Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  14

15. apríl 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kvet narcisa zdobil v piatok 11. apríla nejedného človeka v breznianskych uliciach. Prispením do verejno-prospešnej zbierky počas desiateho ročníka Dňa narcisov v Brezne vyjadril svoju spolupatričnosť pacientom s onkologickým ochorením a úsilie pomôcť tým, ktorí nemajú šťastie byť zdraví. Akciu organizuje Liga proti rakovine na celom Slovensku už po dvanástykrát. Živých kvetov bolo o niečo menej ako po minulé roky, čo však nezabránilo ľuďom, aby sa v rekordne vysokom počte na zbierke zúčastnili. Ako nás informovala hlavná organizátorka podujatia v Brezne Mária Parobeková, v prospech ušľachtilej myšlienky v uliciach mesta, nemocnici aj iných inštitúciách a v školách vyzbierali dovedna 94 966 korún.

Foto: Štefan Vozár


Život Jána Souška je poznačený hudbou

Ján Soušek, človek, vďaka ktorému sa pred tridsiatimi rokmi začala písať história zborového spevu v Brezne. Narodil sa 28. decembra 1938 v obci Těchonice v okrese Klatovy. Jeho kvalifikácia promovaného pedagóga v odbore hudobná výchova - ruský jazyk ho predurčila na to, aby rozvíjal lásku k hudbe u svojich žiakov i tých starších, ktorí boli ochotní spolu s ním zdieľať radosť zo spevu. V roku 1958 sa stal absolventom Vyššej pedagogickej školy - hudobný odbor v Plzni. Od samého začiatku inklinoval k zborovému spevu. Pri Základnej škole v Ledeniciach založil detský zbor. Keď ho v roku 1963 život zavial až k nám, pokračoval v tejto činnosti a založil detský spevácky zbor Spevavé deti pri Základnej deväťročnej škole na Školskej ulici v Brezne. Určite by sa ešte aj v dnešnom Speváckom zbore mesta Brezna našli dámy, ktoré si pamätajú svoje spevácke začiatky práve u Jána Souška. A keď vyrástli zo školských lavíc, jeho zásluhou sa stali členkami Speváckeho zboru mesta Brezna.

Spev patrí medzi najstaršie a najprirodzenejšie formy ľudského prejavu. Je liekom, je darom pre toho, kto dokáže spievať i pre toho, kto dokáže počúvať. A toto Ján Soušek veľmi dobre vie. Preto v roku 1978 podnikol potrebné kroky, aby v meste vznikol Komorný ženský zbor pri Mestskom osvetovom stredisku v Brezne. Členky spomínaného detského speváckeho zboru tvorili po skončení školskej dochádzky základ komorného ženského zboru. Kolektív udržiaval na takej umeleckej úrovni, že mohol vystupovať na rôznych mestských oslavách či občianskych obradoch organizovaných Zborom pre občianske záležitosti. Spevácky zbor pod vedením Jána Souška získal mnohé ocenenia na súťažiach speváckych zborov. Dával o sebe vedieť na výchovných koncertoch, spolupracoval s vtedajšou ľudovou školou umenia pod vedením riaditeľa Ivana Zvaríka, spolupracoval so skladateľom Vojtechom Wickom, udržiaval družobné vzťahy so zborom v Hradci Králové, spolupodieľal sa na recipročných zájazdoch do tohto družobného mesta konaných z iniciatívy vtedajšieho riaditeľa domu kultúry Zoltána Popróčiho. Pri príležitosti 10. výročia vzniku komorného ženského zboru sa kolektív 12. decembra 1987 premenoval na Spevácky zbor mesta Brezna.
Ján Soušek okrem obetavej práce, ktorú venoval zborovému spevu, pôsobil ako talentovaný huslista sláčikového a dychového orchestra Švermových železiarní Podbrezová, dychového orchestra Mostárne Brezno. Nezaprel v sebe rodné korene a láska k dychovej hudbe ho podnietila, aby inicioval založenie Mostárenky, známej pod týmto menom i dnešným milovníkom dychoviek.
Život Jána Souška je poznačený hudbou, sprevádzala ho dlhých sedemdesiat rokov, ktorých sa tento rok dožíva. Patrí sa oceniť jeho celoživotnú prácu s deťmi, v ktorých neustále zapaľoval a rozvíjal lásku k hudbe, ale aj prácu s dospelými, ktorí boli ochotní, tak ako on, odkrojiť si zo svojho voľného času a potešiť seba i druhých hudbou, spevom a milým úsmevom.
Za to všetko primátor Ing. Jaroslav Demian pri príležitosti 30. výročia vzniku Speváckeho zboru mesta Brezna Jánovi Souškovi 4. apríla udelil ocenenie Cena primátora mesta Brezna za zásluhy pri založení breznianskeho speváckeho zboru, za rozvoj a šírenie zborového spevu v horehronskom regióne, za reprezentáciu a propagáciu mesta Brezna.

(ip) Foto: Štefan Vozár
 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT