15. APRÍL 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prvú záchytku na svete otvorili v bývalom Československu 15. mája 1951 (v Prahe u Apolínára). V minulosti na území Slovenska vzniklo až štyridsať takýchto zariadení. Pred definitívnym zatvorením záchytiek sa ich počet znížil na tri – v Bratislave, Trnave a v Košiciach. V súčasnosti opilcov umiestňujú väčšinou v interných oddeleniach zdravotníckych zariadení. Často sa správajú agresívne a ničia inventár nemocnice. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zákon, podľa ktorého by záchytky mali prejsť do kompetencie samosprávy a prevádzkovať ich budú aj iné ako zdravotnícke zariadenia. Návrh zverejní už čoskoro, o niekoľko týždňov. Otvorenie záchytiek môže byť realitou už v tomto roku. Uvítali by ste to? Kto by podľa vás mal záchytky financovať? - s týmito otázkami sme zastavovali ľudí, aby prispeli svojimi názormi do našej ankety.


S anketovym mikrofonom


o záchytkách


Anna Francistyová, dôchodkyňa, Brezno:
- Bolo by to dobré. Zvlášť v noci, čo tí opití mladí ľudia robia! Vykrikujú a rušia nás starších. V parku si posadajú, znivočia lavičky, poodvesujú hojdačky. Taký človek už nehľadí na níč. Malo by byť viac policajtov, ktorí by chodili v noci. Voľakedy to nebolo, dnešná mládež je „rozpustilá“ a nemá zábrany. Štátu by malo záležať na otvorení záchytiek, lebo obce sú na tom s peniazmi dosť „slabo“.

Štefan Kamenský, živnostník, Lom nad Rimavicou:
- Áno, bolo by ich treba otvoriť. Podnapití občania sa nemajú kde uchýliť. Nemocnice potom majú s nimi starosti, lebo viem, že policajti ich vozia tam. Takéto zariadenia by mal podporiť štát, v mestách treba peniaze na iné účely.

Oľga Dubecká, učiteľka v špeciálnej materskej škole, Brezno:
- Myslím si, že ich treba. Alkoholikov je veľa a musia niekde vytriezvieť. Za pobyt v záchytke zaplatia, aby si uvedomili, že prekročili hranicu. Zrejme chýbali na prevádzku peniaze, preto záchytky zrušili. Všetko teraz prechádza na obce a mestá. Tie sa snažia vyhnúť tomu, aby to financovali. Šetria peniaze na iné účely. Každý sa dnes musí starať sám o seba, na nič nie sú peniaze.

Martin Perichta, podnikateľ, Hronec:
- Znova ich otvoriť nie je zlý nápad. Aj tak sa nedá robiť nič iné, len ľudí v alkoholickom opojení zavrieť, kým vytriezvejú. S financovaním to už bude ťažšie, ale myslím si, že je to lacnejšie ako skúšať čokoľvek iné. V každom prípade by si mali títo ľudia zaplatiť za pobyt.

Anna Urbanová, dôchodkyňa, Brezno:
- Netreba ich. Bolo by to zbytočné míňanie, leto títo ľudia aj tak nemajú na to peniaze a nezaplatia. Ako to riešiť? Sami si musia uvedomiť, čo robia. Pamätám si na to, že záchytky fungovali a bralo sa dosť prísne, ak sa tam niekto ocitol. Mal problémy v práci.

Július Bella, finančný poradca, Podbrezová:
- Niekedy existovali, pamätám si na to, ale kto ich bude financovať? Viete, ako je na tom zdravotníctvo. Iba ak by to pokryla samospráva, mestá a obce. Mohli by záchytky otvoriť, lebo v súčasnosti na to doplácajú zdravotníci, ktorí sa musia o takýchto ľudí postarať.

(pl, ng)
  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dôchodcovia rokovali

V utorok 2. apríla sa v Žiline uskutočnilo rokovanie Republikovej rady Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS). Skôr ako členovia pristúpili k vlastnému programu, zúčastnili sa na seminári o zavedení eura za účasti zástupcu Národnej banky Slovenska. Po oficiálnych procedúrach sa začali zaoberať správou o činnosti JDS v minulom roku, výsledkami hospodárenia za rok 2007, stanoviskom revíznej komisie, návrhom rozpočtu na rok 2008, stanovením výšky členského príspevku na rok 2009. Schválili rozpočet na tento rok, zaoberali sa prípravou zabezpečenia celoslovenského turistického zrazu a športových hier seniorov v Bardejove a celoslovenskej prehliadky speváckych zborov v Trnave. Ku každému bodu programu bola rozprava. V programe vystúpil zástupca Združenia slovenských spotrebiteľov v súvislosti so zavedením eura. V závere rokovania schválili a prijali uznesenie.

Tibor Gilla, člen rady JDS
 

Budú z nás spisovatelia?

Počuli ste? V škole v Jasení žiaci napísali vlastnú knihu. Dokonca ju sami aj ilustrovali. Prečo? Chceli sa poďakovať knihe, že je ich vernou priateľkou. Všetko to „spískala“ učiteľka Ľudka Cibulová. V prvý marcový týždeň si vo vestibule školy mohli deti objednať nové knihy, ktorými sme doplnili aj knižný fond v našej knižnici. Do literárneho kvízu, ktorý sme vyhlásili, sa zapojilo tridsaťtri žiakov. To bol ale frmol, keď hľadali správne odpovede! Marec mesiac knihy vyvrcholil čítaním rozprávok najlepšími čitármi, ale aj učiteľkami a neskoršími skupinovými úlohami. Deťom sa najviac páčil súboj pri rovnakom počte bodov. Skupiny hádali rozprávkové postavičky, ktoré im ostatní žiaci predvádzali pantomímou. Deti získali sladké odmeny, mnohé z nich si prehĺbili vzťah ku knihe a budú po nej siahať nielen v marci, ale po celý rok.

Kolektív ZŠ Jasenie

Geografická olympiáda

Koncom marca sa v Banskej Bystrici uskutočnilo krajské kolo geografickej olympiády. Až po tridsať súťažiacich v jednotlivých kategóriách sa stretlo v priestoroch UMB v Banskej Bystrici a riešilo úlohy v teoretickej a praktickej časti. Body z obidvoch častí sa sčítali a určili poradie v jednotlivých kategóriách. Po zverejnení výsledkov na internetovej stránke Junior centra B. Bystrica sa najviac tešil Peter Horváth zo Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 Brezno, ktorý obsadil druhé miesto a postúpil do celoštátneho kola, ktoré bude v máji v Strečne.
Ani ďalší súťažiaci sa za svoje výsledky nemusia hanbiť. K úspešným riešiteľom olympiády v kategórii žiakov 9. ročníkov patrí Maroš Horváth zo Základnej školy Polomka. Sebastián Janko z gymnázia a Andrea Fašková zo Základnej školy Valaská za zaradili k úspešným riešiteľom zo žiakov 8. ročníkov. Aj v kategórii žiakov 7. ročníkov sme mali úspešných riešiteľov. Patrí k nim David Kováč z breznianskej školy na Pionierskej ulici 2 a Branislav Badinka z Valaskej. Poslednou kategóriou boli žiaci 6. ročníkov. Medzi nimi bola úspešná Timea Vičanová zo ZŠ Pionierska 2 Brezno.
Petrovi Horváthovi, ktorý sa pripravuje na celoštátne kolo, prajeme veľa úspechov.

(dj)

Turnaj v stolnom tenise

Obec Predajná a Stolnotenisový klub Predajná usporiadali v sobotu 5. apríla pri príležitosti 63. výročia oslobodenia obce v telocvični základnej školy desiaty ročník stolnotenisového turnaja O putovný pohár starostky Predajnej. Konečné poradie v kategórii registrovaných hráčov: 1. Peter Klein, 2. Pavel Chromek, 3. Peter Kordulič, 4. Ľubomír Kuna, 5. Marek Kuna, 6. Lev Kosec; v kategórii neregistrovaných hráčov: 1. Peter Fodor, 2. Vladimír Oravec, 3. Miroslav Trnovský.

Ing. Ján Bulla

 

„Až keď sa postavia diaľnice, potom...“

Niekto naivne očakáva, že mávnutím čarovného prútika sa všetko zmení ako v rozprávke. Turisti, ktorí chodia po svete, vyvrátia tento nezmyselný sebaklam. Divy sveta, atrakcie, magnety, ktoré priťahujú, sú neraz na ťažko dostupných miestach, kam sa človek dostane s námahou pešo. Neraz sú na kontitentoch, kde nevedia, čo slovo diaľnica znamená.

Slovensko má možnosti, potenciál ako máloktorá krajina a príjmy z turistiky dokazujú, že spoločnosť si neuvedomuje, ako sa sama ochudobňuje. Rozprávalo sa o ministerstve turizmu, o úrade pri vláde atď. Všetko zostalo v polohe rečníckej, no skutky, žiaduca zmena žiadna. Vo svete platí: ak chceš niekoho pritiahnuť, získať ho, daj o sebe v prvom rade vedieť. Zodpovední by nemali čakať na diaľnicu ako na zázrak, ale budovať infraštruktúru turizmu už teraz. Korigovať prácu, spájať sa a spoločne sa propagovať na veľtrhoch, výstavách. Tu sa nedá šetriť. Financie, ktoré sa dlhodobo vkladajú do propagácie, sa mnohonásobne vrátia. Chybou je, ak v obci, meste, regióne konkurencia nie je prepojená. Pri dobrej propagácii hostia prídu a ak budú spokojní, vrátia sa a privedú ďalších. Propagovať sa je finančne náročné. Keď sa spoja aj konkurenti, spoločne sa to dá zvládnuť. Osoh bude pre každého, povestná slovenská závisť nie je na mieste. Treba pamätať: čo turista, to korunka. Neraz stačí úsmev a návštevník zbadá, či domáci myslia po staroslovensky: hosť do domu – boh do domu. Prišiel a chce nás spoznať. Tak nech len v tom dobrom. Udržujme čisté prostredie. Posaďme tulipány do okien v činžiaku. Skrášlime prostredie aj sebe. Samotné Brezno má pekné knihy o meste, chýba reprezentačné CD, dabované v cudzích rečiach. Starostovia a primátor – spojte sa a natočne CD (alebo kazetu), ktoré bude prezentovať celý región. Takýto nosič chýba a veľmi! Všetci žijúci na Horehroní sú akoby na jednej lodi. Chce to uvedomenie a konanie. Kto sa spája v tomto svete, vyhráva.

Pavol Datko, Ontario, Kanada


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT