15. APRÍL 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Z rokovania ostatného mestského zastupiteľstva vyberáme
V júni pribudne šieste družobné mesto - Nadlak

V utorok 8. apríla sa uskutočnilo druhé riadne rokovanie mestského zastupiteľstva. Po otvorení zasadnutia a procedurálnych otázkach poslanci navrhli zmenu programu, aby prvým bodom rokovania boli tzv. majetkové záležitosti. Predložených osemnásť bodov sa týkalo kúpy a predaja pozemkov, vyhlásenia nehnuteľného majetku mesta za prebytočný a ďalších žiadostí. Breznianska firma Stavohron získa pozemky na výstavbu hromadných garáží v lokalite Mazorníkovo. Mestské zastupiteľstvo schválilo aj uzavretie zmluvy na predaj nehnuteľností firme Rolta, ktorá ako jediná reagovala na vyhlásenie verejno-obchodnej súťaže na budovu bývalej kotolne na Nábreží duklianskych hrdinov, a priamy predaj pozemku v Banisku spoločnosti RD Business so sídlom v Košiciach na vybudovanie obchodného centra.

Po majetkových záležitostiach nasledoval návrh na zmenu rokovacieho poriadku. Dôvodom bola nová forma expedovania materiálov poslancom mestského zastupiteľstva. Na ostatné rokovanie predkladané materiály dostali v elektronickej podobe.
Primátor mesta predložil návrh zmluvy o spolupráci Brezna s rumunským mestom Nadlak. Bezmála 50 % občanov Nadlaku má slovenskú národnosť a po niekoľkých stretnutiach predstaviteľov oboch miest došlo k dohode, že uzavrú medzinárodnú zmluvu o spolupráci. Podpis zmluvy sa uskutoční počas kultúrno-spoločenského podujatia Dni mesta Brezna v júni tohto roku.
Nasledovali dva návrhy dodatkov k všeobecne záväzným nariadeniam (VZN) o dani za psa, užívanie verejného priestranstva, ubytovanie, predajné automaty, nevýherné hracie automaty a dodatok k VZN o poskytovaní dotácií a členských príspevkov.
Správu o činnosti príspevkových organizácií predložili Technické služby mesta Brezna, Mestské kultúrne stredisko a Mestský športový klub v Brezne. Všetky tri správy poslanci zobrali na vedomie.
K schváleniu záverečného účtu treba stanovisko hlavnej kontrolórky, ktorá konštatovala, že návrh spracovali v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a obsahuje všetky zákonom predpísané náležitosti. Preto odporúčala zastupiteľstvu uzatvoriť prerokovanie návrhu záverečného účtu mesta Brezna za rok 2007 a súhlasiť s celoročným hospodárením. Záverečný účet mesta Brezna za rok 2007 schválili bez výhrad s výsledkom 9 264 303 korún a s prebytkom hospodárenia na účely tvorby peňažných fondov 9 209 907 korún. Z toho 2 704 970 korún pôjde do fondu rozvoja bývania a 6 504 936 korún do rezervného fondu. Poslanci v rámci uznesenia schválili tvorbu a použitie fondu rozvoja bývania v celkovom objeme 4 452 671 korún aj tvorbu a použitie rezervného fondu. K spomínaným 6,5 milióna korunám sa do rezervného fondu pripočítal zostatok príjmových finančných operácií v objeme 49,5 milióna korún, čo spolu tvorí 56 miliónov korún nad rámec schváleného rozpočtu, tieto prostriedky sa môžu použiť na krytie bežných, ale aj kapitálových výdavkov, čiže investícií mesta. V rámci tohto materiálu poslanci schválili aj hospodárenie príspevkových organizácií.
Odbor rozvoja mesta a ekonomický odbor spracovali register investícií a úpravu rozvojových programov na rok 2008. Medzi najväčšie investičné akcie, ktoré plánujú v tomto roku dokončiť, patria sanácia skládky komunálneho odpadu s celkovým objemom 62,55 milióna korún, nadstavba internátu na Nálepkovej ulici a jeho prestavba na byty v objeme 17,58 milióna korún, rekonštrukcia cesty a chodníkov na Ulici ČSA, aj vybudovanie autobusových zastávok.
Hlavná kontrolórka mesta predkladala tri správy z vykonaných kontrol, poslanci ich zobrali na vedomie. S výsledkami hospodárenia oboznámili na zasadnutí mestského zastupiteľstva konatelia dvoch obchodných spoločností - Lesy mesta Brezna, s. r. o., a Hotel Ďumbier, s. r. o.
V bode rôzne odznela informácia o aktualizácii Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta a návrh programu Dní mesta Brezna v júni tohto roku. Mestské zastupiteľstvo schválilo z rozpočtu mesta na rok 2008 dotáciu pre Hokejový klub Brezno vo výške 540 000 korún na rozvoj telesnej kultúry a športu. Akčné plány na roky 2008 – 2010 na realizáciu koncepcií rozvoja kultúry a na realizáciu rozvoja komunálneho športu v meste Brezne vzalo na vedomie.
Prednostovi mestského úradu uložilo mestské zastupiteľstvo zaoberať sa riešením zvýšeného výskytu holubov v Brezne. Po otázkach poslancov riaditeľom príspevkových organizácií primátor mesta poďakoval prítomným a ukončil druhé riadne rokovanie mestského zastupiteľstva.

(dk)

Výstava drevených hračiek

Ak v čase do 30. apríla prídete do Brezna, neobíďte zaujímavú výstavu v Meštianskom dome č. 13. Múzeum prevzalo z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene výstavu drevených hračiek – originálov, prototypov a návrhov, ktoré ich autori poslali do súťaže Etudy z dreva - súťažného cyklu o naj... drevený výrobok, ktorý mal v roku 2007 už deviaty ročník.

Tak ako po minulé roky vypísali dve súťažné kategórie. Do prvej kategórie zaradili sériovo vyrábané hračky. V nej
odborná porota neudelila prvú cenu. Druhú cenu získal Martin
Višňovec z Martina za kolekciu hračiek pre vekovú kategóriu detí od troch do šesť rokov. Zaujali svojím dizajnom, farebnosťou a nápaditosťou tvarového a funkčného riešenia. Tretiu cenu porota udelila Jánovi Sojkovi z Považskej Bystrice za stavebnicu Variant, vytvorenú z drevených stavebných komponentov, rohových priestorových montážnych uzlov a spojovacích drevených tyčí. Stavebnica umožní užívateľovi vytvárať funkčné hracie prvky podľa vzorových katalógových príkladov a vlastnej kreativity užívateľa. Do druhej kategórie: originály, prototypy a modely hračiek prišlo štyridsať prihlášok a šesťdesiattri hračiek. Túto kategóriu obsadili študenti stredných a vysokých škôl zameraných na dizajn a opracovanie dreva. Prvú cenu získala študentka FU TU v Košiciach Lenka Kaslová za stavebnicu BUPEN, ktorá predstavuje stavebnicový program na báze drevených (bukových) valcových dutých prvkov s kruhovou perforáciou a pestrofarebných doplnkových spojovacích a dekoratívnych elementov, ktoré umožňujú vytvárať zaujímavé funkčné a dekoratívne kompozičné celky podľa ponuky príkladných riešení a rozvoja individuálnej kreativity užívateľa. Druhú a tretiu cenu porota udelila študentom prvého ročníka odboru tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku za kolekciu stolčekov v tvare štylizovaných zvierat s hravou edukatívnou funkciou a za kolekciu štylizovaných zvieratiek na báze plošných a priestorovo tvarovaných stavebných dielcov s možnosťou vytvorenia funkčných prvkov pre hru. V kategórii originálov, prototypov a modelov hračiek porota udelila aj tri čestné uznania a po druhýkrát v tejto súťaži aj Cenu primátora mesta Zvolen. Absolútnym víťazom tohto ročníka súťaže o naj... drevenú hračku sa stala stavebnica BUPEN, ktorú porota odporučila zaviesť aj do priemyselnej výroby.
V zmysle záverečného hodnotenia predložených súťažných prác porota skonštatovala vysokú úroveň dizajnérskeho a remeselného prevedenia ocenených súťažných prác, ich originalitu a výtvarné riešenie drevenej hračky. Výstava určite okrem detí zaujme aj dospelých návštevníkov. Múzeum je otvorené v pondelok – piatok od 8. do 16. hodiny.

Eva Švajdová

Slimák - študenti Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku
 


Čo je nové v obciach

„Plánov je veľmi veľa, ale všetko je to o peniazoch, ako sa hovorí,“ tvrdí starostka Predajnej Ing. Tatiana Čontofalská. Prioritou pre nich tento rok je zodpovedne a úspešne sa uchádzať v rámci eurofondov o nenávratný finančný príspevok na zateplenie základnej školy a telocvične s neskoršou výmenou okien, dverí a zmenou fasády z regionálneho operačného programu. Zároveň chcú zrekonštruovať elektroinštaláciu v týchto objektoch v rozpočtovanej sume 12 miliónov korún. Starostka uvádza: „Na výzvu z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja sme reagovali v druhom kole a úspešne sme sa zaregistrovali. Teraz bude záležať na kvalitnom spracovaní projektu. Zrekonštruovať treba kuchyňu v spoločenskom dome (obklady, dlažba), kde sme v minulom roku vynovili sociálne zariadenia v hodnote 450 tisíc korún. V obecnom úrade chceme upraviť schodisko (nová dlažba). Zodpovedne sa pripravujeme na prechod na používanie euromeny, kde treba uskutočniť veľa úprav v rámci kompetencií a právomocí, ktoré samospráva má.“

Pred dokončením je internetová stránka, na ktorú spracovávajú podklady poslanci obecného zastupiteľstva. V tomto roku by mali schváliť Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce (PHSR). Úspešne ukončili územný plán obce, ktorý financovali z eurofondov cez ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja, ako základný plánovací dokument. Odsúhlasili ho na februárovom zasadnutí obecného zastupiteľstva, v ňom jednou z priorít bolo vyšpecifikovanie pozemkov v lokalite Blatina na vybudovanie vyhovujúceho priemyslu pre životné prostredie v Predajnej. Roky 2008 - 2010 budú rokmi grantov z eurofondov, preto plánujú vypracovať vykonávací projekt na riešenie verejných priestranstiev (námestie pred obecným úradom, pri spoločenskom dome) a zároveň vybudovať amfiteáter a v priestoroch starej školy remeselný dom na voľnočasové aktivity mládeže, ale aj starších občanov v zmysle architektonickej štúdie, ktorú vypracovali. Zrealizovať by chceli schválený projekt dopravného značenia v obci. „Ide o finančne náročný projekt s nákladmi približne 300 tisíc korún,“ spresňuje Ing. Čontofalská, „pretože musíme osadiť až 145 dopravných značiek. Trápi nás aj stav mostov, ktoré má obec vo svojej správe, preto sme požiadali o vypracovanie posudkov na ich statické a technické zhodnotenie (mosty cez Hron, na Ulici Borgondia a na Kalvárskej ulici). Otázny je zatiaľ výsledok projektu pozemkových úprav, ktoré schvaľuje ministerstvo pôdohospodárstva. Trápi nás aj zeleň v obci - naše starodávne lipy na námestí, pred kostolom a na cintoríne. Pre zachovanie dobrého zdravotného stavu podstúpia profesionálne ošetrenie. Veľmi si cením ochotu našej mladej občianky, ktorá študuje odbor záhradná architektúra, a jej pomoc pri návrhu riešenia zelene na námestí.“ Zamerajú sa na výmenu svetelných telies v obci, vrátane časti Kramlište, a opätovnú opravu miestnych komunikácií.
Predajná sa môže pochváliť bohatým kultúrno-spoločenským životom, organizuje športové podujatia pre deti, mládež a dospelých. Na august pripravujú Dni obce Predajná. „Veľmi aktívne pracuje kultúrna komisia pri obecnom zastupiteľsve, ktorá pripravuje pre občanov návštevu divadiel, vystúpenie folkloristov, ochotnícke predstavenia, výstavky z prác detí a seniorov,“ hodnotí na záver starostka. „Rovnako ZPOZ, ktorého poslaním je úcta k človeku, čo dokazuje prípravou obradov a slávností vo forme vítania detí do života, životných jubileí, či smútočných obradov.“

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT