15. APRÍL 2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pred domom na Ulici Boženy Němcovej v Brezne zlodej niekedy do pondelka 7. apríla otvoril bočné odsúvacie dvere na Citroëne Jumper. Poškodil zámok a dostal sa dnu. Z vozidla odniesol elektrickú reťazovú pílu a kameru. Majiteľovi auta z Brezna spôsobil škodu dovedna za 41 000 korún.

Kilogram cukru a iné potraviny „ukoristil“ vlamač v stomatologickej ambulancii v Polomke, ktorú navštívil niekedy od pondelka 7. do utorka 8. apríla. Odišiel s lupom v hodnote približne 500 korún a poškodením zariadenia spôsobil škodu za 4000 korún.

Na kontrolu psíčkarov sa zamerala mestská polícia v druhý aprílový týždeň. Od pondelka 7. do piatka 11. apríla zistila štyri priestupky podľa všeobecne záväzného nariadenia o vodení a držaní psov v meste. Majitelia psov najčastejšie porušili nariadenie tým, že nemali psa na vôdzke alebo nemali prostriedok na odstránenie psích exkrementov. Za priestupky zaplatili blokovú pokutu.

O pol tretej ráno v stredu 9. apríla pred herňou na breznianskom námestí okradli 42-ročného Popradčana, keď mu z ľavého náprsného vrecka bundy vybrali peňaženku s 18 000 korunami, osobnými dokladmi a preukazmi. Polícia na druhý deň – vo štvrtok 10. apríla – začala trestné stíhanie pre prečin krádeže. Obvinila 20-ročného Andreja Ľ. z Podbrezovej a 25-ročného Ivana Š. z Valaskej.

Polícia v Brezne pátra po páchateľovi, ktorý sa vlámal od utorka 8. do štvrtka 10. apríla do motorestu v Zadných Halnoch. Ukradol plynový sporák a kuchynské náradie. Majiteľovi z Brezna spôsobil škodu dovedna za 59 000 korún.

V Podkoreňovej niekedy od stredy 9. do štvrtka 10. apríla zmizla z nezamknutej garáže červeno-čierna štvorkolka Yamaha Grizzly. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin krádeže, majiteľovi vozidla z Brezna vznikla škoda za 300 000 korún.

Do multimediálnej učebne Spojenej školy Brezno sa dostal vlamač v noci na štvrtok 10. apríla cez okno a ukradol notebook aj s napájacími káblami a videokáblom. Škole spôsobil škodu približne za 55 000 korún.

Vo štvrtok dopoludnia 10. apríla hliadky mestskej polície kontrolovali v breznianskych reštauráciách a herniach, ako dodržiavajú zákaz, aby ľudia mladší ako osemnásť rokov nehrali na výherných a hracích automatoch. V štyroch prípadoch našli za automatmi mladistvých, narodených v rokoch 1992 a 1991. Priestupky bude mestská polícia riešiť po predvolaní mladých hráčov na policajnú stanicu.

Motocykel Yamaha v hodnote 100 000 korún, dve sady výstroja na motocykel asi za 55 000 korún, dve nové pneumatiky zadných kolies za 5000 korún, motorový vyžínač a motorová píla – to bola korisť, ktorú získal zlodej v garáži rodinného domu cez víkend od 12. do 13. apríla v Beňuši (Filipove). Majiteľovi domu spôsobil krádežou škodu dovedna za 188 000 korún.

(pb, pa)


 

Pomoc pre Tomáška a Janka

List manželov Výlupkovcov z Brezna s prosbou o pomoc adresovaný členom LIONS klubu Brezno vyvolal veľké emócie, a tak vznikla spontánna finančná zbierka pre ich dvoch ťažko zdravotne postihnutých synov. Neľahký osud Tomáška (11 r.) a Janka (9 r.), žiakov špeciálnej školy vo Valaskej, sa aspoň symbolicky snažili zmierniť darom v hodnote desaťtisíc korún, ktorý v pondelok 7. apríla odovzdali v mene členov LIONS klubu MUDr. Ján Mačkin a Ing. arch. Ján Králik. Rodičia chlapcov vyslovili úprimnú vďaku za to, že sa rozhodli pomôcť ich rodine. Oslovili už veľa organizácií a nadácií, ale zatiaľ bezúspešne, preto si veľmi vážia pomoc ich klubu. Dar použijú na čiastočnú úhradu nákladov na liečenie v Kováčovej, ktoré sa snažia svojim deťom každoročne zabezpečiť, a práve pre nedostatok peňazí sa im to minulý rok nepodarilo. Záujem LIONS klubu Brezno o osud Tomáška a Janka týmto darom nekončí, budú aj ďalej sledovať, ako sa darí celej ich rodine.

(mš)


Výjazdový seminár Partnerstva sociálnej inklúzie okresu Brezno

V pondelok 7. a v utorok 8. apríla sa tridsať účastníkov informačno-vzdelávacej aktivity Budovanie kapacít PSI (partnerstva sociálnej inklúzie) okresu Brezno a komunít v jeho pôsobnosti, zástupcov samosprávy, mimovládnych organizácií a občanov zúčastnilo na výjazdovom seminári.

Zbierali skúsenosti z riešenia zamestnanosti a sociálnej inklúzie znevýhodnených skupín obyvateľov na východnom Slovensku. Účastníci seminára navštívili fungujúce sociálne podniky (obecné firmy) v Spišskom Hrhove, Sveržove a v Kurove, ktoré úspešne vytvárajú pracovné miesta v obciach zabezpečovaním služieb v oblasti stavebníctva, manažovania projektov, informačných technológií. Návštevou Inštitútu Krista Veľkňaza v Žakovciach získali informácie o prístupoch a nástrojoch riešenia situácie ľudí bez domova a možnostiach samofinancovania programov a prevádzky organizácie zabezpečujúcej domov pre viac ako sto ľudí. Súčasťou programu bola prezentácia prístupov k riešeniu bytovej problematiky formou výstavby bytov nižšieho štandardu a alternatívnych foriem výstavby (slamohlinený dom v Spišskom Podhradí), ako aj návšteva komunitných centier a prezentácia ich programov a aktivít. V závere výjazdového seminára sa v Kurove uskutočnilo druhé pracovné stretnutie zástupcov PSI Brezno a PSI Bardejov – Svidník. Okrem informácií, inšpirácie a kontaktov výjazdový seminár vytvoril účastníkom možnosť rozvíjať spoluprácu v oblasti sociálneho začlenenia a zlepšenia situácie znevýhodnených skupín obyvateľov v okrese Brezno i mimo neho. Realizácia výjazdového seminára bola aktivitou projektu Partnerstvo – nástroj na riešenie sociálnej inklúzie v okrese Brezno. Projekt spolufinancovala Európska únia.

(mb) Foto: František Hereta

 

Matrikárky zasadali

Vo štvrtok 10. apríla sa na pôde Obvodného úradu v Brezne zišli matrikárky matričných úradov okresu Brezno a Banská Bystrica, ktoré sú združené v Regionálnom združení matrikárok a matrikárov SR.

Ich stretnutie prišiel pozdraviť prednosta obvodného úradu Ing. Ján Medveď. Okrem neho sa na zasadnutí zúčastnili ako hostia vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Brezne Mgr. Petra Zemková a vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Banskej Bystrici Ing. Dagmar Albertová. Hlavným cieľom stretnutia bola informácia o pripravovanom kongrese Európskeho združenia matrikárok a matrikárov, ktorý sa uskutoční v máji budúceho roka v Poprade.
Slovenská republika je jednou z prístupových krajín Európskeho združenia matrikárok a matrikárov, ktorá sa stala jeho členom v roku 2002.
Vstup slovenského združenia do európskeho podmienila skutočnosť, že otvorenie hraníc po roku 1989 spôsobilo veľkú migráciu nášho obyvateľstva do zahraničia a naopak zvýšený počet cudzincov na našom území. Tým narástol počet matričných udalostí s cudzím prvkom a potreba zvyšovania odbornosti matrikárov a matrikárok v otázkach európskeho medzinárodného práva. Pretože od presnej a fundovanej práce matrikárok, ktorých ruky zapisujú do matrík údaje o každom z nás, od narodenia až po posledné záznamy, sa odvíjajú všetky ostatné evidencie, treba, aby ich práca bola na vysokej odbornej úrovni. Matrikárky si vymenili skúsenosti a poznatky z konkrétnej každodennej práce.

(vm)

 

O rokovaní Zastupiteľstva BBSK informuje poslankyňa za okres Brezno Mgr. Tatiana Štulrajterová

Záverečný účet schválili bez výhrad

Rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja sa vo štvrtok 10. apríla presunulo do Revúcej. Tak ako pred každým výjazdovým zasadnutím, aj pred týmto, prebehli rokovania odborných pracovných skupín pre jednotlivé okruhy problémov okresu Revúca. V správe riaditeľ Úradu BBSK konštatoval, že v regióne okruh najväčších problémov predstavuje nezamestnanosť, ktorá je v okrese na úrovni 25,8 percenta, cestná infraštruktúra, otázky početnej rómskej komunity a s tým súvisiace sociálno-ekonomické problémy a problémy vzdelávania.

Poslanci prerokovali záverečný účet BBSK za rok 2007. Bilancia hospodárenia je schodok hospodárenia BBSK v objeme 110 miliónov korún. Vedúci odboru financií v predkladanej správe konštatoval, že schodok hospodárenia je v plnom rozsahu pokrytý príjmami a bankovými úvermi, ktoré BBSK prijal. Aj napriek tomu predseda finančnej komisie a poslanec Ing. Jaroslav Demian poukázal na potrebu prehodnotiť niektoré položky výdavkovej časti rozpočtu s cieľom dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Záverečný účet zastupiteľstvo schválilo bez výhrad.
Na rokovaní najviac zarezonovala problematika Gándiho gymnázia v Lučenci, kde sa vzdelávajú deti z rómskeho a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Po opakovanom presťahovaní školy klesol počet detí, normatív nedokáže pokryť náklady na prevádzku školy a náklady na výchovno-vzdelávací proces. Po búrlivej diskusii zastupiteľstvo rozhodlo o vyradení školy zo siete k termínu 30. jún 2008 s tým, že predseda BBSK je poverený rokovať na úrovni štátnej správy a vlády o získaní zdrojov na prevádzku gymnázia. Určite za zmienku stojí tiež informácia o nájme majetku strednej odbornej školy združeniu INTECH v Žiari nad Hronom za 54 miliónov korún. Toto združenie má za úlohu prípravu stredoškolskej mládeže na povolanie. Poslanci za okres Brezno poukázali na skutočnosť, že tento postup nekorešponduje s predchádzajúcim obdobím, kedy Železiarne Podbrezová, a. s., museli odkúpiť areál Stredného odborného učilišťa hutníckeho v Podbrezovej na zriadenie súkromného stredného odborného učilišťa. Z tohto dôvodu považujú za diskriminujúci nerovnaký postoj k správe majetku BBSK.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT