20. MAJ  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

     S kuchynským nožom v ruke sa 42-ročný Brezňan pred bránou domu na Kiepke vyhrážal 20-ročnému mužovi a jeho otcovi, že ich pozabíja a po polnoci zapáli. Incident sa odohral o štvrtej popoludní v pondelok 5. mája. Nebezpečné vyhrážanie môže Brezňanovi „vyniesť“ trest odňania slobody až na tri roky.

   Druhý z májových sviatkov využil 31-ročný Brezňan na to, aby z rodinného domu v Podkoreňovej vo štvrtok 8. mája ukradol krovinorez, motorovú pílu a DVD prehrávač. Majiteľovi domu z Brezna spôsobil škodu za 39 700 korún.

   Mladík z Brezna v nedeľu 11. mája hodinu pred polnocou bezdôvodne fyzicky napadol na Ulici 9. mája dvoch mužov: 37-ročného zo Šurian a 55-ročného z Komjatíc. Staršieho z nich ťahal za vlasy a mladšieho udieral do tváre. Pýtal od neho 750 korún. Pretože nemal so sebou peniaze, zašiel s ním do ubytovne, kde Šuranca opäť napadol. Polícia obvinila 19-ročného Brezňana zo zločinu vydieranie a z prečinu výtržníctvo, za čo si môže „posedieť“ až šesť rokov.

   Na to, že dvere špeciálnej základnej školy sú o pol siedmej večer otvorené dokorán, upozornil mestskú políciu telefonicky muž z Brezna v pondelok 12. mája. Hliadka preverila pravdivosť oznamu a skontaktovala riaditeľku školy. Priestory na Ulici 9. mája policajti prehľadali za prítomnosti zamestnankyne školy, ktorá skonštatovala, že nič nezmizlo a objekt zamkla.   

   Okolo jedenástej predpoludním v utorok 13. mája do rodinného domu v Telgárte vošiel podvodník, ktorý pod zámienkou vyplatenia preplatku za elektrinu okradol 80-ročnú majiteľku domu. Využil jej nepozornosť po tom, čo od nej pýtal výdavok z 5000-korunovej bankovky a „vybielil“ jej peňaženku. Žena prišla o úspory v hodnote 66 500 korún.

   Pod Baldovským mostom v Brezne v utorok popoludní 13. mája horeli porasty v blízkosti železničnej trate. Zistila to hliadka mestskej polície pri kontrolnej činnosti a privolala hasičov, aby požiar zlikvidovali.

   V Predných Halnoch 41-ročný Brezňan napadol v utorok 13. mája o tretej popoludní dve ženy. Breznianky vo veku 31 a 35 rokov kopal, ťahal za vlasy a s nožom v ruke sa im vyhrážal, že ich zabije. Polícia násilníka zadržala a obvinila z prečinu nebezpečné vyhrážanie. Umiestnila ho do policajnej cely. Mužovi hrozí trest odňatia slobody na jeden rok. 

   Polícia pátra po neznámom páchateľovi, ktorý z výherného automatu v motoreste Sv. Juraj v Lopeji ukradol vo štvrtok 15. mája okolo jedenástej dopoludnia 20 000 korún. Za tento prečin mu hrozí trest odňatia slobody na dva roky.

   O štvrtej popoludní vo štvrtok 15. mája 39-ročný Miroslav z Brezna preskočil zamknutú bránu rodinného domu v Jasení a neoprávnene cez zadné dvere vošiel do domu. Tam fyzicky napadol 30-ročnú ženu. Po chvíli sa jej podarilo s výdatnou pomocou otca Miroslava dostať pred dom. Za prečin porušovanie domovej slobody mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

   Alkoholom posmelený 29-ročný muž v byte na sídlisku Mazorníkovo vo štvrtok večer 15. mája opakovane fyzicky napádal svoju 30-ročnú ženu. Udieral ju do hrudníka a pýtal peniaze. Tie mu však odmietla dať, preto začal rozbíjať nábytok a vyhrážať sa jej zabitím. Našťastie žene nespôsobil vážnejšie zranenia, ani škodu na majetku.

   Na Ulici MPČĽ v piatok 16. mája krátko po polnoci rušila nočný pokoj podnapitá žena. Mestskí policajti, ktorých privolali susedia, zakročili a priestupok vyriešili v blokovom konaní.

   Ťahač Scania, zaparkovaný cez víkend od 17. do 18. mája v areáli SAD na Ceste osloboditeľov v Brezne, našiel poriadne „vylepšený“ v nedeľu popoludní majiteľ z Čierneho Balogu. Do auta sa zlodej dostal cez rozbité predné sklo a z palubnej dosky vzal navigačný prístroj, z oboch dverí odtrhol deflektory, plastový kryt zo spätného zrkadla a dva svetlomety. Krádežou a poškodením spôsobil škodu dovedna za 59 000 korún.

(mf, pa, pb)


V Hornej Lehote si v nedeľu 18. mája breznianski matičiari pripomenuli 125. výročie smrti romantického štúrovského básnika a evanjelického kňaza Sama Chalupku, ktorý sa v tejto dedine narodil a prežil takmer celý svoj život. Navštívili jeho pamätník, chrám, v ktorom pôsobil, pamätnú izbu, miesto odpočinku na cintoríne i prameň nesúci jeho meno. Príjemne ich prekvapilo privítanie starostom obce Vladimírom Bušniakom i sprievodné slovo učiteľky Ely Demianovej. Slovami básne Sama Chalupku v podaní Jozefa Prepletaného, položením kytičiek k pamätníku i na cintoríne a zaspievaním matičnej hymny prejavili úctu tejto významnej osobnosti našich dejín.

Foto: Štefan Vozár


 

 Nadšenie, strach i obdiv vzbudzovali u návštevníkov breznianskeho zimného štadióna profesionálni filmoví kaskadéri na utorkovej a stredajšej zábavnej šou.

Foto: Štefan Vozár

 

 


Snem ZMOSu stanovil priority

   V dňoch 14. a 15. mája vo výstavnom a kongresovom centre bratislavskej Incheby na 18. sneme Združenia miest a obcí Slovenska rokovalo vyše 1100 delegátov, medzi ktorými nechýbali zástupcovia Regionálneho združenia miest a obcí Horehronia a Stredného rudohoria. V prvý rokovací deň privítali prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča a predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Pašku, v druhý deň primátorov a starostov prišiel pozdraviť premiér Robert Fico. Predseda ZMOSu Michal Sýkora v správe o činnosti medzi dvoma snemami pomenoval hlavné oblasti - školstvo, sociálne veci, zdravotníctvo, rozpočty obcí a štrukturálne fondy - a zhodnotil, v akom stave sa nachádzajú. Delegáti snemu na záver prijali uznesenie vo forme priorít, z ktorých budú vychádzať v najbližšom období. Viac informácií prinesieme v budúcom čísle.

(jb)


Opýtali sme sa za vás

vedúcej kancelárie primátora Mgr. Dany Kmeťovej:

● Prečo počas sviatkov nefungujú na autobusovej a železničnej stanici verejné toalety?

   - Podľa vyjadrenia prednostu železničnej stanice v Brezne služby WC na breznianskej stanici zabezpečuje na základe zmluvy tretia osoba počas celého roka okrem štátnych sviatkov a pamätných dní, to znamená s výnimkou šestnástich dní v roku! Počas sviatočných dní je ale zredukovaná aj železničná a autobusová doprava. Je jasné, že ak sa človek rozhodne cestovať aj v takýto deň, očakáva, že taká samozrejmá služba, akou je poskytnutie WC,  v prípade potreby bude dostupná. Mesto Brezno nevidí problém rokovať s touto spoločnosťou a dohodnúť podmienky   prevádzkovania toaliet aj v tieto dni. O výsledku rokovania vás budeme informovať.

 

Mladí zdravotníci súťažili

   V utorok 13. mája sa v Banskej Bystrici uskutočnil tradičný Memoriál MUDr. Františka Šuráneka – súťaž zdravotných hliadok mladých v poskytovaní prvej pomoci. V parku pod pamätníkom SNP sa stretli družstvá mladých zdravotníkov z okresov Brezno a Banská Bystrica, ktoré súťažili v troch disciplínach: vedomosti o Červenom kríži, základné zdravotnícke vedomosti a poskytovanie prvej predlekárskej pomoci na viacerých stanovištiach.
  Víťazstvo si odniesli školy z Breznianskeho okresu: žiaci 1. stupňa: 1. Pohronská Polhora, 2. Brezno (Pionierska 4), 3. Valaská; žiaci 2. stupňa: 1. Brezno (Pionierska 4), 2. Čierny Balog (Jánošovka), 3. Lom nad Rimavicou. Po prvýkrát sa zúčastnili na súťaži aj dve rómske hliadky z Telgártu, ktoré vynikli v resuscitácii.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT