvý štart v novej sezóne absolvoval aj reprezentant Milan Barényi, ktorému sa nedarilo v rakúskom Langenloise na podujatí MTB kategórie UCI E1, keď pre technické problémy preteky nedokončil.

(mm)

  

Podbrezová vo finále Ligy majstrov v kolkoch štvrtá

   Od piatka do nedele 28. - 30. marca sa v maďarskom Zalaegerszegu uskutočnilo finále Ligy majstrov 2008 v kolkoch. Družstvo Podbrezovej po dvoch prehratých zápasoch obsadilo štvrté miesto. Víťazom sa stalo družstvo maďarského Zalaegerszegu, na druhom mieste skončil chorvátsky Zadar a tretiu priečku obsadilo nemecké družstvo Zerbst.

Výsledky zápasov Podbrezovej
semifinále: KK Zadar (CRO) - ŽP Šport Podbrezová 5:3 (3593:3507)
Ondrej Kyselica 558, Milan Tomka 601, Jaroslav Truska 624, Radoslav Foltin 557, Jovan Čalič 630, Jozef Pešta 531
o 3. miesto:
SKV Zerbst (GER) - ŽP Šport Podbrezová 4,5:3,5 (3618:3577)

Tomáš Pašiak 600/0,5, Jaroslav Truska 597/1, Milan Tomka 610/1, Radoslav Foltin 585/0, Jovan Čalič 583/1, Jozef Pešta 602/0
   O tom, že Podbrezová nezíska vo finále Ligy majstrov medailu, rozhodla posledná dorážka, v ktorej hráč Zerbstu Boris Benedik dosiahol skvelých 79 bodov a zhodil päť hodových deviatok. Pri troch účastiach Podbrezovej na finálovom turnaji (rok 2003 – 2. miesto, 2006 - 2. miesto) sa prvýkrát nepodarilo priviezť z tohto podujatia medailu.

Seriál majstrovstiev Slovenska v šprinte jednotlivcov
   V uplynulý víkend sa uskutočnili záverečné turnaje v šprinte. Ženy a muži sa stretli na kolkárni Interu Bratislava a dorastenky a dorastenci odohrali svoj turnaj vo Veľkom Šariši. V kategórii žien a dorasteniek postupujú do záverečného turnaja hráčky, ktoré sa umiestnili do 8. miesta, u mužov a dorastencov do 16. miesta. V kategórii žien zvíťazila Edita Hiadlovská zo ŽP Šport Podbrezová, v mužoch Michal Harčárik z Interu Bratislava. V kategórii dorasteniek bola najlepšia Eva Štefanidesová z ŠKK Trstená a v kategórii dorastencov zvíťazil Tomáš Janso z MKK Stará Turá.

(ks)


Za krásneho nedeľného počasia sa v Dolnej Lehote uskutočnili tradičné bežecké podujatia 25. ročník Behu oslobodenia obce a 10. ročník Behu 1. slovenského kozmonauta Ing. plk. Ivana Bellu. Organizátori TJ Partizán Dolná Lehota, Obecný úrad Dolná Lehota, Okresná organizácia strany SMER - SD a Asociácia vojenských veteránov privítali stojedenásť pretekárov, dokonca i zo zahraničia. Na tratiach od 250 m až po 11 km bežali všetky kategórie detí, mužov a žien, aby si na záver mohli spoločne povedať, že o rok sa zídu opäť v Dolnej Lehote. Organizátori ďakujú všetkým divákom, ktorých sa zišlo hojne. Najlepší: najmladšie žiačky - K. Kobzošová (D. Lehota), najmladší žiaci – P. Bystriansky (D. Lehota), mladšie žiačky – M. Okáľová (B. Bystrica), mladší žiaci – M. Talan (Lučenec), staršie žiačky – I. Fialková (Č. Balog), starší žiaci - M. Kupec (Č. Balog), dorastenky – Z. Okáľová (B. Bystrica), dorastenci – T. Hasilla (Osrblie), ženy do 30 r. - M. Mesková (Skalica), ženy nad 30 r. - D. Grexová (H. Lehota), muži do 40 r. - J. Wydra (Mszana Dolna), muži od 41 do 50 r. - P. Faško (Bardejov), muži od 51 do 60 r. - Z. Lyznicki (Mszana Dolna), muži nad 60 r. - M. Krajči (Zvolen).

Foto: Mgr. Ľ. Šajgalová


Na 7. ročníku mariášového turnaja o majstra Čierneho Balogu v nedeľu 30. marca sa zúčastnilo tridsať mariášistov z piatich okresov Banskobystrického kraja. Zvíťazil Ján Bačkovský (Beňuš) pred Ľubomírom Kostrom (P. Polhora) a Mariánom Veverkom (Brezno). Hodnotné ceny im odovzdal starosta obce Ing. František Budovec.

Foto: Štefan Vozár

 


Opäť a zas...

   Dvakrát ročne členovia občianskeho združenia Klub slovenských turistov Brezno brigádujú na táboriskách, ktoré využívajú aj rekreanti a návštevníci prírody v priestoroch pod Skalkou.

   Je až neuveriteľné, čo dokážu v prírode nespratníci a bezcitní návštevníci. Množstvo porozbíjaných sklenených fliaš, hrče alobalového odpadu po živánkach, plastové fľaše od vína a nealko nápojov sú otrasným svedectvom kultúry niektorých ľudí. Už viac ako dvadsať rokov breznianski turisti bez toho, aby čakali slová vďaky alebo uznania, táboriská upratujú. Tak to bolo aj v sobotu 29. marca, keď dvadsať turistov vyzbrojených motykami, hrabličkami, sekerkami a iným náčiním išlo táboriská čistiť. Hoci nebolo ideálne počasie, niekoľkokrát dopoludnia aj spŕchlo, ani to ich neodradilo od chuti prírode pomôcť. Odpadky, ktoré sa môžu a dajú, zakopali do vyhĺbených jám, z lístia a popola z ohnísk porobili kompostové hŕby. Sklenené črepy, fľaše a plasty zniesli dolu a uložili do separovaného zberu.
   Po dobre vykonanej práci si na vyčistenom ohnisku urobili ohník, opiekli slaninku, hrianky a slávnostným chodom boli v pahrebe upečené krumplíky s bryndzou. S úsmevmi na tvárach zostúpili do Brezna. Pri rozlúčke si zavinšovali príjemný zvyšok víkendu a tešili sa na turistické podujatie, ktoré pripravujú na sobotu 5. apríla pod názvom „Výhliadky a hrady Novohradu“. Karancs, Šomoška, Hajnáčske bralo a Fiľakovský hrad - je to, čo zdolajú. Treba sa prihlásiť (informácie: Elena Slavkovská, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jurša


Spod vysokej siete

V sobotu opäť na extraligu

   V sobotu 5. apríla sa po trojtýždňovej prestávke spôsobenej kvalifikáciou na európsky šampionát v juniorských kategóriách opäť začnú súboje extraligy pod vysokou sieťou.

   Horehronský zástupca ŽP Šport Podbrezová nedobyl brány semifinále a bude hrať v  druhej štvorici bojujúcej o piate miesto. Na toto umiestnenie si brúsia zuby až štyri družstvá. Podľa umiestnenia po druhej časti súťaže sa v prvých súbojoch stretnú ŽP Šport - VTC Pezinok a UKF Nitra - ŽU Žilina. Víťazi týchto súbojov budú hrať o piate miesto a porazení „sa pobijú“ o siedme miesto. Všetky tieto súboje sa hrajú len na dva zápasy, v prípade nerozhodného výsledku (po jednom víťazstve) rozhoduje pomer setov, resp. lôpt.
Volejbalistky ŽP Šport odohrajú prvý domáci zápas v sobotu 5. apríla o 17. hodine s VTC Pezinok v športovej hale na Štiavničke. Ostáva dúfať, že si vytvoria dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou, ktorá bude 12. apríla v Pezinku.

(mm)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT