6. MAJ  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

 

             „Nefoť už toľko, poďme ďalej.“

Foto: Dušan Čech


 


Prírodná rezervácia Havrania dolina      

    Vyhlásená bola v roku 1997, stupeň ochrany 5. Túto rezerváciu nájdeme asi 2 km juhozápadne od obce Vaľkovňa, časť Zlatno.

   Vaľkovňa leží v úzkom údolí horného toku Hrona, pod strmým zalesneným svahom vrchu Hôrka, tri až sedem kilometrov na východ od Pohorelej. Vznikla zlúčením starších osád, ktorých začiatky a rozvoj sú späté so železiarskou výrobou. Osady Nová Maša, Švábolka, Zlatno a Vaľkovňa patrili pôvodne k obci Šumiac a vznikli v 18. – 19. storočí okolo hámrov a valcovní plechov. Všetky tieto podniky boli súčasťou komplexu Coburgovských železiarní na Horehroní.

   Zlatno – osada na ľavom brehu Hrona pri ústí potokov Havraník a Zlatnica. Vznikla ako sídlisko koncom 18. storočia pri železných hámroch, ku ktorým v roku 1848 pribudla valcovňa. V okolí Zlatna nájdeme veľmi zaujímavé lokality, ktoré nás upútajú svojimi zaujímavosťami. Medzi najznámejšie zaraďujeme Dudlavú skalu, Šumiac, Kráľovu hoľu, Muránsku planinu, Studňu na Muránskej planine ako aj Havraniu dolinu.

   Táto dolina zaberá časti dolín Havrania a Slaniarka. Tu sa prejavil výsledok erozívnej činnosti vodných tokov, ktorý vyformoval skalné hrnce (až niekoľko metrov široké), skalné prahy, menšie vodopády a útvar pripomínajúci skalné okno.

   Pre územie sú charakteristické prevažne zachovalé prirodzené jedľovo-bukové lesy. Vyskytujú sa tu tiež viaceré zaujímavé rastlinné druhy.

   Pri návšteve tejto prírodnej rezervácie si môžeme pozrieť asi kilometer na severovýchod od obce Vaľkovňa Dudlavú skalu (892 m), vrch na pravom brehu Hrona. Okolo západného úpätia vrchu tečie potok Dudlavka.

   Zaujímavá je aj Dudlavá skala, jaskyňa na svahoch kopca, v ktorej objavili skameneliny mäkkýšov z neskorých štvrtohôr.

   Obdivujúc tieto krásne časti prírody si uvedomujeme rozmanitosť toho, čo sa vytvorilo za mnoho rokov a pretrvalo do súčasnosti.

(E-ová)


Sme nablízku

Prečo treba očkovať?

   V minulosti - predchádzajúce storočia boli popretkávané epidémiami rôznych infekčných ochorení. Vo svete boli známe epidémie moru, cholery, pravých kiahní, ale aj chrípky, v ktorých ochoreli desaťtisíce, ba aj státisíce osôb. Mnohé ochorenia sa nepodarilo zvládnuť a epidémie si vyžiadali obete  na tisíckach životov. Postupne boli objavení pôvodcovia ochorení a podarilo sa proti rôznym chorobám vyrobiť aj očkovaciu látku.

   Z histórie je známe, že už taká osvietená panovníčka ako Mária Terézia zaviedla očkovanie proti pravým kiahňam v starom Rakúsko-Uhorsku.

   Po zavedení pravidelného povinného očkovania sa mnohé ochorenia podarilo vyhubiť na celom svete (pravé kiahne) či u nás (záškrt, osýpky), niektoré sa u nás vyskytujú len ojedinele (ružienka, čierny kašeľ, mumps), alebo sa podarilo výrazne znížiť chorobnosť na mnohé ochorenia (žltačka typu B). Právom sa môžeme týmito výsledkami hrdiť v celom svete.

Detská populácia sa na Slovensku pravidelne pri dosiahnutí určitého veku povinne očkuje proti: tuberkulóze, záškrtu, čiernemu kašľu, tetanu, osýpkam, mumpsu, ružienke, detskej obrne, hemofilovým infekciám a žltačke typu B. U dospelých sa každých desať rokov vykonáva preočkovanie proti tetanu a diftérii.

   Mnohí si môžu klásť otázku, načo sa očkuje, keď sa ochorenie u nás už nevyskytuje? Mnohí ľudia majú trvalú kontraindikáciu voči očkovaniu (nemožno ich očkovať), čiže celý život ostávajú vnímaví voči konkrétnej chorobe. Mnohí  cestujú do krajín, kde sa ochorenie vyskytuje a na Slovensko prichádzajú ľudia z krajín, kde sa ochorenie vyskytuje a môžu ho k nám zavliecť.

   Zmenou klimatických podmienok a biocenózy sa môžu vyskytnúť aj ochorenia, ktoré sa u nás doposiaľ nevyskytovali a pacienti si ich mohli priniesť ako „suvenír“ z krajín, kde sa ochorenie vyskytuje. Takým ochorením je napr. malária, ktorú prenáša komár, ktorý doposiaľ u nás neprežil zimu. Otepľovaním planéty sa postupne vytvárajú podmienky na jeho prežitie a rozmnožovanie aj u nás, a preto môžeme v ďalekej či blízkej budúcnosti očakávať ochorenia aj u našich občanov, ktorí nemajú cestovateľskú anamnézu.

   Hrozba ochorenia, následkov ochorenia a obraz utrpenia pacientov z prichádzajúcej smrti pri výskyte mnohých ochorení pominuli. Dnešná populácia tzv. odborníkov už nevidela  umierať pacientov na pravé kiahne, záškrt, čierny kašeľ, nevidela zohavené telá po prekonaní detskej obrny. Možno práve preto, že hrozba ochorenia a jej následkov nie je taká silná, vo svete, ale aj u nás sa objavujú hlasy tzv. antivakcinačnej lobby. Stále viac sa objavujú hlasy proti vykonávaniu očkovania, pritom som presvedčená, že aj tí najväčší odporcovia by sa dali zaočkovať, keby bola objavená očkovacia látka napr. proti AIDS, roztrúsenej skleróze, Alzheimerovej chorobe či parkinsonizmu a rakovine.

Najzraniteľnejší sú tí, ktorí o sebe nemôžu rozhodnúť - to sú deti. Deti nemôžu rozhodnúť o tom, či sa dajú zaočkovať alebo nie. Každé dieťa má právo byť očkované a jeho rodič, ako laik, mu toto právo nemôže odobrať.   

 

MUDr. Viera Morihladková,

vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v B. Bystrici

 


Ondřej Pivec: Beautiful Smile som venoval priateľke z Ameriky

   Vlani, približne o takomto čase, sme sa s úspešným českým jazzovým Hammond organistom Ondřejom Pivcom rozprávali o jeho albume Never Enough. Naozaj neuplynul ani rok a tento sympatický mladý muzikant, líder pražskej kapely Organic Quartet, vydal svoj ďalší, už tretí album - Overseason. Ondřej odmalička hral klasiku na piano a keď mal asi trinásť rokov, dostali sa mu do ruky nahrávky Carlosa Santanu, Eumira Deodata a Jimmyho Smitha. Začal sa o jazz zaujímať o niečo viac, no a keď sa v roku 1999 presťahovali z Brna do Prahy, začal navštevovať letné jazzové dielne, kde spoznal mnohých skvelých muzikantov. Jazz si ho načisto podmanil. Ondřej hrá na Hammond organ, čo je veľmi zaujímavý a dnes už aj zriedkavý hudobný nástroj. Album Overseason vznikol v New Yorku, kde si vlani v lete s bubeníkom Tomášom Hobzekom vyrazili len tak, „na skusy“. S Ondřejom Pivcom teraz hovoríme o jeho novom albume, aj o tom, ako a kde vznikal.

Ani nie rok po Never Enough vám vyšiel album Overseason. Čím sa od predošlého odlišuje?
   - Myslím si, že na albume je určite počuť, že sme ho nahrávali o rok neskoršie. Predsa len sme sa s Tomáškom za ten čas snáď niekam pohli. No a tiež sme boli veľmi motivovaní celou tou situáciou. Nahrávať v New Yorku v dobrom štúdiu, s miestnymi top muzikantmi… o tom sa nám ani nesnívalo!

No jasné, mali sme asi začať tým, že album vznikal v USA, v New Yorku. Ale vraj ste tam s Tomášom Hobzekom nešli s úmyslom urobiť cédečko...
   - To bolo to posledné, čo by nám napadlo. Vlastne to, že sme tam nahrávali, bolo výsledkom niekoľkých náhod, ktoré išli za sebou tak, že nakoniec všetko dopadlo ako dopadlo. Od super štúdia, ktoré bolo k dispozícii, cez to, ako sme stretli skvelých muzikantov, až k tomu, že Petr Ostrouchov, majiteľ labelu Animal Music, mal miesto v edičnom pláne a chcel a mohol nás takto rýchlo vydať.

Ako ste sa zoznámili s hudobníkmi Langleyom a Frahmom a ako sa vám s nimi nahrávalo?
   - Gitaristu Jaka Langleyho som stretol pri bare v klube Smoke. Mám doma jednu jeho platňu, kde je na fotografii, takže som ho hneď spoznal. Nejako sme sa dali do reči a ja som mu dal naše cédečko, čo som mal so sebou. Veľmi som nedúfal, že to vôbec bude počúvať, ale na druhý deň som objavil e-mail „Call me, we should play, Jake” a telefónne číslo. Zavolal som mu a dohodli sme sa. Prišiel som k nemu domov do Brooklynu, kde má skúšobňu a celé popoludnie sme hrali štandardy. Keď ma potom viezol autom do metra, povedal, že by nebolo zlé niečo nahrať. Vtedy to vlastne zaznelo po prvý raz. Tá myšlienka na nahrávanie. No a saxofonistu Joela Frahma stretol Tomáš na jamsession v klube Smalls a zahrali si spolu. Keď sme potom išli za ním do klubu Next Door, kde hral, s tým, že by sme ho radi mali na platni, hneď súhlasil.

Povedzte nám, ako si mladí českí jazzmani užívali a čo také výnimočné zažili v New Yorku?
   - Samozrejme, najväčším zážitkom bolo nahrávanie s Jakom a Joelom. Inak sme dosť často chodili na jamsessiony, ktoré sa v New Yorku konajú asi na piatich miestach každú noc od polnoci. Mali sme skvelé bývanie, vďaka našej známej fotografke Jane Křenovej. Bola práve v tom čase v Prahe, a tak sme bývali v jej byte na 14. ulici medzi 1. a 2. avenue. Štrnásta ulica zo severu lemuje spodnú časť Manhattanu, ktorej sa hovorí Village a je v nej veľa klubov. Tak napríklad do FatCat sme to mali desať minút peši a práve tam majú okrem piana aj organ, takže tam som na jamsessiony chodil rád. A, samozrejme, sme mali možnosť vidieť veľa skvelých muzikantov v kluboch. Brada Mehldaua, Petra Bernsteina, Billa Stuarta, Kurta Rosenwinkela, Roy Hargrowa, Jeffa „Tain" Watsa a veľa dalších.

Mali ste so sebou aj svoj organ?
   - Áno, mal som so sebou malý prenosný organ C1 od Clavia. Vedel som, že tam nejaký čas zostaneme a potreboval som cvičiť. Napokon sme ale niekoľkokrát aj hrali, takže som organ využil. V štúdiu som ale hral a nahrával na starom origináli Hammond B3 zo šesťdesiatych rokov, ktorý tam stál.

Autorom polovice, štyroch z ôsmich skladieb na albume Overseason ste vy. Zložili ste ich v New Yorku?
   - Titulná skladba Overseason vznikla v New Yorku. Odtiaľ ten názov, je to zloženina slov overseas a season. No a tie tri ostatné skladby som mal už predtým.

Ktorá z nich je vám najbližšia a prečo?
   - To je ťažko povedať, ku každej mám vzťah. Skladby, ku ktorým nemáme až taký vrelý vzťah, sa nakoniec vždy nejako vytratia z repertoáru, alebo sa do neho ani nedostanú.

Povedali ste, že na jazzových hudobníkoch obdivujete, ako dokážu skomponovať pieseň bez slov a vedia, ako ju nazvať. Tak napríklad, čo vás inšpirovalo pri skladbe Beautiful Smile a prečo ste ju tak nazvali?
   - (Smiech.) No, to som mal asi pol roka priateľku z Ameriky, ktorá študovala v Prahe. Mala úžasne krásny úsmev, tak som jej tú skladbu venoval. Ale odišla, vrátila sa domov, teraz si občas napíšeme mail.

Čo máte v pláne toto leto? Opäť sa vyberiete jammovať niekam za hranice Čiech?
   - Toto leto bude celkom veselé. V júni letíme hrať na festival do Atén, potom máme v pláne s pár muzikantmi vyraziť do Talianska na workshop, kde učí okrem iných aj Joey DeFrancesco, jeden z najlepších súčasných organistov, v júli letíme na festivalovú súťaž do španielskeho Getxa a v auguste sa rysuje šnúra po Bulharsku.

Anna Gudzová

Súťaž o album Overseason

   Hammond organista Ondřej Pivec, bubeník Tomáš Hobzek, kanadský gitarista usadený v New Yorku Jake Langley a americký saxofonista Joel Frahm, to je zostava hudobníkov účinkujúcich na albume Overseason. Autorom štyroch nových skladieb je Ondřej Pivec, po jednej skladbe prispeli Tomáš Hobzek a Jake Langley a repertoár hudobníci doplnili dvoma štandardami. Tento skvelý album môžete vyhrať, ak najneskôr do 15. mája do našej redakcie doručíte lístok s kupónom a vaším telefónnym číslom. Meno vyžrebovaného výhercu uverejníme 20. mája.
   Do konca apríla bol termín na poslanie lístkov s odpoveďami: Ovocie treba jesť pri dennom svetle. Športu sa treba venovať podvečer. Spomedzi tých, ktorí to stihli, sme vyžrebovali V. Tomčíkovú z Hronca. Vyhráva knihu Chudnutie v spánku. Blahoželáme.

 Kupón - Overseason

 


Maturitoviny

   V stredných školách sa začína druhá časť maturít, ústne maturitné skúšky. Maturanti po prvýkrát budú musieť vážne dokazovať, že nie nadarmo drali v školských laviciach rifle tri, štyri či osem rokov. Poprajme všetkým maturantom pevné nervy, šťastnú ruku a bystrú myseľ pri riešení úloh. Ponúkame vám za hrsť vtipov a myšlienok o maturantoch, ale nie len o nich:

Príklady priťahujú - zriedka však matematické.

...

Profesor sa spytuje študenta:

- Môžete mi povedať príklad na zle uložené financie?

- Prosím, ísť do kina s vlastnou sestrou.

...

Už kvôli študentským láskam sa oplatí študovať.

...

Profesor dal žiakovi výstižnú radu:

- Choď do chémie, nech ti nalejú.

...

Svaly možno zväčšovať cvičením, žalúdok jedlom, iba mozog vyžaduje pre svoj objem takú hlúposť, ako je myslenie.

...

Otec:

- Synak, ak nezmaturuješ, pôjdeš kopať kanály ako tvoj brat.

...

Hlúposť je normálna. Vzdelanie treba dokazovať vysvedčeniami a potvrdeniami.

...

Majiteľka predajne školí učnice:

- Pamätajte si dievčatá, najdôležitejší je OBRAT, OBRAT a nič iné len OBRAT!

- No, pani vedúca, - namieta jedna z učníc, - ale každý sa nenechá!

...

Chémia, to je niečo obludné.

...

Profesor fyziky vysvetľuje Archimedov zákon. Potom sa pýta jedného zo študentov:

- Čo sa stane, keď človek vojde do vane plnej vody?

- Vtedy obyčajne zazvoní telefón.

...

Otec:

- Miško a Zuzka, o pár dní skončíte školu. Pamätajte si, že po maturite sa nechodí hneď do penzie.

...

Na maturite z dejepisu sa pýta profesor študenta:

- Tak, Lojan, čo mi môžete prezradiť o SNP?

- Pán profesor, nič konkrétne, ale začul som, že sa niečo chystá.

...

- Ruky si tetujem tak, že si na ne napíšem ťahák.

...

Rozprávajú sa dvaja záškoláci:

- Ako to, že ideš v stredu do školy?

- Chcem mať aspoň stredné vzdelanie.

J. Pupiš


Kresba: Pavol M. Kubiš


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT