6. MAJ 2008 Strana 5

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Program kina Mostár od 6. do 13. mája

10. so, 11. ne -  WINX CLUB: VÝPRAVA DO STRATENÉHO KRÁĽOVSTVA (Taliansko, MP/12, so o 19.30, ne o 17.00 a 19.30) – Animovaný film.


KULTURA

Aktuálny predpredaj vstupeniek na podujatia v Turisticko-informačnej kancelárii v Brezne:

* sobota 31. mája – amfiteáter v Hnúšti: PAVOL HABERA + TEAM (cena: do 15. mája 200 Sk, od 16. do 29. mája 250 Sk,  na mieste 300 Sk)

* štvrtok 12. júna – futbalový štadión v Hronci: OLYMPIC  TOUR 2008 (cena: do 16. mája 250 Sk, od 17. mája do 4. júna 300 Sk, na mieste 350 Sk).


DAKUJEME ...  

   V nedeľu 20. apríla sa v sále Kultúrneho domu v Pohronskej Polhore uskutočnil benefičný koncert pre dievčatko Veroniku Kilvádyovú z Pohronskej Polhory, ktorá trpí vážnou chorobou. V programe sa predstavila organizátorka koncertu folklórna skupina Kýčera, n. o., DFS Malá Kýčera a ĽH Nátura z Čierneho Balogu. Na záver podujatia starostka obce Hyacinta Tyčiaková odovzdala výťažok z koncertu 28 000 korún otcovi Veroniky Pavlovi Kilvádymu. Miestny klub, ktorý organizuje diskotéky, daroval zo vstupného 4000 korún.

   Riaditeľka Kýčery Miroslava Rosíková po koncerte dodala:   ,,Som rada, že predsa len ľudskosť nevymiera. Ale na to, že máme ľudí okolo seba, treba myslieť stále! Veronike v mene Veľkej aj Malej Kýčery prajem veľa zdravia a trpezlivosti v boji s chorobu. Veronika sa nemohla na vystúpení zúčastniť, ale  poslala pár slov napísaných na papieri: ,,Život má každý z nás len jeden, je to veľký dar, a preto si ho treba vážiť a chrániť. V ťažkých chvíľach je šťastím to, že sa môžem obrátiť na ľudí s dobrým srdcom. Teraz viem, že anjeli nie sú len v nebi. Som len malé dieťa, neznesiem vám modré z neba, ani hviezdy k nohám neskloním, no zo srdca ďakujem všetkým dobrým ľuďom, ktorí mi pomohli! Nech je každý váš deň plný zdravia, šťastia a radosti! Ďakujem. Veronika Kilvádyová.“

   Dobre vidíme iba srdcom, to podstatné je pre oči neviditeľné!

(mr)

...

  Základná umelecká škola v Brezne ďakuje Hotelovej a Obchodnej akadémii v v Brezne, Spojenej strednej škole v Brezne za pomoc pri organizovaní 6. ročníka husľovej súťaže, ktorá sa uskutočnila s finančnou podporou Občianskeho združenia pri ZUŠ a Nadácie Železiarne Podbrezová. Cenu laureátovi venoval primátor mesta Ing. Jaroslav Demian.

(ml)


SPORT

 ŽP Šport, a. s., Podbrezová vyhlasuje výberové konanie na správcu futbalového štadióna. Podmienky: stredná škola (najlepšie elektrotechnického smeru), komunikatívnosť, organizačné schopnosti, znalosť cudzieho jazyka vítaná (AJ alebo NJ).
   Prihlášky s priloženým životopisom zasielajte do 20. mája  na adresu: ŽP Šport, a. s., Kolkáreň 58, 976 81 Podbrezová, alebo doručte osobne sekretariátu ŽP Šport, a. s.

. . .

 

POZOR !!!

   Centrum voľného času, Školská 7, Brezno oznamuje:

ukončením jarného fit programu SPINNING V BREZNE ZAČÍNA pre verejnosť rezervácia hodín.

   Bližšie informácie priamo v CVČ alebo na č. tel.: 6116601.

. . .


POZVANIE

Primátor mesta Brezna a Zbor pre občianske záležitosti Človek – človeku mesta Brezna v nedeľu 11. mája o 14.00 pozývajú na námestie všetky matky, staré matky a prastaré matky mesta na slávnostné stretnutie pri príležitosti DŇA MATIEK.
   V kultúrnom programe sa predstavia deti zo Základnej umeleckej školy v Brezne a členovia Zboru pre občianske záležitosti Človek – človeku v Brezne.

. . .

PERLY FRANCÚZSKA (rozkvitnutý májový Paríž a najkrajšie zámky): 21. - 25. mája – 5990 Sk
ALPSKÉ POKLADY
(Mont Blanc) – Švajčiarsko, Francúzsko, Lichtenštajnsko: 4. - 8. júna – 5990 Sk
Pri väčšom počte záujemcov odchod z Brezna.
Tel.: 0904 080700

. . .

 Pri príležitosti 63. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom sa v stredu 7. mája o 14.00 uskutočnia SPOMIENKOVÉ OSLAVY.
   Program: 13.45 zraz účastníkov vo dvore mestského úradu, 13.45 koncert Dychového orchestra mesta Brezna, 14.00 položenie kytíc k pomníku padlých, hymna SR, slávnostné príhovory.
   Na spomienkové oslavy v Brezne vás organizátori srdečne pozývajú.

 . . .

MILKA ALPEN TOUR v B. Bystrici

   Milka mieri na Slovensko v rámci svojho európskeho turné. Prostredníctvom obrovského kamióna prináša kus alpského sveta do viac ako 60 európskych miest. Návštevníci roadshow Milka Alpen Tour spoznajú Alpy naozaj všetkými zmyslami: ochutnajú čokoládu, ucítia vôňu lesa, budú počuť spev vtákov a zvuky alpských zvierat a naviac všetkého naokolo sa môžu dotýkať. Túto jedinečnú roadshow môžete zažiť v nedeľu 18. mája od 10.00 do 18.30 aj v Banskej Bystrici.

. . .

Záhradníctvo Podbrezová

Skalica 4, Podbrezová (hlavná cesta, smer BB, oproti krížu)

pozýva na JARNÉ DNI KVETOV

- široký sortiment drevín a záhradných doplnkov

Otvorené: po – pia 9.00 – 18.00, so 9.00 – 12.00

Tel.: 6171113, 0915 655782

. . .

Vydrovské letné tábory v roku 2008

   opäť prázdniny v znamení nezabudnuteľných dobrodružstiev, plné vzrušujúcich prekvapení, nových priateľov, skvelej zábavy, perfektných hier, výbornej nálady uprostred nádhernej prírody Vydrovskej doliny, na čerstvom vzduchu, romantické večery s gitarou pri ohni, oddych od rodičov a povinností.

   Lesnícky skanzen, jazda Čiernohronskou železničkou, táborové tričko s potlačou a CD s fotografiami z tábora.

Viete už, ako dopadol siedmy diel Harryho Pottera ? S nami ho môžete prežiť a vydať sa na cestu pokušení a nástrah v tábore: Harry Potter - Posledný boj (vek od 8 do 14 rokov)

   Možno  vás priláka legenda o poklade v hlbokých vydrovských lesoch, ktorý môžete nájsť v tábore: Ostrov pokladov (vek od 8 do 14 rokov)

   Vaše prianie sa môže splniť va tábore pre mladých: Tretie prianie (vek od 15 rokov)

   Výhodné zľavy pri prihlásení 2 a viac detí, pri viacnásobnej účasti.

   Pre čitateľov Horehronia mimoriadna zľava 300 Sk (môžete si ju uplatniť do 31. mája).

   Viac informácií:VYDRA – vidiecka rozvojová aktivita, Hlavná 56, 976 52 Čierny Balog, č. tel.: 6190944, vydra@vydra.sk

www.vydra.sk, www.vydrovskadolina.sk.

 

INE

V Brezne už aj II. stupeň vysokoškolského štúdia

   Podľa usmernenia platného od akademického roka 2008/2009 je možnosť inžinierskeho štúdia aj na detašovanom pracovisku MTF STU v Brezne

- kombinovanou metódou (2-ročné štúdium).

   Základné informácie o prijímacom konaní:

- uchádzať o inžinierske štúdium sa môžu výlučne absolventi bakalárskeho štúdia (absolvovaného v ktorejkoľvek vysokej škole)

- prihlášky: termín podania do 15. mája

- študijný program: učiteľstvo technických profesijných predmetov

- ďalšie informácie na : http://www.mtf.stuba.sk alebo na detašovanom pracovisku MTF STU v Brezne (denne od 8.00 do 14.00), č. tel.: 6111910.

  Využite možnosti bezplatného štúdia v blízkosti bydliska, bez cestovania, finančných a minimálnych časových nárokov.

Ing. Milan Kováčik,

vedúci DP MTF STU Brezno

. . .

Uzávierka súťaže Bomburova šabľa sa blíži

   V prípade, že máte záujem zúčastniť sa na 13. ročníku medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry O BOMBUROVU ŠABĽU, môžete do 15. mája zaslať práce realizované čiernobielou alebo farebnou ľubovoľnou technikou vo formáte A4 na tému Peniaze, peníze, peneži – euro.

   Súťažné práce s označením na obálke Bomburova šabľa treba zaslať na adresu: Mestské kultúrne stredisko, Švermova 7, 977 01 Brezno. Bližšie informácie poskytne Daniel Rakyta, č. tel.: 6113412, 0907 688058.

 . . .

VÝBEROVÉ KONANIE

   Obec Braväcovo, zastúpená starostkou obce v súlade s § 4, ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a § 5, ods. 3 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov vyhlasuje výberové konanie na funkciu

riaditeľka Materskej školy v Braväcove.

   Podmienky: úplné stredné odborné vzdelanie pedagogického smeru s príslušným zameraním, ktoré zodpovedá pedagogickej spôsobilosti na uvedený typ školy, minimálne 5 rokov praxe v odbore, občianska a morálna bezúhonnosť, spôsobilosť používať slovenský jazyk v úradnom a bežnom styku, znalosť školskej legislatívy, riadiace a organizačné schopnosti, dobrý zdravotný stav.

  Prihlášku do výberového konania treba predložiť do 30. mája Obecnému úradu v Braväcove s týmito dokladmi: overené doklady o vzdelaní, profesijný životopis, platný výpis z registra trestov (originál, nie starší ako 3 mesiace), potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, dĺžka odbornej praxe (priebeh zamestnaní), koncepcia práce riaditeľa.

   Doklady treba doručiť v uzavretej obálke s označením Výberové konanie MŠ Braväcovo – neotvárať.

   Termín výberového konania bude uchádzačom oznámený písomne.

. . .

CIVILNÁ OCHRANA INFORMUJE

Preskúšanie prevádzkyschopnosti systémov varovania obyvateľstva

  Podľa § 3a ods. 4 zákona NR SR číslo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v  znení  neskorších  predpisov  stanovil  Úrad  CO MV SR v piatok 9. mája o 12.00 dvojminútovým stálym tónom preskúšanie prevádzkyschopnosti siete elektrických sirén na území Slovenskej republiky.

. . .

  Mesto Brezno, Námestie gen. M. R. Štefánika 1, 977 01  Brezno, zastúpené primátorom Ing. Jaroslavom Demianom,

vyhlasuje v zmysle § 4 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 5 zákona NR SR č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov výberové konanie na obsadenie funkcie

riaditeľa Centra voľného času so sídlom Školská 7, 977 01  Brezno.

   Uchádzač o vyššie uvedenú funkciu musí spĺňať:

   Kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady na vykonávanie funkcie podľa osobitného predpisu: ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa požadovaného smeru v zmysle vyhlášky MŠ SR č. 41/1996 Z. z. v znení  neskorších predpisov, absolvovanie prvej kvalifikačnej skúšky alebo jej  náhrady v zmysle vyhlášky  MŠ SR č. 41/1996 Z. z. v znení neskorších predpisov, pedagogická prax min. 5 rokov, predpoklady výkonu práce vo verejnom záujme: spôsobilosť na právne úkony, bezúhonnosť, zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, a iné kritériá a požiadavky v súvislosti s obsadzovanou  funkciou: predloženie koncepcie rozvoja školského zariadenia, znalosť príslušnej legislatívy.

   Zoznam požadovaných dokladov, ktoré je uchádzač povinný predložiť: doklady alebo overené fotokópie dokladov o splnení kvalifikačných predpokladov a osobitných kvalifikačných predpokladov, výpis RT  nie starší ako tri mesiace, doklad o zdravotnej spôsobilosti na prácu, ktorú má vykonávať (potvrdenie od obvodného lekára), koncepciu rozvoja školského zariadenia, potvrdenie o pedagogickej praxi, písomný súhlas uchádzača na použitie osobných údajov pre potreby výberového konania.

   Vyššie uvedené doklady je uchádzač povinný predložiť spolu so žiadosťou o účasť na výberovom konaní v termíne do 20. júna podateľni Mestského úradu v Brezne, alebo poslať   na adresu: Mesto Brezno, Námestie gen. M. R. Štefánika 1, 977 01  Brezno s označením výberové konanie Cvč.

   V prípade tohto výberového konania nie je možné zaslať žiadosť s dokladmi faxom alebo e-mailom.

   Bližšie informácie poskytnú: Mgr. Chudíková - 6306290, chudikova.msu@brezno.sk, Mgr. Cígerová - 6306223, cigerova.msu@brezno.sk.

. . .

Všetko o teple …

   Mnohí z nás stále presne ani nevedia, kto je zodpovedný za kvalitné teplo a dostatok teplej vody v našich domácnostiach. Ešte stále je veľa ľudí, ktorí mesačne platia zálohové faktúry za teplo a teplú vodu, raz ročne dostanú vyúčtovanie od svojho správcu, a ak sú spokojní, veľmi ich ani nezaujíma, kto sa stará o to, aby bolo v ich bytoch príjemne teplo aj v chladných jesenných a zimných mesiacoch. Náklady na vykurovanie a teplú vodu tvoria veľkú časť domácich rozpočtov. Pri náraste cien energií sa stále viac ľudí začína zaujímať o tieto výdavky, s nimi spojené náklady a samozrejme aj o možnosti, ako ušetriť. Tepelné hospodárstvo v Brezne sa roky spájalo so spoločnosťou BYPOS Brezno a od roku 2004 sa spája so spoločnosťou Dalkia Brezno, a. s. Obyvatelia majú teda už viac ako štyri roky spoľahlivého francúzskeho partnera, ktorý má od mesta prenajaté rozvodné a technické zariadenia tepelného hospodárstva a zároveň je partnerom mesta, s ktorým rokuje o prevádzke, rekonštrukciách a modernizáciách týchto vykurovacích technológií.

O tepelnom hospodárstve v Brezne s riaditeľom akciovej spoločnosti Dalkia Brezno Ing. Igorom Longauerom (prosím vložiť foto riaditeľa)

Tepelné hospodárstvo mesta Brezna - dodávka tepla a teplej vody sa od roku 2004 spája so spoločnosťou Dalkia Brezno, a. s. Obyvatelia bytových domov, vlastníci bytov a nebytových priestorov majú teda už štyri roky francúzskeho partnera. Počas tohto obdobia aké ste zaznamenali zmeny a hlavne čo priniesli obyvateľom Brezna?
   - Už samotný prechod spoločnosti Bypos na akciovú spoločnosť bol veľkou zmenou. Vstúpili sme do spoločnosti, ktorá je európskym lídrom v poskytovaní energetických služieb. Príslušnosť k tejto veľkej nadnárodnej skupine, ktorá pôsobí v 38 krajinách sveta, nám umožňuje využívať medzinárodné odborné skúsenosti. Zároveň je to pre nás veľký záväzok v súvislosti s potrebou zvýšenia účinnosti tepelných zdrojov, zníženia tepelných strát, modernizáciou prevádzok, ako aj vo vzťahu k zákazníkovi. Obyvateľom Brezna sme priniesli kvalitu služieb, veríme, že aj ich spokojnosť s nimi, ako aj ochranu životného prostredia, ktoré sú základnými princípmi spoločnosti Dalkia. Individuálnym prístupom ku každému zákazníkovi sme prostredníctvom ponuky komplexných riešení zameraných na dosiahnutie tepelného komfortu a energetickej účinnosti pripravení poskytovať tie najkvalitnejšie služby v oblasti výroby a distribúcie tepla.

Vaša spoločnosť má v dlhodobom prenájme majetok mesta – rozvodné a technické zariadenia tepelného hospodárstva, t. j. vykurovacieho systému a dodávky energetických médií. Čo všetko tvorí tento majetok, aká je jeho hodnota, ako s ním môže nakladať nájomca a čo musí na jeho údržbu a obnovu zabezpečovať?
   - Nakladanie s prenajatým majetkom, obnova a údržba sa riadia jednoznačnými ustanoveniami zmluvy O nájme nehnuteľností a technologických zariadení, ktorá bola uzatvorená  30.12. 2003 medzi mestom Breznom ako prenajímateľom a spoločnosťou Dalkia Brezno, a. s., ako nájomcom. Celková hodnota majetku mesta, ktorý spravujeme, je 28 460 094 korún.

Stále aktuálnou témou je polemika o výhodách a nevýhodách centrálneho zásobovania tepla. Aké sú z vášho odborného pohľadu jeho výhody a aké nevýhody? Ako to vnímajú obyvatelia Brezna?
   - V poslednom čase sa vedú diskusie o tom, či centrálne zásobovanie teplom je výhodné alebo nevýhodné, resp. sa porovnáva s individuálnymi zdrojmi pre jednotlivé obytné domy. Argumentuje sa hlavne rozdielom v cenách za 1 GJ, pričom sa často používajú neobjektívne informácie. Dodávka tepla a teplej úžitkovej vody z centrálnych zdrojov tepla sa považuje za úplnú samozrejmosť. Centrálne zásobovanie teplom má niekoľko atribútov, ktoré hovoria jednoznačne o výhodách CZT. Je to spoľahlivosť, komfort, bezpečnosť, ekológia, komplexné služby a dodávka tepla za prijateľnú cenu.

   * Spoľahlivosť. V systéme CZT sú u výrobcov tepla zakomponované všetky technické prvky, ktoré dokážu vždy dodávať teplo a TÚV odberateľom. Rizikové prvky (čerpadlá, kotle) sú prispôsobené tak, aby aj v prípade poruchy bola zabezpečená dodávka tepla. Automatické riadenie, diaľkové alebo autonómne, je pri CZT štandardom. Pri lokálnych zdrojoch vzniká častý problém, lebo spoločenstvo ich chce mať čo najlacnejšie a mnohé technicky potrebné zariadenia si nenainštalujú.

   * Komfort. Náš odberateľ, zákazník, má v každej chvíli zabezpečenú dodávku tepla a TÚV. Nemusí sa starať, či má objednaný plyn, uhlie, servis. Nemá problémy s údržbou, obsluhou zariadení a pod. Pri individuálnych zdrojoch si musí všetko zabezpečiť jeho vlastník.

   * Ekológia. V centrálnych zdrojoch musia byť nainštalované prvky, ktoré zabraňujú znečisteniu životného prostredia, pričom spoľahlivosť sa preveruje najmä pri veľkých zdrojoch. Zabúdame, že pri malých zdrojoch znečistenia ovzdušia (malé domové kotolne) sa technicky ani nedá nasadiť účinná technika. Predstava, že celé mesto bude mať malé domové kotolne, ktorými zamoríme ovzdušie, ktoré nevidíme, ale dýchame, je dosť desivá.

   * Komplexné služby. Výrobcovia tepla v systémoch CZT zabezpečujú nepretržitú pracovnú službu, ktorá operatívne zasahuje mimo pracovného času aj cez voľné dni. Stará sa o to, aby  lokálne poruchy boli operatívne odstránené.

   * Dodávka za prijateľnú cenu. Dodávka tepla patrí medzi štyri prirodzené monopoly (plyn, voda, elektrina, teplo). Preto sú všetci dodávatelia tepla v systémoch CZT regulované subjekty, a to najmä stanovením povinností v zákone o tepelnej energetike 657/2007 Z. z. Výrobcovia tepla sú pravidelne kontrolovaní najmä zo strany URSO, ŠEI a ďalších orgánov.

   Problematiku výhod a nevýhod centrálneho zásobovania teplom treba vnímať v kontexte iných energií, resp. iných spôsobov zabezpečenia tepelného komfortu. Je to téma skutočne komplexná. Preto vítame možnosť otvorenej diskusie o nej. Verejnosti je podávaných veľa, prinajmenšom, polopravdivých informácií. V prípade bytových domov prichádza teoreticky do úvahy vykurovanie bytov elektrinou, domovými plynovými kotolňami, resp. bytovými nástennými kotlami. V prípade elektrického vykurovania je jasné, že cena tejto „čistej“ energie je príliš vysoká, nehovoriac o tom, že elektrické rozvody v bytových domoch nie sú stavané na celkový požadovaný príkon v prípade tejto formy vykurovania.
Ak by sa inštalovali bytové nástenné kotle, treba si uvedomiť celý rad technických a bezpečnostných problémov. Neviem si ani predstaviť fasádu domu s množstvom dymiacich malých komínov do okien susedom.
   Z krátkodobého hľadiska sa môže javiť vážnym konkurentom centrálnemu zásobovaniu teplom len domová plynová kotolňa. Je to tak, pretože cenové kategórie plynu sú na Slovensku deformované a tarifa plynu pre domovú kotolňu je zatiaľ približne rovnaká ako tarifa pre veľkoodber.  Ak korektne porovnáme všetky náklady na výrobu tepla z domovej kotolne s cenou z CZT počas obdobia životnosti týchto zariadení, zistíme, že CZT je asi o 10 % lacnejší. Pretože sú cenové nožnice pre vyššie uvedené tarify v ostatných členských krajinách EÚ otvorené takmer o pätinu viac v neprospech maloodberu, je zrejmé, k čomu sa v najbližšom období aj u nás v cenách plynu dopracujeme. Len CZT umožňuje nasadenie nových progresívnych technológií, ktoré znižujú náklady na teplo. Sú nimi napr. zdroje na biomasu a kogeneračné jednotky. Častým argumentom spomínaným proti centrálnemu zásobovaniu teplom býva nízka efektívnosť výroby a distribúcie a hlavne vysoké straty v rozvodoch. Môžem však čitateľov uistiť, že v Brezne sa veľa urobilo a veľa robí na tomto poli a celková účinnosť dosahuje viac ako 90 %.

Neustále odznievajú otázky úsporných energetických programov, ktoré sa priamo dotýkajú aj bytových domov. Aká je vaša dlhodobá stratégia v tomto zmysle v Brezne a čo robíte momentálne pre túto oblasť? Ako zefektívňujete dodávky tepla a teplej úžitkovej vody pre svojich zákazníkov v Brezne?
   -
Prostredníctvom poskytovaných služieb znižujeme náklady pre konečných spotrebiteľov, ktoré súvisia so spotrebou energie, hlavne inštaláciou termokondenzátorov, frekvenčných meničov, rekonštrukciou tepelných rozvodov a budovaním odovzdávacích staníc tepla. Naše aktivity robíme so zreteľom na optimalizáciu nákladov energie a na znižovanie prevádzkových nákladov. Zároveň vykonávame potrebnú modernizáciu zverených tepelných zariadení a prispôsobujeme naše služby konkrétnym potrebám každého zákazníka. Zabezpečujeme údržbu  tepelných zariadení a dokážeme pružne a včas reagovať v prípade opráv.

Uvažujete aj o alternatívnych formách vykurovania pre svojich zákazníkov v Brezne?
   - V dnešných časoch sa čoraz častejšie stretávame s pojmom alternatívne zdroje energie. Organická hmota, či už vo forme dreva, rastlín alebo zvyškov, nám dokáže poskytnúť užitočné formy energie – elektrinu, teplo. Aj okolie Brezna, ako hornatá oblasť, má zásoby dreva vhodného na energetické účely. Napriek vhodným prírodným podmienkam, využitie obnoviteľných zdrojov v energetickej bilancii Slovenska je pomerne nízke. V dôsledku rastu cien sa biomasa stáva populárnym palivom. Dalkia Brezno, a. s., v spolupráci s mestom Breznom pripravuje rekonštrukciu časti kotolní ČSA, západ na spaľovanie drevnej štiepky.

(zk)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT