20. MAJ 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Z kolkárskej dráhy

Úspešní vo Svetovom pohári

   V dňoch 16. až 18. mája bol v chorvátskom Zadare Svetový pohár jednotlivcov U14 (1. ročník) a U18 (6. ročník). ŽP Šport Podbrezová tam mal svoje želiezko v ohni v podobe žiačky Dominiky Kyselicovej, ktorá vo finále jednotlivkýň obsadila  výkonom 512 bodov pekné piate miesto so stratou deväť bodov na medailu. V kategórii mix so spoluhráčom Stanislavom Kováčom sa umiestnila taktiež na piatom mieste so stratou sedemnástich bodov. V kategórii jednotlivkýň dorasteniek obsadila Ľubica Listoferová šieste miesto výkonom 544 bodov a v kategórii mix s Petrom Nemčekom výkonom 1113 dokonca štvrté miesto. Za medailou zostali o päť bodov.

(dk)

 Šípkarská a stolno–futbalová liga

Najúspešnejší junior sezóny Martin Macuľa

   Tento víkend bol na podujatia bohatší hlavne pre šípkarov, ktorí okrem mestskej a premier ligy, mali v sobotu na programe turnaje záverečného kola Slovenského pohára v Košiciach. V nedeľu odohrali prvé kvalifikačné kolo steelovej ligy na Winmau masters turnaj do Anglicka.
   V piatok v predstihu rozhodli, ktorí štyria hráči budú hrať  v historicky prvom ročníku premier ligy. Potvrdil to výsledok zápasu medzi Petrom Pocklanom a Petrom Švantnerom, keď Pocklan zdolal súpera vysoko 8:2. Výsledok určil, že v semifinále v prvom júnovom týždni budú hrať proti sebe Jaroslav Kostelný - Zdenko Pampurík a Matej Putnok – Peter Pocklan.
   V mestskej lige v šípkach dominoval Pavel Melicher, ktorý zaváhal len raz so Zdenkom Kupcom. No potom sa už rozohratý Paľo nenechal nikým vyviesť z miery a turnaj dotiahol do víťazného konca, keď vo finále zdolal Petra Pocklana hladko dvakrát 2:0, tretí skončil Zdenko Pampurík. V sobotu breznianski šípkari nabrali smer Košice, kde sa konal záverečný Top turnaj – Slovenský pohár. Rozhodovalo sa o najúspešnejších šípkaroch tejto sezóny a o tom, kto oblečie reprezentačný dres na  majstrovstvách Európy v Taliansku. V hre boli aj mená hráčov z dartu a do repre sa napokon prebojovali všetci traja, ktorí boli v širšej nominácii. V Taliansku budú Slovensko reprezentovať:  junior Martin Macuľa, Eva Sitarčíková a Martin Škantár.
   Najúspešnejším hráčom sezóny 2007/2008 sa stal Oto Zmelík z Bratislavy pred Milanom Nagym a tretí skončil Gabo Varaljay  (obaja z Košíc). V konkurencii žien vyhrala Alica Fialová z Malaciek pred Petrou Kvasničkovou z Považskej Bystrice a treťou Viktóriou Gracovou z Košíc. V juniorskej kategórii bol najlepší hráč Dart clubu Martin Macuľa.
   Mestská liga v stolnom futbale pokračovala turnajmi počas celého víkendu. V piatok hrali jednotky, v sobotu dvojice a v nedeľu juniori. V turnaji jednotlivcov dominoval Ján Ambrós pred Lukášom Porhajašom a tretím Mišom Baníkom. V súťaži dvojíc dal žreb dokopy Miša Baníka a Jána Ambrósa, ktorí nenechali nikoho na pochybách o tom, kto momentálne vládne breznianskemu stolnému futbalu. Dovedna si pripísali body za víťazstvo v kole. Na druhom mieste skončili Michal Šperka a Lukáš Porhajaš a prvú trojku uzavreli Mirka a Majka Giertlová. V juniorskej lige dominovali dievčatá, keď turnaj vyhrala Maja Giertlová, druhé miesto obsadila Mirka Giertlová a tretie Peter Orovčík.
   Najbližšie šípkarské a stolno-futbalové turnaje pokračujú mestskými ligami v tradičných dňoch a časoch.

(pp)

 Zo sveta cyklistiky

Barényi dvakrát víťazne

   Dve víťazstvá v rozpätí štyroch dní zaznamenal reprezentant ŽP Šport, a. s., Podbrezová Milan Barényi. Vo štvrtok 8. mája zvíťazil na 75-kilometrovej trati cyklomaratónu vo Vlkanovej, keď ako jediný zo štartujúcich absolvoval trať v čase pod tri hodiny. Na druhom mieste skončil jeho oddielový kolega Martin Haring, Jozef Palčák zvíťazil na kratšej 50-kilometrovej trati. V nedeľu 11. mája sa ,,horákari " predstavili na druhom podujatí Slovenského pohára v cross country vo Vinohradoch pri Seredi. V kategórii mužov Elite bol opäť najrýchlejší Milan Barényi, ktorý zvíťazil pred Martinom Škopekom z Interu Bratislava. Tretie miesto obsadil ruský reprezentant Fedotov Alexander a na štvrtom mieste skončil železiar Martin Haring. V kategórii mladších žiačok skončila na druhom mieste Tereza Medveďová a medzi mladšími žiakmi skončil na siedmom mieste Pavol Kvietok. Nepopulárne štvrté miesta obsadili v kategórii starších žiakov Peter Štulrajter a v kategórii kadetiek Natália Šimorová.

...

Slovenský pohár v cestnej cyklistike

   V nedeľu18. mája sa v Myjave konali preteky Slovenského pohára v cestnej cyklistike - kritérium O cenu primátora mesta Myjava. Výborný výkon podal cyklista ŽP Šport, a. s., Podbrezová Matej Medveď, ktorý v bodovacích pretekoch na 42 okruhoch jazdil od štartu veľmi aktívne, pravidelne bodoval, niekoľkokrát sa pokúšal o únik, ktorý sa mu podaril najskôr sólo a v závere vo dvojici. Zo železiarov v kategórii starších žiakov Michal Donoval obsadil 11. miesto a v kategórii kadetov Natália Šimorová skončila na 13. mieste.

(mk)

Hokejbalová liga

   Štvrté kolo Hokejbalovej ligy bolo viac-menej vyrovnané, keď favoritov potrápili aj menej zdatní súperi. Po tomto kole sa zmenila vedúca trojica v tabuľke. Líder tabuľky Damix odložil zápas s Piccolom, a preto sa prepadol až na 3. miesto. Na čele tabuľky ho vymenilo mužstvo Wanderers a druhý v poradí aj naďalej zostáva Victors.
   Dohrávka 3. kola: Wanderers - Wikings 10:6, výsledky 4. kola: Riders - Rolta 3:12, Victors - Dead Rabbits 9:4, Wizards - Winners 4:7, Tisovec - Bruins 11:2, Dogy - Axes 6:4, Wanderers - Drink Team 10:6, Piccolo - Damix - odložené.

Tabuľka po 4. kole:

1.

WANDERERS

4

4

0

0

45:21

8

  2.

VICTORS

4

4

0

0

34:16

8

  3.

DAMIX

3

3

0

0

69:12

6

  4.

DOGY

4

3

0

1

42:19

6

  5.

ROLTA

4

3

0

1

42:21

6

  6.

WINNERS

3

3

0

0

32:17

6

  7.

TISOVEC

4

2

0

2

22:19

4

  8.

PICCOLO DEWILS

3

2

0

1

11:12

4

  9.

DRINK TEAM

3

1

0

2

18:23

2

10.

DEAD RABBITS

4

1

0

3

32:58

2

11.

WIZARDS

4

1

0

3

14:40

2

12.

AXES

3

0

0

3

13:26

0

13.

RIDERS

4

0

0

4

15:30

0

14.

WIKINGS

3

0

0

3

9:27

0

15.

BRUINS

4

0

0

4

13:70

0

Peter Michalík

Turistický cieľ: Horné lazy - bane na Hančákove

   Cieľom výstupu breznianskych turistov v sobotu 17. mája bol charakteristický vrchol vypínajúci sa nad Valaskou - Horné lazy a „návšteva“ breznianskych baní na Hančákove.

   Horúce slnečné ráno vítalo turistov, keď vykročili smerom na Horné lazy. Z oparu vystupujúca dolina Lazná, vrchol Skalky, Diel, sedlo nad Suchou a masív Horných lazov boli nádherne „pomaľované“ jarnou zelenou farbou, lahodiacou očiam. Pokojným tempom sa dostali do záveru doliny. Lúčili sa s ujom Maťom, ktorý po zápale pľúc ešte nie je v potrebnej kondícii. Pôjde do cieľa túry k „Dvom brezám“ a prichystá ohnisko. Ostatní si ponaprávajú výstroj a stúpajú do sedla nad Suchou. Krátka prestávka na fotografovanie nádherných výhľadov na Skalku, Diel s „retranzlačkou“, pozostatky ovocného sadu po laze a nádherná kvetena sú im odmenou. Každý sa kochá a teší z krásneho dňa po svojom. Čaká ich však najstrmšia časť výstupu. Po chvíli vchádzajú do lesa, o ktorý sa lesníci dokonale starajú. Sucháre sú vyrúbané a uložené v metroviciach. Inak je tam ako v parku. Ešte pár chvíľ a stoja na najvyššom bode Horných lazov (806 m n. m.). Sú tu pozostatky bunkrov z druhej svetovej vojny. Chvíľka zamyslenia nad osudmi ľudí, ktorí tu bojovali alebo sa skrývali pred Nemcami. Hľadajú vrcholový polygón - niet ho. Asi padol za obeť pri výstavbe bunkrov. Strmý zostup - každý bol ešte ponorený do myšlienok, až kým chodník nevyšiel na slnkom zaliatu poľanu pod stĺpmi vysokého napätia. Tristometrový zostup a stoja pred jednou z baní, ktoré tu zanechali naši predkovia. Štvornožky dnu a pri svetle lampášov vpred. Na konci bane fotografia, pokochanie sa na visiacom netopierovi a rýchlo z tejto vlhkej a chladnej tmy von do tepla a svetla. Pokojný zostup po zrekultivovaných lúkach zbavených tŕňov a zvítanie sa s ujom Maťom pri prameni pri „Dvoch brezách“. Nastáva „klasika“. Režú ražne, vybaľujú špekáčiky, slaninku a začínajú lukulské hody. Vtipy, spomienky na túry v tomto okolí, ale jedným okom aj pozorovanie, ako sa mení počasie. Po 1,5-hodinovom oddychu odchod do civilizácie po lúkach a chodníku, ktorý vyčistili a zbavili tŕňov pracovníci technických služieb. Za to im treba poďakovať. Vďaka patrí aj pánovi Libičovi, ktorý tento chodník vlastnoručne vykopal a upravil. Je súčasťou prímestskej rekreačnej zóny.
   Pripravujú: na sobotu 24. mája 38. ročník výstupu na Ďumbier a na nedeľu 1. júna Cestu rozprávkovým lesom (informácie: Elena Slavkovská, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ján Škrovina

 

Májový atletický kalendár mimoriadne „nabitý“

   Seriál mítingov GPS pokračoval vo štvrtok 8. mája pretekmi v Novom Meste nad Váhom za účasti celej slovenskej atletickej špičky, kde boli úspešní aj pretekári MŠK Brezno. V hode oštepom zvíťazila Katrenčíková výkonom 41,01 m. V skoku do výšky Dunajská obsadila 2. miesto výkonom 173 cm. Rovnaký výkon dosiahla aj Ábelová a víťazná Srnková z Bratislavy, o poradí preto rozhodovali pokusy na postupových výškach.

   Tretím podujatím v seriáli v sobotu 17. mája bol Tirnávia míting v Trnave zameraný prevažne na vrhačské disciplíny. V hode oštepom žien zvíťazila Katrenčíková (42,10 m), navyše vo vrhu guľou za 9,60 m obsadila 4. miesto. Medzi mužmi všestrannosť potvrdil Kliment 3. miestom v hode kladivom (54,13 m), vo vrhu guľou 5. miestom (13,83 m) a v hode diskom 6. miestom (41,40 m). Vričan v hode kladivom obsadil 4. miesto výkonom 58,83 m.

   Na mestskom štadióne v Brezne sa v stredu 14. mája uskutočnilo druhé kolo Majstrovstiev Stredoslovenskej oblasti skupiny B v kategórii mladšieho žiactva. Suverenitu z prvého kola potvrdili najmladší adepti atletiky aj v domácom prostredí.

   Tabuľka druhého kola: žiaci: AK MŠK Brezno 270 bodov, UMB B. Bystrica 98, AKM Zvolen 56, MŠK Dudince 10; žiačky: AK MŠK Brezno 213, UMB B. Bystrica 114, AKM Zvolen 66, AC Kriváň L. Mikuláš 48, MŠK Dudince 29.

   Víťazi disciplín v drese AK Mostáreň MŠK Brezno: 150 m - Fraňo (24,22 s), 600 m - Chrzan (1:58,18 min), 60 m cez prekážky - Ambróz (11,33 s), diaľka - Meškan (433 cm), výška - Citterberg (135 cm), guľa - Ambróz (11,11 m), kriketka - Daubner (48,00 m), Halušková (36,71 m).

   Okresné kolo SAŠŠ stredných škôl organizačne zabezpečovalo SOU Brezno vo štvrtok 15. mája. V kategórii študentov zvíťazilo družstvo SSOU hutníckeho Podbrezová pred Spojenou školou Brezno a Hotelovou a Obchodnou akadémiou Brezno. V kategórii študentiek boli najúspešnejšie dievčatá Súkromného gymnázia Podbrezová pred Gymnáziom J. Chalupku Brezno a Spojenou školou Brezno.

   Z hodnotnejších výkonov vyberáme: Ábelová, Súkromné gymnázium Podbrezová (výška 175 cm), Červienková, Súkromné gymnázium Podbrezová (diaľka 575 cm, oštep 28,96 m), Schőn, Spojená škola Brezno (výška 200 cm), Kaco, Súkromné gymnázium Podbrezová (diaľka 609 cm), Michelčíková, Hotelová akadémia Brezno (guľa 10,34 m).

   Na dubnickom tartane Stredoslováci bojovali o tituly za rok 2008 v kategóriách dospelých, juniorov a dorastu v sobotu 17. mája. AK Mostáreň MŠK Brezno obsadil 3. miesto medzi klubmi Stredoslovenskej oblasti v počte získaných medailí v kategórii dorastu. Medailisti majstrovstiev SsAZ: Ábelová (výška 1. miesto za 172 cm, trojskok 2. miesto za 11,04 m, 100 m cez prekážky 3. miesto za 17,44 s), Červienková (diaľka 1. miesto za 540 cm, 100 m cez prekážky 2. miesto za 16,06 s), Dunajská (výška 2. miesto za 164 cm, diaľka 3. miesto za 491 cm), Kaco (110 m cez prekážky 1. miesto za 16,10 s, diaľka 2. miesto za 592 cm, oštep 2. miesto za 41,80 m, trojskok 2. miesto za 12,26 m, guľa 3. miesto za 12,64 m), Štulajter (300 m cez prekážky 3. miesto za 49,90 s), Kováčiková (800 m 3. miesto za 2:51,73 min).

M. Černák


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT