15. APRÍL 2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ako sa vidia ženy...

Ako my ženy starneme, kilá nám pribúdajú viac či menej. Tento jav je spôsobený tým, že zhromažďujeme v hlave mnoho informácií. Nekonečné premýšľanie, desať nápadov na každú ruku, rozrobených milión vecí, diskutovanie o všetkom a všade. My ženy sme už raz také. Ale, raz príde okamih, keď nám už všetky tieto informácie nevojdú do našich hlavičiek. Takže naakumulované informácie sa začínajú postupne rozliezať po celom našom tele.
Začínam tomu rozumieť... Nepribúdajú mi kilá! Nie som tlstá! Som vzdelaná. Veľmi vzdelaná!!! A preto všetky báječné ženy - život by nemala byť naša cesta ku hrobu s úmyslom dôjsť zdravá, s atraktívnou a udržiavanou postavou. Radšej prekĺznime životom s čokoládou v jednej ruke a s pohárom vína v druhej. Telo sa tak či tak obráti v prach. Tak aspoň nech je totálne zruinované.
Preto kričme.... Áno, milí páni, sme perfektné. Pretože: neplešatieme, máme medzinárodný deň, môžeme používať tak ružovú ako modrú farbu,... Vždy vieme, že moje dieťa je určite moje. Máme prednosť v prípade potápajúcej sa lode. Medzi rukojemníkmi nás oslobodzujú ako prvé. Keď nás podvádzate, sme obeťami. Keď podvádzame my, chlapi sú paroháči. Môžeme spať s priateľkami a nikto nás neoznačí za homosexuálky. Dokážeme sa zaoberať viacerými vecami naraz. Manželka prezidenta je prvá dáma. A kto je manžel prezidentky? Prvý pán? Keď sa rozhodneme vykonávať mužskú prácu, sme priekopníčky. Keď sa rozhodne muž vykonávať prácu ženy, je to „teploš“.
A nakoniec. Robíme všetko, čo muži, naviac na vysokých podpätkoch!
Dámy, prajem krásny deň.

(ika)


Zápcha

(Pokračovanie)
● odporúčané potraviny ● čoho sa vystríhať ● liečenie ●
Do stravy bezpodmienečne zaradiť ovocie ako sú slivky, pomaranče, hrušky, ananás a z nich vyrobené šťavy. Ďalej sú to strukoviny, zelenina, obilniny (najmä pšeničné druhy), zemiaky, celozrnný chlieb, med a kyslomliečne výrobky.
Vyhýbať sa potravinám, ktoré stužujú stolicu. Sú to predovšetkým ryža, biely chlieb, spracované syry, kakao a z neho odvodené výrobky a vo všeobecnosti všetky sladkosti. Je nutné zmeniť spôsob života. Dbať na pravidelné stravovanie, denne si dopriať dostatok fyzickej záťaže, pretože telesná námaha spolu s masážami brušnej časti podporuje črevnú peristaltiku. Netreba zabudnúť ani na pravidelné striedanie bdenia, spánku, príjmu stravy, duševnej práce a telesnej aktivity.
Zásadne neodďaľovať a zadržiavať stolicu a pravidelne v ten istý čas na záchode vyvinúť tlaky v brušnej časti, aj keď nedôjde k vyprázdneniu hrubého čreva. Veľmi dôležité je pomalé jedenie a dokonalé požuvanie jedla a denne vypiť aspoň dva litre tekutín (najlepšie studničnej vody), pričom začnite už ráno nalačno a pokračujte celý deň aj počas prijímania jedla.
Liečenie je mnohokrát komplikované a trvá aj niekoľko týždňov. Pozor však na časté používanie liekov, pretože črevá si môžu zvyknúť na túto pomoc a „zlenivejú“. Uvedieme niekoľko liečebných prostriedkov od rôznych autorov: zápar z boľševníka, kvetu čakanky, listu orecha vlašského, plavúňa obyčajného a žihľavy (aj jednotlivo); esencia z cesnaku medvedieho, prípadne švédske kvapky; list a plod senny, koreň rebarbory, koreň sladovky hladkoplodej (esencia); ricínový olej (dostať v lekárni). Má spoľahlivý a šetrný účinok. Výborná je aj karlovarská soľ. O množstve a forme užívania obidvoch liekov vás budú informovať v lekárni, kde môžete dostať aj hotovú čajovú zmes pod názvom Species laxante, ktorá je zložená z krušinovej kôry, feniklových plodov, lipového a bazového kvetu; ľanové semeno (lyžicu denne) zapariť vodou. Pôsobí len mechanickým spôsobom, t. j. v črevách silno napučí, zväčší objem stolice a vytláča ju smerom von. Tento spôsob liečby bol známy už pred 5000 rokmi v starovekom Egypte. Hotové ľanové preparáty dostať v lekárni pod názvom Linusit (užívať najviac tri mesiace) a Mucilogram; surová kyslá kapusta, ktorú konzumujeme tri – štyri týždne po 200 až 300 g; sušené slivky namočiť cez noc do vody a ráno piť vodu z nich a plody spolu s figami konzumovať po celý deň; studený kúpeľ nôh, kde voda siaha po lýtka. Kúpeľ trvá dvadsať minút.
Veľa trpezlivosti pri liečení tejto choroby praje

bača Šperka


Bližšie k človeku

Človek dostal kedysi do vienka jeden veľmi vzácny dar – možnosť voľby, aby sa sám rozhodol, čo so sebou a svojím životom urobí. Na svete je však množstvo ľudí, ktorí majú svoju voľbu sťaženú tým, že sa nemôžu slobodne pohybovať a ísť tam, kam len chcú, pretože sú nemobilní. Starostlivosť o tých, ktorí sa nemôžu o seba postarať sami, je jednou z mnohých úloh, ktoré budú v najbližších dňoch plniť študentky druhého ročníka Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie v Brezne počas trvania projektu Bližšie k človeku.

Súkromná pedagogická a sociálna akadémia pripravuje študentov v odbore vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť. Súčasťou vyučovania je aj predmet opatrovateľské činnosti. Základom vyučovania predmetu sú vedomosti, zručnosti a návyky z oblasti opatrovateľskej činnosti. Študenti sa na hodinách opatrovateľstva učia teoreticky aj prakticky odborne starať o potreby človeka, jeho zdravie, zmierňujú mu utrpenie a zachraňujú život. Súčasťou je starostlivosť o ľudí bez ohľadu na vek – starostlivosť od najmladšieho veku (od bábätiek) až po seniorov. Pomocou projektu sa v akadémii rozhodli priblížiť myšlienke poľudštenia vzťahu opatrovateľ – pacient, pomôcť sami sebe pochopiť život chorých alebo nemobilných ľudí.
Cieľmi projektu sú predovšetkým zmena postoja a chápanie človeka a jeho potrieb, taktný prístup, úcta k človeku, využitie schopností, zručností a vedomostí pri prepojení teórie s praxou využitím inovatívneho spôsobu vyučovania. Chcú pochopiť človeka, ktorý je odkázaný na pomoc iného tak, že počas trvania projektu si na vlastnej koži vyskúšajú, čo je to pomoc iných.
V týchto dňoch bola v odbornej učebni opatrovateľstva, ktorej obyvateľom je aj takmer živý ujo Ferko (študentky sa s ním skamarátili a už sa dokonca naučili, ako pod ním vymeniť plachtu, aby pri tom nespadol z postele), začala prvá fáza projektu. V nej študentky strávia jeden celý deň na vozíčku, aby si tak samé na vlastnej koži vyskúšali, aké to je byť odkázané na pomoc iných. Druhá fáza zahŕňa plnenie rôznych úloh v meste. Nečudujme sa im, keď ich potom uvidíme na vozíčku aj na pošte, v potravinách alebo v knižnici. To sa práve tam budú učiť, ako blízko alebo ako ďaleko má človek k človeku. Tretiu – záverečnú fázu projektu absolvujú výpomocou v domove dôchodcov, kde budú v rámci rozšírenia svojej praxe pomáhať pri práci s nemobilnými klientmi.
Ak teda stretnete dievčatá z akadémie v týchto dňoch niekde v meste, neotáčajte sa k nim chrbtom, ale ukážte sebe aj im, že človek má k človeku blízko, len musí aspoň trošičku chcieť.

Mgr. Zuzana Kováčová, Súkromná pedagogická a sociálna akadémia Brezno

 

Súťaž o knihy, ktoré majú „srdce“

Knihy, o ktoré dnes môžete súťažiť, sú síce dosť odlišné, majú však spoločného menovateľa – a tým je srdce. V jednej je to srdce v tom pravom slova zmysle, srdce hmatateľné a, bohužiaľ, choré. V tej druhej je to liek, ktorý srdce lieči – a tým je láska.

Kniha Život a doba Paracelsa (Franziskus Kerssenbrock) má nadtitul Pravým základom lieku je láska. Príbeh sa odohráva v Európe 16. storočia, v čase radikálnych zmien, znovuzrodenia antických ideálov, formovania nových vedeckých, sociálnych aj náboženských postojov. Paracelsus, ktorý žil práve v tom období, je pre jedných vedec, priekopník farmaceutickej chémie a „praotec“ homeopatie. Iní ho považujú za humanistu, mystika a alchymistu. Jeho život je opradený tajomstvom, ktoré aj v dnešných časoch podnecuje našu fantáziu a predstavivosť. Je to človek, ktorý si popri všetkých svojich slabostiach a omyloch získa náš obdiv šírkou a otvorenosťou svojho myslenia, ako aj neúnavnou tvorivou energiou, človek, ktorého životné motto hlása nezávislosť a slobodu ducha, a práve preto je stále aktuálne: Nech neposlúcha iného ten, kto môže byť sám sebe pánom!
 

Moje nové srdce (Aline Feuvrier-Boulangerová) je skutočným príbehom mladej Francúzky Aline. Táto kniha opisuje jej boj so zlyhávajúcim srdcom, jej obrovské úsilie napriek ochoreniu zmaturovať a vrátiť sa do nádherného, obyčajného života. Je to pútavý dokument, povzbudzujúci pohľad na svet a príručka optimistického zmýšľania. Aline už oslávila dvadsiate prvé narodeniny a burcuje verejnú mienku, aby sa priaznivo stavala k darovaniu orgánov, ktorému aj ona ďakuje za život. Alino rozprávanie vrátilo mnohým ľuďom nádej a chuť do života.
Do žrebovania o knihy Moje nové srdce a Život a doba Paracelsa vás zaradíme, ak najneskôr do 24. apríla do našej redakcie doručíte lístky s kupónom a správnou odpoveďou na otázku (nezabudnite napísať vaše telefónne číslo). Mená výhercov uverejníme 29. apríla.
V súťaži o knihy na túto jar uspeli Božena Štulajterová z Brezna, ktorá sa bude tešiť z knihy Chudnutie v spánku, a Júlia Klimentová z Nemeckej, ktorá získa 100 najdôležitejších potravín. Obe správne odpovedali, že hovädzie mäso obsahuje veľa železa a zinku. Výherkyniam blahoželáme!

(ag)

Otázka: V ktorom storočí sa odohráva príbeh Paracelsa?

KUPÓN – KNIHY SO SRDCOM


Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou so sídlom v Banskej Bystrici a mestom Brezno zorganizovali v stredu 9. apríla v priestoroch hotela Ďumbier v Brezne seminár proexportných príležitostí pre malé a stredné výrobné podniky v regióne Horehronia.
Podujatie otvoril zástupca primátora Brezna Ing. Ján Medveď, ktorý sa poďakoval agentúre SARIO a jej partnerom za prípravu a uskutočnenie proexportného seminára pre regionálne výrobné podniky. Vo svojom príhovore zdôraznil potrebu vytvárania nových podnikov ako aj potrebu spolupráce medzi domácimi a zahraničnými výrobcami.

 


Loptoviny

Hral tak zapálene, že spálil každú šancu.
...
Domáci tréner futbalového družstva príde za svojimi zverencami do šatne a konštatuje:
- Chlapi, nechcem byť poverčivý, ale za stavu 0:13 už začínam naozaj pochybovať o našom víťazstve.
...
Vtipné akcie boli všetkým na smiech.
...
Rozprávajú sa dve slečny:
- Ľutujem futbalových rozhodcov!
- Prečo?
- Vraj celý zápas musia behať po lajne.
...
Urobil dieru do sveta, zakopol do trávnika.
...
Kapitán lietadla, ktoré preváža futbalové družstvo, vojde do kabíny pre cestujúcich a reve:
- Chlapi, prúser! Ktorý z vás je ľavé krídlo?
...
Až keď rozhodca rozdal karty, začal sa hrať futbal.
...
Žena sa pýta svojho manžela:
- Kam zase ideš Ferko?
- Ale vieš, na partičku žltých kariet.
...
Čoraz viac divákov sa viac diví, ako díva.
...
- Aká je mužská podstata romantiky?
- Futbalový štadión osvetlený sviečkami.
...
Víťazstvá za každú cenu bývajú bezcenné.
...
- Pri oltári si mi sľúbila, že budeš pri mne aj v zlých chvíľach a teraz odmietaš ísť so mnou na futbal! – vyčíta manžel svojej polovičke.
...
V zápase najviac vyprodukoval rozhodca. Omylov.
...

 

- Keď som ja pískal na dedine futbalový zápas, - hovorí dedo vnukom, - po zápase ma fanúšikovia vyniesli na pleciach.
- Naozaj dedo? – žasnú vnuci.
- Naozaj. A hodili do Hrona.
...
Dnes sme zachránili trénera. Vyhrali sme.
...
Futbalista príde na tréning so zaviazanou hlavou. Tréner sa ho pýta, čo sa mu stalo.
- Keď som včera večer prišiel domov z baru, žena ma zasypala kvetinami, no zabudla ich vybrať z kvetináčov.

Zozbieral: J. Pupiš

 


Kresba: Ing. Ján Šelest
Text ku kresbe:
Ako si futbalový laik môže predstavovať rozhlasovú reportáž z futbalovej ligy:
1. Útočník naservíroval loptu
2. Obranca poslal malú domov
3. Záložník čítal hru
4. Brankár zaspal pri góle
 

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT