6. MAJ 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Málokto vedel, že posledné aprílové dni patrili Medzinárodnému týždňu bez televízie. V súčasnosti sa televízor stáva „rodinným oltárikom“, pri ktorom sa každý deň stretáva bežná slovenská rodina. Mnohí si večer, ba dokonca ani deň, bez televízora nevedia predstaviť. Pritom sa pekné chvíle dajú prežiť aj bez blikajúcej obrazovky, pri čítaní knihy, hraní sa s deťmi alebo porozprávaní sa o zážitkoch dňa. Ako ste na tom vy? Čo pre vás znamená televízna obrazovka? Vedeli by ste si predstaviť týždeň bez televízora? Týmito otázkami sme zasypávali náhodných okoloidúcich v uliciach mesta.


S anketovym mikrofonom


o týždni bez televízie

Ivana Palicová, na materskej dovolenke, Brezno:
- Televíziu sledujem každý deň. Väčšinou večer pozerám seriály a televízne noviny. Ale vydržala by som celý týždeň nepozerať televízne programy, namiesto toho by som si prečítala nejakú dobrú knihu.

Marta Tschampová, na materskej dovolenke, Brezno:
- Bez televízora by som v pohode vydržala celý týždeň. Zapla by som si rádio. Keď už televíziu sledujem, najviac ma bavia zábavné programy, súťaže, ale pozriem si aj televízne noviny a samozrejme v stredu romantické filmy. S priateľom sa vieme dohodnúť a keď je hokej, sledujem ho s ním, hlavne majstrovstvá. No a časom budeme pozerávať aj rozprávky s našou malou dcérkou.

Petra Hladíková, obchodná poradkyňa, Brezno:
- Myslím si, že v súčasnosti by to bolo bez televízora ťažké. Určite by som nevydržala, aj keď nemám problém nepozerať televízor, ale rada si pozriem väčšinou večerné správy, počasie a nejaký film. Zvykla som si už. No keď človek ide do chaty, tie tri dni už dajako vydrží bez televízora v spoločnosti priateľov.

František Adámek, výpravca, Pohronská Polhora:
- Keď vypnete elektrinu, ľudia dokážu žiť aj bez televízie. Človek sa dokáže všetkého zriecť v prospech zdravia. Ja sledujem televíziu podľa nálady. Niekedy, keď nemám čo robiť, hľadím len tak „do blba“. Dosť často sa stáva, že televízor vôbec nezapnem.

Renata Fízerová, nezamestnaná, Brezno:
- Ja si život bez televízie neviem predstaviť. Cez deň sa mi nedá, ale večer televízny prijímač zapínam a pozerám dlho do noci. Často prepínam programy a keď ma niečo zaujme, pozriem si to, najviac ma zaujímajú dokumentárne filmy.

Ľudmila Pôbišová, šička, Brezno:
- Viem si predstaviť týždeň bez televízora. Počúvam rádio, čítam, pečiem a podobne. Rada si pozriem správy a súťaže, telenovely ma nezaujímajú. Myslím si, že týždeň bez televízora je dobrá vec, lebo ľudia väčšinou sedia pri televízore a potom nemajú čas na nič.

(ng, pl)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dve jarné kytice tónov

   Z lona matky prírody vyrašila jar. Vtáčiky sa predbiehajú, ktorý krajšiu alebo pestrejšiu melódiu zanôti, v rieke vlnka vlnku naháňa. Aj my sme dostali chuť zasúťažiť si. Dňa 17. apríla vládol za bránami breznianskej ZUŠ-ky sláčik, žabka a struny. Priestor dostali všetci, ktorí preukázali, ako dobre vedia svoje milé husličky ovládať.
   Konal sa tu už 6. ročník husľovej súťaže, ktorú pre žiakov z rôznych miest, aj za hranicami nášho regiónu, zorganizovala práve Základná umelecká škola Brezno. Široké bolo vekové zaradenie, v ôsmich kategóriách sa predviedli žiaci od najnižších ročníkov až po „dospelákov“ hrajúcich už majstrovské diela. Umiestnenie žiakov našej ZUŠ-ky: v 1. kategórii A. Černáková získala diplom za účasť a E. Krnáčová cenu poroty (obe z triedy učiteľky Šoltésovej), cenu poroty D. Šándor z triedy učiteľky Akurátnej a 3. miesto R. Šoltésová z triedy učiteľa Nemkyho. V 2. kategórii diplom za účasť dostal M. Vetrák z triedy učiteľa Nemkyho a 2. miesto obsadil L. Dekrét z triedy učiteľky Šoltésovej. V 3. kategórii si 3. miesto vybojoval J. Šoltés z triedy učiteľa Nemkyho. V 4. kategórii 2. miesto patrilo M. Riapošovej z triedy učiteľa Nemkyho. Výpočet cien uzatvárajú žiačky L. Medveďová z triedy učiteľa Nemkyho a M. Gondová z triedy učiteľky Akurátnej, obe získali 3. miesto.
   Dňa 24. apríla čaro nádherného jarného večera umocnili tóny komorného žiackeho koncertu ozývajúceho sa z našej sály. Na vlnách príjemných melódií mali poslucháči možnosť ponoriť sa do nadčasových sfér umenia a vnímať jeho poetickosť. Zároveň sa tento koncert stal sviatkom kamarátstva, priateľstva a spoločného muzicírovania. Štvorručné klavírne čísla striedali väčšie nástrojové zoskupenia. Nadšenie sršalo z hry akordeónových, sláčikových, gitarových či zmiešaných zostáv, kde nechýbali flauta, cimbal či keyboard. Iné čísla, ako akordeónový súbor, sláčikový orchester alebo ľudová hudba, oslovili tiež bohatým a kultivovaným zvukom.
   Veríme, že nám obecenstvo zachová svoju dobrú priazeň aj na ďalších koncertoch poriadaných našou ZUŠ-kou.

Mária Longauerová

 

 Uctili sme si pamiatku bývalých kolegov

   V piatok 18. apríla si členovia občianskeho združenia Klub priateľov polície (KPP) v Brezne pripomenuli pamiatku bývalých kolegov z Policajného zboru. Na spomienkové stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v objekte Združenia športových činností na Ulici ČSA 9 v Brezne, sme pozvali aj rodinných príslušníkov našich bývalých kolegov, s ktorými sme spoločne zaspomínali na našich blízkych. Stretnutie bolo veľmi príjemné, všetci prítomní odchádzali plní dojmov.
   Občianske združenie KPP v Brezne bolo zaregistrované na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky v Bratislave 20. mája 2005 a k dnešnému dňu má tridsaťsedem členov. Z nich je dvadsaťpäť bývalých zamestnancov Policajného zboru SR, piati členovia sú bývalí vojaci z povolania a ostatní sú naši priatelia. Stretávame sa minimálne štyrikrát do roka. Našou najväčšou akciou je súťaž v kolkoch O putovný pohár Občianskeho združenia KPP v Brezne, ktorá už tradične býva na kolkárni v Bystrej. Súťažia družstvá Občianskeho združenia KPP Banská Bystrica, Okresného riaditeľstva Policajného zboru Brezno, Obvodného oddelenia Policajného zboru Brezno, HOVIS DILTA Brezno a domáce družstvo OZ KPP Brezno. Činnosť nášho združenia je financovaná z členského a z vyhlásení o poukázaní sumy do výšky dvoch percent zaplatenej dane z príjmov fyzických a právnických osôb.
   Touto formou chcem poďakovať všetkým našim členom, ktorí sa aktívne zapájajú do činnosti nášho OZ za vykonanú prácu, a vyzvať dôchodcov – bývalých policajtov, vojakov a priateľov, aby prišli medzi nás a rozšírili tak našu členskú základňu.

JUDr. Juraj Pružinec, predseda OZ KPP v Brezne

 

Príkladné „hoteláčky“

    V severnej časti Národného parku Nízke Tatry sa rozprestiera rekreačná oblasť Liptovský Ján, ktorá svojím bohatstvom prírodných krás, početnosťou termálnych prameňov, jaskyňami, ako aj skvelými podmienkami pre celoročnú turistiku, letné a zimné športovanie patrí medzi najvyhľadávanejšie a najpríťažlivejšie miesta na Slovensku.
   Jánsku dolinu možno zaradiť aj medzi najvýznamnejšie krasové doliny v Nízkych Tatrách. V jej samotnom srdci stojí Kúpeľno-rehabilitačný ústav Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktorý zabezpečuje pre svojich návštevníkov všestrannú kúpeľnú starostlivosť, kde som mal možnosť ako klient absolvovať trojtýždenný pobyt. Ako Brezňan som bol milo prekvapený, že sa v tomto kúpeľnom zariadení objavili študentky Hotelovej akadémie v Brezne Lenka Poliaková a Kristína Bahledová, ktoré tu boli na súvislej odbornej praxi. Študentky sú z II. B triedy triednej profesorky Ing. Ivety Aschenbierovej, ktorá mi prezradila, že patria medzi dobré žiačky. O to viac ma potešilo ich počínanie v tomto ústave, kde svojou svedomitou prácou a milým prívetivým správaním ku klientom vzorne reprezentovali svoju školu, napokon i mesto Brezno. Túto odbornú prax absolvovali v rámci školy prvýkrát a svojej úlohy sa zhostili naozaj na výbornú. Túto skutočnosť som napísal aj do knihy návštev ústavu.
   „Hotelákov“ z Brezna nájdete na všetkých kontinentoch, kde pracujú v špičkových hotelových zariadeniach a leteckých spoločnostiach. Na Slovensku sú z nich manažéri v hoteloch, kúpeľných zariadeniach, prevádzkujú rôzne stravovacie a ubytovacie prevádzky. Aj na základe mojich postrehov z kúpeľného zariadenia v Liptovskom Jáne možno usúdiť, že brány breznianskej hotelovej akadémie budú i naďalej opúšťať študenti s kvalitnými vedomosťami, schopní zvládať ako aj riešiť praktické problémy podnikateľskej činnosti v oblasti hotelierstva a spoločného stravovania, tiež úspešne riadiť činnosť a prevádzku reštauračných a hotelových zariadení.

Text a foto: Daniel Rakyta


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT