6. MAJ 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prvý máj v Čiernom Balogu už tradične patrí otvoreniu sezóny Čiernohronskej železnice a Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Už po druhý raz ho organizátori spojili s ukončením Lesníckych dní 2008 za účasti vzácnych hostí.

Foto: Štefan Vozár


 

Na Deň otvorených dverí do svojho areálu na Rázusovej ulici v Brezne pozývali hasiči pri príležitosti osláv svojho patróna svätého Floriána. Záujemcom ponúkli prehliadku hasičskej techniky a ukážky zo svojej činnosti.

Foto: Štefan Vozár

 


 MiSS stredných škôl Brezna 2008 tento rok po novom

   Každoročne v rámci Dní mesta Brezna jeden deň patrí študentom, a práve v tento deň už niekoľko rokov prebiehala súťaž MiSS a MiSSTER stredných škôl, minulý rok už iba MiSS stredných škôl. Tento rok sa vymenila koprodukčná agentúra. Na to, čo sa chystá tento rok, sme sa spýtali PR manažéra agentúry Aybee production Andreja Barančoka.

Približne štyridsiatka dievčat prišla na casting. Prečo zrazu tento úspech?
   - Myslím, že po profesionálne odvedenej práci na prípravu castingu sa výsledok dostaviť musel. Tím si rozdelil úlohy a mesiac doslova „makal“ na tom, aby casting dopadol čo najlepšie. Výsledok? Tri hodiny sa porotcovia nezastavili.

Takže vypredať sálu by nemal byť problém?
   - Nie je verejným tajomstvom, že z roka na rok bol stále väčší a väčší problém vypredať sálu mestského domu kultúry a ani neviem, či sa to niekedy podarilo. V agentúre sme dokonca uzatvorili stávku. Ak sa to nepodarí do troch týždňov od spustenia predaja, ostrihajú ma na ježka (smiech). Sme si dobre vedomí, čo nás všetko čaká. Doterajšie ročníky boli organizované dobre. Som rád, že sa našli ľudia, ktorí zveľaďovali jednotlivé ročníky. To je vždy veľká výzva a budeme veľmi radi, ak latku posunieme o niečo vyššie.

Aké sú teda tohtoročné zmeny?
   - Začnime prípravou. Sú pripravené dva trojdňové selection campy (sústredenia), kde musíme zvládnuť všetky choreografie, upevniť „partiu“, pretože je veľmi dôležité, aby baby spolu dobre vychádzali a vedeli sa podržať. Choreografie nacvičujú s profesionálmi za sprievodu bývalej svetovej modelky. O ich vizáž sa stará špičkový tím vizážistiek a kaderníkov zo salónov Revolution Hair (iba tri na Slovensku!, starajú sa o Zuzanu Belohorcovú, Daru Rolins či Adrianu Verešovú). Samotnú víťazku tento rok čaká množstvo praktických cien v hodnote bezmála 50 000 korún.

Na aký program sa môžeme tešiť?
   - Na program, ktorý sa len tak často nevidí. Dramaturgia zabezpečila to najlepšie, čo slovenský šoubiznis pre mladých ľudí ponúka. Vystúpia Peter Cmorík a Zdenka Predná. Street dance academy a Laci Striekea, myslím, že netreba nejako predstavovať, prívlastok najlepší hip-hopový tanečník nie je prehnaný, magická UV show, ktorá preletela Talianskom, Gréckom, Japonskom, sa predvedie aj v Brezne. Podarilo sa nám pre niektorých možno nemožné. Moderátorom večera bude Martin „Pyco“ Rausch. K tomu desať krásnych finalistiek MiSS stredných škôl. Bude to isto večer, ktorý sa len tak v meste nevidí.

Odkedy sú v predaji vstupenky a kde?
   - Vstupenky si môžete kúpiť v TIK-u od 6. mája, vstupné je nastavené tak, aby si ho mohli dovoliť hlavne mladí, cena vstupenky je 199 korún. Viac informácií nájdete aj na
www.aybee.sk, kde môžete od tohto dátumu hlasovať a zvoliť si MiSS sympatia.

(jack)

 (Ne)šťastný osud jednej pamiatky?

   Čitateľ z Hronca nám opísal osud historickej budovy, ktorú chce obecné zastupiteľstvo nechať zbúrať. V terajšom stave budova špatí námestie, zavadzia doprave a na jej záchranu rozpočet obce nestačí. Pre občanov so zafixovaným historickým vedomím, ku ktorým sa čitateľ hlási, je to šokujúce riešenie. Časť jeho listu zverejňujeme a v závere ponúkame názor starostky Hronca na túto historickú pamiatku.

   „...V Hronci sa železo nielen vyrábalo, ale sa s ním aj obchodovalo. Bezprostredne pri peciach, pod brehom stála jednoposchodová budova. Boli to pravdepodobne priestory obchodného strediska železiarskeho handlu. K tejto budove bol rohom pripojený ďalší jednoposchodový, tzv. šafárov dom. Šafárov dom je historickým symbolom „zlatého veku“ železiarskeho Hronca. Je pamätníkom priemyselnej histórie a jedinečnej výrobnej tradície, ktorá pretrvala do súčasnosti.
   Ale huta na terajšom námestí zanikla, železiarsky priemysel v obci sa presunul na jej perifériu. Budova šafárovho domu potom dlho slúžila ako hostinec a obchody, boli tam miestnosti na spoločenské zhromaždenia, byt, naposledy v nej sídlil miestny národný výbor. A zrazu len akoby nebola nikomu treba. Ani obec, ani neskorší reštituenti, a ani jej ďalší súkromní majitelia nenašli pre budovu zmysluplné využitie. Načisto ju opustili, a tým ju otvorili devastácii. Postupne sa stala obydlím bezdomovcov, „domom hrôzy“, „nočnou morou občanov“, „dvestoročnou (?) hanbou Hronca“ – o silné pomenovania nie je núdza. Nedávno sa ale mnohé v Hronci zmenilo k lepšiemu. Po veľkom úsilí obec v dražbe budovu znovu získala do svojho majetku, a tým sa vytvorila šanca „hanbu Hronca“ odčiniť, námestie skrášliť. Obecné zastupiteľstvo ale rozhodlo s pamätnou historickou budovou naložiť prekvapujúco jednoducho – celú ju zbúrať, zlikvidovať. Je to skutočne jediné a to najlepšie riešenie? Konzultovali poslanci obecného zastupiteľstva svoj zámer s odborníkmi na historické pamiatky? Veď v obci sa nachádzajú možno aj ďalšie vzácne stavby, ktoré doteraz nie sú zapísané v štátnom Ústrednom zozname pamiatkového fondu, ani v  zozname pamätihodností obce (má vôbec Hronec takýto zoznam?) a zaslúžili by si zvýšenú ochranu. Veď z pôvodných budov bývalej huty na námestí sa do dnešných čias zachovala len táto jediná stavba. Budova ešte stojí, ešte je čas necitlivé rozhodnutie obecného zastupiteľstva skorigovať!“

...

   „Problematika šafárovho domu v Hronci rezonuje už od decembra minulého roka. Keď sa po veľkých problémoch podarilo vydražiť túto budovu, prvá myšlienka bola, že jej časť zachránime a prebudujeme na múzeum. No po dôkladnej obhliadke objektu, rozhovoroch a rokovaniach došlo obecné zastupiteľstvo jednoznačne k záveru, že na jeho záchranu obec nemá požadované finančné prostriedky. Skupina občanov, ktorým osud budovy leží na srdci, hovorí o jeho záchrane, no nehovorí o tom, kde a ako získať požadované milióny. Niekoľkí nezávislí odhadcovia sa vzácne zhodli, že záchrana časti budovy by nás stála jedenásť až pätnásť miliónov korún. Pri reálnom rozpočte obce približne osem a pol milióna korún nie je možné zabezpečiť požadované finančné prostriedky na záchranu jednej budovy.
   Budova nie je v žiadnom zozname chránených objektov alebo pamätihodností obce. V obci máme ešte niekoľko podobných budov, ktoré by si zaslúžili pozornosť a záchranu. Všetky sú ale súkromným vlastníctvom. Obec nemôže len tak, bez súhlasu majiteľa vyhlásiť objekt za kultúrnu pamiatku. Jeden takýto objekt je priamo na námestí. Je hodný záchrany, ale nikto ho teraz nezachraňuje, keď sa ešte zachrániť dá. Zrejme bude mať podobný osud. Veď ani o šafárov dom sa nikto nezaujímal skôr. Dlhé roky bol na predaj a na internete ho ponúkala dražobná spoločnosť. Až keď budovu získala obec, ozývajú sa záchrancovia. No ani jeden z nich neponúkol konkrétne riešenie, ani konkrétne finančné prostriedky, nenašiel sponzorov, nerieši samotný problém.
   Každý, kto túto budovu vidí, prejde všetkými miestnosťami a vie, aký problém je získať nejaké prostriedky z cudzích zdrojov, musí uznať, že nie je v našich silách budovu zachrániť. Múzeum nikde na svete nie je sebestačné. Obecné zastupiteľstvo zachraňuje v Hronci, čo sa len dá, na čo má finančné prostriedky a na čo stačí. No táto budova je priveľké sústo.
   Vznikne námestie. Hronec už nebude volať námestím väčšiu medzeru medzi domami, ale bude mať pekné námestie, na ktoré sa vypracováva štúdia. Myslím, že si ho zaslúži.“

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT