15. APRÍL 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Šípkarská a stolno–futbalová liga

Sny o vytúženom titule sa rozplývajú

Okrem toho, že počas víkendu pokračovala mestská liga v šípkach a v stolnom futbale, zraky priaznivcov stolného futbalu sa upriamili do Bardejova, kde sa konalo 5. kolo Slovenského pohára. Šípkari čakali na extraligové výsledky zo Solčian a z Považskej Bystrice, kde Brezno hralo 3. a 4. kolo nadstavbovej časti.
V mestskej lige v šípkach sa presadil dosť nečakane Andrej Škantár. Na druhom mieste sa umiestnil Peter Švantner z Braväcova, ktorý po dlhšej presávke opäť zavítal do dartu. Prvú trojku uzavrel Pavel Melicher, od ktorého sa pri neúčasti hráčov z čela tabuľky čakalo oveľa viac.
Veľmi zlé správy prišli zo Solčian a neskôr aj z Považskej Bystrice, kde chlapci dartu hrali zápasy slovenskej extraligy družstiev. Obidva zápasy sa skončili prehrou 1. DC Brezno pomerom 9:7, čo znamená pokles v tabuľke o dve miesta. Štyri kolá pred koncom súťaže hráčom Brezna patrí 3. miesto miesto a pomaly sa rozplývajú sny o vytúženom titule. 1. DC Brezno nastúpil na zápasy v zložení Ivan Fiľo, Martin Škantár, Jaro Kostelný, Matej Putnok a Zdenko Pampurík.
Stolný futbal sa presťahoval do Bardejova, kde sa uskutočnilo 5. kolo Slovenského pohára. V hlavnej disciplíne - dvojice sa pekne darilo Lukášovi Porhajašovi a Heňovi Košovi, ktorí obsadili výborné 4. miesto. Z hráčov dartu skončil na 13. mieste Ján Ambrós s Majou Giertlovou, Mirku Kolesárovú a Renátu Mečlovú klasifikovali na 25. mieste.
V ženskom turnaji hráčky Brezna Maja a Mirka skončili zhodne na 5. mieste. V mužskom turnaji sa prezentovalo 52 hráčov, z Brezňanov najlepšie skončil Ján Ambrós na 7. mieste a Lukáš Porhajaš na 13. mieste.
V ženskom turnaji dvojíc dievčatá z dartu obsadili 3. miesto miesto v podaní Renáta Mečlová – Mirka Kolesárová. Víťazkami sa stali domáce hráčky Viera Rojková a Jana Rybárová.
Tento týždeň čaká na šípkarov v piatok mestská liga a počas víkendu odohrajú zápasy premier ligy. Stolní futbalisti majú v piatok o 19. hodine na programe turnaje mestskej ligy jednotlivcov v sobotu v tom istom čase sa uskutoční turnaj dvojíc.

(pp)

Gymnastika v Brezne

V prvom aprílovom týždni sa v telocvični Základnej školy s materskou školou Karola Rapoša Pionierska 4 v Brezne uskutočnilo okresné kolo v gymnastickom štvorboji v štyroch kategóriách. Pretekalo 77 žiakov (67 dievčat a 10 chlapcov). Víťazi postúpili do krajského kola, ktoré bude v Banskej Bystrici.
Výsledky: kategória A (1. - 3. ročník): družstvá – dievčatá: 1. ZŠ s MŠ K. Rapoša, Pionierska 4, 2. ZŠ s MŠ Pionierska 2, 3. ZŠ s MŠ Mazorníkovo, jednotlivci: 1. V. Rosíková, 2. - 3. I. Tschempová, N. Medveďová, 4. - 5. S. Šajgalová, V. Košičiarová (všetky P4), 6. L. Baxová, P2, družstvá – chlapci: 1. ZŠ Pohorelá, jednotlivci: 1. R. Kuklica, 2. T. Janoška, 3. P. Vajdík (všetci Pohorelá), kategória B (4. - 6. ročník): družstvá – dievčatá: 1. P 4, 2. Mazorníkovo, 3. P2, jednotlivci: 1. M. Hiadlovská, 2. M. Holubová, 3. M. Ďuricová, 4. V. Kamenská, 5. K. Zlúkyová, 6. D. Medveďová (všetky P4), družstvá – chlapci: 1. P2, jednotlivci: 1. A. Giertl, P4, 2. M. Matula, 3. - 4. A. Ridzoň, M. Šalko (všetci P2).

Mgr. M. Supek

Zo sveta cyklistiky

Od 26. marca do 7. apríla sa dvaja členovia CK ŽP Šport, a. s., Podbrezová Róbert Glajza a Ivan Víglaský zúčastnili na etapových pretekoch Tour de Kamerun, kde štartovali v kategórii UCI 2.2. pod hlavičkou reprezentačného výberu Stredoslovenského regiónu. Podmienky boli zvlášť náročné pre Európanov, ale slovenský tím sa prejavil ako najodolnejší, keď obaja železiari dosiahli po dve etapové víťazstvá, Víglaský obsadil celkove 4. miesto a Glajza 5. miesto. Nebyť zaváhania v úvodnej etape, kde do cieľa prišla trojčlenná skupina so značným náskokom, bolo by celkové hodnotenie z pretekov určite ešte úspešnejšie.
...
V nedeľu 6. apríla sa v Turčianskych Tepliciach uskutočnilo 1. kolo Slovenského pohára v MTB v disciplíne crosscountry. Na štart sa postavilo 13 zástupcov CK ŽP Šport, a. s., Podbrezová s prevahou zástupcov v mládežníckych kategóriách. V konkurencii mladších žiakov 4. miesto obsadil Pavol Kvietok, u dievčat v rovnakej kategórii zvíťazila Tereza Medveďová. V kategórii starších žiakov sa najlepšie darilo Petrovi Štulrajterovi, ktorý skončil na 6. mieste,Ondrej Glajta finišoval na 13. mieste. V kategórii kadetiek 3. miesto patrí Natálii Šimorovej.
V hlavnej kategórii mužov štartovalo 35 cyklistov za účasti reprezentantov Poľska a Čiech. Vo vyrovnaných pretekov sa až v samotnom závere presadil zástupca Podbrezovej Milan Barényi, ktorý s tesným rozdielom vyhral pred oddielovým kolegom Lukášom Hanusom. Železiari Martin Haring skončil piaty a Marián Šimora trinásty.

(jg)

Výsledky Slovenského pohára Masters

Verejnými pretekmi a karnevalom na Martinských holiach „skôr narodení“ zjazdári v sobotu ukončili lyžiarsku sezónu 2007/2008. Keďže aj v nepríjemnom počasí išlo viac o zábavu ako o športové súťaženie, výsledok týchto pretekov nie je podstatný. Pre zainteresovaných sú dôležité konečné výsledky SPM v jednotlivých kategóriách.

Seriál pretekov sa skladal zo šiestich obrovských slalomov a z piatich slalomov, z ktorých sa do celkového hodnotenia započítavalo päť, resp. štyri. Aj keď v menšom zastúpení ako obvykle, ale aj v tejto sezóne sa na seriáli pretekov zúčastnili aj pretekári z nášho regiónu. Daný stav ovplyvnila asi aj absencia pretekov v našej oblasti. V budúcej sezóne sa to pokúsia napraviť. Všetky preteky absolvovali iba J. Horský a M. Jagerčík (obaja z oddielu Polomka Bučnik).
Výsledky: kategória C (ženy nad 30 rokov): 1. A. Blahútová (UK Bratislava), 11. J. Jagerčíková (Polomka Bučnik) - v C3 3. miesto, 16. K. Proschingerová (Tále) - v C1 1. miesto, 21. A. Wengerová (Brezno) - v C5 6. miesto; kategória B (muži nad 54 rokov): 1. P. Štamm (1. Ski Masters), 9. J. Horský (Polomka Bučnik) - v B1 5. miesto, 24. P. Gondek (Brezno) - v B1 10. miesto, 36. F. Lešák (Brezno) - v B1 16. miesto; kategória A (muži 30 - 54 rokov): 1. J. Mikuláš (1. Ski Masters), 25. J. Babic (ŽP Šport Podbrezová) - v A5 9. miesto, 43. M. Jagerčík (Polomka Bučnik) - v A4 12. miesto, 51. K. Janečka (Tatran N. Boca) - v A4 14. miesto.
Na škodu športového rastu sa v kategórii juniorov nezúčastnil nik z našej oblasti. Táto kategória prebiehala popri SPM a je samostatne vyhodnocovaná ako Slovenský pohár juniorov a junioriek. Určená je najmä pre pretekárov, ktorí nedosahujú úroveň FIS pretekov.
(Viac na www.skiad.szm.sk, www.ZHS.sk).

(bj)

Spod vysokej siete

Volejbalistky ŽP Šport budú hrať o piate miesto

Volejbalistky ŽP Šport Podbrezová ako nováčik vo svojej prvej extraligovej sezóne už neskončia horšie ako na šiestom mieste, pričom vážne pozerajú na piate miesto, čo je nesporným úspechom tohto kolektívu. Už v prvom zápase na domácej pôde si volejbalistky ŽP Šport Podbrezová víťazstvom 3:0 prakticky vybojovali účasť v malom finále (v súboji o piate miesto). V sobotu nenechali nič na náhodu a vyhraným prvým setom potvrdili svoje ambície.

Druhý zápas 2. kola play-off volejbalovej extraligy žien: VTC Pezinok - ŽP Šport Podbrezová 2:3 (-22, 17, -15, 19, -8) - stav série 0:2, 95 minút, rozhodovali: M. Sarka a Szász, na čiarach Matúš a Matis, 25 divákov. Zostava ŽP Šport: Beňová, Dobrovičová, Tužinská, Luptáková, Bendíková, Krajkovičová, liberka Piatrová (Múková, Vestfálová, Michelčíková, Vaníková), tréner: M. Múka.
Začiatok zápasu bol vyrovnaný, akoby potreba zisku jedného setu či 42 bodov mierne zväzovala ruky Horehronkám. Tie však po niekoľkých rozohrách striasli zo seba zodpovednosť a potvrdili úlohu favorita. Po vyrovnanej prvej polovici prvého setu prišla niekoľkobodová šnúra železiarok a o víťazovi a zároveň i postupujúcom do súboja o piate miesto nebolo pochýb. Volejbalistky ŽP Šport sa uspokojili a stratili koncentrovanosť, čo umožnilo bojujúcim domácim hráčkam získať druhý set. Aký je rozdiel vo výkonnosti oboch družstiev, ukázal tretí set, keď železiarky zlepšenou hrou nedali súperkám žiadnu šancu. Po vyhranom sete však opäť poľavili a snaživé Pezinčanky si vynútili rozhodujúci piaty set. Opäť na víťazstvo stačila dobrá koncentrácia a zlepšené podanie, ktorým najmä Michelčíková robila súperkám najväčšie problémy. Jasné víťazstvo 15:8 znamenalo nielen víťazné stretnutie, ale aj postup do súboja o piate miesto, kde sa železiarky stretnú s volejbalistkami Žiliny. V zápase dostali na oboch stranách príležitosť všetky hráčky a v uvoľnenej atmosfére sa hral priemerný extraligový zápas.
M. Múka, tréner ŽP: „Už po prvom zápase bolo o postupujúcom viac-menej rozhodnuté, potvrdili sme to vyhraným prvým setom. Dnes dostali príležitosť všetky hráčky, väčšinu zápasu sme hrali v rôznych zostavách, čo sa prejavilo na menšej zohratosti. Dievčatá však všetky zlomové situácie zvládli, s čím som spokojný. Aj keď podľa vývoja zápas stratil svoje opodstatnenie, mal svoj význam a obe strany k nemu pristúpili zodpovedne. V súboji o piate miesto nás v stredoslovenskom derby čaká Žilina. Verím, že potvrdíme umiestnenie z dlhodobej časti.“
Vo volejbalovej extralige sa budú hrať súboje o umiestnenie. Istým účastníkom finále je Slávia UK, druhého finalistu určí posledný piaty zápas Doprastav - ŠG Nitra (premožiteľky ŽP Šport v semifinále si počínajú výborne) a porazený bude hrať o tretie miesto so Senicou. Súboj o siedme miesto vybojujú UKF Nitra a Pezinok. Volejbalistky ŽP Šport na domácej pôde v prvom zápase o piate miesto privítajú ŽU Žilina v sobotu 19. apríla o 17. hodine, čo bude ich posledný domáci zápas v sezóne 2007/2008.

(mm)

Turisti na Krajčove a Diele

Napriek zamračenej oblohe a nepriaznivej predpovedi počasia sa v sobotu 12. apríla stretlo na tradičnom mieste, pred Televízorom, štrnásť breznianskych turistov, aby sa vydali na potulky po najbližšom okolí Brezna. Tentokrát bolo ich cieľom Krajčovo a sedlo Diel.

Babky - zelinkárky v doline Rúry dali ochutnať piatim deťom, ktoré oživili turistický kolektív, žeruchu rastúcu v hojnom počte na močaristých miestach pri potoku. Ukázali im aj ďalšie liečivé rastliny - podbeľ a pľúcnik, z ktorých sa pripravuje bylinkový čaj. Po výstupe cez Predné Gliane na vrch Krajčova obdivovali množstvo nádherných modrých kvietkov zákonom chráneného šafranu. Aj keď sa hrebeň Nízkych Tatier skrýval v hmle a nízkej oblačnosti, v sedle Diel turistov už vítalo príjemné jarné slniečko, a tak nemohlo chýbať opekanie slaninky, špekáčikov a chlieb s cesnakom. Rodičovská kontrola detí cez mobil pripomenula, že treba pomýšľať na návrat domov. Pobrali sa spokojní, že aj dnes urobili niečo pre svoje zdravie, cez Kiare, Dúbravku a Kuľbovú späť do Brezna.
Budúci týždeň pripravujú zájazd za prírodnými zaujímavosťami Kremnických vrchov (treba sa prihlásiť u E. Slavkovskej na č. t. 6113327, 0908 646311).

(JŠkr) Foto: Ján Škrovina

Tretí bowlingový turnaj vyhral Dušan Klinec

V nedeľu 13. apríla sa v Bowlingovom centre Barbot v Brezne uskutočnil už tretí tohtoročný turnaj v bowlingu. Do súťaže sa prihlásilo tridsať hráčov. Vôbec sa nedarilo favoritom, ak ich tak môžeme nazvať, Ľubošovi Žiakovi a Martinovi Medveďovi. Ľubo prvé dva turnaje vyhral, Martin skončil raz druhý a raz tretí. No v nedeľu sa neprebojovali ani do najlepšej osmičky a stratili šancu hrať o ceny. Víťazom sa nakoniec stal Dušan Klinec, ktorý vo finále zdolal Marcela Dolinského súčtom v dvoch kolách 321, v porovnaní s Marcelovým 259. Tretie miesto obsadil Miroslav Kupec, ktorý v boji o toto umiestnenie zdolal Antona Bohuša zo Závadky. Počas turnaja sa podarilo najvyššie hodnoty v hre hodiť Dušanovi Klincovi (193) a Paľovi Gašperanovi (192). Do najlepšej osmičky sa ešte prebojovali Pavol Gašperan, Jano Račák, Pavol Bubelíny a Jaroslav Kršteník. Medzi ženami dominovala Katka Medveďová so súčtom v dvoch hrách 253 bodov. V poradí štvrtý turnaj sa bude 4. mája v bowlingovom centre so začiatkom o 15. hodine, štartovné do turnaja je 150 korún, za hry sa neplatí.

(pp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT