6. MAJ 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Hokejbalová liga

   V sobotu 3. mája bolo na programe 2. kolo Hokejbalovej ligy. V tomto kole bohatom na góly sa strelci mužstiev vytiahli a nastrieľali spolu až 131 gólov.
   Výsledky 2. kola: Bruins - Damix 1:35, Victors - Riders 9:6, Wanderers - Wizards 14:4, Tisovec - Piccolo 3:4, Drink Team - Winner 7:10, Dead Rabbits - Rolta 8:15, Dogy - Wikings 14:1, Axes - voľno.

Peter Michalík

 Spod vysokej siete

Prvá extraligová sezóna volejbalistiek ŽP Šport

                       Na úvod
   Skončili sa súboje volejbalovej extraligy žien, majstrom Slovenska sa stala Slávia UK Bratislava a extraligovú súťaž opúšťa VK Račianska Bratislava. Potešujúce je, že v extraligovej súťaži sa nestratil ani nováčik z Horehronia, volejbalistky ŽP Šport Podbrezová a celkové piate miesto je pekným úspechom.

 

                       Pred súťažou
   Základom družstva ŽP Šport pre prvú extraligovú sezónu sa stal kolektív, ktorý vybojoval víťazstvo v prvoligovej súťaži a zvládol boj o postup do extraligy. Bolo jasné, že ak chcú železiarky uspieť, musí sa káder doplniť. Prichádza skúsená nahrávačka Monika Dobrovičová a blokársky post vystužujú Podbrezovčanky bývalou juniorskou reprezentantkou Evkou Beňovou. Kolektív po absolvovaní letnej prípravy si verí a dáva si smelý cieľ - skončiť v základnej časti do šiesteho miesta, čo zaručovalo istú záchranu i postup do play-off.

 

                1. časť
   ŽP Šport začína extraligovú súťaž na pôde úradujúceho majstra - VK Senica. Výkon nie je zlý, no železiarky odchádzajú z ihriska s prvou prehrou v súťaži. Vtedy nikto netuší, že nasledujúce štyri zápasy budú znamenať štyri víťazstvá a ŽP Šport sa začína skloňovať ako „tajný kôň súťaže“. Po prvej polovici sú železiarky na štvrtom mieste a ich cieľ sa začína napĺňať. Prichádza však mierna kríza, železiarky nečakane prehrávajú so Žilinou i Račianskou a postup do prvej šestky je otázny. Rozhodujúcim sa ukazuje zápas v Košiciach, kde treba vyhrať. V nervóznom zápase víťazstvo 3:2 znamená istý postup. Železiarky sú v šestke, majú istú účasť v súbojoch play-off i extraligovú príslušnosť pre sezónu 2008/2009.

 

                 2. časť
   Hneď po vianočných sviatkoch začína druhá nadstavbová časť a železiarky šokujú Slovensko. Prvý zápas hrajú v Bratislave u ašpiranta na titul - VK Doprastav. Víťazia tu 3:2 a spôsobujú malú senzáciu. Hneď nasledujúce kolo hostia doma Senicu a vo výbornom zápase s majstrom prehrávajú 2:3, v piatom sete 16:18. Aj v ďalšom priebehu si počínajú dobre, čo pred play-off súbojmi napokon stačí na piate miesto.

 

                Play-off
   Železiarky sa tešia na play-off, súperom v 1. kole im je ŠG Nitra. Prvý zápas v Nitre - Podbrezová začína výborne, vyhrá prvé dva sety. Vedenie 2:0 však napokon nestačí, mladé Nitrianky otočia zápas a vyhrávajú 3:2. Prvý zápas v Podbrezovej - opäť dráma, vedenie 2:1 na sety nestačí, Nitra vyrovnáva na 2:2 , rozhodnúť musí piaty set. Podbrezová vedie 11:8 i 13:11. Ani toto nestačí, napokon železiarky podľahnú 14:16 a v zápase 2:3. Tretí zápas v Nitre - ukazuje sa, že volejbalistky z Horehronia už nemajú dostatok psychických síl, aby zvrátili vedenie Nitry a prehrávajú v treťom súboji 1:3. Mladé Nitrianky postupujú do semifinále, kde porážajú Doprastav a hrajú finále so Sláviou UK. Treba povedať, že chýbalo veľmi málo, aby na ich mieste bol ŽP Šport. Prehra s ŠG Nitra znamená, že ŽP Šport bude bojovať o 5. - 8. miesto. Piate miesto napriek neúspechu v prvom kole je výzvou. V druhom kole dokážu volejbalistky ŽP ustáliť svoju športovú formu, porážajú Pezinok 3:0 a 3:2 a postupujú do tretieho kola, kde budú bojovať o piate miesto. Súperom je ŽU Žilina, ktorú v doterajšom priebehu nedokázali poraziť. Piate miesto je motiváciou i hnacím motorom. Po dobrých výkonoch železiarky vyhrávajú 3:0 a 3:1. Piate miesto znamená krásny úspech v krátkej histórii podbrezovského volejbalu.

                 Sportova hala ZP Sport Podbrezova
  
V extraligovej súťaži patrí priestorovo k tým „menším“, no určite najútulnejším. Volejbal sa tu hrá na určite najlepšej podlahe, ktorú si všetci nadmieru pochvaľujú. Doplnením tribúnok vznikol stánok, kde je priamy kontakt hráčka-divák. Výbornou organizáciou domácich zápasov sa železiarky radia na úroveň majstrovskej Senice. Na domáci zápas s Doprastavom zavítal i prezident SVF Ľubor Halanda a pochvalne sa vyjadril o organizácii zápasu i prostredí športovej haly v Podbrezovej.

                     Diváci
   Svojou hrou prilákali volejbalistky ŽP Šport do svojej športovej haly na Štiavničke divákov zo širokého okolia. Divácka kulisa bola jednou z najpočetnejších v extralige a v Podbrezovej bolo dobré športové prostredie. Diváci svojím povzbudením boli neraz „platným hráčom“ a pomáhali družstvu na ceste za lepším výsledkom. Našli sa i „diváci - tréneri“, ktorí kritizovali, nadávali, hromžili. Aj takí asi na športoviská patria. Ešte musíme počkať na časy, kedy šport bude zábavou, relaxom i oddychom zároveň. 

 

                     Výsledok
  
Piate miesto je nesporne úspechom v krátkej sedemročnej histórii ženského volejbalu v Podbrezovej. Je to úspech, ktorý poháňa do ďalšej práce, je to záväzok pre budúcnosť. Cesta k piatemu miestu bola ťažká, nie všetko bolo ideálne, no bojovnosť, chuť a sila kolektívu slávili úspech. Všetkým patrí pochvala - pochvala kolektívu, realizačnému tímu, divákom, všetkým zainteresovaným i Železiarňam, a. s., Podbrezová.

 

                      Na záver
   V tejto sezńe sa rozbehla aj práca s mládežou. Aj na tomto poli by železiari chceli byť úspešní a umožniť mladým dievčatám realizovať sa v kolektívnom športe. Vyhľadávať volejbalové talenty na Horehroní a postupne vybudovať mládežnícke družstvá štartujúce v súťažiach SVF. Aj touto formou sa obracajú na rodičov, učiteľov i priaznivcov volejbalu, aby priviedli záujemkyne o volejbal do Podbrezovej. Šport je fenomén, ktorý spája ľudí a pomáha budovať osobnosti. Je prostriedkom v boji proti neduhom modernej doby, neraz východiskom z neriešiteľných situácií. Nech je úspech volejbalistiek ŽP Šport motiváciou pre športovú mládež na Horehroní.

(mm)

 Zo sveta cyklistiky

Glajza a Keliar úspešne v Suchej nad Parnou

   V Suchej nad Parnou sa v prvý májový štvrtok konalo ďalšie kolo Slovenského pohára v cestnej cyklistike. V hlavnej kategórii mužov sa na štart etapy dlhej 115 kilometrov  postavilo 40 štartujúcich. Na technicky nenáročnom 23-kilometrovom okruhu s minimálnym prevýšením sa napriek viacerým vydareným pokusom štartujúcich nikomu nepodarilo uskutočniť rozhodujúci únik a väčšinu kilometrov absolvovali cyklisti spoločne v pelotóne. V záverečnom piatom okruhu využil svoje bohaté skúsenosti cyklista Podbrezovej Róbert Glajza, v miernom stúpaní sa odhodlal k úniku, ktorý zachytil len Martin Kostelničák z CK Inter. Táto dvojica si vytvorila takmer dvojminútový náskok pred zvyškom pelotónu. V záverečnom dojazde do cieľa sa napokon presadil Kostelničák pred Glajzom, zo športujúceho pelotónu bol najrýchlejší cyklista ŽP Šport, a. s., Podbrezová Miroslav Keliar, ktorý obsadil tretie miesto.

(mk)

 

Šípkarská a stolno–futbalová liga

Brezno momentálne na štvrtom mieste

   V piatok v Dart clube pokračovala 33. kolom mestská liga v šípkach. Momentálne tretí Jaro Kostelný obsadil len piate miesto, druhý Pavol Melicher skončil na nepopulárnom štvrtom mieste a líder tabuliek Peter Pocklan sa pre istotu ani neobjavil, čím sa  v priebežnom poradí  prepadol až o dve miesta. Na čele ho vystriedal Pavol Melicher, druhý je Jaro Kostelný.
   Týmto trom hráčom v posledných kolách začali dýchať na chrbát hlavne Zdeno Kupec a Dušan Belko. Belko  turnaj vyhral a vo finále zdolal práve Zdena Kupca. Do prvej šestky sa tlačí aj Jozef Ľalík, ktorý skončil tretí, a na šiesteho Andreja Škantára mu chýba už len 20 bodov. Počas týždňa svoj sklz v premier lige doháňal Jaro Kostelný. Postupne vyprevádzal svojich súperov z dartu ,,výpraskom“, a to Petra Švantnera, keď ho zdolal pomerom 8:2, potom Pavla Melichera a Andreja Škantára (oboch po 8:4). Jaro si  troma víťazstvami zabezpečil celkové prvé miesto v základnej časti. Svoj postup do najlepšej štvorky si skomplikoval Peter Švantner. Naopak druhým semifinalistom sa predčasne stal Matej Putnok. Tlačenica je na treťom a štvrtom mieste, kde len o skóre je na tom lepšie Peter Pocklan pred Zdenkom Pampuríkom, ktorí majú zhodne po 14 bodov.
   Najbližšie sa šípkari stretnú na turnaji v piatok o 19.  hodine hodine. V nedeľu sa družstvo 1. DC Brezno na svojej pôde rozlúči so slovenskou extraligou družstiev, keď o 11. hodine privíta družstvo Solčian a o 17. hodine tím Global extra Považská Bystrica. Breznu momentálne patrí štvrté miesto v tabuľke a ak chce skončiť na stupňoch víťazov, musí zdolať oboch súperov.
  Stolní futbalisti v mestskej lige dvojíc odohrali 29. kolo. Najlepšie obišli Mišo Baník a Maja Giertlová, na druhom mieste skončili Terka Turňová, Mišo Šperka a na treťom Mirka Kolesárová a Mirka Giertlová.
   Od štvrtka do nedele (1. - 4. mája) sa vo Francúzsku konal Svetový pohár v stolnom futbale ITSF World Championsship series Bonzini 2008, na ktorom sa zúčastnil aj hráč Brezna Ján Ambrós (o jeho účinkovaní informácie v nasledujúcom čísle). V piatok na stolných futbalistov čaká mestská liga jednotlivcov, v sobotu záverečné piate kolo krajského pohára. Na záver sa uskutoční fun turnaj s vyhodnotením tohto ročníka krajského pohára.

(pp)

    Štvrtý bowlingový turnaj

   Naúspešnejším hráčom štvrtého bowlingového turnaja bol Jaro Kršteník, ktorý dominoval už od začiatku, a zaznamenal aj najlepšie kolo v súťaži s počtom 168 bodov. Jaro vo finále zdolal Pavla Bubelínyho, keď Jaro v dvoch kolách nahral 335 bodov a Paľo 288. Tretie miesto si vybojoval Miro Kupec (255), ktorý v zápase o bronz zdolal prekvapenie turnaja Katarínu Medveďovú (232), ktorá skončila štvrtá.
   Najbližší piaty turnaj sa uskutoční 15. júna  o 15. hodine v bowlingovom centre, štartovné je 150 korún. Prihlásiť sa treba v herni Barbot osobne alebo na č. tel.: 6115608.

(pp)

    Začala sa atletická sezóna na dráhe

   Prvým kolom majstrovstiev Stredoslovenského atletického zväzu súťaží družstiev začala tohtoročná sezóna na dráhe. Poslednú aprílovú nedeľu v Dubnici nad Váhom pretekali družstvá staršieho žiactva.

   Breznianski žiaci v konkurencii desiatich družstiev obsadili šieste miesto, žiačkam zostalo posledné ôsme miesto. Z výsledkov vyberáme: diaľka žiačky: 4. miesto M. Červienková 458 cm; diaľka žiaci: 4. T. Štulajter 505 cm; 300 m žiaci: 5. T. Štulajter 44,93 s.
   Banská Bystrica bola vo štvrtok 1. mája svedkom úvodných pretekov sezóny mladšieho žiactva a dorastu. V kategórii mladšieho žiactva skupiny B suverénnym spôsobom zvíťazili žiaci aj žiačky AK Mostáreň MŠK Brezno. Z výsledkov vyniká výkon M. Ambróza v skoku do výšky 157 cm. Ďalší víťazi disciplín: 60 m: M. Ambróz 8,65 s; vrh guľou: J. Ridzoň 6,97 m; 4x60 m: Meškan, Slameň, Citterberg, Ambróz 35,61 s; 300 m: D. Strelcová 49,75 s; 4x60 m: Kvietková, Halušková, Štulrajterová, Strelcová 36,35 s. V kategórii dorastu spomedzi deviatich súťažiacich družstiev obsadili dorastenky AK Mostáreň MŠK Brezno tretie miesto za družstvom z Dubnice a z B. Bystrice. Z desiatich družstiev dorastencov zvíťazilo družstvo z Lučenca pred D. Kubínom, Dubnicou, B. Bystricou a Breznom. Víťazi disciplín: 110 m cez prekážky: L. Kaco 15,96 s;, 300 m cez prekážky: J. Donoval 45,99 s; diaľka: J. Červienková 530 cm, výška a trojskok: K. Ábelová 168 cm a 11,12 m; mimo súťaže zvíťazila v hode oštepom J. Katrenčíková sľubným výkonom na úvod sezóny 43,75 m. Druhé kolo súťaže sa uskutoční v Brezne v stredu 14. mája o 13. hodine. 
   Seriál mítingov GPS v kategórii dospelých začal v sobotu 3. mája podujatím v Košiciach. Viacerí reprezentanti prišli plniť limity pre účasť na Olympijských hrách v Pekingu, ale v nepríjemnom veternom počasí sa to podarilo len J. Velďákovej z Košíc v skoku do diaľky výkonom 672 cm. Ženskú „výšku“ ovládli pretekárky z Brezna, kde vo vyrovnanej súťaži porazila na pokusy T. Dunajská K. Ábelovú, v oštepe svoju suverenitu na Slovensku potvrdila J. Katrenčíková. Výsledky: výška: 1. T. Dunajská 170 cm, 2. K. Ábelová 170 cm, 3. J. Červienková 160 cm; oštep: 1. J. Katrenčíková 42,53 m; trojskok: 3. K. Ábelová 11,31 m; guľa: 6. J. Katrenčíková 8,45 m.

M. Černák

 Z KOLKARSKEJ DRAHY

Milan Tomka víťazom kolkárskeho turnaja v srbskej Subotici
   V dňoch 1. - 3. mája sa v srbskom meste Subotica uskutočnil turnaj pri príležitosti otvorenia novej kolkárne, na ktorom sa zúčastnili hráči z Maďarska, Chorvátska, Srbska a Slovenska. Víťazom turnaja sa stal Milan Tomka zo ŽP Šport Podbrezová, keď novým osobným rekordom 684 bodov vytvoril zároveň aj prvý rekord kolkárne v Subotici. Druhé miesto obsadil Vilmoš Zavarko z maďarského Koszolku (665) a tretí skončil Antal Arpád zo srbského družstva Poštanska Štedionica (664). Výsledky hráčov ŽP Šport Podbrezová: Radoslav Foltín 631, Ondrej Kyselica 618, Jovan Čalič 617, Peter Šibal 605, Juraj Kriváň 589, Tomáš Pašiak 561 a Tomáš Herich 560.

II. župná olympiáda stredoškolskej mládeže
   Dorastenci ŽP Šport Podbrezová sa zúčastnili na II. župnej olympiáde stredoškolskej mládeže, ktorá sa uskutočnila v Trnave, Modranke. V súťaži dorasteniek si prvenstvo vybojovala Nikola Kurpášová výkonom 492 bodov, aj druhá priečka patrí hráčke Podbrezovej - Dominike Kyselicovej (475). Ostatné výsledky dorasteniek a dorastencov Podbrezovej: 6. miesto Kristína Diabelková 450, 8. Ivana Makovníková 437, 6. Marek Mihok 516, 7. Michal Svitek 515, 11. Ľuboš Svitek 511.

Majstrovstvá Banskobystrického kraja jednotlivcov
   V dňoch 1. a  3. mája sa v kolkárni ŽP Šport Podbrezová uskutočnili Majstrovstvá Banskobystrického kraja jednotlivcov v kategóriách ženy, muži a seniori, ktoré boli nominačnými pretekmi na majstrovstvá Slovenska jednotlivcov. Výsledky jednotlivých kategórií: ženy: 1. Eva Bábelová 582 bodov, 2. Gabriela Kuchárová 580, 3. Iveta Vaňková 578 (všetky ŽP Šport Podbrezová); muži: 1. Radoslav Foltín 669, 2. Ondrej Kyselica 654, 3. Milan Tomka 648 (všetci ŽP Šport Podbrezová), voľná karta - Jozef Pešta, minuloročný majster Slovenska; seniori: 1. Pavel Paulečko 614, 2. Ľubomír Niščák 591, 3. Július Kriváň 583 (všetci ŽP Šport Podbrezová).

(ks)   


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT