6. MAJ  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Nezamknuté auto Fiat Ducato „padlo do oka“ zlodejovi na Hlavnej ulici v Heľpe. V pondelok 28. apríla asi hodinu po poludní z neho ukradol plátenú „ľadvinku“ s osobnými dokladmi, kartou poistenca a peniazmi, čím vodičovi z Rimavskej Soboty spôsobil škodu za 3500 korún a spoločnosti z Rimavskej Soboty, ktorá auto vlastní, škodu za 20 800 korún.

   Kolónu troch áut na ceste z Beňuša (Filipova) do Brezna predchádzalo v utorok 29. apríla pred siedmou ráno neznáme vozidlo a keď sa v protismere zo zákruty „vynoril“ autobus, snažilo sa zaradiť pred Suzuki Swift. Vodička Suzuki z Brezna pribrzdila, aby mu umožnila bezpečné zaradenie, no zozadu do jej vozidla narazila Škoda Octavia. V škodovke sedel vodič zo Závadky, ktorý síce spomalil, ale za ním jazdiaci vodič Volkswagenu Polo z Bacúcha nedodržiaval bezpečnú vzdialenosť a narazil do Octavie. Reťazová havária sa našťastie obišla bez zranení a polícia nezistila požitie alkoholu u žiadneho z vodičov. Pravdepodobnou príčinou havárie bolo nedodržanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami.

   Niekedy od pondelka 28. do stredy 30. apríla sa ktosi vlámal do Felicie, zaparkovanej na Ulici MPČĽ v Brezne. Z auta odcudzil autorádio a majiteľovi spôsobil škodu za 4000 korún.

   Mestskí policajti sa o siedmej večer v utorok 29. apríla zaoberali prípadom zatúlaného psa, ktorý behal po verejnom priestranstve po tom, ako sa podhrabal a ušiel z dvora svojho majiteľa v Podkoreňovej.

   V noci z utorka 29. na stredu 30. apríla na parkovisku pred breznianskymi kasárňami stál autobus. Ráno jeho vodič objavil rozbité zadné okno a dve bočné okná na ľavej strane vozidla. Majiteľovi autobusu vznikla škoda za 60 000 korún.

   Na parkovisku pred hypermarketom na Ulici ČSA v Brezne sa v stredu 30. apríla o deviatej večer zišla skupina štyroch bezdomovcov. Správala sa hlučne a súkromná bezpečnostná služba predajne mala podozrenie, že sa „potúžila“ alkoholom. Hliadka mestských policajtov po zhodnotení situácie privolala rýchlu zdravotnú pomoc, ktorá do nemocnice na ošetrenie odviezla jedinú ženu zo skupiny bezdomovcov, pretože krvácala z hlavy.

   Počas týždňa od nedele 27. apríla do soboty 3. mája sa dostal vlamač do rekreačnej chalupy na Táľoch. Ukradol elektrický radiátor, parohy šestoráka a poškodil dvere vešiakovej skrine. Krádežou spôsobil majiteľke z Brezna škodu za 6800 korún a poškodením zariadenia škodu za 12 300 korún.

   V nedeľu nadránom 4. mája v Podbrezovej na Štúrovom rade sa pokúsila vykradnúť sklad predajne potravín skupina zlodejov. Po násilnom vniknutí do predajne sa zamerala na cigarety a alkohol rôznych značiek. Vyhliadnutý tovar chceli zlodeji odniesť v troch veľkých kartónových krabiciach, no vyrušila ich hliadka podbrezovských policajtov. Jeden z policajtov vystrelil do vzduchu na výstrahu, ale zlodeji nereagovali a utiekli aj s menšou časťou lupu. Nepoškodené kartóny s cigaretami v hodnote približne 61 000 korún nechali na mieste, odniesli len alkohol asi za tisíc korún. Poškodením zariadenia spôsobili škodu za 2000 korún. Polícia po nich pátra.

(mf, pb, pa)


Prvé májové túry

   Prvého mája: otváranie studničiek pod Skalkou, tretieho mája: Slovenský raj - Tomášovský výhľad a Sokolia roklina s vodopádmi boli prvými májovými túrami breznianskych turistov. Veľmi neurčité počasie vítalo Brezňanov, keď sa ráno schádzali na túru. Prvomájová nálada, úsmevy a radosť z pohybu sprevádzali po celý deň tešiacu sa „partiu“. Už bezmála štyridsať rokov poriadajú akciu, pri ktorej otvárajú studničky, aby po celý rok občerstvovali okoloidúcich čistou, zdravou vodou. Tradíciou je tiež končiť podujatie u „nášho Števka“, ktorému už zdravotný stav nedovolí chodiť po kopcoch.

   Slnečné ráno 3. mája vítalo breznianskych turistov na Tomášovskom výhľade, ktorý sa čnie nad sútokom Bieleho potoka s Hornádom. Neopísateľne nádherné výhľady z tejto skalnej galérie treba osobne zažiť. Turistov čakal strmý zostup do doliny Tomášovská Belá. Po dvoch hodinách chôdze po tisíckach drevených stupiek stoja pod Sokolou dolinou, ktorá  patrí medzi najdivokejšie tiesňavy Slovenského raja. Na dĺžke 2,5 km má spád viac ako 350 m. Sú v nej tri vodopády: Skalný vodopád s množstvom malých kaskád, nad ním Závojový vodopád padajúci z výšky 76 m rozdelený rebríkmi a lavičkami na päť sekcií. Samotný vodopád padá v troch zlomoch. Neskutočné pohľady do výšky a z výšky na padajúcu vodu sú odmenou zdatných a odvážnych. Ešte jeden vodopád a bude pokoj. Vyšný vodopád je pekný, ale podstatne nižší ako Závojový vodopád. V minulosti ho volali Mahlerový vodopád po jednom z priekopníkov turistiky v Slovenskom raji. Treba doložiť, že tiesňava Sokolia dolina bola objavená ako jedna z posledných roklín Slovenského raja (16. apríla 1910). Prvý zimný prechod sa uskutočnil v januári 1912.
   Známa zostupová trasa cez Biskupské chyžky, cez Glacskú poľanu s nádherným výhľadom na Havraniu skalu a strmý zostup do Píly dáva zabrať. Celý deň dostali zabrať aj fotoaparáty. Príjemné posedenie pri káve, spev pri gitare u priateľa Mariana Oberhausera v difúznom svetle lúčov zapadajúceho slnka boli bodkou ďalšieho vydareného turistického dňa.
   Pripravujú: 8. mája - Biele vody, prameň Ipľa, 10. mája - výstup na Hradovú, 17. - 18. mája - Machnáč, Veľký Lopeník v Bielych Karpatoch (informácie: Elena Slavkovská, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jurša


V nedeľu  4. mája sa v Čiernom Balogu uskutočnil už 4. ročník osláv patróna obce - svätého Jozefa Robotníka. Na ihrisku v Jánošovke sa na spoločnej slávnostnej hodovej a odpustovej svätej omši stretli farníci z farnosti Čierny Balog a Dobroč. Po svätej omši organizátori pre nich pripravili štedré občerstvenie. Oslava patróna sv. Jozefa Robotníka je jednou z najvýznamnejších udalostí v obci, ktorá výnimočným spôsobom spája občanov zo všetkých kútov a častí.

Foto: Miroslava Rosíková

 


Opýtali sme sa za vás

riaditeľa Technických služieb mesta Brezno Ing. Tomáša Gaboňa

● Kedy začne fungovať svetelné značenie na križovatke Rázusovej a Švermovej ulice?

   - Sme schopní zrealizovať ho do jesene tohto roka. Teoreticky. Žiaľ, z technických príčin to nie je možné. Na križovatke treba vykonať prekládku kabeláže sietí, ktoré tadiaľ prechádzajú. K tomu musia zaujať stanoviská správcovia jednotlivých sietí. Až po realizácii prekládky bude možné spustenie uvedenej križovatky. A či sa tomu nedalo predísť? Viete, pred realizáciou akejkoľvek akcie treba rôzne stanoviská a vyjadrenia, či je možné akciu realizovať. To všetko technické služby majú. Žiaľ, zdá sa, že ani samotní správcovia sietí netušili, ako sú káble pod komunikáciou položené.


 

Zamestnanci štátneho podniku Lesy SR, Odštepný závod Čierny Balog, podnikli v dňoch 23. - 27. apríla poznávací zájazd do Paríža. Popri iných známych pamätihodnostiach nezabudli navštíviť družobné mesto Brezna – Meudon. Uctili si veľkého Slováka, generála Milana Rastislava Štefánika, ktorého 89. výročie tragického úmrtia si v týchto dňoch pripomíname. Na pamiatku jeho pôsobenia v meudonskej hvezdárni tam stojí socha, navlas rovnaká ako v Brezne. 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT